همانطور که دوران بارداری در بدن هر زنی متفاوت از سایر مادران است، شکلگیری فیزیکی بدنی او نیز منحصربهفرد میباشد. به همین دلیل، روند گسترش رحم نیز در بدن هر خانم بارداری با سایر زنان فرق دارد. بنابراین، اگر زنی به مشکل رحم دوشاخ مبتلا شده باشد، علائم غیرطبیعی بودن شکل رحم در بدن او زنان نسبت به مادران دیگر متفاوت خواهد بود. با این حال، برخی از رایجترین علائم دوشاخ بودن رحم زنان در دوران بارداری عبارتند از:
- احساس درد بیش از حد در هنگام گذراندن چرخه ماهانه قاعدگی (ممکن است فرد مبتلا به مشکل رحم دوشاخ درد شدیدی را در روزهای چرخه قاعدگی خود احساس کند، که در اغلب موارد باعث ایجاد ناراحتی در بدن او شده و فرد برای تسکین درد خود باید از دارو استفاده کند.)
- احساس درد در ناحیه شکم
- احساس درد و ناراحتی در طول روزهای تخمکگذاری ماهانه
درد بدن زنانی که با مشکل دوشاخ بودن رحم خود مواجه هستند، میتواند بر روی توانایی آنها تاثیر گذاشته و حل برخی مشکلات را برای این افراد دشوار کند. بنابراین، در مواردی که خانمهای جوان با وجود مشکل دوشاخ حامله شوند، ممکن است از نظر پزشکی، سالم نگه داشتن دوران حاملگی فرد مشکل بوده و عوارضی را در بدن خود مادر و نوزاد او ایجاد کند. در چنین مواردی، اکثر پزشکان متخصص زنان و زایمان این نوع حاملگی را به عنوان حاملگی پرخطر تلقی نموده و مادر را موردتوجه خاص قرار میدهند.
روش تشخیص مشکل رحم دوشاخ در زنان باردار:
در بسیاری موارد، ممکن است پزشکان متخصص زنان و زایمان نیز در دوران بارداری مادر متوجه وجود مشکل دوشاخ بودن رحم نشوند. در این شریط، مادر نیز ممکن است بتواند با رحم مشکلدار خود یک کودک سالم به دنیا بیاورد. ولی اگر وجود مشکل رحم دوشاخ در بدن زنان باردار به موقع تشخیص داده شود، مادر تحت درمان و مراقبتهای خاصی قرار خواهد گرفت. با توجه به این توصیفات، پزشکان متخصص زنان و زایمان برای این که بتوانند این مشکل را در بدن بیماران خود تشخیص دهند، انجام برخی آزمایشها را به این افراد توصیه میکنند، که عبارتند از
1- آزمایش هیستروسالپینگ مغزی برای تشخیص دوشاخ بودن رحم:
پزشک متخصص زنان و زایمان میتواند آزمایش هیستروسالپینگ مغزی (HSG) را برای تشخیص مشکل رحم دوشاخ در بدم مادران باردار انجام دهد. آزمایش هیستروسالپینگ مغزی روشی است که در آن دکتر متخصص زنان و زایمان از اشعه ایکس برای بررسی رحم و همچنین لولههای فالوپ بیمار خود استفاده میکند. چالب است بدانید که اشعه ایکس مورداستفاده در این آزمایش از نوع خاصی است که در علم پزشکی با عنوان "اشعه ایکس فلوروسکوپی" شناخته میشود. معمولا برای انجام معاینه، دکتر معالج از موادی با کنتراست پایین استفاده میکند، زیرا آزمایش هیستروسالپینگ مغزی یک روش یک روش غیرتهاجمی است که به پزشک کمک میکند تا وضعیت بیمار خود را ارزیابی نموده و بهترین روش درمان را برای حفظ سلامت او و جنین داخل رحمش مورد استفاده قرار دهد.
2- استفاده از روش هیستروسکوپی برای تشخیص دوشاخ بودن رحم:
هیستروسکوپی نوعی دیگر از معاینات پزشکی برای تشخیص مشکل دوشاخ بودن رحم زنان در دوران بارداری است که در آن پزشک متخصص زنان و زایمان به کمک دستگاه خاصی، داخل رحم بیمار خود را بررسی کرده و با درک کامل شرایط رحمی، بهترین روش درمان را به او توصیه میکند. همچنین، این روش به دکتر متخصص زنان و زایمان اجازه میدهد تا تشخیص درستی از وضعیت بدنی بیماری خود داشته و به دنبال آن، درمان درست را انتخاب کند. لازم است بدانید که این روش به تشخیص هر گونه مشکل خونریزی غیرطبیعی در بدن زنان مبتلا به مشکل رحم دوشاخ نیز کمک میکند. برای انجام هیستروسکوپی، پزشک متخصص زنان و زایمان یک لوله نازک و نورانی را که با عنوان هیستروسکوپ شناخته میشود، از طریق واژن به درون رحم وارد کرده، با بررسی قسمت داخلی رحم، مشکل دوشاخ بودن را در بدن بیمار خود به راحتی تشخیص داده و روش درمان مناسب را پیشنهاد میکند.
3- استفاده از روش لاپاروسکوپی برای تشخیص دو قسمتی بودن رحم :
در برخی موارد با تشخیص اولیه دوشاخ بودن رحم زنان ممکن است دکتر متخصص زنان و زایمان بخواهد که با انجام برخی روشهای خاص پزشکی، وضعیت رحم بیمار خود را تایید نماید. در چنین مواردی هر پزشک علاوه بر روشی که خود انتخاب خواهد کرد، از روش پزشکان دیگر نیز استفاده نموده و برای تایید کامل نظر خود از روشهای سه بعدی مانند سونوگرافی یا لاپاروسکوپی استفاده خواهد کرد. لاپاروسکوپی نوعی جراحی است که در آن دکتر متخصص زنان و زایمان با استفاده از یک وسیله مجهز به فیبر نوری از طریق دیواره شکم وارد رحم بیمار خود میشود. انجام این کار به پزشک متخصص زنان و زایمان اجازه میدهد تا اندام های داخل شکم و دیواره رحم مادر بیمار را به راحتی مشاهده نموده و در صورت نیاز به انجام هرگونه عمل جراحی، آن را به موقع انجام دهد.
چرا روشهای تشخیص رحم دوشاخ به طور مکرر انجام میگیرد؟
اگر زنی چند بار، پشت سر هم باردار شده باشد، ولی نتواند نوزاد خود را به سلامت دنیا بیاورد، مهم است در این مورد با پزشک متخصص زنان و زایمان صحبت کند، تا او با استفاده از روشهای تشخیصی ذکرشده، احتمال وجود مشکل دوشاخ بودن رحم را در بدن او بررسی نماید. در بسیاری موارد، ممکن است که فرد مبتلا به مشکل رحم دوشاخ از یک نوع دیگر نیز بیماری رنج ببرد که در علم پزشکی به عنوان سرفه رحمی شناخته میشود. در واقع، این علامت میتواند به عنوان نشانهای از وجود بیماری رحم دوشاخ در بدن زنان جوان تشخیص داده شود. با این حال، برخی از پزشکان متخصص زنان و زایمان عقیده دارند که شرایط وجود این دو بیماری در بدن زنان حامله بسیار متفاوت از یکدیگر است. در سرفه رحمی، رحم بیمار در قسمت بالای خود دارای حفرهای خواهد بود . اما در رحم دوشاخ، رحم فرد بیمار در قسمت بالا خود فرو رفته بوده و به شکل قلبی که در دو طرف حفره آن برآمدگی وجود دارد. درمان این دو مشکل نیز متفاوت است، بنابراین مهم است که پزشک متخصص زنان و زایمان ابتدا مطمئن شود که بیمار از کدام شرایط رنج میبرد.
اگر به عنوان یک زن جوان از مشکل رحم دوشاخ رنج میبرید، پزشک متخصص زنان و زایمان ممکن است به شما پیشنهاد کند که با انجام عمل جراحی، رحم خود را بازسازی کنید، زیرا اگر رحم زنی دوشاخ شده باشد، هر بارداری او به سقط منجر شده و در بسیاری موارد، برای رحم او مشکلات جدی و جبرانناپذیری را به وجود خواهد آورد. به همین دلیل، ممکن است که در هنگام معاینه بیمار، دکتر از او در مورد انجام سقط جنینهای متعدد در گذشته سوالاتی بپرسد و با استفاده از روشهایی که شامل تصویریبرداری کامل از رحم زنان است، بتواند وضعیت دوشاخ بودن رحم او را به راحتی تشخیص دهد. با این وجود، زنان همیشه میتوانند با مشورت پزشک متخصص زنان و زایمان و تشخیص مشکل با روشهای دیگر، بهترین گزینه درمانی را انتخاب کنند.
جراحی و گزینه های درمانی مناسب برای رحم دو شاخ:
اگر مشکل رحم دوقطبی به طور یقین در رحم شما تشخیص داده شد، پزشک متخصص زنان و زایمان به شما پیشنهاد خواهد کرد تا با انجام روش جراحی، آن را بازسازی نمایید. فراموش نکنید که اگر قصد دارید باردار شوید، انجام جراحی برای بازیابی سلامت بدن شما ضروی است. در صورت مواجه شدن زنان با مشکل رحم دوشاخ، جراحی ترمیمی انجام میشود، که شامل مراحل زیر است:
1- در علم پزشکی این نوع روش جراحی به عنوان "روش بازسازی رحمی" و یا "متروپلاستی" شناخته شده است. برای انجام این روش، پزشک متخصص زنان و زایمان برش کوچکی را بر روی شکم بیمار ایجاد نموده و از طریق این به حفره به درون رحم او راه مییابد.
2- هنگامی که این کار انجام شد، پزشک با بستن یکی از لایههای برش، موقعیت عمودی لایه دیگری از رحم را نیز با استفاده از بخیه زدن خواهد بست. بستن لایههای شکمی تقریبا شبیه همان کاری است که پزشک متخصص زنان و زایمان بعد از انجام بخشی از عمل سزارین انجام میدهد.
نکاتی درباره روش جراحی برای بازسازی رحم دو قطبی :
اگر به عنوان یک زن جوان با مشکل دوشاخ بودن رحم مواجه هستید و پزشک متخصص زنان و زایمان، روش جراحی را برای درمان شما پیشنهاد کرده است، فراموش نکنید که قبل از انجام جراحی درباره مراحل جراحی و نکات مهم آن با پزشک معالج خود صحبت کنید، زیرا مراحل انجام عمل جراحی شامل شرایط مختلفی است، که عبارتند از:
- پزشک جراح قبل از انجام عمل جراحی با انجام معاینه کامل اطمینان حاصل میکند که بیمار واقعا با مشکل دوشاخ بودن رحم مواجه است یا نه.
- هنگامی که انجام عمل جراحی در مورد بیمار تایید شد، پزشک متخصص زنان و زایمان از بیمار خود میخواهد تا حداقل سه ماه قبل از انجام عمل و سه ماه بعد از آن سعی کند که به طور مداوم، برای معاینه به پزشک مراجعه نماید. در واقع، در این روش درمانی، بدن زمان زیادی را نیاز دارد تا بعد از انجام عمل جراحی دوباره به حالت پیشین خود بازگردد. بنابراین، بسیار مهم است که بیمار قوانین ارائهشده از سوی پزشک جراح را که برای سه ماهه آینده بعد از جراحی در نظر گرفته و به طور کامل رعایت کند. همانطور که قبلا هم گفته شد، اگر روند درمان به طور کامل انجام نگیرد، فرد بعد از باردار شدن، ممکن است دچار خونریزی داخلی شده و به عوارض جبران ناپذیر دیگری مبتلا شود.
- همچنین، به عنوان یک خانم بیمار یادتان باشد که در صورت بروز بارداری قبل از پایان سه ماه پس از انجام عمل جراحی، خطر ابتلا به پارگی رحم در زنان به شدت بالا است. بروز این یک وضعیت فاجعهای بسیار دردناک خواهد بود، چون میتواند منجر به از دست دادن کودک شود. علاوه بر این موارد، این شرایط میتواند باعث بروز عواقب جدی و مسائل مربوط به سلامت مادر نیز شود.
در نهایت، به یاد داشته باشید که حاملگی زنان با وجود مشکل رحم دوشاخ، وضعیتی است که حتی ممکن است قبل از تولد خود مادر در بدن او اتفاق افتاده باشد. این شرایط، چیزی نیست که انسان بتواند آن را کنترل نماید، ولی اگر وجود این مشکل در رحم شما تشخیص داده شد، نگران نباشید! در مورد آن با پزشک معالج خود صحبت کرده و بهترین روش درمانی ممکن را به کار ببندید. فراموش نکنید که در چنین مواردی، نکته مهم فقط به کار بستن کامل توصیههای پزشکی و ارائه اطلاعات کامل در مورد حاملگیهای قبلی و سقط جنینبه دکتر متخصص زنان و زایمان است. در واقع، بیمار باید شرایط بدن خود را با دقت به اطلاع پزشک معالج خود برساند تا مطمئن شود که سلامت خود و فرزند داخل رحمش کاملا تضمین شده و او خواهد توانست فرزند سالمی را با روش بیخطری به دنیا بیاورد.
نظر (15)