هنگامی که زنی باردار میشود، تغییرات زیادی را در داخل و خارج بدن خود تجربه میکند. در واقع، این دوران زمانی است که بدن فرد شروع به سازگاری با زندگی جدید کرده و با جنین در حال رشد، در داخل رحم خود، مدارا میکند. در نتیجه، بدن مادر در طی دوران ممکن است با مسائل خاصی روبرو شود که قبلا آنها را تجربه نکرده است. همه زنان جوان، احتمالا ترشحات واژن را قبل از دوران بارداری خود تجربه کردهاند. با این حال، هنگامی که باردار شوند، متوجه خواهند شد که بافت این ترشحات منسجمتر شده و مقدار و بوی آن تغییرکرده است. وجود ترشحات واژینالی در بین همه زنان امری نسبتا شایع است و اکثر زنان، حتی در دوران حاملگی نیز آن را تجربه میکنند. اما، اگر به عنوان یک خانم باردار متوجه شدید که ترشحات واژن شما به نوعی ژل تبدیل شده است، باید با این حالت خاص مقابله کرده و آن را با حالت طبیعی اشتباه نگیرید. برای کسب اطلاعات کامل در مورد ترشحات ژلهمانند واژن زنان در دوران بارداری مقاله زیر را بخوانید. آنچه که مادران جوان میتوانند در این مورد بدانند، در ادامه این مقاله به طور کامل بیان شده است.
ترشحات ژلهمانند واژن در دوران بارداری:
هنگامی که زنی حامله میشود، سطح ترشح هورمون استروژن در بدن او به حداکثر رسیده و روند جریان خون به سمت منطقه لگن بدنش افزایش مییابد. همانطور که بدن از میان این همه تغییرات عبور میکند، غدههای مخاطی موجود در رحم نیز بیشتر از حد معمول فعال شده و منجر به افزایش مخاط و ترشحات رحم میگردند. در چنین شرایطی، همه مایعات اضافی تولیدشده در رحم فرد از طریق واژن تخلیه میشود. با توجه به افزایش مقدار مایعات در طی دوران بارداری و سازگاری رحم مادر با این تغییرات، این مایعات بیشتر شبیه به ژله میشوند. البته عوامل متعددی وجود دارد که باعث ایجاد مخاط بیشتر در رحم زنان باردار شده و به ظاهر این ترشحات، حالت ژلهای میبخشد. همانطور که میدانید واژن و دهانه رحم زنان در حالت طبیعی حاوی سلولهای مرده زیادی است. اما با آغاز دوران بارداری که ترشحات دهانه رحم زنان افزایش مییابد، عوامل مختلفی دست به دست هم داده و همراه با مواد دیگر موجود در رحم، غلیظتر از قبل میشود. در نتیجه، ترشحات دهانه رحم زنان در طی دوران بارداری به شکل ژله از بدن این افراد تخلیه میشد.
آیا در هنگام مواجه شدن با ترشحات ژلهمانند از رحم خود در بارداری نگران شویم؟
در ابتدا، به خاطر داشته باشید که تخلیه ترشحات واژینای ژلهمانند در طی دوران بارداری، یک حالت کاملا معمولی بوده و به عنوان یک سیستم ایمن در بدن مادران محسوب میشود. با این حال، شرایط متعددی در بدن زنان رخ میدهد که فرد را متوجه طبیعی با عدم طبیعی بودن ترشحات دهانه رحم میکند. اگر در چنین وضعیتی، زن حامله نیاز به کمک پزشکی داشته باشد، فورا متوجه شده و باید مورد معاینه دقیق پزشک متخصص زنان و زایمان قرار گیرد. در ادامه این مقاله، شرایطی بیان شده است که اگر زن حامله همراه با این شرایط، با تخلیه ترشحات ژلهمانند از رحم خود مواجه شود، باید وضعیت بدن خود را بررسی نموده و بلافاصله با پزشک خود صحبت کند. بنابراین، اگر به عنوان یک زن حامله متوجه بروز موارد زیر در بدن خود شدید، فورا به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید. این شرایط عبارتند از:
آیا شما دچار ترشح شده اید این مطلب آیا ترشحات واژنی سفید از علائم بارداری است؟ را بخوانید.
- اگر در دوران بارداری خود متوجه شوید که تخلیه ترشحات واژن شما سبز یا خاکستری است، نیاز دارید که به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید، زیرا وقتی که همه شرایط در بدن مادر باردار طبیعی باشد، ترشحات واژن او معمولا به رنگ سفید خواهد بود.
- گاهی اوقات، ممکن است ترشحات واژن شما کمی شبیه به شیربرنج شده باشد. در واقع، به نظر میرسد که ترشحات به جای آنکه حالت روان داشته باشند، به شکل دانههای درشت دیده میشود.
- همچنین، اگر در دوران بارداری تخلیه ترشحات مهبل (واژن) شما بوی بدی داشته باشد، احتمالا شما به نوعی عفونت واژن مبتلا شده و نیاز به درمان فوری دارید. در برخی مواقع، ممکن است زن حامله متوجه شود که ترشحات واژن او دارای بوی بسیار قوی و بد مانند ماهی فاسد است. لازم است به خاطر داشته باشید که وقتی همه چیز طبیعی باشد، ترشحات واژن شما بویی ندارد.
- علاوه بر این موارد، اگر به عنوان یک خانم باردار در مهبل و ناحیه اطراف آن احساس خارش کردید، باید بدانید که شانس ابتلا به انواع عفونتهای واژینالی در بدنتان بسیار بالا است. همچنین، اگر به عنوان یک زن حامله هرگونه تورم را در ناحیه مهبل (واژن) یا نواحی اطراف آن متوجه شدید، بدانید که این حالت میتواند به عفونت واژن شما در دوران بارداری منجر شود.
بنابراین، اگر در دوران خود زنی با هر یک از موارد فوق در مورد تخلیه ترشحات واژن روبرو شدید، ممکن است در معرض ابتلا به انواع دیگر عفونتهای واژن قرار بگیرید که در دوران بارداری، بسیار خطرناک هستند. یادتان باشد که اگر زن حامله از عفونت واژن رنج ببرد، ممکن است با احساس سوزش یا خارش در ناحیه مهبل (واژن) و همچنین نواحی اطراف آن روبرو شود. البته در بیشتر اوقات، این احساس در هنگام ادرار و یا حتی در حالت عادی نیز ممکن است با او همراه باشد.
ترشحات ژلهمانند واژن در سه ماهه سوم بارداری و یا بعد از بارداری:
گاهی اوقات، زنان حامله ممکن است متوجه شوند که ترشحات بدنشان به طور ناگهانی در سه ماهه سوم بارداری افزایش یافته است. البته، این اتفاق ممکن است در هفتهها یا روزهای آخر دوران بارداری زنان رخ دهد. در واقع، در اکثر بارداریها، این اتفاق برای مادر حامله رخ میدهد، زیرا پلاک موکوس آنها از طریق واژن تخلیه میشود. پلاک موکوس مانع حفاظتی است که دهان رحم را از ابتدای دوران بارداری بسته نگه میدارد. در نتیجه، این فرایند به مادر کمک میکند تا نوزاد خود را از تماس با هر نوع میکروب و یا سایر مواد عفونی محافظت کند.
پس هنگامی که بدن مادر حامله در روزهای اخر دوران بارداری، خود را برای تولد نوزاد اماده میکند، پلاک موکوس او شل شده و از طریق واژن بیرون میآید. هنگامی که این اتفاق در بدن شما رخ دهد، متوجه تخلیه ناگهانی مایع ژلهمانند از واژن خود خواهید شد. این نکته مهم را به خاطر داشته باشید که پلاک موکوس معمولا بعد از گذشت 36 هفته از دوران بارداری، از طریق واژن مادر حامله تخلیه میشود. البته در بعضی موارد، پلاک موکوس شل در طول دوران بارداری مادر یکبار ظاهر شده و ممکن است مانند یک لکه بزرگ ژلهمانند که با کمی خون همراه است، از مهبل او خارج شود. اما، در موارد دیگر ممکن است پلاک موکوس به آرامی از واژن زن حامله بیرون آمده و فقط به شکل یک ماده ژلهمانند غلیظ به نظر رسد.
اگر شما دچار ترشح قهوه ای رنگ شده اید این مطلب 9 علت ترشحات قهوهای واژن در بارداری و 5 روش پیشگیری آن را بخوانید.
علل تخریب واژن و ترشح مایع غلیظ از آن در بارداری:
در ادامه این مقاله، برخی از عللی که میتواند سبب ترشح مایع ژلهمانند از واژن زنان در طی دوران بارداری شود، بیان شده است. لازم است بدانید که ترشحات واژن زنان باردار در دو نوع عفونی و غیرعفونی میباشد. علل غیرعفونی که میتوانند باعث تخریب واژن زنان شده و ترشحات غلیظی را به دنبال داشته باشد، عبارتند از:
- سرویکس Ectopy وضعیتی است که در آن، سلولهایی که در کانال گردن رحم مادر قرار دارند، به خود رحم و یا سطح بیرونی آن گسترش مییابند.
- درماتیت وولو نوعی عفونت پوستی است که در آن، زنان حامله احساس خارش و سوزش را در مهبل و مناطق اطراف آن تجربه میکنید. این حالت باعث میشود زمانی که بدن در معرض عوامل مضر یا آلرژیزا قرار میگیرد، فورا دچار مشکلات دیگر نیز شود.
- به خاطر داشته باشید که ورود هر جسم خارجی به داخل رحم زنان در دوران بارداری باعث افزایش ترشحات وازن این افراد خواهد شد.
عفونتهای غیرجنسی که میتوانند باعث تخریب واژن زنان در دوران بارداری شده و ترشحات آن را افزایش دهند، عبارتند از:
- کاندیدا یک نوع مخمر است و از شایعترین علل بروز عفونتهای قارچی در رحم زنان محسوب میشود. این نوع مخمر میتواند باعث بروز حالت خارش و سوزش در مهبل و مناطق اطراف آن شده و عفونت واژن را به دنبال داشته باشد.
- واژینوز باکتریایی، نوع دیگر از عوامل بروز عفونت در بدن زنان باردار است که بیماری جدی تلقی میشود. زمانی که مقدار باکتری موجود در ناحیه واژن زنان بیش از حد اندازه بالا رود، این نوع عفونت در بدن رخ میدهد. اگر رحم زنان حامله دارای باکتری واژینوز باکتریایی شوند، ممکن است علائم ممکن واضحی از خود بروز ندهد. با این حال، اگر فرد متوجه بوی بسیار قوی و ناپاک از ترشحات واژن خود شود، باید بداند که امکان دارد به عفونت واژینوز باکتریایی مبتلا شده باشد.
عفونتهای منتقله از راه جنسی که میتوانند باعث تخریب واژن زنان شده و ترشحات غلیظ را از بدن این افراد به دنبال داشته باشد، عبارتند از:
- Neisseria gonorrhea نوعی باکتری است که باعث انتقال عفونتهای جنسی از فردی به فرد دیگر میشود و در علم پزشکی با عنوان گونوره شناخته میشود.
- Chlamydia trachomatis نوعی دیگر از عفونتهای معمولی است که از طریق جنسی به زنان منتقل میشود. امروزه بسیاری از مردم در سراسر جهان تحت تاثیر این نوع عفونت قرار دارند.
- Trichomonas vaginalis نوعی دیگر از بیماری جنسی است که میتواند بر مردان نیز تأثیر بگذارد، هرچند تاثیر عمده آن بر روی زنان بوده و بر سلامت این افراد، بهویژه در دوران بارداری تاثیر میگذارد
اگر در بارداری دچار عفونت شده اید این مطلب 7 نوع عفونت دوران بارداری که زنان باید از آن آگاه باشند را بخوانید.
در چه مواردی ترشحات واژن ، نشاندهنده مبتلا شدن این افراد به عفونت است؟
به عنوان یک زن حامله یادتان باشد که افزایش ناگهانی ترشحات واژن یکی از نشانههای رایج بروز عفونت واژن است. در ادامه این مقاله، برخی از رایجترین انواع عفونت واژن زنان حامله معرفی شده است، که عبارتند از:
1- عفونت مخمری در بارداری:
عفونتهای مخمری به علت افزایش رشد قارچهایی که در مهبل و یا واژینال زنان وجود دارد، رخ میدهد. گاهی اوقات، رشد بیش از حد این قارچها میتواند باعث ایجاد عدم تعادل در ارگانیسمهایی شود که در واژن زنان وجود دارند. همانطور که میدانید بدن زنان در دوران حاملگی دچار تغییرات زیادی میشود که تغییر سطح هورمونها یکی از آنها است. در نتیجه تغییر سطح هورمونها، خطر ابتلا به عفونتهای مخمری نیز در بدن این افراد به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. همچنین هنگامی که زنی باردار میشود، مایع موجود در مهبل (واژن) او حاوی مقدار بالایی قند خواهد بود که باعث میشود مخمرها به بهترین شکل در آن رشد کنند! این جمله بدان معنی است که احتمال افزایش عفونت مخمری در بدن زنان حامله بالا رفته و ترشحات واژن نیز به شدت افزایش خواهد یافت.
2- واژینوز باکتریایی در بارداری:
در حالی که طبق نظر پزشکان متخصص زنان و زایمان، مبتلا شدن زنان حامله به واژینوز باکتریایی معمولا دارای علائم خاصی نیست، اما فراموش نکنید که مبتلا شدن مادر به این نوع عفونت میتواند اثرات منفی بسیاری بر روی بارداری مادر و سلامت نوزاد او داشته باشد. پس، یادتان باشد که اگر به عنوان یک زن جوان در طی دوران بارداری با مشکل ابتلا به عفونت واژینوز باکتریایی مواجه شدید، ممکن است علائم زایمان زودتر از معمول در بدن شما شروع شود و نوزاد قبل از موعد مقرر به دنیا بیاید. همچنین، اگر مادر باردار در گذشته خود سابقه زایمان زودرس داشته و یا نوزاد قبلی او بیش از حد کوچک بود، باید برای اطمینان بیشتر از پزشک معالج خود بخواهد که آزمایشی برای تشخیص احتمال مبتلا شدن او به انواع عفونتها را تجویز نماید.
3- بیماریهای منتقله از راههای جنسی (STD) در بارداری:
اگر به عنوان یک زن حامله علائم عفونت واژن را در دوران بارداری خود تجربه میکنید، پزشک معالج باید در درجه اول، آزمایش عفونت مخمری را برای شما توصیه کند. اگر نتیجه منفی شد، پزشک به شما پیشنهاد خواهد کرد که آزمایش STD را در کمترین زمان انجام دهید. انجام این آزمایش مخصوصا برای کسانی که از نظر جنسی فعال هستید، ضروری میباشد. بنابراین اگر زن حامله با شریک زندگی خود رابطه محافظتنشده داشته باشد، باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نماید، زیرا در چنین مواردی دکتر به او توصیه میکند که برای آگاهی از ابتلا به عفونت مخمری آزمایش STD را انجام دهد. پس، اگر زن حامله با این مشکل روبرو شود، باید با پزشک خود صادق بوده و در اسرع وقت است برای انجام غربالگری STD اقدام نماید، زیرا ممکن است بیماری مادر باعث آسیب جدی به بدن خود او و جنین داخل رحمش شود.
علاوه بر این موارد، مبتلا شدن زن حامله به انواع عفونتها میتواند منجر به انجام زایمان قبل از موعد شده و همچنین پس از تولد نوزاد، باعث ایجاد عفونتهای مکرر رحمی در بدن مادر شود. البته، لازم است بدانید که بعضی از STDها میتوانند در هنگام بارداری یا در زمان تولد به نوزاد نیز منتقل شود. با این حال، طبق نظر پزشکان متخصص زنان و زایمان، اثرات STDها بر حاملگی مادر و سلامت نوزاد اثبات شده و میتواند برای هر دوی آنها بسیار مضر باشد. همچنین، وجود این نوع عفونتها در رحم مادر باردار میتواند باعث تولد نوزاد با وزن کم شود. در برخی موارد هم این شرایط سبب از دست دادن بینایی کودک گردیده و یا ناتوانی در قدرت شنوایی او را به دنبال خواهد داشت. در موارد شدیدتر، علاوه بر بروز مشکل نابینایی و ناشنوایی نوزاد، این عفونتها میتواند باعث آسیب دیدن دائمی مغز نوزاد شود.
چگونگی جلوگیری از بروز عفونت واژن در بارداری:
در ادامه این مقاله، چند راهکار ارائه شده است که میتواند باعث کاهش شانس مادران باردار در ابتلا به عفونت واژنی شده و کمک شایانی به کاهش ترشحات واژن آنها بکند. این راهکارها عبارتند از:
- در قدم اول، زنان حامله باید از انجام فعالیتهای جنسی بیش از حد خودداری کنند و تا حد امکان فعالیت جنسی نداشته باشند. در واقع، به عنوان یک خانم باردار سعی کنید که قبل از داشتن رابطه جنسی با شریک زندگی خود، برای اطمینان کامل انواع آزمایشات تجویزشده توسط پزشک معالج خود را انجام دهید، زیرا هرگونه بیماری یا عفونت ممکن است از طریق جنسی و از پدر و مادر به نوزاد منتقل شود. پس، بهترین روش برای پیدا کردن عامل بیماری این است که مادر باردار و همسر او مورد آزمایش قرار گیرند.
- هرگز به عنوان یک زن باردار، منطقه واژن خود را در هنگام دوش گرفتن با مواد بهداشتی شستشو ندید، زیرا این ارگان زنان دارای تمیزکننده خودکار میباشد. پس، اگر زنی در دوران حاملگی خود به طور منظم ناحیه واژن را با مواد شوینده شستشود دهد، میتواند تاثیر معکوس داشته و باکتریهای مفید را از واژن و محیط اطراف آن حذف کند. در نتیجه، حساسیت این ناحیه را در ابتلا به انواع عفونتهای واژنی افزایش خواهد یافت.
- همچنین، اطمینان حاصل کنید که هر بار واژن و محیط اطراف آن را شستشو دادید، این منطقه را به طور کامل خشک کنید، زیرا باکتریها در مناطقی که گرم و مرطوب هستند، بهتر رشد میکنند. بنابراین، اگر واژن و محیط اطراف آن خشک نشود، شانس پرورش باکتریها بیشتر شده و باعث افزایش خطر ابتلای مادر باردار به عفونت واژنی میشود.
- زنان باردار باید از لباسهای تنگ در اطراف ناحیه واژن خود استفاده نکنند. همچنین، لباس زیر زنانه علاوه بر تنگ نبودن بیش از حد، باید از مواد پنبهای تهیه شده باشد، زیرا لباسهای پنبهای به جذب کامل عرق در بدن مادر کمک کرده و به هوا اجازه میدهد تا به طور صحیح بر روی بدن شخص گردش کند. پس، میتوان ادعا کرد که پوشیدن لباسهای زیر پنبهای در دوران بارداری به مادر کمک خواهد کرد تا از هر گونه عرق محفوظ مانده و رطوبت موجود در نزدیکی منطقه واژن خود را به خوبی جذب کند که این وضعیت، شانس مادر را در ابتلا به انواع عفونت واژینالی به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
- همچنین، زنان حامله باید هر بار پس از استفاده از توالت، ناحیه واژن خود را به طور کامل پاک کنند. فراموش نکنید مسیری را که پس از شستشو در توالت خشک میکنید، باید در جهت جلو و عقب باشد، زیرا ممکن است میکروبهایی هم در ناحیه مقعد شما وجود داشته باشد که بر اثر باقی ماندن رطوبت موجود در این ناحیه به سمت واژن حرکت نموده و در نتیجه، شانس ابتلا به عفونتهای واژنی را افزایش دهد.
- همچنین، همه زنان باید از مصرف انواع عطر و دئودورانت در منطقه واژن خود اجتناب کنند.
- علاوه بر این موارد، زنان بارداری که از وان استفاده میکنند، ممکن است باعث تحریک ناحیه واژن خود شده و شانس ابتلا به عفونت در این ناحیه از بدن خود را به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
در نهایت، یادتان باشد که وثتی زنی حامله میشود، مهمترین نکته در زندگی روزمره او این است که از کوچکترین تغییرات در سلامت بدن خود و شرایط زندگی روزمره مطلع شده و آن را به اطلاع پزشک خود برساند. مبتلا شدن مادر باردار به عفونت واژنی در این دوره میتواند وضعیت پزشکی جدی برای او و نوزاد ایجاد کند، که اگر به موقع تشخیص داده شود، به راحتی درمان خواهد شد. بنابراین، برای اطمینان بیشتر در صورت مواجه شدن با وضعیت مشکوک یا مشاهده هر شرایط غیرممکن در بدن خود در طی دوران بارداری، حتما آن را در اسرع وقت به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
نظر (0)