آیا شما هم ، انجام آزمایش های گوناگون را برای بررسی وضعیت سلامتی خود و جنین داخل رحمتان شروع کرده اید؟ آیا دکتر معالج شما هم لیستی از آزمایش های مختلف را به دلیل متفاوت، برای شما ارائه داده است؟ آیا پزشك متخصص زنان و زایمان با شما در مورد انجام آزمایش تنش صحبت كرده است؟ آیا شما هم با شنیدن نام تست تنش در دوران بارداری زنان دچار شگفتی شدید؟اگر برنامه دکتر معالجتان انجام تست تنش برای شما است و در عین حال، شما هم هیچ ایده خاصی که مستلزم انجام این آزمایش ها باشد، در ذهن خود ندارید، خواندن مقاله زیر برای یافتن ایده مناسب از دست ندهید.
تست تنش در دوران بارداری زنان چیست؟
تست تنش برای بررسی وضعیت بدن جنین داخل رحم زنان باردار و یا نظارت بر ضربان قلب او انجام می گیرد. این تست یک آزمایش غیرتهاجمی بوده و پزشکان متخصص زنان و زایمان انجام آن را در زمانی بالاتر از 28 هفتگی دوران بارداری به زنان حامله توصیه می کنند. این نوع آزمایش همانطور که از نامش پیدا است، هیچ فشار و یا استرسی را بر کودک داخل رحم زنان باردار وارد نمی كند. در واقع، انجام آن خطرات فیزیکی را برای مادر و یا جنین داخل رحم او ایجاد نخواهد کرد. با این حال، تست تنش به پزشک معالج کمک می کند تا بر ضربان قلب جنین داخل رحم بیمار خود نظارت داشته و روند ضربان قلب او را در پاسخگویی به حرکات بیرونی بررسی کند.
چه زمانی از دوران بارداری زنان برای انجام تست تنش مناسب است؟
به یاد داشته باشید كه اگر دکتر معالج شما انجام تست تنش را توصیه می کند، به این معنا نیست که کودک داخل رحمتان در معرض خطر است. انجام این آزمایش به دکتر متخصص زنان و زایمان کمک می کند تا اطلاعات حیاتی را در مورد رسیدن اکسیژن کافی به جنین داخل رحم زنان باردار به دست آورد. همچنین، این آزمایش اطلاعاتی را در مورد جنین داخل رحم زنان باردار و نیاز او به هر گونه درمان به پزشک متخصص زنان و زایمان داده و در صورت نیاز به تولد فوری جنین، شرایط را به آگاهی او می رساند. همچنین، یادتان باشد كه قلب نوزاد متولد نشده به طور مداوم و با سرعت در حال تپیدن است. ضربات منظم قلب جنین در دوران بارداری به شما نشان می دهد که کودک داخل رحمتان فعال بوده و به رشد خود ادامه می دهد. در چنین مواردی، اگر کودک متولد نشده اکسیژن کافی دریافت نکند، این مشکل می تواند اختلالاتی را در مسیر جریان خون به قلب او ایجاد نموده و باعث کاهش فعالیت جنین شود، که بسیار هم خطرناک است.
البته، عوامل مختلفی وجود دارد که بر اساس آن ها، دکتر متخصص زنان و زایمان تصمیم می گیرد وضعیت سلامت جنین داخل رحم بیمار خود را بررسی کند. برخی از عواملی که او در حین انجام آزمایش در نظر خواهد گرفت، شامل این سوالات خواهد بود: آیا مادر حامله سالم است؟ چگونه می توان جنین بیمار داخل رحم زنان باردار را زنده نگه داشت؟ اگر بیمار به انجام زایمان زودرس نیاز پیدا کند، چگونه با آن روبرو شویم؟
در ادامه این مقاله، شرایطی که دکتر متخصص زنان و زایمان ممکن است در صورت مواجهه با آن ها، انجام تست تنش را به بیمار خود توصیه کند، بیان شده است. مهم ترین این موارد عبارتند از:
• اگر مادری با بارداری دو یا چندقلویی مواجه شود، در این صورت ممکن است عوارض گوناگونی در بدن خود او و نوزادان داخل رحمش به وجود آید. در چنین شرایطی، دکتر متخصص زنان و زایمان برای بررسی وضعیت مادر باردار و نوزادان او انجام تست تنش را توصیه خواهد نمود.
• در صورتی که مادر باردار با هر گونه وضعیت پزشکی خاص مواجه شود، که سلامت جنین داخل رحم او را تحت تاثیر قرار دهد، دکتر متخصص زنان و زایمان انجام تست تنش را به او تجویز می کند. یادتان باشد كه در برخی موارد پزشکی هم دكتر معالج می تواند زن حامله را مجبور به انجام این تست کند، كه مبتلا شدن مادر باردار به بیماری تیروئید و فشار خون بالا از جمله این موارد است. همچنین، مبتلا بودن زن حامله به بیماری هایی مانند اختلالات خونی، لوپوس، دیابت نوع 1، بیماری های کلیوی و یا هر نوع بیماری قلبی نیز نیاز به انجام تست تنش را اجباری می كند.
• همچنین، هنگامی که یک زن حامله در مراحل پایانی دوران بارداری خود قرار دارد و بیش از دو هفته از تاریخ انجام زایمان طبیعی او گذشته باشد، انجام تست تنش برای بررسی وضعیت جنین ضروری خواهد بود. با این حال، یادتان باشد كه اگر شما در بارداری های قبلی خود با این مشکل مواجه بودید، دیگر نیازی به انجام تست تنش نخواهید داشت.
• علاوه بر این موارد، اگر دکتر متخصص زنان و زایمان احساس کند که حرکات نوزاد متولد نشده به شدت کاهش یافته، حرکات جنین و حالت چهره او غیرطبیعی شده و یا هر گونه مشکلی در میزان رشد او در دوران بارداری به وجود آمده است، انجام تست تنش را به بیمار خود توصیه خواهد نمود.
• در برخی موارد، ممکن است مبتلا شدن مادران حامله به بیماری شناخته شده با عنوان "polyhydramnios" هم وضعیتی را به وجود آورد که نوزاد متولد نشده مایع آمنیوتیک بیش از حدی را در اطراف خود داشته باشد. در این صورت، انجام آزمایش تنش برای مادر ضروری خواهد بود. همچنین، در بدن مادران بارداری که مبتلا به بیماری "اولیگوهیدرآمنیوس" هستند، هم وضعیتی به وجود می آید که در آن نوزاد متولد نشده با مایع آمنیوتیک خیلی کمی روبرو می شود. در صورتی كه زن حامله هر یک از شرایط بالا را در بدن خود تجربه کند، دکتر انجام تست تنش را به او توصیه خواهد کرد.
• فراموش نکنید كه گاهی اوقات، مبتلا شدن مادران حامله به بیماری بسیار خطرناکی که با عنوان RH (رزوس) شناخته می شود، هم شرایطی بسیار حساس و خطرناک را به وجود آورد. این مشکل در شرایطی رخ می دهد که گروه خونی مادر دارای Rh منفی بوده و جنین داخل رحم او از RH خون مثبت برخوردار باشد. در این مورد، دکتر متخصص زنان و زایمان برای بررسی وضعیت جنین داخل رحم و سلامت مادر باردار به نتایج آزمایش تنش نیاز خواهد داشت. در واقع، پزشك معالج می تواند با استفاده از تست تنش اطلاعات كاملی را در مورد این بیماری و نحوه درمان آن کسب کند.
به خاطر داشته باشید كه توصیه دکتر متخصص زنان و زایمان برای انجام تست تنش بستگی به سلامت کلی مادر و کودک داخل رحم او و همچنین، میزان رشد جنین در طول دوران بارداری دارد. این نوع آزمایش را می توان برای یک یا دو بار در هفته و یا در برخی موارد، حتی هر روز و بسته به نیاز بیمار، طبق توصیه پزشک انجام داد. البته، در برخی موارد هم دکتر معالج مظنون می شود که جنین داخل رحم مادر باردار اکسیژن کافی دریافت نکرده است و باید انجام تست تنش را به صورت روزانه در برنامه درمانی خود قرار دهد. همچنین، در صورتی كه پزشک با هر گونه تغییر منفی و ناگهانی در بهداشت و سلامت نوزاد متولد نشده مواجه شود، ممکن است انجام آزمایش تنش را در هر ساعت از روز در برنامه درمانی بیمار خود قرار دهد. همانطور که گفته شد انجام این آزمایش ها غیرتهاجمی بوده و جنین داخل رحم هیچ نوع ناراحتی را در طی آن احساس نخواهد كرد. پس، شما هم نباید در حین آنجام این آزمایش دچار استرس و اضطراب شوید.
آیا انجام تست تنش می تواند صدمه ای به مادر باردار و یا نوزاد متولد نشده او وارد کند؟
همانطور که قبلا هم گفته شد انجام تست تنش هیچ آسیبی به مادر باردار و جنین داخل رحم او وارد نخواهد کرد. با این حال، در برخی موارد، وجود بعضی عوامل بالقوه می تواند بر سلامت مادر باردار تاثیر گذاشته و جنین داخل رحم او را با مشکل روبرو کند. برخی از این عوامل عبارتند از:
• به یاد داشته باشید كه اگر مادر حامله ای در هنگام انجام تست تنش دچار اضطراب بیش از حد شود، این حالت می تواند منجر به بروز مسائل مربوط به سلامتی در بدن او شده و یا باعث ایجاد ناراحتی در نوزاد داخل رحمش گردد.
• در موارد بسیار نادر هم انجام این نوع تست می تواند مشکلات خاصی را که قبلا وجود نداشتند، برای بیمار تحت درمان به وجود بیاورد.
برای کمک پایین آوردن سطح استرس بارداری بهتر است مقاله چطور استرس بارداریم را کاهش دهم ؟ را مطالعه نمایید.
در چه شرایطی می توان تست تنش مادر بارداری را به راحتی انجام داد؟
انجام آزمایش تنش به دکتر متخصص زنان و زایمان کمک می کند تا ضربان قلب و حرکات جنین داخل رحم مادر باردار را ضبط کرده و انقباضات رحمی مادر را هم بررسی کند. او با یادداشت کردن هر گونه تغییر در ریتم قلب کودک متولد نشده، بیماری او را به راحتی تشخیص خواهد داد. البته، بیشتر این تغییرات و انقباضات رحمی مادران حامله زمانی رخ می دهد که جنین داخل رحم بعد از انجام یک استراحت كوتاه، شروع به حرکت کرده و با حرکات خود ضرباتی را به دیواره رحم مادرش وارد کند. در چنین مواردی، ممکن است مادر باردار انقباضاتی را در رحم و عضلات شکم خود مانند انقباضات رحمی در هنگام آغاز روند زایمان طبیعی تجربه کند. همچنین، هنگامی که جنین داخل رحم زنان باردار بیش از حد فعال باشد، ضربان قلب او بالا رفته و فعال تر از زمان های دیگر به نظر خواهد رسید.
برای انجام تست تنش، زنان حامله مجبور هستند دراز کشیده و بر روی پشت بخوابند، تا دو کمربند ضروری انجام آزمایش با خیال راحت و امنیت بر روی شکم آن ها بسته شود. از آن جایی که قبل از انجام تست تنش، مادر حامله دچار اضطراب می شود، دکتر متخصص زنان و زایمان فشار خون او را چک کرده و در برخی موارد، هم ممکن است از همکاران خود بخواهد که فشار خون بیمار را در بین روند انجام آزمایش هم بررسی کنند. معمولا، کمربندی که در هنگام انجام تست تنش دور شکم مادر باردار بسته می شود، برای اندازه گیری ضربان قلب جنین داخل رحم او است. همچنین، پزشک معالج می تواند به وسیله این کمربند انقباضات رحمی مادر را بررسی کند.
در حین انجام این آزمایش، هر زمان که مادر حامله احساس كند، جنین حرکت می کند و یا شروع به دست و پا زدن کرده است، باید دکمه متصل به کمربند را که در اطراف شکمش قرار داده شده است، فشار دهید. در واقع، هر بار که مادر باردار دکمه را فشار می دهد، حرکات جنین داخل رحم او بر روی کاغذ مورد نظر ثبت شده می شود. البته، در پایان آزمایش هم نتایج ثبت شده بر روی کاغذ مخصوص چاپ شده و به بیمار تحویل داده می شود. نمودار های ثبت شده بر روی کاغذ به دکتر معالج کمک خواهد کرد تا میزان ضربان قلب و حرکات جنین داخل رحم زنان باردار را را در روزهای مختلف این دوران بررسی بکنند. البته یادتان باشد كه انجام تست تنش فقط در حدود 20 دقیقه طول می کشد، که هیچ جایی برای نگران شدن و اضطراب مادران باردار وجود ندارد!
اگر در هنگام انجام آزمایش تنش، جنین داخل رحم زنان باردار در خواب باشد، در آن زمان، پرستاران و یا سایر کارکنان پزشکی سعی می کنند كه او را از خواب بیدار نمایند. این افراد برای بیدار کردن نوزاد ممکن است به آرامی ضرباتی را به شکم زنان باردار وارد کنند و یا از راهکارهای دیگر که توسط پزشکان متخصص زنان و زایمان تایید شده است، برای این کار استفاده نمایند. البته، در برخی مواقع هم ممکن است پزشك از بیمار خود بخواهد تا یک لیوان آب میوه بنوشد، چون این کار به جنین داخل رحم کمک می کند تا بیشتر حرکت کرده و ضربان قلب خود را بالا ببرد. به خاطر داشته باشید كه اگر با استفاده از این روش ها، باز هم جنین داخل رحم مادر باردار بیدار نشد و یا هیچ گونه جنبش قابل توجهی از خود نشان نداد، ممکن است زمان انجام آزمایش در حدود 20 دقیقه دیگر هم طول بکشد.
روش خواندن نتیجه تست تنش زنان باردار:
به یاد داشته باشید هنگامی که روند انجام آزمایش تمام شد، دکتر متخصص زنان و زایمان بلافاصله در مورد نتایج آن با شما صحبت خواهد كرد. در ادامه این مقاله، برخی از عبارات کلیدی که دکتر معالجتان از آن ها برای توضیح دادن مسائل مربوط به آزمایش استفاده می کند، بیان شده است. این موارد عبارتند از:
علائم واکنشی جنین در هنگام انجام تست تنش:
اگر نتیجه آزمایشی که قبل از هفته 32 از دوران بارداری انجام شده است، نشان دهد كه ضربان قلب جنین داخل رحم مادر بالا رفته است، نتیجه تست، نرمال گزارش داده می شود. همچنین، در این هفته از دوران بارداری، نتیجه زمانی نرمال خواهد بود که ضربان قلب کودک از سطح معینی (برای دو بار و به مدت حداقل 15 ثانیه و یا بیشتر در 20 دقیقه اول تست) بالا برود.
علائم غیرواکنشی جنین در هنگام انجام تست تنش:
غیرواکنشی بودن نتیجه تست تنش زنان باردار به این معنی است که نتیجه آزمایش قطعی نیست و نیاز به انجام آزمایشات بیشتر جهت بررسی وضعیت بیمار و جنین داخل رحم او وجود دارد. در واقع، نتیجه غیرواکنشی با معیارهای موجود مطابقت نمی کند! البته، به یاد داشته باشید كه این نتیجه نباید نگرانی زیادی را در مادران باردار ایجاد کند، چون در بیشتر موارد نتیجه غیرواکنشی می تواند به دلیل خواب بودن جنین داخل رحم تا پایان انجام آزمایش رخ دهد.
در صورتی که شما با نتیجه غیرواکنشی آزمایش خود مواجه شدید، دکتر متخصص زنان و زایمان انجام برخی ازمایش های دیگر را توصیه خواهد نمود، تا بر اساس آن ها بتواند سلامت کودک متولد نشده را بررسی نموده و به مادر کمک کند كه استرس ایجاد شده بر اثر نتیجه نادرست تست را از بین ببرد. برخی از تست هایی که ممکن است در چنین شرایطی به مادران باردار توصیه شود، عبارتند از:
رسم نمودار بیوفیزیکی:
در این نوع آزمایش، تست تنش جنین با آزمایش سونوگرافی ترکیب می شود. این روند به پزشک معالج کمک می کند تا بتواند حرکات کودک متولد نشده، میزان تنفس، سطح مایع آمنیوتیک داخل کیسه آب و تون عضلانی را در بدن جنین بررسی نماید.
تست انقباض در دوران بارداری زنان:
به خاطر داشته باشید كه همه پزشکان متخصص زنان و زایمان از تست انقباض برای بررسی ضربان قلب نوزاد و واکنشی که او در برابر محرک ها از خود نشان می دهد، استفاده می کنند. البته با این نوع آزمایش میزان انقباض رحم مادر را هم بررسی می كند.
پس زنان حامله باید به یاد داشته باشند كه اگر دکتر معالج انجام آزمایش تنش مجدد را برای آن ها توصیه کرد، عصبی نشوند، زیرا این کار به پزشکان می كند تا وجود هر گونه تغییر در میزان فعالیت جنین داخل رحم را بررسی نموده و در صورت نیاز، در مورد آن با شما صحبت کنند.
خواندن آزمایش استرس ناشی از انقباض در دوران بارداری چیست ؟ به شما مادر عزیز توصیه میشود.
نظر (0)