آنچه از فیبروئید رحم باید بدانید (بخش اول)

آنچه از فیبروئید رحم باید بدانید (بخش اول)

در این مقاله علت بروز انواع مختلف فیبروئید رحمی در زنان، نوع این فیبروئیدها، علائم و نشانه های بروز آن ها و روش تشخیص این بیماری شایع در بین زنان را بررسی خواهیم کرد. آیا می دانستید که روش های سونوگرافی و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI لگنی) از راه های تشخیص فیبروئید رحمی در زنان هستند؟ آیا به عنوان یک خانم می دانستید که برای درمان فیبروئید رحمی در زنان، گزینه های درمانی جراحی و غیر جراحی گوناگونی وجود دارد؟
فیبروئید رحمی (leiomyomata) سلول های رشد یافته غیر سرطانی هستند که در خارج و یا داخل رحم یک فرد مبتلا به وجود می آیند. باید آگاه باشید که فیبروئید رحمی توسط سلول های عضلانی طبیعی رحم که شروع به رشد غیرطبیعی کرده اند، ایجاد خواهد شد. در واقع با رشد غیرطبیعی این سلول ها تومورهای خوش خیمی به نام فیبروئید رحمی در بدن زنان تشکیل خواهد شد.

چه عاملی باعث بروز فیبروئید رحمی در زنان می شود؟

فیبروئید رحمی، نوعی بیماری زنانه هستند که در بین اکثر خانم ها بسیار شایع می باشند. معمولا هم، زمان مشخصی برای مبتلا شدن یک خانم به این بیماری وجود ندارد. در واقع فیبروئید رحمی ممکن است در هر سنی در هر جای دنیا و در بدن هر خانمی به وجود آیند. معمولا فیبروئید رحمی زمانی که هنوز خیلی کوچک هستند، در سیستم بدن زنان مشکلی ایجاد نمی کنند و حتی بسیاری از خانم ها متوجه وجود این تومور خوش خیم در بدن خود نمی شود.
تا به حال، هیچ کس نتوانسته بفهمد که چه عاملی باعث بروز فیبروئید رحمی در زنان می شود، اما به نظر می رسد رشد غیرطبیعی سلول های عضلانی رحم در زنان بستگی به میزان ترشح استروژن در بدن فرد دارد. این بیماری در دختران، قبل از بلوغ به وجود نمی آید و معمولا بعد از 30 سالگی در بدن بیشتر زنان دیده می شود. فیبروئید رحمی، پس از یائسگی یک زن که میزان ترشح هورمون استروژن در بدن او کاهش یافت، تمایل زیادی به کوچک شدن از خود نشان داده و یا حتی در برخی موارد ناپدید خواهند شد. در زنان آمریکایی و آفریقایی، تمایل مبتلا شدن به فیبروئید رحمی دو تا سه برابر زنان سفیدپوست می باشد. همچنین، در بدن این زنان بعد از مبتلا شدن به این بیماری هم نشانه های بیشتری نمایان خواهد شد. عواملی که ممکن است وجود آن ها در بدن هر زنی رشد فیبروئید رحمی در او را تحت تاثیر خود قرار دهد، عبارتند از:
• بارداری: زنانی که کودکان زیادی دارند، به احتمال زیاد کمتر از سایر زنان دچار خواهند شد.
• زمان آغاز دوران قاعدگی در زنان: زنانی که دوره اول قاعدگی آن ها قبل از 10 سالگی رخ داده باشد، به احتمال زیاد کمتر از سایر زنان به فیبروئید رحمی مبتلا خواهند شد.
• مصرف قرص ضدبارداری : در زنانی قرص های ضدبارداری مصرف می کنند احتمال رشد فیبروئید رحم به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
• سابقه خانوادگی : زنانی که مادر و خواهران مبتلا به فیبروئید رحمی داشته باشند، به احتمال بیشتری در معرض خطر مبتلا شدن به این بیماری قرار خواهند گرفت.

انواع فیبروئید رحمی در زنان:

همه فیبروئید رحمی، از لحاظ آرایش ظاهری شبیه به هم هستند. چون همه آن ها از رشد غیرطبیعی سلول های عضلانی رحم به وجود می آیند. پس، فقط ممکن است اندازه آن ها بسته به نوع تشکیل تومورها و جایی از رحم که رشد می کنند، کوچک و یا حالت توده ای داشته باشند. گاهی اوقات، فیبروئید رحمی نسبت به جایی از رحم که رشد می کنند طبقه بندی می شوند. مهم ترین این گروه ها عبارتند از:
• Myometrial: فیبروئیدهایی که در دیواره عضلانی رحم فرد مبتلا رشد کرده اند.
• فیبروئید زیرمخاطی: این فیبروئیدها فقط در زیر سطح داخلی رحم رشد می کنند و در برخی موارد، ممکن است به بیرون از رحم فرد مبتلا هم سرایت کنند.
• Subserosal: فیبروئیدهایی که بر روی دیواره خارجی رحم فرد مبتلا رشد می کنند.
• Pedunculated: فیبروئیدهای که خارج از رحم فرد مبتلا ایجاد می شوند. این فیبروئیدها توسط یک پایه ساقه مانند به رحم متصل می شوند تا بتوانند رشد کنند.
فیبروئیدهای رحمی می توانند در اندازه های مختلفی و در سراسر رحم رشد کنند. اما وزن این تومورهای خوش خیم تا اندازه ده پوند محدود است، حتی ممکن است اندازه بعضی از آن ها به قدری کوچک باشد که برای دیدن تومور نیاز به استفاده از میکروسکوپ باشد.

fibroid3-1.jpg

علائم و نشانه های وجود فیبروئید رحمی در زنان:

در اغلب موارد، فیبروئید رحمی هیچ نشانه ای در بدن فرد مبتلا ایجاد نمی کنند طوری که بسیاری از زنان به مدت طولانی، متوجه نمی شوند که ممکن است دچار شده باشند.

علائمی که زنان مبتلا به انواع فیبروئید رحمی ممکن است تجربه کنند، عبارتند از:

• داشتن دوره های قاعدگی طولانی مدت (7 روز یا بیشتر)
• خونریزی شدید در طول دوره قاعدگی
• احساس نفخ یا پری در شکم و یا لگن
• درد در ناحیه پایین شکم و یا لگن
• یبوست شدید
• داشتن درد در زمان مقاربت جنسی با همسرشان
کارشناسان معتقدند که برخی از نمونه ها گاهی اوقات می توانند با باردار شدن زن مبتلا تداخل پیدا کنند. اگر چه بروز این مورد بسیار نادر است، اما در برخی مواقع یک ممکن است سبب مسدود شدن دهانه رحم فرد مبتلا شده و باعث جایگزینی جنین در رحم مادر شود. بروز این شرایط در بدن فرد مبتلا بعدا مشکلات زیادی را در بارداری فرد به وجود خواهد آورد.

روش های تشخیص فیبروئید رحمی در زنان مبتلا:

وجود فیبروئید های رحمی موجود در بدن زنان با اندازه متوسط و یا خیلی بزرگ توسط دکتر متخصص زنان و زایمان، در طول معاینه لگنی و یا با استفاده از روش سونوگرافی مشخص می شود. خوب است بدانید که آزمایشات تصویربرداری که در اغلب موارد توسط دکتر متخصص توصیه می شود، هم در تشخیص فیبروئید رحمی موثر خواهد بود.

1. استفاده از سونوگرافی برای تشخیص فیبرویئدهای رحمی:

دکتر متخصص زنان و زایمان، در این حالت یک پروب سونوگرافی را بر روی مهبل (واژن) و یا لگن زن مبتلا قرار داده و امواج صوتی با فرکانس بالا را به داخل رحم و سازه های لگن او منعکس خواهد کرد. در این موقع، کل داخل رحم فرد مبتلا به این بیماری و فیبروئید رحمی موجود در آن برای تشخیص دکتر معالج بر روی صفحه نمایشگر ویدیویی، نمایش داده خواهد شد.

2. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI لگنی) برای تشخیص فیبروئیدهای رحمی:

معمولا در روش MRI لگنی از آهنرباهایی با قدرت بالا و یک کامپیوتر برای ایجاد تصاویر بسیار دقیق از رحم و سایر سازه های لگنی فرد مبتلا به فیبروئید رحمی استفاده می شود. اگر احتمال وجود فیبروئید رحمی در معاینه ساده دکتر معالج، مشخص شده باشد، انجام MRI از رحم زن مبتلا می تواند او را از وجود در بدنش مطمئن سازد. گاهی اوقات، دکتر معالج شک می کند که یک توده سرطانی در رحم فرد وجود دارد، که شاید شبیه فیبروم رحم است. در این مواقع، دکتر قطعه کوچکی از بافت رحم (بیوپسی) را برداشته و آزمایشات تشخیصی را بر روی آن انجام می دهد، که معمولا استفاده از این روش می تواند وجود را از بروز سرطان تشخیص دهد. بیوپسی رحم ممکن است از طریق واژن فرد مبتلا به فیبروئید رحمی انجام شود و یا در برخی مواقع، ممکن است این روش، نیاز به جراحی هم داشته باشد.

3. هیستروسالپنگوگرام برای تشخیص فیبرویئدهای رحمی:

در این روش، برای تشخیص فیبرویئدهای رحمی در بدن فرد مبتلا، معمولا ماده ای توسط یک فرد متخصص به داخل رحم و گردن آن، از طریق واژن تزریق می شود و بعد، به وسیله فیلم برداری با استفاده از اشعه -ایکس، یک طرح کلی از رحم و لوله های فالوپ نشان داده می شود. لازم است به عنوان یک خانم آگاه باشید که هیستروسالپنگوگرام، معمولا در زنان مبتلا به فیبرویئدهای رحمی که در حال تلاش برای باردار شدن هستند، انجام می شود.

4. Sonohysterogram برای تشخیص فیبرویئدهای رحمی:

در این روش، که یک روش آسان برای تشخیص فیبرویئدهای رحمی، در بدن فرد مبتلا به حساب می آید، مایعی از طریق واژن و گردن رحم به داخل رحم فرد بیمار تزریق می شود و سپس سونوگرافی انجام می گردد. روش Sonohysterogram ممکن است فیبروئید رحم و یا سلول های دیگری که در این ثسمت از بدن، به صورت غیرطبیعی رشد کرده اند و با استفاده از سونوگرافی سنتی قابل رویت نیستند، را نشان دهد.

5. هیستروسکوپی برای تشخیص فیبرویئدهای رحمی:

در روش هیستروسکوپی، به منظور تشخیص فیبرویئدهای رحمی در زنان، یک لوله که یک دوربین روشنی بر روی نوک آن تعبیه شده (آندوسکوپ) است را به داخل رحم فرد مبتلا می فرستند و تصویر کلی از داخل رحم را بر روی یک صفحه نمایش گر ویدیویی نشان می دهند. استفاده از روش هیستروسکوپی برای تشخیص فیبرویئدهای رحمی در زنان، می تواند وجود این تومورهای خوش خیم در بدن فرد مبتلا را به راحتی تشخیص دهد. همچنین، این روش می تواند تمام بخش های فیبروئید در دیواره رحم و یا در خارج از رحم را هم با دقت بالایی شناسایی کند.
امروزه ثابت شده است که همه زنان به انجام آزمایش های گسترده ای برای تشخیص وجود احتمالی فیبروئید رحمی نیاز دارند. امادر بسیاری از موارد، معاینه لگنی و سونوگرافی برای تشخیص وجود این تومورهای خوش خیم در بدن فرد مبتلا کافی می باشد.

روش های درمان و کاهش درد فیبروئید رحمی را در آنچه از فیبروئید رحم باید بدانید (بخش دوم) بخوانید.

 

نظر (20)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.
This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید من 18 سالمه و مجردم , مادر من 39 سالشه و فیبرم داره آیا احتمال داره منم در آینده دچار فیبرم بشم؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم
بله احتمال ژنتیکی بودن فیبرم وجود داره
بهتره برای پیشگیری از این بیماری هر 6 ماه یک بار برای انجام چک آپ به پزشک مراجعه کنین تا با انجام سونوگرافی های مداوم تحت کنترل باشین .

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید خدمت مامانم , سوال بنده این است که آیا دلیلی از وجود فیبرم وجود داره ؟ اصلا چرا به وجود میاد؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم
دلیل ایجاد فیبرم نامشخصه و هنوز متخصصان دلیل قانع کننده ای برای ایجاد این بیماری پیدا نکرده اند
اگر همیشه تحت کنترل پزشک باشین میشه از وقوع بیماری پیش گیری های لازم رو انجام داد.

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید
آیا فیبرم ها در زنان متاهل دیده میشه ؟
و در چه سنی ممکنه ایجاد بشه؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم
نخیر فیبرم میتونه هم در خانم های متاهل و هم در خانم های مجرد دیده بشه
از نظر سنی بعضی از آمارها نشان داده که خانم های که در سنین 40تا 45 سالگی هستن درگیر فیبرم میشوند
و در خانم های با سن 50 تا 60 سالگی به دلیل یائسگی و کاهش هورمن...

سلام عزیزم
نخیر فیبرم میتونه هم در خانم های متاهل و هم در خانم های مجرد دیده بشه
از نظر سنی بعضی از آمارها نشان داده که خانم های که در سنین 40تا 45 سالگی هستن درگیر فیبرم میشوند
و در خانم های با سن 50 تا 60 سالگی به دلیل یائسگی و کاهش هورمن استروژن در آنها ممکن است فیبرم خود به خود از بین بره
البته گاهی هم در دخترانی در سن بلوغ فیبرم دیده شده
یعنی نمیشه سن دقیقی از این بیماری گفته شود.

ادامه مطلب
This comment was minimized by the moderator on the site

سلام خسته نباشید
آیا فیبرم میتونه هیچ علامتی از خود نشون نده؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم
بله اگه مکان فیبرم در قسمت خارجی حفره لگن باشه علامت واضحی از خودش نشون نمیده .

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و احترام
من 25 سالمه و فیبرم دارم آیا ممکنه اندازه فیبرم به خودی خود کوچیک بشه؟از جراحی میترسم میشه راهنمایی کنین ؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم
اگه اندازه فیبرم اندازه اش کوچیک باشه نیازی به جراحی نداره
منتهی بهتره هر 6 ماه یک بار چک بشه تا مشخص بشه که اندازه اش کوچکتر شده و یا بزرگتر و نسبت به نتیجه سونوگرافی ها دنبال راهی برای درمانش باشیم ببینیم نیازی به جراحی دارین یا نه.

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید آیا فیبرم نوعی سرطان است؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم
بیش از 95 در صد فیبرم ها خوش خیم هستن و هیچ نگرانی ایجاد نمیکنن
تنها در مواردی که در خانم های بالای 40 تا 45 سال اندازه فیبرم رفته رفته بیشتر بشه و این بزرگ شدن اندازه فیبرم در مدت زمان خیلی کم صورت بگیره این فیبرم خوش خیم در نظر...

سلام عزیزم
بیش از 95 در صد فیبرم ها خوش خیم هستن و هیچ نگرانی ایجاد نمیکنن
تنها در مواردی که در خانم های بالای 40 تا 45 سال اندازه فیبرم رفته رفته بیشتر بشه و این بزرگ شدن اندازه فیبرم در مدت زمان خیلی کم صورت بگیره این فیبرم خوش خیم در نظر گرفته نمیشه و نیاز به جراحی داره .

ادامه مطلب
This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید من 45 سالمه و جراحی فیبرم انجام دادم , آیا ممکنه بازم فیبرم داشته باشم یا نه؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام خانمی
این مسئله قابل پیش بینی نیست و نمیشه گفت فیبرم دوباره عود میکنه یا نه
باید شما همیشه تحت کنترل باشین چون احتمال داره بعد از دو سه سال دوباره عود کنه
هر 6 ماه یه بار حتما سونوگرافی انجام بدین .

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید من فیبرم دارم و احساس میکنم شکمم بزرگ شده آیا احتمال داره از وجود فیبرم باشه ؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم
بله امکانش هست فیبرم در حال رشد و بزرگ شدن باشه و باعث بشه شکمتون بزرگ دیده شه باید سریعا به دکتر مراجعه کنین و اگه نیاز به جراحی داشته باشه جراحی بشین.

This comment was minimized by the moderator on the site

با سلام و احترام طی انجام سونوگرافی در برگه سونو گرفی نوشته شده احتمالا فیبرم ساب سورزال دارم آیا این فیبرم خطرناکه ؟ بد خیم هست یا خوش خیم؟
من تا حالا سابقه ی فیبرم نداشتم و در خانواده ما هم ارثی نیست میشه راهنمایی کنین؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم
به دلیل اینکه نوشته شه احتمال فیبرم بهتره بعد از دوره پریودتون دوباره سونو گرافی رو تکرار کنین چون احتمال داره اصلا فیبرم نباشه.

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید
ببخشید میشه بفرمایید کدوم روش برای تشخیص فیبرم بهتره؟؟؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم
همه روش ها خوبن , حالا بسته به دستور پزشک یکی از این روش ها رو برای تشخیص فیبرم استفاده میکنن.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/