به وجود آمدن یبوست بعد از زایمان در بین مادران زائو، امري کاملا رایج است. حدود 20٪ از مادران زائو با این مشکل مواجه مي شوند. لازم است بدانيد كه علت اساسی این مشکل در بسیاری از زنان باردار، داشتن فعالیت کمتر در این دوره از زندگی است. همچنین، مصرف داروهاي مختلف در دوران بارداری هم ممکن است اجابت مزاج مادران باردار را تغییر دهد. سپری کردن يك دوره طولانی بدون خوردن مواد غذايي، در هنگام انجام عمل سزارین هم دلیل دیگری است که منجر به بروز یبوست بعد از زایمان می شود. عملکرد طبیعی روده با مصرف مواد غذایی سالم و پر فیبر، به راحتی می توانید در طی 3 الی 4 روز بعد از زايمان، این مشکل را حل کند. خبر خوبي که می توانیم در این باره به شما مادران باردار بدهیم، این است که مشکل يبوست معمولا در عرض چند روز بعد از زایمان از بین خواهد رفت.
علل داخلی بروز یبوست بعد از زایمان:
• یبوست می تواند به دلیل ابتلای مادر به اسهال شديد در دوران بارداری و یا در اوایل روند زایمان طبيعي باشد.
• همچنین، به دليل کاهش طبیعی حرکات روده در طول انجام عمل زایمان، امكان يبوست در مادران باردار بالا مي رود. چون اعصاب این منطقه (به دلیل قرار گرفتن در اطراف واژن و مقعد) می تواند به دليل کشش ایجاد شده در هنگام زایمان طبيعي و يا عمل سزارين، به بی حسی کاملي مبتلا شود.
• ویتامین های مصرفی در دوران بارداری و شیردهی نیز می تواند منجر به یبوست بعد از زایمان شود. به یاد داشته باشید که حتی مصرف قرص آهن هم در طول دوران بارداری می تواند در مادران باردار، ایجاد یبوست کند.
• از آنجايي كه دستگاه گوارش مادر باردار در حین انجام عمل زایمان طبيعي بسیار آهسته کار می کند ، این نکته نیز می تواند به بروز یبوست کمک کند.
• وجود استرس و اضطراب علت دیگری است که می تواند راه های خروجي مدفوع را سفت کند و ترس مادر هم از بروز درد هنگام اجابت مزاج ممکن است باعث شود تا یبوست در او بیشتر گردد.
• برخی از زنان از یبوست مزمن بعد از زایمان شکایت دارند، که بروز این حالت می تواند به دلیل ترشح سطح بالایي از هورمون پروژسترون در بدن آن ها در طول دوران بارداری باشد.
علل خارجی بروز یبوست بعد از زایمان:
• بخیه های زده شده و کبودی به وجود آمده در طول روند زایمان طبيعي، استفاده از توالت را برای مادران زائو، بعد از زایمان بسیار ناراحت کننده خواهد كرد. احساس ترس مادر از این که نشستن در دستشویی، ممكن است باعث پاره شدن بخیه هاي او شود، یبوست بعد از زایمان را چند برابر مي كند.
• گاهی اوقات پزشکان، از ابزاری مانند فورسپس برای کمک به تولد نوزاد استفاده می کنند ، كه باز کردن دهانه رحم در چنين حالتي سبب کند شدن حرکات روده در طول فشار دادن نوزاد به فضای خارج از بدن مادر، می تواند علت دیگری برای بروز یبوست در مادر زائو شود.
• بسیاری از زنان زائو استفاده از توالت عمومی در بیمارستان را دوست ندارند. آن ها استفاده از این دستشویی را با توجه كثيفي موجود، ناراحت کننده می دانند.
• به یاد داشته باشید که مصرف مسکن ها مانند پتیدین و یا diamorphine، برای تسکین درد در حین روند زایمان طبيعي، می تواند سبب کاهش سرعت حرکات روده در مادر زائو شود.
درمان یبوست بعد از زایمان:
هر چند مقابله با یبوست بعد از زایمان می تواند به نوبه خود تبدیل به کابوس شود، اما با رعایت برخی نکات و مراقبت ها، به راحتی می توان با این وضعیت مبارزه کرد. نکته مهم در درمان یبوست، بیشتر کردن فعالیت و تحرک مادران زائو است. به خاطر داشته باشید که یبوست ایجاد شده پس از زایمان را می توان در خانه هم درمان کرد. اما نیاز یه نگرانی بیش از حد نیست! چون، اين مشكل در بسیاری اوقات، خود به خود و ظرف چند روز آینده برطرف خواهد شد. در ادامه این مقاله، چند راه حل ساده که شما باید برای درمان یبوست بعد از زایمان دنبال کنید، بیان شده است. اين روش ها عبارتند از:
الف. درمان یبوست بعد از زایمان با استفاده از رژیم غذایی سالم:
نوشیدن مقدار زیادی مایعات مخصوصا آب، در حدود هشت تا ده لیوان در روز کمک بزرگی برای در بین بردن یبوست خواهد کرد.
به یاد داشته باشید که نوشیدن مقادیر فراواني آب میوه یا آب آلو می تواند برای حل این مشکل مفید باشد. همچنین، نوشیدن یک فنجان آب گرم پس از بیدار شدن از خواب در صبح اول وقت، هم کمک زیادی در این باره به شما می کند.
مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر مانند غلات سبوس دار، برنج قهوه ای، نان قهوه ای، سبوس، جو دو سر، دانه کتان، لوبیا، میوه و سبزیجات تازه، کمک زیادی به کاهش یبوست بعد از زایمان خواهد نمود.
از مصرف مواد غذایی تصفیه شده مثل نان سفید و مواد غذایی سفید رنگ، باید جدا خودداری شود، چون مصرف اين مواد غذايي می تواند وضعیت را تشدید نماید.
ب. درمان یبوست بعد از زایمان از طریق تغییر در شیوه زندگی مادر زائو:
دانستن این نکته بسیار مهم است که چشم پوشی کردن از اجابت مزاج برای غلبه بر ترس ایجاد شده، بر اثر بروز درد در حین دفع مدفوع می تواند خطرناک باشد، چون منتظر ماندن سبب سخت ترشدن مدفوع می شود که کار دفع را در زمان های بعدی بسیار دردناک تر خواهد نمود.
افزایش فعالیت بدنی در مادران زائو با حرکت در اطراف خانه و یا راه رفتن در داخل اتاق، می تواند حرکت روده های تنبل را فعال کند.
هر مادري می تواند به جای نشستن و استراحت كردن بعد از هر وعده غذايي، کمی در اطراف خانه راه برود که این امر می تواند برای از بین بردن مشکل یبوست مفید باشد.
اگر به عنوان مادری که تازه زایمان کرده ايد، استفاده از تمام روش های بالا هیچ کمکی در از بین بردن مشکل یبوست شما نکرد، می توانید راه حل را از دکتر معالج خود بپرسید، تا او با تجویز نرم کننده های مدفوع و یا دادن ملین، به از بین بردن یبوست در شما کمک بکند. استفاده از این داروها، سبب تحریک بیشتر ریتم طبیعی روده خواهد شد.
توجه:
هر چند ورزش کردن یک راه خوب برای درمان یبوست در تمام افراد است، اما فعالیت کردن زیاد، بلافاصله پس از زایمان می تواند بسیار خطرناک باشد، چون بدن مادر پس از گذراندن تمام مراحل زایمان نیاز به استراحت اساسی دارد. اما به یاد داشته باشید که استفاده از وسایل ورزشی سبک و راحت در کمک به بهبود تمام ارگان های داخلی بدن شما و بازگشت آن ها به عملکرد طبیعی خود، می تواند بسیار موثر باشد.
اگر شما مادری هستند که تازه زایمان کرده است، می توانید با به کارگیری راهنمایی های ارائه شده، بهره گیری از ترکیب داروهای خانگی و انجام تمرینات ساده ورزشی در خانه، راه طولانی کاهش درد و التهاب را که اغلب با یبوست همراه است، به راحتی و بدون بروز مشکل پشت سر بگذارید.
نظر (47)