بلاهایی که هورمون های بارداری بر سر مادر باردار می آورند

1__1532268204_72522

همانطور که می‌دانید همه تغییرات هورمونی که در بدن مادران باردار رخ می‌دهد، برای رفاه نوزاد، امنیت و سلامت بدن او است. با این حال، ترشح برخی از این هورمون‌ها می‌تواند مادر باردار را به ورزش کردن ترغیب کند. ولی فراموش نکنید که در برخی موارد انجام حرکات ورزشی در طول ماه‌های دوران بارداری ممکن است برای مادر خطرناک باشد. دلایل متعددی وجود دارد که برخی مادران باردار را بیشتر از سایر زنان در معرض آسيب قرار می‌دهد، که این عوامل عبارتند از:

  • در دوران حاملگی، بدن زنان در معرض آسیب ‌دیدگی بیشتر قرار می‌گیرد، بنابراین این افراد ممکن است با مشکلاتی از قبیل تحریک زانوها یا مچ پا روبرو شده و یا با کشیدگی رباط‌های بدن خود مواجه شوند. در بیشتر موارد، این اتفاق به دلیل تغییرات در میزان ترشح هورمون‌های بارداری کاهش یافته و رباط‌های بدن شل می‌شوند.
  • علاوه بر آن، با پیشرفت دوران بارداری زنان، سینه‌های این افراد بزرگ ‌تر و سنگین ‌تر از قبل شده و شکم آن‌ها به سمت جلو تمایل پیدا می‌کند. با افزایش حالت انحنا در بدن زنان باردار، مرکز گرانش بدن تغییر یافته و به جلو حرکت می‌کند. در نتیجه، حفظ تعادل بدن دچار مشکل شده و باعث می‌شود تا فرد در معرض سقوط قرار گرفته و حساسیت بیشتری نسبت به افتادن در حین راه رفتن داشته باشد.

برای اطلاع از انواع هورمون بارداری به هورمون های دوران بارداری چند نوع هستند؟ مراجعه کنید

تغییرات هورمونی در بارداری باعث تغییرات بدنی میشود:

تغییرات هورمونی زیادی که در طی دوران بارداری در بدن زنان اتفاق می‌افتد، باعث بروز تغییرات زیادی در بدن این افراد می‌شود که بیشتر مادران به راحتی متوجه این تغییرات خواهند شد. لازم است بدانید که در برخی موارد، ممکن است این تغییرات هورمونی در زندگی روزمره مادر باردار اختلال ایجاد کند. در ادامه این مقاله، برخی از تاثیرات تغییرات هورمونی از نظر افزایش وزن مادر، احتباج مایعات در زیر پوست و همچنین انجام فعالیت‌های جسمانی بیان شده است. این موارد عبارتند از:

  • با ایجاد تغییر در میزان ترشح هورمون‌ها و رشد نوزاد درون رحم در طی دوران بارداری، مادر به زودی با افزایش وزن خود مواجه خواهد شد. همانطور که وزن زنان باردار افزایش می‌یابد، ممکن است این افراد به طور فزاینده‌ای برای انجام فعالیت‌های فیزیکی تمایل پیدا کرده و به راحتی قادر به انجام کارهایی باشند که  قبلا انجام نمی ‌دادند. همچنین، وزن اضافی که در طول ماه‌های دوران بارداری در بدن زنان ایجاد می‌شود، نحوه قرارگیری مرکز ثقل بدن این مادران را تغییر داده و میزان گردش خون را افزایش می‌دهد. افزایش گردش خون در بدن مادر باردار نیز میزان دفع مایعات بدن را کاهش می‌دهد. به همین دلیل، هنگامی که این اتفاق در بدن زن حامله می‌افتد، بدن او شروع به حفظ مایعات بیشتر کرده و باعث به وجود آمدن تورم در بدن ، در پاها، دست‌ها و در بعضی موارد، روی صورت خواهند شد.
  • اغلب زنان حالت تورم بارداری را در سه ماهه دوم بارداری خود تجربه می‌کنند. البته ممکن است این حالت در سه ماهه سوم از دوران حاملگی به میزان قابل توجهی افزایش یابد، زیرا احتباج مایعات سبب افزایش 25 درصدی وزن کلی بدن زنان در طول بارداری خواهد شد. بنابراین، به عنوان یک زن حامله اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی استراحت کرده و از ایستادن برای مدت طولانی و انجام حرکات کششی طولانی مدت خودداری کنید. همچنین،اجتناب از نوشیدن محصولات حاوی کافئین و سدیم نیز در جلوگیری از بروز تورم بدن زنان باردار بسیار مهم است.
  • هنگامی که وزن مادران حامله در ماه‌های آخر این دوران به شدت بالا می‌رود، بدن آن‌ها به آرامی دچار دشواری خواهد شد که از طریق انجام تمرینات منظم ورزشی می‌توانند این مشکل را حل کنند. یادتان باشد که حتی اگر به عنوان یک زن باردار قبلا هم  ورزش نمی‌کردید، حال باید حرکات ورزشی سبک را انجام داده و از افزایش بی‌رویه وزن خود جلوگیری کنید. همچنین، زمانی که زنی حامله می‌شود، تغییرات هورمونی بسیاری در بدن او رخ داده و منجر به بروز مسائلی مانند فشار لگنی و بی ثباتی بدن مخصوصا در ناحیه لگن می‌شود. علاوه بر این موارد، به علت سست شدن پیوندها و افزایش اندازه رحم، تعادل بدن مادر باردار به هم خورده و فرد با افزایش زیاد وزن روبرو می‌شود. بروز همه این تغییرات دست به دست هم داده و مادر حامله را مجبور می‌کند تا در دوران بارداری ورزش کند.

نقش هورمون‌های بارداری باعث بروز تغییرات فیزیولوژیکی:

 همانطور که می‌دانید بروز بسیاری از تغییرات هورمونی در بدن زنان باردار مخصوصا در طول ماه‌های آخر این دوران منجر به تغییرات فیزیولوژیکی مختلف در بدن این افراد خواهد شد. در ادامه این مقاله، به برخی از شایع‌ترین تغییرات فیزیولوژیکی بدن زنان که در نتیجه بروز تغییر در میزان ترشح هورمون‌های بارداری رخ می‌دهد، اشاره شده است، که عبارتند از:

  • اغلب تغییرات هورمونی در طول سه ماهه اول بارداری در بدن زنان شروع شده و بدن را دچار تغییرات فیزیولوژیکی خاصی خواهد کرد. تغييرات فيزيولوژيکی مختلفی که در طی دوران بارداری در بدن زنان انجام می‌گیرد، بدن این افراد را برای مراقبت از جنین و تولد او آماده خواهد کرد. در نتیجه، می‌توان ادعا کرد که بروز تغییرات فیزیولوژیکی در بدن زنان برای آماده شدن این افراد جهت گذراندن مراحل بارداری، زایمان و همچنین زمان شیردهی نوزاد بسیار مهم بوده و مادر را برای این موارد آماده می‌کند. همچنین، تغییر در میزان ترشح هورمون‌های بارداری باعث بروز تغییرات عمده در احساسات این زنان شده و در طول ماه‌های مختلف حاملگی آن‌ها را با مشکلاتی مانند تغییر احساس در طعم مواد غذایی، بوها و حتی دیدن برخی تصاویر روبرو می‌کند.

نقش تغییرات هورمونی در مو و ناخن زنان باردار:

 زمانی که خانمی حامله می‌شود، ممکن است تغییرات زیادی در روند رشد و استحکام موها و ناخن‌های او ایجاد شود. مهم‌ترین این موارد عبارتند از:

1- تغییر در روند رشد و استحکام مو ها:

معمولا در دوران بارداری برخی تغییرات اساسی در موهای زنان حامله مشاهده می‌شود که عمدتا به علت تغییرات هورمون‌های بارداری است که با آغاز حاملگی در بدن این افراد رخ می‌دهد. فراموش نکنید که ایجاد تغییرات هورمونی مختلف در بدن زنان باردار می‌تواند باعث ریزش موی این مادران شده و از سوی دیگر، رشد موهای مختلف بدن را به طور ناگهانی افزایش دهد. البته در برخی موارد هم ممکن است موهایی را که قبلا روی پوست مادر وجود داشت، ضخیم‌تر از قبل کند. به همین دلیل، زمانی که میزان‌ ترشح هورمون‌ها بارداری در بدن زنان تغییر می‌کند، موجب افزایش قابل‌ ملاحظه‌ در میزان موی بدن زنان حامله می‌شود که رشد موهای بیشتر در چهره، پاها، بازوها و همچنین بر روی سینه‌ها و معده این افراد را به دنبال خواهد داشت. بنابراین، به عنوان یک خانم باردار هرگز از افزایش ناگهانی رشد موها در بدن خود به شیوه‌های مختلف خودداری نکنید، زیرا بیشتر آن‌ها پس از تولد نوزاد خود به خود خواهند ریخت. جالب است بدانید که بیشتر زنان در چند ماه اول و یا حتی سال اول پس از تولد نوزاد خود با ریزش مو مواجه شده و یا افزایش رشد موهای بدن خود را تجربه خواهند کرد. با این حال، زیاد نگران نشوید! زیرا هورمون‌های بارداری در این زمان به سطح طبیعی خود رسیده و به بدن شما کمک می‌کند تا فولیکول‌های موی خود را متعادل نموده و وضعیت موها را به دوران پیش از بارداری بازگرداند.

2- ایجاد تغییر در ناخن‌های زنان باردار:

با شروع دوران حاملگی، تغییرات زیادی در ناخن‌های زنان مشاهده شود که عمدتا به علت  تغییرات هورمون‌های بارداری در بدن این افراد است. به همین دلیل برخی از مادران ممکن است با رشد سریع ناخن‌های خود در دوران بارداری مواجه شده و مجبور شوند برای کوتاه کردن و تمیز نگه داشتن ان‌ها، بیشتر از قبل اقدام نمایند، زیرا در مقایسه با دوران قبل از بارداری میزان رشد ناخن‌ها به طور ناگهانی افزایش یافته است. مطمئنا رشد سریع  ناخن‌ها چیزی است که بیشتر زنان را درگیر می‌کند. البته تغییرات دیگری نیز در ناخن‌های آنها رخ می‌دهد! به همین دلیل، این زنان می‌توانند ناخن‌های خود را در طولانی مدت کوتاه نکرده و آن‌ها را برای زیبایی و تحول احساسات خود نگه دارند. در مقابل، برخی تغییرات هورمونی نیز  ناخن‌های زنان حامله را بسیار شکننده نموده و باعث شکسته شدن راحت آن‌ها، ایجاد شیار و یا حتی کراتوز ناخن‌ها در طی دوران بارداری می‌شود که ممکن است رشد کم ناخن‌ها را به دنبال داشته و یا آسیب جدی به ناخن‌های مادران وارد کند. در نهایت، به عنوان یک خانم باردار به یاد داشته باشید که شما می توانید میوه‌ها و سبزیجات سالم بخورید و رژیم متعادل داشته باشید تا قدرت را به ناخن‌های خود برگردانده و از شکستن یا آسیب دیدن آن‌ها جلوگیری کنید.

نقش هورمون‌های بارداری در تغییر پستان‌:

 مطمئنا تغییرات زیادی در سینه‌های زنان باردار مشاهده خواهد شد، که بیشتر به دلیل تغییرات هورمون‌های بارداری است، زیرا سینه‌های مادران با شروع دوران بارداری برای شیر دادن نوزاد پس از تولد آماده می‌شود.  معمولا هورمون‌های بارداری بدن زنان حامله باعث رنگی شدن پوست قسمت‌های مختلف بدن خواهد شد که تیره‌تر شدن پوست اطراف نوک پستان‌ها از جمله این تغییرات است، که به عنوان یک تغییر بسیار شایع در بدن اکثر زنان حامله شناخته می‌شود. همچنین زنان باردار متوجه خواهند شد که سینه‌های آن‌ها نسبت به قبل بزرگ شده است، به طوری که در برخی موارد این اندازه چندین برابر می‌شود. در نتیجه، فرد احساس تورم و حساسیت را در سینه‌های خود تجربه خواهد کرد! در واقع، این نواحی از بدن زنان تا زمان تولد نوزاد نسبت به لمس کردن بسیار حساس ‌تر خواهد بود. همچنین، رگه‌ها اطراف نوک پستان برخی از مادران باردار برجسته‌تر و تیره‌تر از قبل می‌شوند. فراموش نکنید که اگر سینه‌های شما هم به عنوان یک زن حامله رشد قابل توجهی پیدا کرده باشد، ممکن است علائم کششی نیز روی آن‌ها مشاهده شود، که امری کاملا طبیعی است.

در ماه‌های آخر بارداری، زنان حامله می‌توانند با فشار بسیار کم به نوک سینه‌های خود، ترشح ماده زرد و غلیظ را که به عنوان جوانه زنانه شناخته می‌شود، مشاهده کنند. ترشح این مایع غلیظ ممکن است در سه ماهه دوم بارداری در سینه مادران رخ دهد. این مایع اولین شير برای تغذیه نوزاد بلافاصله پس از تولد بوده و فقط نشان‌دهنده این است كه هر دو سينه مادر يكسان بوده و تا هنگام تولد نوزاد، شیر را برای تغذیه او حفظ مي‌كنند. در عین حال، مجاری تولید شیر در سینه‌های زنان هم در دوران بارداری رشد کرده و با ذخیره شیر برای تغذیه نوزاد در مراحل بعداز زایمان آماده خواهند شد.

محاسبه میزان هورمون بارداری HCG

تغییراتی که در نتیجه تغییرات هورمون‌های بارداری رخ می‌دهد:

 معمولا زنان تغییرات بیشتری را در طول دوران حاملگی خود تجربه می‌کنند که با تغییرات هورمون‌های بارداری در بدن آن‌ها  مرتبط است:

  • برخی از زنان حامله ممکن است تغییراتی را در قدرت بینایی خود مشاهده کنند که این حالت، مشکل نزدیک‌ بینی یا دوربینی را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد. البته همه مشکلات بینایی زنان باردار پس از تولد نوزاد، به احتمال زیاد از بین رفته و بدن دوباره به حالت عادی خود بازخواهد گشت. همچنین، اگر شما به عنوان یک زن حامله از  لنزهای مخصوص و یا عینک استفاده می‌کنید، ممکن است تار شدن یا بروز ناراحتی جزئی را در قدرت دید چشمان خود تجربه کنید.
  • علاوه بر مشکل ذکر‌شده، تغییراتی نیز در حواس مختلف زنان حامله مانند تغییر احساس در طعم، بوی غذاها و یا محیط زندگی ایجاد خواهد شد. از آن‌جایی که تغییر در حس چشایی زنان در سطح بالایی قرار دارد، این افرد واکنش بیشتری به برخی طعم‌ها و بوها از خود نشان می‌دهند. به همین دلیل، برخی زنان حامله ممکن است به طور ناگهانی تمایل شدیدی به مصرف برخی غذاهایی که قبلا اصلا دوست نداشتند، از خود نشان دهند و یا تنفر شدید نسبت به مصرف برخی غذاهایی که قبل بیشتر دوست داشتند، ایجاد شود. در چنین مواردی، زنان حامله نباید زیاد نگران شوند! چون این حالات گذرا بوده و بعد از تولد نوزاد تمام حواس پنچگانه به حالت عادی خوا باز خواهد گشت.

در نهایت یادتان باشد که دوران بارداری زمان تغییرات ناگهانی در بدن زنان حامله است و بیشتر با تغییر در روند ترشح هورمون‌ها رخ می‌دهد. بنابراین نگران نباشید! زیرا بیشتر این تغییرات پس از زایمان به حالت طبیعی خود باز خواهند گشت. با این حال، اگر احساسات ناخوشایندی را با ایجاد تغییرات هورمونی در بدن خود تجربه می‌کنید،  بهتر است با پزشک خود در مورد آن صحبت کنید.

 

نظر (0)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/