ناسازگاری RH در دوران بارداری

ناسازگاری RH در دوران بارداری

آیا دكتر شما هم انجام آزمایش ناسازگاری Rh در دوران بارداری را توصیه کرده است؟ آیا شما هم به تازگی، با انجام آزمایش های مختلف نتیجه گرفته اید که با ناسازگاری Rh مواجه هستید؟ آیا این مطلب در برگه آزمایش شما به وضوح نوشته شده است؟ اگر شما هم   در مورد جواب آزمایش Rh خود نگران هستید و می خواهید در مورد این موضوع بیشتر بدانید، خواندن مقاله زیر را فراموش نکنید.

ناسازگاری Rh خون در دوران بارداری زنان چیست؟

در ابتدا، لازم است به خاطر داشته باشید كه ناسازگاری Rh یک نوع وضعیت پزشکی است، که در بدن افراد حامله دیده می شود. یادتان باشد كه این حالت به طور معمول، زمانی رخ می دهد که نوع Rh خون مادر منفی باشد، اما خون نوزاد داخل رحم او دارای Rh مثبت باشد. در چنین شرایطی، اگر گروه خونی مادر و جنین داخل رحم او متفاوت باشد، این شرایط باعث بروز مشکل ناسازگاری Rh در دوران بارداری خواهد شد.
البته، لازم به ذكر است که خون همه افراد دارای عاملی به نام Rh می باشد. عامل Rh یک نوع پروتئین موجود در سلول های قرمز خون است. هنگامی که گفته می شود Rh خون مادر بارداری مثبت است، به این معنی است که خون او دارای عامل Rh می باشد. اما، در صورتی آزمایش نشان دهد Rh خون مادر بارداری منفی است، به این معنی خواهد بود که خون او فاقد عامل Rh است.
با این حال،   به خاطر داشته باشید كه اگر خون شما در شرایط عادی فاقد عامل Rh  باشد، هیچ تاثیری بر سلامت کلی بدنتان نخواهد گذاشت، اما این حالت ممکن است برخی عوارض خاصی را در دوران بارداری برای شما و جنین داخل رحمتان به دنبال داشته باشد. البته در اغلب موارد، ناسازگاری Rh نمی تواند هیچ گونه مشکلی را در اولین دوره بارداری زنان ایجاد کند، اما این حالت در حاملگی های بعدی خود را نشان داده و باعث بروز عوارض خطرناک در بدن خود مادر و جنین داخل رحم او خواهد شد.

علل بروز ناسازگاری RH خون در دوران بارداری زنان:

در ابتدا، لازم است بدانید كه Rh منفی زمانی در بدن زنان باردار رخ می دهد که نوع خون جنین و مادر متفاوت باشد. در واقع، هنگامی که زنی حامله می شود، خون او وارد جریان خون جنین داخل رحمش می شود. خون جنین نیز در زمان زایمان وارد خون مادر خود می شود، که این حالت باعث بروز عوارض خطرناکی در بدن مادر و فرزند او خواهد شد. بنابراین،   به یاد داشته باشید كه اگر Rh خون کودک متولد نشده شما منفی و Rh خون خودتان مثبت باشد، بدن شما خون کودکتان را به عنوان یک ماده خارجی تلقی کرده و به اشتباه، سعی می کنید كه از خود در برابر آن دفاع کند. بنابراین، در چنین شرایطی بدن شما برای حفظ ایمنی خود، شروع به ترشح آنتی بادی ها، که نوعی پروتئین برای مقابله با RH مثبت خون جنین داخل رحم است، خواهد کرد. هنگامی که بدن شما این آنتی بادی ها منتشر کند، ترشحات می توانند از جفت عبور کرده و به RH مثبت خون جنین داخل رحمتان حمله کنند. یادتان باشد كه بروز این مشکل می تواند منجر به کم خونی همولیتیک در نوزادتان شده و در شرایط مختلف، عوارض مربوط به قلب و سلامت دیگر اعضای بدن او را به دنبال داشته باشد.
بنابراین،این نکته مهم را فراموش نکنید كه وقتی زنی باردار می شود، بدن او پادتن بیشتری را برای مقابله با Rh بدن جنین داخل رحم او تولید می کند. آنتی بادی های ایجاد شده هم در چنین شرایطی، نه تنها خطر شرایط بهداشتی مربوط به ناسازگاری Rh را از بین نمی برند، بلکه مشکلات ایجاد شده را در بدن جنین را هم به شدت افزایش می دهند.

علائم ناسازگاری RH خون مادر باردار و جنین داخل رحم او:

ناسازگاری RH در بیشتر موارد هیچ علامتی در بدن مادر حامله ایجاد نمی کند، با این حال، می توان اثرات آن را در بدن جنین داخل رحم مادر به راحتی احساس نمود. معمولا، این مشکلات در قالب کم خونی همولیتیک در بدن جنین بروز کرده و با تولد نوزاد هم کم خونی همولیتیک او شدت می یابد، كه می تواند منجر به مرگ او در زمان تولد و یا مدت کوتاهی بعد از به دنیا آمدن شود.
در صورتی که مادر و کودک متولد نشده او دارای مشکل ناسازگاری Rh خون باشند، معمولا با علائمی در بدن خود مواجه می شوند. در ادامه این مقاله، برخی از علائم شایع این بیماری بیان شده است، که می توان با مراقب بیشتر، همه آن ها را کنترل كرد. مهم ترین این علائم عبارتند از:

•      به خاطر داشته باشید كه ناسازگاری RH می تواند باعث بروز کم خونی همولیتیک در بدن نوزاد شما شود، به این معنی که سلول های قرمز خون کودک سریع تر از سلول های جایگزین در بدن او از بین رفته و بدن جنین با کمبود خون مواجه شود. همانطور که می دانید سلول های قرمز خون حاوی هموگلوبین بوده و حمل و نقل اکسیژن به قسمت های مختلف بدن مادر و جنین را به عهده دارند. بنابراین، سلامت کودکانی به کم خونی همولیتیک مبتلا می شوند، تحت تاثیر قرار گرفته و بدن این نوزادان را با کمبود اکسیژن روبرو خواهد شد.
•    یادتان باشد كه بروز کم خونی همولیتیک در بدن جنین داخل رحم زنان باردار می تواند نشانه های مختلفی مانند بیماری زردی و یا تجمع مایع در بدن کودک را به دنبال داشته باشد. البته فراموش نکنید كه این علائم در افراد مختلف می تواند خفیف و یا در مواردی، بسیار شدید باشد.
•    معمولا، در صورت مبتلا شدن نوزادی به بیماری زردی، شما به راحتی رنگ زرد را بر روی پوست و در سفیدی چشم او مشاهده خواهید کرد، که بروز مشکل کم خونی در بدن او را به اطلاع شما می رساند. در واقع، هنگامی که سلول های قرمز خون در بدن جنین با بروز مشکل ناسازگاری Rh از بین می رود، هموگلوبین خون نیز به میزان قابل توجهی پایین آمده و می تواند یک ترکیب شناخته شده با عنوان "بیلی روبین شکسته" را آزاد کند. آزاد شدن ترکیب بیلی روبین در خون جنین نیز رنگ زرد را به پوست و چشم او انتقال خواهد داد. نکته مهم دیگری که در این میان وجود دارد، این است که اگر بدن کودک دارای سطح بالایی از بیلی روبین باشد، این مشکل می تواند آسیب شدیدی به مغز او وارد کند.
•    همچنین، فراموش نکنید كه در صورت تجمع مایع در بدن کودک، او در معرض خطر نارسایی قلبی قرار می گیرد، چون کاهش سلول های قرمز خون، حمل اکسیژن در سراسر بدن کودک را با مشکل مواجه ساخته و فشار بیشتری بر قلب او وارد می کند. در واقع، در چنین شرایطی قلب کودک مجبور است سخت کار کرده و خونی را که دارای اکسیژن بالاتری است، به نقاط مختلف بدن انتقال دهد. البته، یادتان باشد در این مواقع وارد شدن استرس اضافی بر نوزاد هم می تواند نارسایی قلبی او را شدت بخشد.

روش تشخیص ناسازگاری Rh خون مادر باردار و جنین داخل رحم او:

به خاطر داشته باشید که انجام آزمایش غربالگری پیش از تولد نوزادان می تواند با دقت و سرعت بیشتری وجود این مشکل را در بدن شما تشخیص دهد. در چنین شرایطی، با رعایت مراقبت های دوران بارداری می توان به طور چشمگیری از بروز عوارض ناشی از این بیماری در بدن خود مادر و جنین داخل رحم او جلوگیری كرد. البته، در چنین شرایطی، وضعیت بدنی نیز بسیار مهم بوده و می تواند مشکلات مرتبط با ناسازگاری Rh را در بدن کودک و مادر او کاهش دهد. بنابراین، می  توان ادعا كرد كه انجام تست های غربالگری خاصی که انجام آن ها در آغاز دوران بارداری، به مادران توصیه می شود، کمک خواهد کرد تا دکتر متخصص زنان و زایمان بداند كه آیا مادر باردار و جنین داخل رحم او در معرض خطر ابتلا به ناسازگاری Rh خون قرار دارند یا نه.
البته، در چنین مواردی دکتر متخصص زنان و زایمان با در نظر گرفتن سوابق پزشکی قبلی بیمار خود، شرایط ابتلا به این بیماری را در بدن او بررسی خواهد نمود. پس، اگر مادری دو دوره بارداری پشت سر هم داشته است،  دکتر می تواند با مراجعه به پرونده های پزشکی قبلی او شرایط را بررسی نموده و در صورت مبتلا شدن مادر به این ناسازگاری، روند درمان او را آغاز خواهد كند.
فراموش نکنید در مواردی که دکتر متخصص زنان و زایمان دریابد که زن حامله در معرض خطر ناسازگاری Rh خون قرار دارد، برای نظارت منظم بر سلامت او و کودک متولد نشده برنامه ریزی خاصی را در دوران بارداری به بیمار ارئه خواهد داد. البته، این نکته مهم را هم به خاطر بسپارید که پزشکان مختلف در این شرایط، ممکن است از روش های مختلف و گزینه های درمانی متفاوتی برای درمان بیماران خود استفاده کنید.
معمولا اکثر پزشکان متخصص زنان و زایمان در صورت مواجه شدن با بیماری ناسازگاری Rh خون، تزریق خون با Rh و گلوبولین را توصیه می کنند، تا با این کار ایمنی بدن خود بیمار و جنین داخل رحم او را افزایش دهند. البته، از آن جایی كه این خون حاوی پادتن Rh خون است، ممکن است خون جنین هم به  مقابله پرداخته و از ورود آن به جریان خود جلوگیری کند. در واقع، در برخی شرایط خاص، تزریق خون می تواند مشکلات ناسازگاری Rh را در بدن مادر و جنین داخل رحم او کاهش دهد. اما، اگر Rh خون مادر منفی بوده و Rh جنین داخل رحم او مثبت باشد، مادر باردار باید از داروهای خاصی برای درمان بیماری خود و فرزندش استفاده کند.
در نهایت،این نکته را به یاد داشته باشید که در برخی موارد، هم زمان با تزریق خون به بدن مادر، سقط جنین رخ می دهد، چون بعد از انتقال خون به بدن مادر، خون او می تواند دارای Rh شده و باعث بروز عوارض دیگری در بدن نوزاد شود. پس، می توان ادعا كرد كه دریافت خون با Rh مناسب، تزریق گلوبولین ایمن و شروع درمان بلافاصله پس از باردار شدن چنین مادرانی بسیار مهم است، زیرا انجام این کارها تا حد زیادی می تواند شانس ناسازگاری Rh خون را در حاملگی های بعدی این افراد را کاهش دهد.

خواندن مسکن های بی ضرر برای دندان درد در دوران بارداری به شما مادر عزیز توصیه میشود.

 

نظر (0)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/