همه ما تا حدودی از مبتلا شدن به تب دنگی وحشت داریم. شما هم بدون شک نگران این موضوع هستید که مبادا فرزندتان با این مشکل روبرو شود. لازم است بدانید که تقریباً در سراسر جهان، سالانه 100 میلیون نفر به تب دنگی مبتلا میشوند. در ادامه این مقاله، مروری بر علائم تب دنگی در نوزادان و راهکارهای لازم برای جلوگیری از ورود آن به خانه شما خواهیم داشت.
تب دنگی در نوزادان چیست؟
در ابتدا به یاد داشته باشید که تب دنگی بیماری دردناکی است که توسط ویروس موجود در بدن پشه دنگی پخش میشود. این بیماری باعث بروز تب بال، سردرد، درد در سراسر بدن و بروز بثورات پوستی در بدن نوزادان و کودکان نوپا میشود. تب دنگی در مناطق گرمسیری جهان شایعتر از سایر مناطق است. برخی از مناطق که بیشتر تحت تأثیر تب دنگی قرار دارند، به شرح زیر میباشند:
- جنوب شرقی آسیا
- شبه قاره هند
- تایوان
- جنوب چین
- جزایر اقیانوس آرام
- مکزیک
- آفریقا
- برخی از قسمتهای کارائیب
- آمریکای مرکزی و جنوبی
بیشتر قسمتهای کشور ما مستعد گسترش تب دنگی نیستند؛ با این حال، افرادی که به مناطق گرمسیری سفر میکنند، باید برای بروز هرگونه عفونت ناشی از این بیماری در بدن فرزند خود آمادگی لازم را داشته باشند.
چگونه تب دنگی رخ میدهد و پخش میشود؟
ویروس دنگی از طریق نیش پشه Aedes (که به عنوان پشه ماده-ببر نیز شناخته میشود) منتقل میشود. هنگامی که این ویروس وارد خون نوزادی شود، فعال شده و باعث بروز تب دنگی در بدن او میشود. بر این اساس، میتوان ادعا کرد که تب دنگی یک عفونت مسری نیست که از طریق تماس جسمی انسان به انسان سرایت کند. این بیماری فقط از طریق پشهای که حامل ویروس دنگی است، گسترش مییابد.
اگر پوست بدن کودکتان کبود میشود این مطلب دلایل کبودی پوست بدن نوزادان و کودکان را بخوانید
برخلاف اکثر پشههایی که در هنگام شب نیش میزنند، پشههای حامل ویروس دنگی در طول روز، بدن نوزادان را گاز میگیرند. همانطور که قبلاً بیان شد، این پشهها معمولاً در آب و هوای مرطوب و گرم پرورش مییابند. به احتمال بسیار زیاد، این پشهها در اطراف آبهای راکد دیده میشوند. این موضوع، یکی از دلایل اصلی است که احتمال ابتلا به عفونت دنگی را در فصلهای موسمی افزایش میدهد.
علائم تب دنگی در نوزادان:
پیش از این، تب دنگی با عنوان "تب برفکی" نیز شناخته میشد. پزشکان متخصص اطفال میتوانند از نوع علائمی که در بدن نوزادان ایجاد میشود، وجود این عفونت را تشخیص دهند. اگرچه تب دنگی، استخوانهای فرزند شما را نمیشکند، اما میتواند چنین احساس دردناکی را به او منتقل کند. به خاطر بسپارید که علائم تب دنگی حدود 4 تا 6 روز پس از آلوده شدن بدن کودک به ویروس این بیماری ظاهر میشوند. این نوع تب حدود 10 روز ادامه دارد. در ادامه این مقاله، برخی از شایعترین علائم تب دنگی در بدن نوزادان ارائه شده است که مهمترین این موارد به شرح زیر میباشند:
- بروز تب شدید ناگهانی
- درد پشت چشمهای نوزاد
- سردرد شدید
- حالت تهوع
- استفراغ
- درد بیش از حد بدن کودک، به ویژه در اطراف مفاصل و نواحی عضلانی
- بروز بثورات پوستی در بدن نوزادان که عموماً چند روز پس از آغاز تب ظاهر میشود
- خونریزی خفیف بینی نوزاد
- خونریزی لثههای نوزاد
در بعضی مواقع، علائم تب دنگی در بدن بیمار برجسته نیست؛ به همین دلیل، این بیماری با سایر عفونتهای ویروسی اشتباه گرفته میشود. چنین سردرگمیها در مورد نوزادان بیشتر اتفاق میافتد؛ اما، در موارد نادر، تب دنگی میتواند به شکل جدیتری خود را نشان دهد که در این صورت، تب هموراژیک دنگی (DHF) یا سندرم دنگی شوک (DSS) نامیده میشود. این شرایط، تهدیدکننده زندگی فرزند شما است. نوزادان مبتلا به تب هموراژیک دنگی (DHF) حدود 2 تا 7 روز از علائم این بیماری رنج میبرند. جالب است بدانید که پس از فروکش کردن تب، علائم دیگر بیماری بدتر میشوند. برخی از شایعترین این علائم به شرح زیر میباشند:
- خونریزی شدید نوزاد
- بروز مشکلاتی در عملکرد دستگاه گوارش کودک که شامل درد شکم، تهوع و استفراغ است
- بروز مشکلاتی در عملکرد دستگاه تنفسی نوزاد مانند اختلال در نفس کشیدن
اگر تب هموراژیک دنگی در نوزادان معالجه نشود، علائم بیماری ممکن است بدتر شوند. برخی از این علائم به شرح زیر میباشند:
- خونریزی شدید نوزاد و افت سریع فشار خون او
- کمآبی بدن نوزاد
- نارسایی ارگانها
- خطر مرگ، اما بسیار کم است
این علائم معمولاً در كودكان خردسال و نوزادان مبتلا به تب دنگی خفیف است. کودکان بزرگتر، بزرگسالان و کسانیکه قبلاً به این بیماری مبتلا شدهاند، علائم تب دنگی را به حالت متوسط تا شدید تجربه میکنند.
اگر دنبال راهی برای جلوگیری از یبوست نوزاد خود هستید این مطلب جلوگیری از یبوست نوزادان با مصرف شلغم را بخوانید
اگر کودک شما علائم تب دنگی را در تجربه کند، چه باید کرد؟
اگر بثوراتی را روی پوست بدن کودک خود مشاهده میکنید و او تب دارد، باید برای بهبود وضعیت بدن او اقداماتی را انجام دهید. اگر در کنار این دو علامت، فرزند شما از درد بدن نیز شکایت دارد، بهتر است با پزشک متخصص اطفال در مورد این موضوع مشورت کنید. به عنوان یک مادر جوان و بیتجربه به یاد داشته باشید که تا به امروز، هیچ روش درمانی خاصی برای تب دنگی در نوزادان کشف نشده است. با این حال، پزشک معالج برای مقابله با علائم و تب ناشی از این بیماری داروهایی را برای فرزند شما تجویز میکند؛ این داروها تنها به تسکین علائم تب دنگی در نوزادان کمک میکنند.
در این دوران، هیچ قرص ضد التهابی را به کودک خود ندهید، زیرا این نوع داروها میتواند پلاکتهای خون کودک شما را تحت تأثیر قرار دهد؛ فرزند بیمار خود را به بیمارستان ببرید تا در اسرع وقت تحت درمان مناسب قرار گیرد.
روشهای تشخیص تب دنگی در نوزادان:
بیشتر ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی، آزمایش خون را به منظور بررسی وجود ویروس دنگی در بدن نوزادان پیشنهاد میکنند؛ اما، بسیاری از پزشکان متخصص اطفال ماهر میتوانند این بیماری را فقط با معاینه ظاهری نوزاد تشخیص دهند. همچنین، ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی ممکن است از شما در مورد علائم، قرار گرفتن نوزاد در معرض پشههای دنگی و سایر موارد سؤال کنند. با همه این توصیفات، نتیجه کامل آزمایش خون برای شناسایی شدت عفونت تب دنگی مؤثرترین راهکار به شمار میرود، زیرا تب دنگی پلاکتهای خون نوزادان را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد.
روشهای درمان تب دنگی در نوزادان:
همانطور که قبلاً بیان شد، هیچ داروی خاصی برای درمان سریع تب دنگی در نوزادان وجود ندارد. اگر نوع شدید این بیماری در بدن کودکی تشخیص داده شود، بستری شدن او در بیمارستان ضروری خواهد بود. بررسی فشار خون و شمارش پلاکتهای خون کودک بیمار به طور مرتب انجام میشود. همچنین، آزمایش خون به طور مرتب صورت میگیرد. در صورت وجود تب دنگی شدید در بدن نوزاد، پزشکان متخصص اطفال مایعات داخل وریدی و نمکهای الکترولیت را برای جایگزینی مایعات از دست رفته از طریق اسهال یا استفراغ تزریق میکنند. این کار به طور مؤثری روند درمان زودهنگام تب دنگی را در بدن بیمار آغاز میکند. در موارد پیشرفته، پزشکان متخصص اطفال برای جایگزینی خون از دست رفته از بدن بیمار، انتقال خون را هم انجام میدهند.
برای اطلاع از اینکه علت بروز بیماری فنیل کتونوری در نوزادان چیست؟ این مطلب را بخوانید
جلوگیری از بروز تب دنگی در بدن نوزادان:
لازم است بدانید که تب دنگی یک عفونت شدید است. خبر خوب این است که میتوان با اقدامات پیشگیرانه موجود، بروز این بیماری در بدن نوزادان را کنترل کرد. اگر شما هم برخی اقدامات ساده را در مورد حفظ سلامت فرزند خود انجام دهید، میتوانید او را از هر گونه عفونت بیماریزا محافظت کنید. برخی اقدامات احتیاطی که میتواند کودک شما را از تب دنگی دور نگه دارد، به شرح زیر میباشند:
- نکته مهم این است که پشههای ناقل تب دنگی را از خانواده خود دور نگه دارید. برای این منظور، اطمینان حاصل کنید که آب در هر جایی از خانه شما (تراس، باغ و غیره) جمع نشده است.
- از مواد دافع پشه ناقل تب دنگی در خانه خود استفاده کنید. همچنین، شما باید فرزندان خود را از خاک دور نگه دارید.
- برای درها و پنجرههای منزل خود از توری استفاده کنید؛ تمام درها و پنجرههای بدون توری را به طور کامل ببندید.
- بدن کودکان خود را کاملاً با پیراهن آستین بلند، شلوار بلند، جوراب و کفش بپوشانید.
- در هنگام شب، از پشهکش روی تخت فرزند خود استفاده کنید.
- از کرمها و اسپریهای مبتنی بر سیترونلا برای جلوگیری از مبتلا شدن نوزادان به تب دنگی استفاده کنید.
- در نهایت، در نظر داشته باشید که تهویه مناسب هوای منزل پشههای ناقل تب دنگی را در معرض خطر قرار میدهد.
نظر (0)