کمبود آهن در بارداری باعث تولد نوزاد نارس و مرگ جنین می شود؟

کمبود آهن در بارداری باعث تولد نوزاد نارس و مرگ جنین می شود؟

همانطور که می دانید آغاز دوران بارداری در بدن زنان، باعث بروز تغییرات برجسته اي در بدن اين افراد می شود. فراموش نکنید كه این تغییرات صرفا به دلیل تامین نیازهای جنین در حال رشد اين مادران می باشد. حالا که زندگی جدیدي در داخل رحم شما به عنوان یک زن حامله، در حال ظهورکردن است، شما باید انواع مواد غذایی مفيد را به برنامه غذایی روزانه خود اضافه کرده و با تغذیه مناسب، مراقب برآورده شدن نیازهای بدن خود و کودک داخل رحمتان، در طی نه ماه دوران بارداری باشید. در واقع، هز خانم بارداري بايد از سلامت بدن خود و رشد مناسب جنین داخل رحمش اطمینان كامل داشته باشد.
مواد مغذی متعددی وجود دارد که زنان باید در طول دوران بارداری خود به برنامه غذایی روزانه خانواده اضافه كنند، تا نیازهای بدن خود و جنين داخل رحمشان را تامین نمايند. آهن یکی از مهم ترین نوع این مواد مغذی محسوب می شود! اما هر زن حامله اي باید برای دریافت مقدار مناسبی از آهن با استفاده از داروهای مكمل و مواد غذايي در این مرحله از زندگی خود، حتما با یک پزشك متخصص زنان و زايمان باتجربه مشورت کند.
پسبا اين توصيفات، اگر شما هم به عنوان یک زن حامله از اهمیت وجود آهن در برنامه غذایی خود آگاه شوید، تعجب خواهيد كرد! در ادامه این مقاله، اطلاعات زیادی را به شما مادران جوان و بي تجربه ارائه خواهیم داد، تا بتوانید با شروع مصرف قرص های آهن در مراحل اولیه از دوران بارداری خود، از مزایای آن ها بهره مند شوید. اما برای اینکه از اهمیت مصرف قرص آهن در دوران بارداری خود آگاه شوید، باید با اثرات کمبود آن در دوران بارداری خود هم آگاه شوید! البته، اين نكته مهم را هم به خاطر داشته باشد كه برخی از مواد غذایی طبیعی هم حاوی آهن بوده و مصرف آن ها می تواند تا حدودی نیاز بدن زنان باردار و جنين داخل رحم اين افراد را به این ماده مغذی برطرف کند. همچنين، به عنوان يك خانم جوان و بي تجربه به یاد داشته باشید كه مصرف مکمل های آهن برای تامین نیازهای بدن شما و جنين داخل رحمتان، بهترين گزینه است.

اهمیت وجود آهن در بدن زنان باردار:

مصرف مواد غذایی غنی از آهن در دوران بارداری زنان بسیار ضروری است. حتی اگر زنی باردار هم نباشد، بدن او به دلایل مختلفی نیاز به آهن دارد. در واقع، وجود آهن در بدن همه انسان ها مسئول تولید هموگلوبین خون است، که نوعی پروتئین در سلول های قرمز خون می باشد و وظیفه آن رساندن اکسیژن به سلول های دیگر بدن است. همچنين، آهن یک جزء حیاتی از میوگلوبین،که نوعی دیگر از پروتئین است، می باشد. این پروتئین هم مسئول تامین اکسیژن برای عضلات و کلاژن بدن افراد است. علاوه بر اين موارد، وجود آهن كافي در بدن زنان باردار به ساخت استخوان ها، غضروف ها و دیگر بافت های همبند بدن خود اين مادران و جنين داخل رحمشان کمک شایانی می کند. در نهايت، يادتان باشد كه وجود آهن در بدن زنان باردار برای تولید بسیاری از آنزیم های مهم بدن نیز ضروری بوده و به تقویت سیستم ایمنی بدن خود اين مادران و جنين داخل رحمشان نیز کمک می کند.

از قدیم الایام مادربزرگ ها برخی تصورات غلط را به ما انتقال داده اند اما آیا همه این حرف ها درست است؟ با خواندن آیا مصرف آهن در بارداری باعث تیره شدن پوست جنین می شود؟ جواب سوالاتی که در ذهنتان است را بگیرید.

اهمیت مصرف قرص آهن در دوران بارداری زنان:

به عنوان یک زن حامله به یاد داشته باشید كه مصرف آهن در دوران بارداری زنان باید در اولویت قرار گیرد، چون وجود این ماده مغذی برای سلامتی جنين داخل رحم اين افراد امری حیاتی است. در ادامه این مقاله، علل مصرف قرص های آهن در دوران بارداری زنان بیان شده است. مهم ترين اين موارد عبارتند از:

1. تولید هموگلوبین اضافی در بدن زنان باردار با مصرف منظم قرص های آهن:

همانطور که می دانید با آغاز دوران بارداری، بدن هر زن حامله اي باید 50 درصد خون بیشتری نسبت به زمان عادی تولید كند. به همین دلیل، بدن این افراد نیاز به هموگلوبین و آهن دارد، تا بتواند خون مورد نیاز برای رشد مناسب جنین داخل رحم را فراهم کند، كه با مصرف قرص های آهن، بدن زنان باردار مي تواند خون اضافی را تامین نمايد.

2. جبران کمبود آهن در بدن زنان باردار با مصرف منظم قرص های آهن:

به عنوان يك خانم جوان و بي تجربه به خاطر داشته باشيد كه از زنان قبل از باردار شدن، با کمبود آهن در بدن خود مواجه هستند. اين افراد به مصرف آهن اضافی بیشتری در طول دوران بارداری خود نیاز خواهند داشت.

3. رشد مناسب جنین داخل رحم مادران باردار با مصرف منظم قرص های آهن:

همانطور که می دانید با رشد روز به روز جنین داخل رحم مادران باردار، نیاز او به آهن نيز افزایش می یابد. این نیاز در سه ماهه دوم و سوم از دوران بارداری بیشتر خواهد شد، كه مادر حامله می تواند با مصرف قرص های آهن در طی اين دوران حساس از زندگي، نیاز بدن خود و فرزند داخل رحمش را تامین نماید.

4. مبارزه با مشکل complications در دوران بارداری زنان با مصرف منظم قرص های آهن:

به عنوان يك خانم جوان و بي تجربه به خاطر داشته باشید كه فقر آهن در بدن زنان باردار باعث بروز مشکل کم خونی در آن ها خواهد شد، که این حالت هم به نوبه خود منجر به بروز بسیاری از عوارض دوران بارداری مانند زایمان زودرس، وزن کم نوزادان هنگام تولد و مرگ و میر نوزادان می شود.
پس، به طور کلی می توان ادعا كرد زنانی که باردار نیستند، هم برای تامین نیازهاي بدن خود نسبت به آهن باید روزانه در حدود 18 میلی گرم آهن مصرف کنند، در حالی که یک زن باردار به مصرف حدود 27 میلی گرم آهن در روز نیاز دارد.

خطر ابتلا به کمبود آهن در دوران بارداری زنان:

فقر آهن در بدن شما در هر نقطه از زمان بسیار خطرناک است، به ویژه اگر این کمبود با دوران بارداری همراه شود. در واقع، مقدار ناکافی آهن موجود در بدن زنان باردار منجر به بروز مشکل کم خونی در بدن اين افراد شده و ممکن است اثرات خطرناکی را بر روي سلامت مادر باردار و کودک داخل رحم او به جا بگذارد.

برخی از اثرات کمبود آهن در بدن زنان باردار:

1. افزایش خطر تولد نارس نوزادان و مرگ جنین داخل رحم مادران باردار:

کم خونی مادران حامله با افزایش خطر تولد زودرس و وزن کم نوزادان در هنگام تولد، ارتباط مستقيمي دارد. علاوه بر اين موارد، مادرانی که تحت تاثیر مشکل کم خونی، به خصوص در طول سه ماهه دوم و سوم از دوران بارداری خود قرار دارند، با تولد زودرس نوزاد و یا مرگ جنین داخل رحم خود مواجه خواهند شد.

2. کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن زنان باردار:

ثابت شده است كه فقر آهن در بدن زنان باردار می تواند باعث تضعیف انرژی و کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن اين افراد شده و در نتیجه، توانایی بدن اين مادران را در مبارزه با انواع عفونت ها به شدت کاهش دهد. همچنین، اگر زن حامله اي در هنگام زایمان کردن مقدار زیادی خون از دست بدهد، دچار کم خونی شدید شده و ممکن است برای جبران این نقص در بدن خود به دریافت خون نیاز پیدا کند.

منابع غذایی غنی از آهن:

اگر زن حامله اي مبتلا به فقر آهن نباشد، نیازی هم به مصرف مکمل ها در طول دوران بارداری خود نخواهد داشت. در چنين شرايطي، فقط انجام تغییرات کوچک در رژیم غذایی، به اين افراد کمک خواهد تا مقدار آهن مورد نیاز بدن خود را تامین کنند. در ادامه این مقاله، برخی موادغذایی غنی آهن که برای مصرف زنان در طی دوران بارداری مناسب هستند، بیان شده است.

اینکه در دوران بارداری چیا باید بخوریم سوال همه خانوماست پس خوندن انتخاب تغذیه مناسب دوران بارداری رو از دست ندین.

مهم ترين اين مواد غذايي عبارتند از:

1. گوشت قرمز منبع آهن در دوران بارداری:

همانطور که می دانید گوشت قرمز یکی از بهترین و طبیعی ترین منابع غنی از آهن است. در واقع، مي توان ادعا كرد كه مصرف گوشت گاو، گوشت گوسفند و جگر حیوانات برای دریافت آهن مورد نیاز بدن زنان در دوران بارداری، يك گزینه بسیار عالی می باشند، چون مصرف اين مواد غذايي به شما مادران باردار کمک خواهد نمود تا مقدار مورد نیاز آهن خود را دریافت کنید. با این حال، يادتان باشد كه زنان نباید برای تامین نیازهای بدن خود در طي دوران حاملگی فقط به منابع حیوانی تکیه كنند، بلكه اين افراد بايد برای اطمینان بیشتر، بر روی دیگر منابع گیاهی که غنی از آهن هستند، تمرکز بیش از حدي داشته باشند.

2. مرغ غنی از آهن برای خانوم های باردار:

غذاهایی که در آن ها از گوشت مرغ استفاده می شود، یکی دیگر از منابع بزرگ غنی از آهن هستند. زنان حامله می توانند اين نوع غذاها را به رژیم غذایی روزانه خود اضافه کنند. با اين حال، فراموش نکنید كه گوشت مرغ و بوقلمون منابع طبیعی از آهن هستند، اگر به درستی طبخ شوند! البته، بهترین گزینه در این گروه از مواد غذایی حاوي گوشت مرغ می باشد، که روش تهیه آن بسیار متنوع بوده و آسان تر از ساير گوشت-ها آماده می شود. در نهايت، یادتان باشد كه این منبع غذایی هم مانند سایر مواد باید به اندازه نیاز بدن شما و جنين داخل رحمتان مصرف شود.

3. محصولات گیاهی غنی از آهن:

تصور می شود كه بسیاری از مواد غذایی گیاهی هم حاوی مقادیر خوبی از آهن هستند. با اين حال، زنان باردار بايد برای اطمینان بیشتر، این نوع مواد غذایی را حداقل 2/3 لیوان در هر روز مصرف كنند، تا بتواند مقدار آهن مورد نیاز بدن خود و جنين داخل رحمشان را در طي اين دوران حساس فراهم کنند. در ادامه اين مقاله، نگاهی به برخی ازگزینه های مناسب گیاهی که سرشار از آهن هستند، خواهيم انداخت. اين مواد غذايي عبارتند از:
• لوبیای لیما
• آب آلو
• کشمش
• نخود
• دانه کدو تنبل
• لوبیا
• بلغور
• جو دوسر
• لوبیا سیاه و سفید
• اسفناج

نکاتی برای استفاده از بهترین منابع غذایی آهن براي تامين نیازهاي بدن خود در دوران بارداری:

در ادامه این مقاله، برخی از روش هاي ساده جهت حفظ میزان مناسب آهن در بدن زنان باردار ارائه شده است، که عبارتند از:
• زنان حامله باید سعی کنند كه هر روز، برای تهیه غذای خود از یک ماده غذایی غنی از آهن استفاده کنند. مثلا: اين مادران می توانند از سس گوجه فرنگی در تهیه غذاهای اسیدی و آبدار استفاده کنند. يادتان باشد كه این روش به خانم ها کمک خواهد کرد تا مقداری از آهن مورد نیاز بدن خود و جنين داخل رحمشان را در اين دوران حساس تامین کنند.
• همچنین، مادران باردار بايد از مصرف کافئین همراه با غذا خودداری نمایند، چون محصولات کافئینی حاوی فنل ها هستند، که با فرایند جذب آهن در بدن اين زنان و جنين دئاخل رحم آن ها تداخل ایجاد می کند.
• علاوه بر اين موارد، به عنوان یک زن حامله فراموش نکنید كه مصرف غذاهای غنی از ویتامین C مانند پرتقال، کلم بروکلي و توت فرنگی هم می تواند جذب آهن در بدن شما را تا شش برابر افزايش دهد.

• در نهايت، يادتان باشد كه مادران باردار باید بين مصرف خوراکی های سالم مانند سویا، غلات کامل و مواد غذایی که حاوی مهارکننده های آهن (موادی که از جذب آهن در بدن زنان باردار جلوگیری می-کنند) در بدن هستند، با مصرف غذاهایی مانند گوشت، ماهی و مرغ که حاوی آهن بیشتری هستند، تعادل ایجاد کنند.
طبق تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان علم زنان و زايمان، مصرف مکمل های کلسیم هم در دوران بارداری می تواند جذب آهن را در بدن زنان باردار و جنين داخل رحم اين افراد به شدت افزایش دهد. اما زنان حامله برای کسب اطمینان بیشتر باید سعی کنند کلسیم مورد نیاز بدن خود را در بین وعده های غذایی مصرف کنند، تا مشکلی برای دستگاه گوارش آن ها ایجاد نشود.

مکمل هاي آهن برای زنان باردار:

اگر شما هم به عنوان یک زن حامله به طور جدی با کمبود آهن در رژیم غذایی خود مواجه نیستید و یا کم-خونی شدید دوران بارداری، سلامت شما و جنین داخل رحمتان را تحت تاثیر قرار نداده است، احتمال دارد كه دکتر متخصص زنان و زايمان به شما پیشنهاد کند تا از مکمل های آهن برای دریافت مقدار آهن مورد نیاز بدن خود استفاده کنید. با این حال، در برخی موارد هم ممکن است شما در دوره خاصی از حاملگی خود نیاز ویژه ای به مصرف مکمل های آهن پیدا کنید. به همین دلیل مراجعه منظم به دکتر متخصص زنان و زایمان در طول نه ماه دوران بارداری برای همه زنان حامله الزامی است.
علاوه بر اين موارد، همیشه به عنوان یک زن حامله در مصرف دوز مناسبي از مکمل هاي آهن دقت بکنید. يادتان باشد كه اگر هم مصرف قرصی را در یک روز فراموش کرده اید، نباید در روز بعد با مصرف 2 عدد از همان قرص کمبود خود را جبران کنید. همچنين، زنان باید در طي دوران حاملگی خود از مصرف غذاهای غنی از فیبر مطمئن شوند، چون مصرف مکمل هاي آهن در دوران بارداری باعث سفت شدن مدفوع زنان برادار شده و اجابت مزاج اين افراد را با درد همراه خواهد ساخت.
 زنان حامله باید از تازه بودن مکمل ها و تاریخ انقضاء آنها مطمئن شوند، تا با مصرف مكمل هاي نامناسب دچار عوارض جدی نگردند. همچنين، برای در امان ماندن از عوارض جانبی مصرف مکمل ها مانند تداخلات دارویی و یا واکنش های آلرژیکی، زنان باردار حتما بايد قبل از مصرف هر نوع مکمل آهن با پزشک معالج خود مشورت کنند.
علاوه بر اين موارد، زنان حامله بايد برای سپری نمودن دوران بارداری خود با آرامش و سلامتی کامل، در طی نه ماه دوران بارداری خود از یک رژیم غذایی سالم برخوردار بوده و به طور منظم ورزش کنند، چون فقط با فعال ماندن بدن می توان مواد غذایی مغذی را در اندازه مناسبي مصرف کرد. همچنین، این افراد می توانند با چک کردن مداوم سطح هموگلوبین خون خود توسط یک پزشك متخصص زنان و زايمان تا حد زیادی رشد جنین داخل رحم خود را تضمین کنند. در نهايت، يادتان باشد كه با مراجعه منظم به پزشک متخصص زنان و زايمان، او مي تواند نظارت دقیقی بر علائم بالینی مادر باردار و کودک داخل رحم او داشته و تمام شرايط دوران بارداري آن ها را با دقت کنترل نمايد.

دو سوال که اکثر خانم های باردار با آن درگیرند

 

نظر (8)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.
This comment was minimized by the moderator on the site

سلام خسته نباشین من روبارداری اولم کیسه آبم داخل هشت ماهگی زیادشدزایمان زودرس گرفتم سزارینم کردم بچم زنده نموندبارداری دومم همینجوری شدم به شدت آهن بدنم کم شدهشت ماهگی آب دوربچم زیادشدبازعملم کردن بچم زنده نمودفاصله ی بین دوبارداریم ۷ماه...

سلام خسته نباشین من روبارداری اولم کیسه آبم داخل هشت ماهگی زیادشدزایمان زودرس گرفتم سزارینم کردم بچم زنده نموندبارداری دومم همینجوری شدم به شدت آهن بدنم کم شدهشت ماهگی آب دوربچم زیادشدبازعملم کردن بچم زنده نمودفاصله ی بین دوبارداریم ۷ماه بودآزمایش غربالگری های دوران بارداری که دادم سالم بودن ولی به هشت ماهگی که میرسم اینجوری میشم ازهفته ی ۲۷بارداری به بعدبدنم شروع میکنه به دفع پروتین میخواستم بدونم علتش چیه

ادامه مطلب
This comment was minimized by the moderator on the site

سلام من 9 ماه از زایمانم میگذره ماهی 2 بار پریود میشدم. تا بعد از آزمایش معلوم شد که از کم خونی هست . تحت نظر دکتر قرص مصرف میکنم .تا سه ماهه برای بارداری دوباره مشکلی پیش میاید

This comment was minimized by the moderator on the site

من 9 ماه از زایمانم میگذره .
از بعد از زایمان ماهی دو بار پریود میشدم که بعد از ازمایش معلوم شد که از کم خونی است و قرص مصرف میکنم تا 3 ماهه دیگر باردار مشکلی دارد

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام بعد سه ماه دوباره آزمایش بدین اگه پزشکتون وضعیت رو نرمال دید می تونید برای بارداری بعدی اقدام کنید

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید ,گیاهانی که حاوی آهن هستند و خوردن آنها توصیه میشود کدامند؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم ,
• لوبیای لیما
• آب آلو
• کشمش
• نخود
• دانه کدو تنبل
• لوبیا
• بلغور
• جو دوسر
• لوبیا سیاه و سفید
• اسفناج

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید
من تو مقالات در مورد بارداری زیاد خوندم که باید قبل از اقدام به بارداری قرص آهن یا همون اسید فولیک خورده بشه , درسته تو زمان عقد که آزمایش دادم کم خون نبودم ولی برای اقدام برای بارداری شروع به خوردن اسید فولیک کردم هر روز یک...

سلام و خسته نباشید
من تو مقالات در مورد بارداری زیاد خوندم که باید قبل از اقدام به بارداری قرص آهن یا همون اسید فولیک خورده بشه , درسته تو زمان عقد که آزمایش دادم کم خون نبودم ولی برای اقدام برای بارداری شروع به خوردن اسید فولیک کردم هر روز یک عدد قرص میخورم , منتهی مشکلی که پیش اومده اینه که من در ماههای قبل که به صورت مرتب پریود میشدم این ماه تاخیر داشتم که بی سابقه بود و یکم تنگی نفس و خستگی و معده دردم دارم به نظرتون چیکار کنم الان؟

ادامه مطلب
This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم , میتونه مشکلات گوارشی به دلیل استفاده از آهن بوده باشه , اگه کمبود آهن نداشته باشین مصرف نکنید.و خواهشا طبق نظر پزشک قرص بخوریننه خودسرانه.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/