علت اصلی بروز سرفه در نوزادان چیست؟

5-Types-Of-Cough-And-When-To-Call-A-Doctor_2-min

ممکن است سرفه‌های گاه به گاه نوزادتان، شما را ناراحت نکند؛ اما اگر کودک شما به طور مداوم و روزانه سرفه کند، قطعاً نگران‌کننده خواهد بود. در برخی موارد، نوزاد ممکن است به دلیل سرفه‌های مداوم، دچار اختلال خواب شود، روند معمول تغذیه خود را از دست دهد یا حتی در پروسه نفس کشیدن طبیعی او مشکلاتی به وجود آید. در چنین شرایطی، شما مجبور هستید به فرزند خود کمک کنید، اما روش‌های مقابله با سرفه‌های مداوم نوزادان را نمی‌دانید! در ادامه این مقاله، اطلاعات کاملی در مورد دلایل بروز سرفه در نوزادان و روش‌های درمان این مشکل ارائه شده است.

چرا کودکان سرفه می‌کنند؟

سرفه، رفلکس محافظتی-طبیعی بدن نوزادان است که باعث از بین رفتن هر گونه مانعی می‌شود که راه‌های هوایی او را مسدود کرده است.  به یاد داشته باشید که سرفه، به بدن فرزند شما کمک می‌کند تا هر گونه مواد مضر مانند ذرات گرد و غبار و مواد غذایی را که به طور تصادفی وارد راه‌های هوایی او شده است، پاک کند. همچنین، این نوع رفلکس‌ها به بدن نوزادان کمک می‌کند تا ترشحات اضافی موجود در دستگاه تنفسی، مانند خلط را بیرون بریزد. هنگامی که ترشحاتی در دستگاه تنفسی نوزاد وجود داشته باشد، او دچار "سرفه مرطوب" می‌شود؛ در غیر این صورت، کودک با "سرفه خشک" روبرو خواهد شد.

علت اصلی بروز سرفه در نوزادان چیست؟

نشانه‌هایی که بدن کودک شما از خود بروز می‌دهد، می‌تواند به شما در تعیین علل سرفه کمک کند. در ادامه این مقاله، دلایل رایج بروز سرفه در نوزادان و کودکان نوپا ارائه شده است که مهم‌ترین این موارد به شرح زیر می‌باشند:

1-سرماخوردگی:

لازم است بدانید که معمولاً، سرماخوردگی در بدن نوزادان با سرفه مرطوب شروع می‌شود؛ پس از آنکه روند بهبودی کودک آغاز شود، او با سرفه خشک روبرو می‌شود. چندین نوع ویروس مختلف، ممکن است فرزند شما را در معرض بیماری سرماخوردگی قرار دهد که راینویروس، شایع‌ترین این ویروس‌ها به شمار می‌رود. در نهایت، یادتان باشد که سرفه‌های ناشی از سرماخوردگی نوزادان می‌تواند تا دو ماه پس از بهبودی کودک نیز ادامه یابد.

اگر دنبال راهی برای جلوگیری از یبوست نوزاد خود هستید این مطلب جلوگیری از یبوست نوزادان با مصرف شلغم را بخوانید

2-سرفه ‌های مزمن:

این نوع سرفه‌ها که با صدایی مانند صدای جیر جیر خود را نشان می‌دهند، شدید و کاملاً متفاوت از نوع دیگر سرفه‌ها هستند. باکتری بردتلا باعث بروز سرفه‌های مزمن در نوزادان می‌شود که می‌تواند روزها یا حتی ماه‌ها ادامه داشته باشد. در واقع، تولید نوعی سم خاص توسط این نوع باکتری می‌تواند راه‌های هوایی کودک شما را تحریک کرده و باعث بروز سرفه‌های مزمن در بدن او شود.

3-سرفه‌ های کروپ:

سرفه کروپ صدایی مانند عو عو کردن حیوانات در آب دارد. انواع مختلف سرفه کروپ شامل کروپ ویروسی، کروپ باکتریایی و کروپ اسپاستمی است. جالب است بدانید که سرفه‌های کروپ معمولاً در عرض یک هفته درمان می‌شوند؛ حتی اگر شما وارد عمل شوید، می‌توانید روند درمان نوزاد را تسریع بخشید.

4-عفونت ریه ‌ها یا سینوس نوزاد:

عفونت ریه‌ها منجر به ایجاد خلط در ریه‌های نوزادان می‌شود که سرفه‌های مرطوب را به دنبال خواهد داشت. عفونت‌های سینوسی نیز باعث ایجاد سرفه‌های مرطوب در کودکان می‌شوند؛ این اتفاق زمانی می‌افتد که مایعات آلوده از سینوس بیمار به داخل گلوی او وارد شوند. عفونت ریوی معمولی در نوزادان و کودکان با عنوان برونشیولیت شناخته می‌شود؛ در این شرایط، مسیرهای هوایی کوچک درون ریه، به نام برونشیل، آلوده می‌شوند. شایع‌ترین علت بروز برونشیولیت در نوزادان ویروس سنسیتیال تنفسی (RSV) است. علاوه بر این مورد، چندین ویروس و باکتری دیگر نیز می‌تواند باعث بروز عفونت سینوس در بدن فرزند شما شود. هنگامی که ترشحات آلوده از بینی به سمت گلوی کودک حرکت می‌کنند، تمایل دارند که گلو را تحریک کرده و در نهایت باعث سرفه‌های شدید او شوند.

5-بروز آلرژی در نوزادان:

به یاد داشته باشید که سرفه‌های ناشی از آلرژی، معمولاً از نوع خشک هستند. این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که خلط خفیف بسیار کمی در گلوی نوزاد وجود داشته باشد. در صورت بروز آلرژی در بدن کودک، او سایر علائم حساسیت مانند تورم حفره بینی، عضلات گلو، صورت و غیره را هم از خود بروز می‌دهد. یکی از علت شایع بروز سرفه ناشی از آلرژی در بدن نوزادان، رینیت آلرژیک است؛ هنگامی که کودکی در معرض آلرژن‌های هوایی بالقوه مانند گرد و غبار، خاک، گرده، ذرات آب و پرندگان قرار گیرد، با این مشکل روبرو خواهد شد.

6-آسم:

سرفه‌های ناشی از بیماری آسم، خشک بوده و با خس خس سینه و تنگی تنفس همراه هستند. این نوع سرفه‌های با خارش بینی، حرکت شکمی بیش از حد و برخی علائم دیگر خود را نشان می‌دهند. همچنین، لازم است بدانید که سرفه‌های ناشی از آسم معمولاً در هنگام شب رخ می‌دهند. آسم یک بیماری ژنتیکی است که می‌تواند به علت بروز عوامل متعددی مانند آلرژن‌ها، وجود گرده، گرد و غبار و مواد شیمیایی، استرس و حتی آب و هوای سرد ایجاد شود. بروز این وضعیت در بدن نوزادان اغلب تا آخر عمر ادامه می‌یابد، زیرا تاکنون درمان قطعی برای این بیماری شناخته نشده است. با این حال، در نظر داشته باشید که شما می‌توانید بیماری آسم فرزند خود را به راحتی، با مصرف منظم دارو و با اجتناب از قرار گرفتن در معرض عوامل خطرزا کنترل کنید.

7-ریفلاکس اسید معده:

سرفه‌های ناشی از ریفلاکس اسید معده مرطوب هستند، اما حاوی خلط یا مخاط نمی‌باشند. در عوض، هنگامی که نوزاد سرفه کند، مقدار کمی از مواد معده خود مانند شیر را به بیرون می‌ریزد. یادتان باشد که سرفه ناشی از ریفلاکس گوارشی زمانی اتفاق می‌افتد که اسید به دیواره‌های معده فشار آورده و وارد گلوی نوزاد شود. کودک مبتلا به این نوع بیماری گوارشی، نشانه‌های دیگری از قبیل مشکلاتی در روند آروغ زدن، سوزش خفیف و انقباض پشت بدن را هم تجربه خواهد کرد.

8-بیماری فیبروز کیستیک:

این بیماری با سرفه‌های خشک یا مرطوبی همراه است که می‌تواند مقدار زیادی از موکوس ریه‌ها را بیرون بریزد. فیبروز کیستیک (CF) یک بیماری ژنتیکی است که موجب تشکیل مخاطی ضخیم در ریه‌های نوزاد می‌شود که بدن قادر به تشخیص نیست. این موکوس زمینه را برای پرورش باکتری‌ها آماده می‌کند؛ بنابراین کودک را در معرض ابتلا به عفونت ریه قرار می‌دهد. در نظر داشته باشید که تاکنون روش درمانی برای بیماری فیبروز کیستیک ارائه نشده است، اما پزشکی مدرن به افراد مبتلا به این بیماری کمک می‌کند تا زندگی عادی بدون موانع بهداشتی را تجربه کنند.

خواندن این مطلب حساسیت غذایی در کودکان علل، علائم و درمان آن به شما پیشنهاد میشود

9-آسپیراسیون:

این مشکل، فوران ناگهانی سرفه است که معمولاً در هنگام خوردن و نوشیدن مواد غذایی یا در هنگام ورود ترشحات به راه‌های هوایی نوزاد، اتفاق می‌افتد. در چنین مواردی، نوزاد یا کودک نوپا با سرفه ناگهانی و تنگی نفس روبرو می‌شود. خطر ابتلا به این نوع سرفه در هنگام خوردن مواد غذایی جامد بیشتر است، زیرا این نوع غذاها می‌تواند در داخل راه‌های هوایی نوزادان قرار گیرند؛ به راحتی مانند مایعات قابل استخراج نمی‌باشند. همچنین، نوزادان می‌توانند در صورت قرار دادن یک جسم خارجی مانند اسباب بازی کوچک در دهان خود نیز دچار آسپیراسیون شوند؛ این نوع سرفه می‌تواند در برخی موارد منجر به خفگی نوزادان شود. علاوه بر این موارد، برخی شرایط فیزیکی مانند ناهنجاری‌های مادرزادی در استخوان جمجمه کودک نیز می‌تواند او را بیشتر از سایر همسالان خود در معرض آسپیراسیون قرار دهد. در نهایت، اگر نوزادی به علت دندان درد یا هر دلیل دیگری دچار بزاق بیش از حد شود؛ وقتی که بزاق به داخل گلوی او حرکت کند، سرفه و سوزش گلو را به دنیا خواهد داشت.

10-مشکلات قلبی و تنفسی مادرزادی:

به یاد داشته باشید که سرفه خشک می‌تواند نشانه‌ای از وجود بیماری قلبی باشد؛ در حالی که سرفه مرطوب معمولاً ناشی از وجود مشکلات تنفسی در بدن نوزادان است. در هر دو مورد، کودک بیمار علائم دیگر مانند خستگی و بی‌اشتهایی را تجربه می‌کند. اکثر پزشکان متخصص اطفال عقیده دارند که سرفه، اغلب یک علامت بیرونی از مشکلات مادرزادی قلبی و تنفسی در کودکان است. هنگامی که کودکی فعالیت بدنی داشته باشد، این علائم خود را نشان می‌دهند. تراکومالاسیا، یک مشکل تنفسی مادرزادی است که روند ورود هوا به ریه‌های نوزاد را دچار اختلال کرده و موجب سرفه شدید او می‌‌شود. علاوه بر این مورد، سرفه شدید نوزادان اغلب می‌تواند نشانه‌ای از نارسایی قلبی در کودکان مبتلا به نقص قلب باشد؛ یک وضعیت پزشکی اورژانسی تلقی می‌شود.

11-عادت به سرفه:

برخی نوزادان با سرفه‌های خشک روبرو می‌شوند، اما معمولاً نشانه‌های ناراحتی یا علائم دیگری را در بدن خود ندارند. در این صورت می‌توان ادعا کرد که کودک نوپا سالم و طبیعی است. نوزادانی که در یک محیط پر از گرد و خاک زندگی می‌کنند، ممکن است بسیار سرفه کنند. آن‌ها ممکن است این کار را حتی زمانی که دور از محرک‌ها قرار دارند، هم تکرار کنند؛ در واقع، تمایل به سرفه کردن، اغلب در این کودکان ادامه دارد. یکی از شایع‌ترین علائم سرفه معمولی نوزادان این است که کودک، زمانی که مشغول به کاری است، مانند وسط یک بازی یا یک فیلم، سرفه نمی‌کند. همچنین، او در طول خواب سرفه نخواهد کرد و به نظر نمی‌رسد که دارای مشکلی باشد.

سرفه، در اغلب موارد به علت بروز یکی از مشکلات بالا در بدن نوزادان رخ می‌دهد. در بعضی موارد، ممکن است سرفه فرزند شما شدید باشد. با این حال، ممکن است برخی والدین، سرفه‌های شدید نوزاد خود را نادیده بگیرند. با این وجود، در نظر داشته باشید که در بعضی از موارد، کودک مبتلا به سرفه نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارد.

چه زمانی باید در مورد سرفه‌ های نوزاد خود با پزشک مشورت کرد؟

در صورت وجود هر کدام از علائم زیر، در بدن فرزند خود، با پزشک متخصص اطفال در مورد سرفه‌های او مشورت کنید. مهم‌ترین این علائم به شرح زیر می‌باشند:

  • تب با دمای بالای 100.4 درجه فارنهایت (38 درجه سانتی‌گراد).
  • ناراحتی، بی‌قراری، کولیک و خستگی شدید نوزاد.
  • سرفه همراه سر و صدای عجیب و غریب یا همراه با صدای خنده یا صدای سوت زدن.
  • اگر کودک شما به درستی غذا نخورده و اشتهای خود را از دست دهد.
  • سرفه‌های نوزاد با خلط زیاد، مایعات سبز، لکه‌های قرمز یا بوی ناپایدار همراه باشد.
  • نوزاد پس از یک دوره سرفه، نیمه آگاه یا بی‌هوش شود.
  • کودک پس از سرفه از درد ریه یا قفسه سینه خود شکایت کند. لازم است بدانید که در برخی موارد، ممکن است قفسه سینه نوزادی صدمه ببیند که می‌تواند به علت شکستن عضلات یا رباط‌های او ایجاد شود؛ این شرایط منجر به سرفه شدید در فرزند شما می‌شود.
  • فعالیت‌های ساده مانند بالا رفتن از پله‌ها، سرعت بالا در پیاده‌روی و راه رفتن در خارج از منزل باعث سرفه کودک شود.
  • نوزاد معمولاً پس از سرفه استفراغ کند.
  • کودک در طول سرفه خفه شده و قادر به تولید صدا از دهان خود نباشد.
  • لبخند نوزاد پس از چند لحظه سرفه خشک شود.
  • کودک نوپا با سرفه‌های خشن و مداوم روبرو شود.

در صورت بروز هر یک از این موارد، پزشک متخصص اطفال روش درمانی مناسبی را برای تسکین سرفه‌های کودک شما پیشنهاد خواهد کرد.

خواندن این مطلب مصرف زردالو قدرت بینایی کودکان را تقویت می کند به شما توصیه میشود

چگونه می‌توان سرفه ‌های نوزادان را تسکین داد؟

به خاطر بسپارید که روند درمان سرفه ممکن است شامل یک یا چند گزینه زیر باشد:

  • یک دوره آنتی‌بیوتیک برای نوزاد بیمار تجویز می‌شود، زمانی که سرفه‌های او ناشی از عفونت باکتریایی باشد. دوز آنتی‌بیوتیک می‌تواند بر اساس نوع بیماری، سن کودک و شدت عفونت او متفاوت باشد.
  • داروهای ضد درد مانند استامینوفن (با نام تجاری Tylenol) برای تسکین ناراحتی ناشی از سرفه و کاهش تب نوزادان مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • داروهای پیشگیرانه برای بیماری‌های مزمن مانند آسم و فیبروز کیستیک استفاده می‌شود. این داروها به کاهش شدت بیماری در بدن فرزند شما کمک می‌کند؛ سرانجام سرفه او را کاهش می‌دهند. همچنین، این نوع داروها می‌توانند برای کاهش فرکانس ریفلاکس اسید معده در کودکان استفاده شوند؛ در طولانی مدت می‌توانند سرفه‌های ناشی از بیماری‌های مزمن نوزادان را متوقف کنند.
  • لازم است بدانید که استراحت نیز کمک می‌کند تا سرفه‌های ناشی از آلرژی و عفونت‌های ویروسی تسکین یابد. در واقع، با استراحت کافی، سیستم ایمنی بدن نوزادان می‌تواند به مبارزه با عوامل بیماری‌زا بپردازد.
  • مداخله جراحی در موارد شدیدتر مانند نقص مادرزادی قلبی، ریفلاکس شدید گوارشی و اختلالات مغزی مورد استفاده قرار می‌گیرد که می‌تواند موجب درمان سرفه‌های مزمن کودکان شود.

با همه این توصیفات، همیشه با پزشک معالج کودک خود در مورد روش‌های درمان سرفه مشورت کنید؛ از مصرف داروهای سرفه عمومی (OTC) برای تسکین وضعیت بدن نوزادان اجتناب نمایید.

آیا می‌توان از داروهای سرفه عمومی (OTC) برای تسکین وضعیت بدن نوزادان استفاده کرد؟

استفاده از شربت یا قرص سرفه عمومی برای تسکین سرفه نوزادان ممنوع است! اداره غذا و داروی آمریکا به شدت، مصرف داروهای سرفه برای کودکان زیر سن دو سال را ممنوع کرده است. همچنین، این سازمان بیان می‌کند که چنین داروهایی می‌توانند بر سلامت عمومی کودک شما تأثیر منفی داشته باشند؛ حتی باعث عوارض جانبی شدید در بدن آن‌ها شوند.

آکادمی اطفال آمریکا نیز ادعا می‌کند که بهترین کار، اجتناب از مصرف داروهای سرفه عمومی تا سن چهار سالگی است. به جای استفاده از شربت سرفه، پس از مشاوره با پزشک متخصص اطفال، چند دارو طبیعی خانگی را جهت تسکین درد فرزند خود امتحان کنید. با این حال، بهتر است از سرفه نوزادان، با انجام برخی اقدامات احتیاطی پیشگیری نمایید.

چگونه می‌توان از بروز سرفه در بدن نوزادان پیشگیری کرد؟

پیشگیری از سرفه نوزادان به معنی اجتناب از عواملی است که می‌تواند باعث ایجاد سرفه در بدن آن‌ها شود؛ بنابراین، در ادامه این مقاله، مواردی مورد بررسی قرار می‌گیرند که شما باید آن‌ها را رعایت کنید. مهم‌ترین این موارد به شرح زیر می‌باشند:

1-حفظ بهداشت خوب نوزاد:

هنگامی که فرد آلوده به ویروس با عطسه یا سرفه کردن، عوامل بیماری‌زا را در هوا پخش می‌کند، باعث گسترش بیماری‌های تنفسی در محیط اطراف خود خواهد شد. بر این اساس، اگر فردی در خانواده شما به عفونت سرماخوردگی یا ریه مبتلا باشد، کودک خود را از او دور نگه دارید. به فرد بیمار بگویید که در صورت عطسه یا سرفه کردن یک دستمال را جلوی دهان و بینی خود قرار دهد. قبل از دست زدن به نوزاد و وسایل او هم برای جلوگیری از گسترش ویروس دست‌های خود را بشویید.

2-فرزند خود را از انواع آلودگی‌ها دور نگه دارید:

اگر کودک شما با قرار گرفتن در معرض آلودگی‌هایی مانند دود اتومبیل و گرد و غبار، سرفه می‌کند، از قرار گرفتن در معرض آن‌ها جلوگیری کنید. بعضی از کودکان مبتلا به آسم نباید در محیط‌هایی با پوشش گیاهی یا گرده قرار گیرند، زیرا می‌تواند موجب بروز سرفه در آن‌ها شود.

3-خطر سرفه ناشی از آسپیراسیون را به حداقل برسانید:

نوزادان تمایل به برداشتن اجسام کوچک و قرار دادن آن‌ها در دهان خود دارند؛ این وضعیت، ممکن است فرزند شما را در معرض خطر خفه شدن قرار دهد. برای جلوگیری از بروز این مشکل، اسباب‌بازی‌های کوچک، وسایل خانگی و کیسه‌های پلاستیکی را از دسترس کودک خود دور نگه دارید تا خطر سرفه ناشی از آسپیراسیون را به حداقل برسانید.

4-داروهای فرزند خود را به موقع مورد استفاده قرار دهید:

استفاده به موقع از داروهای تجویزی پزشک متخصص اطفال، بهترین روش برای پیشگیری از سرفه‌های ناشی از بیماری‌های ژنتیکی مانند آسم و فیبروز کیستیک است. همیشه از داروهای فرزند خود به موقع استفاده کنید تا مانع مبتلا شدن او به سرفه‌های شدید شوید.

5-علائم مشکوک را به پزشک معالج فرزند خود اطلاع دهید:

برخی از علل سرفه، مانند بیماری‌های قلبی، می‌توانند ظریف و دشوار به نظر برسند، مگر اینکه وضعیت سلامتی کودک در گذشته تشخیص داده شود. بر این اساس، شما باید مراقب همه علائم موجود در بدن فرزند خود باشید؛ در صورت مشاهده در نشانه مشکوک، آن را به اطلاع پزشک متخصص اطفال برسانید.

اگر کودکتان تب دارد و دنبال راهی برای کنترل ان هستید این مطلب کنترل تب کودکان با اب انار را بخوانید

در حالی که سرفه کردن نوزادان، اغلب وضعیت نگران‌کننده‌ای نیست، در برخی موارد می‌تواند بیش از حد معمول طولانی شده یا با علائم دیگری همراه شود؛ چنین وضعیتی باعث ایجاد نگرانی در والدین می‌شود. اگر احساس می‌کنید سرفه‌های کودک شما نشان‌دهنده یک وضعیت خطرناک است، حتماً در مورد وضعیت بدن او با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. تشخیص زودهنگام و شروع درمان می‌تواند نقش مهمی در بهبود موفقیت‌آمیز و مدیریت بیماری‌هایی داشته باشد که موجب بروز سرفه در کودکان می‌شوند.

 

نظر (0)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/