از هفته دوازدهم بارداری به بعد جای هیچ نگرانی برای مادر و فرزند او وجود نخواهد داشت. همچنین، از این به بعد پنهان کردن خبر خوب بارداری از دوستان و خانواده کار مشکلی خواهد بود. به عنوان یک مادر به یاد داشته باشید که این هفته از بارداری یک دوره خاص نیست اما می توان گفت شرایط جنین شما امن و مطمئن شده است. امکان سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری بسیار پایین خواهد بود. تقریبا تمام ارگان های مهم در بدن جنین شما رشد یافته و جفت مراقب تمام نیازهای او بعد از این خواهد بود.
علائم هفته دوازدهم بارداری
- کم شدن آب بدن
- افزایش استرس و اضطراب
- کاهش سطح قند خون
- اختلالات بینایی
- سردرد و سرگیجه
- افزایش ترشحات واژن
اگر علائم بارداری در هفته دوازدهم بارداری ادامه داشته باشد و یا اگر علائم اولیه بارداری همراه با لکه بینی یا خونریزی کم مشاهده شود، حتما با پزشک معالج خود برای رد کردن بارداری مولار و حفظ سلامت فرزند خود مشورت کنید. زمانی که در طول فرآیند لقاح در روند آن اشتباهی رخ دهد، باعث ایجاد ناهنجاری در سلول هایی خواهد شد که باعث رشد جفت می شوند. در زندگی یک زن باردار اگر مایل شدن رحم به سمت چپ و مولار شدن آن درمان نشده باشد، می تواند تهدیدی جدی برای سلامتی مادر و فرزندش باشد.
هر چند مولار شدن بارداری خوش خیم هست، اما می تواند فراتر از رحم هم گسترش یافته و برای مادر بسیار خطرناک باشد. به عنوان مادر باردار به یاد داشته باشید این نقص در مراحل اولیه، به دلیل تداوم علائم عصبی در بارداری احساس نمی شود. همچنین، زیاد نگران نباشید، چون بروز بارداری مولار در بین زنان حامله بسیار نادر است، به همین علت ادامه یافتن علائم آن هم یک اتفاق نادر خواهد بود.
بهتر است به عنوان یک مادر حامله آگاه باشید که هفته دوازدهم بارداری، برای انجام آزمایش ژنتیک و تعیین خطر نقص عضو در هنگام تولد، بهترین موقع است.
پیشگیری و درمان عفونت های ادراری در هفته دوازدهم بارداری
- سعی کنید از مصرف دائم مواد غذایی تصفیه شده، مانند کافئین، الکل و شکر (در هر شکلی که باشد) در رژیم غذایی خود خودداری نمایید.
- به یاد داشته باشید که نوشیدن مقدار زیادی آب در هر روز، به دفع سموم بدن مادران باردار کمک زیادی خواهد کرد.
- آب قره قروط تازه و شیرین نشده برای سلامتی شما به عنوان یک مادر باردار در این دوره بسیار خوب بوده و همچنین در پیشگیری از عفونت های ادراری هم بسیار موثر خواهد بود.
- اگر شما به عنوان یک مادر باردار، رابطه جنسی با همسر خود داشته باشید، فراموش نکنید که قبل و بعد از مقاربت ادرار کردن و شستن می تواند در جلوگیری از این عفونت ها بسیار موثر باشد.
- به عنوان یک زن، همیشه و خصوصا در دوران بارداری، سعی کنید تا زمانی که مثانه شما به طور کامل در هنگام ادرار کردن تخلیه نشده است، برنخیزید.
- مصرف مکمل هایی از ویتامین C، بتاکاروتن و روی را در دوران بارداری برای جلوگیری از بروز عفونت ها، هرگز فراموش نکنید.
- اگر شما به عنوان یک مادر باردار مبتلا به عفونت ادراری خفیفی دچار شده اید، درمان نکردن به موقع آن ممکن است بیماری را تشدید کند.
- هرگز در دوران بارداری خود از کرم ها و یا اسپری مهبل (واژن) استفاده نکنید. چون نه تنها باعث درمان عفونت نمی-شود، بلکه ممکن است برای جنین داخل رحمتان هم بسیار خطرناک باشد.
- همیشه اندام تناسلی خود را خوب بشویید و تمیز نگه دارید.
- برای خشک و تمیز نمودن اندام تناسلی خود، همیشه از یک پت با یک حوله نرم و خشک استفاده نمایید.
- اگر برای خشک کردن مهبل از پد تمیز، و یا دستمال پنبه ای نرم استفاده می کنید، به طور منظم آن را عوض کنید.
- هر چند استفاده از یک حمام آب گرم شادی آور است، اما نشستن در وان حمام برای یک مدت طولانی، در دوران بارداری اصلا جایز نیست. فراموش نکنید که باید حداکثر در عرض 30 دقیقه از آن خارج شوید.
درمان عفونت های ادراری در هفته دوازدهم
اگر تا زمان تشخیص عفونت ادراری، هیچ آسیبی به شما یا فرزندتان نرسیده باشد، می توان این عفونت را با خیال راحت و با مصرف آنتی بیوتیک ها درمان نمود. بهتر است به عنوان مادر باردار بدانید که استفاده کردن از برخی آنتی بیوتیک ها برای درمان انواع بیماری ها، در هفته دوازدهم دوران بارداری امن بوده و ضرری برای سلامتی فرزندتان نخواهد داشت، اما هنوز هم به یاد داشته باشید که بیشتر آنتی بیوتیک ها را نمی توان در این دوره برای درمان عفونت در مادران باردار انتخاب کرد. بنابراین، همیشه با پزشک معالج خود در مورد داروهای تجویز شده پزشکان دیگر مشورت کنید. فراموش نکنید که مصرف این داروها معمولا باید برای مدت 3 الی 7 روز طول بکشد.
علائم عفونت های ادراری که باید بعد از مشاهده آن ها به پزشک مراجعه کنند
- لرز
- تب بالا
- درد مداوم در قسمت های پایین شکم
- تهوع و استفراغ (که مربوط به ویار صبحگاهی نیست)
- انقباضات رحمی
- احساس سوزش در طول ادرار کردن
وضعیت بدن و رحم در هفته دوازدهم بارداری
در هفته دوازدهم بارداری، اندازه کمر مادر شروع به زیاد شدن خواهد کرد و او دیگر نمی تواند لباس های چسبان قبل از دوران بارداری خود را استفاده کند. اکنون زمان آن رسیده است که تا وقت زایمان، برای بیرون رفتن از خانه برای خود فکر لباس های راحتی باشد.
با گذشت هفته یازدهم بارداری رحم مادر به اندازه ای رشد کرده است که در حال حاضر می توان بزرگ شدن آن را در بالای استخوان شرمگاهی احساس کرد.
وضعیت جنین در هفته 12 بارداری
در هفته دوازدهم حرکات جنین بیشتر میشود و بیشتر بازیگوشی میکند. جنین هنوز خیلی کوچک است اما از همیشه بازیگوشتر و خوشحالتر است. او میتواند دستهایش را گره کند، مچهایش را بچرخاند و با پاهایش لگد بزند.
مراقب رفتارتان باشید او لبهایش را به هم فشار میدهد و به شما اخم میکند او در این هفته میتواند صورت خود را به حالتهای مختلف در بیاورد. بدن جنین 24 ساعته در حال فعالیت است تا زمان زایمان یک نوزاد سالم و زیبا در آغوش بگیرید.
اندازه جنین در هفته دوازدهم بارداری
در هفته 12 بارداری اندازه جنین شما به حدود 5 سانتیمتر یعنی تقریبا اندازه یک آلوی رسیده است و حدود 15 گرم وزن دارد. سر جنین که در ماه گذشته نصف قدش را تشکیل میداد حالا تنها یک سوم جثه او را تشکیل میدهد.
کدام اندام های جنین در هفته دوازدهم تشکیل می شود؟
صورت جنین در این هفته به صورت یک انسان کامل شباهت بیشتری دارد. چشمهایش که در ابتدا در دو طرف صورت او شکلگرفته بودند، به یکدیگر نزدیکتر شدهاند و گوشهای او در نزدیکی مکان نهایی خود در دو طرف سر او قرار دارند.
رودههای جنین شما که آنقدر سریع رشد کردهاند که تا حدی وارد بند ناف او هم شده بود، حرکت بازگشتی خود را به سمت حفره شکمی آغاز میکند. کلیههای او، ادرار را در مثانه جمعآوری میکنند. سلولهای عصبی او بهسرعت زیاد شدهاند و ارتباطات عصبی مغز در حال شکلگیری هستند.
در پایان سه ماهه اول شکلگیری تمام اندامهای اصلی به پایان رسیده است و حالا نیاز به رشد دارند. همچنین جنین حالا صاحب انگشت است و حرکات او به صورت ارادی انجام میشود. او میتواند انگشتانش را جمع کند یا با آنها ضربه بزند. اگر میتوانستید انگشتانش را لمس کنید شاید واکنش نشان میداد و دستش را میبست و حتی میتوانست انگشت شما را در دستش بگیرد.
سونوگرافی در هفته دوازدهم
در هفته دوازدهم بارداری حاملگی سونوگرافی NT انجام میشود. بر اساس سونوگرافی انجام شده و آزمایش خون غربالگری ریسک سندروم داون بررسی میشود.
در هفته دوازده در سونوگرافی، معده، مثانه، اندامهای جنین و وضعیت استخوانی سر جنین، بررسی میشود. طول دهانه رحم، وضعیت جفت و میزان مایع آمنیوتیک مشخص میشود.
شاید در سونوگرافی هفته دوازدهم دلتان بخواهد بدانید جنینتان پسر است یا دختر اما هنوز زود است و آناتومی جنین به گونهای است که نمیتوان با قطعیت جنسیت را مشخص کرد. هرچند اگر تست DNA برای تشخیص ناهنجاریهای کروموزمی جنین و اختلالات ژنتیکی انجام دهید، جنسیت مشخص میشود.
نمونه برداری از پرزهای جفتی (CVS) در هفته 12 بارداری
CVS یک آزمایش تشخیصی بسیار مهم در هفته دوازدهم بارداری است، به خصوص برای مادرانی که جنین آن ها در معرض خطر ابتلا به اختلالات ژنتیکی می باشند. اگر چه آزمایش CVS عمدتا با تست سندرم داون همراه است، اما می تواند بیش از 200 نوع اختلالات دیگر را نیز در جنین تشخیص دهد. انجام آزمایش CVS با جمع آوری سلول هایی از جفت و یا با استفاده از آزمون ترانس صورت می گیرد. در این آزمایش، پزشک یک کاتتر نازک را از طریق دهانه رحم که به جفت متصل است بر می دارد و سلول هایی از پرزهای کوریونی جفت به آرامی با کاتتر ساکشن می شوند، پزشک سوزن نازک و بلندی را از طریق شکم با کمک گرفتن یک دستگاه سونوگرافی، به سمت جفت هدایت نموده و از بافت مورد نظر نمونه ای را داخل سوزن گشیده و بیرون خواهد آورد.
آزمایش نمونه برداری از پرزهای جفتی در شرایط زیر انجام می شود
- سن زن باردار بالاتر از 35 سال باشد.
- نتایج این آزمایش بر روی صفحه نمایش، به نوعی اختلالات را نشان داده باشد.
- وجود ناهنجاری های کروموزومی و یا اختلالات ژنتیکی دیگری هم در شجره نامه خانواده بوده باشد.
- هم پدر و هم مادر حامل اختلالات ژنتیکی شناسایی شده باشند.
CVSآزمایش بسیار مهمی است که برای تشخیص ناهنجاری های کروموزومی و اختلالات ژنتیکی در سطح بالایی از دقت و صحت که نزدیک به 98-99٪. است، انجام می شود. متاسفانه با این که انجام این آزمایش می تواند اختلالات ژنتیکی را با دقت بالایی شناسایی کند، اما قادر به شناسایی نقایص لوله های سیستم عصبی نخواهد بود.
در موارد زیر نباید مادران سراغ آزمایش CVS بروند
- مادر باردار یک عفونت فعال (به عنوان مثال STD) داشته باشد.
- مادر باردار در حال حمل جنین دوقلو باشد.
- مادر در دوران بارداری خود خونریزی واژینال را تجربه کرده باشد.
که در این صورت، بلافاصله باید با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین، اگر شما به عنوان یک مادر باردار شک دارید که مبتلا به عفونت، لکه بینی، گرفتگی و درد در ناحیه شکم بعد از انجام آزمایش CVS شده اید، هم حتما باید دوباره این آزمایش را تکرار کنید.
مراقبت های هفته دوازدهم بارداری
- مادران باردار، در هنگام نشستن باید مراقب تماس بدن خود با یک سطح صاف باشند. در هنگام نشستن در یک جا برای مدت طولانی، باید از گذاشتن یک بالش در پشت خودشان که از کمر آن ها پشتیبانی خواهد کرد، دریغ نکنند. ترجیحا مادران حامله باید سعی کنند بر روی یک صندلی ارگونومیک بنشینند. راه رفتن آرام در اطراف دفتر کار و یا خانه در هفته دوازدهم بارداری و پس از آن، به شل شدن عضلات این مادران کمک بسیاری خواهد نمود.
- مادران باردار باید به یاد داشته باشند که هرگز اقدام به بلند کردن اشیاء سنگین، به ویژه به روش غلط که می تواند مشکلات پشت کمر را تشدید کند، نکنند. اگر هم در دوران بارداری خود مجبور به برداشتن چیزی های بسیار مهم هستید، اول به جای خم کردن بدنتان، چمباتمه بزنید و بعد برای بلند کردن جسم اقدام نمایید. به این ترتیب، وزن جسم توسط پاهای شما گرفته شده و احساس سنگینی را در کمر خود نخواهید داشت.
- اگر شما در دوران بارداری، احساس خستگی کردید یک ماساژ خوب بدن و حمام گرم آرامش بخش خواهد بود. مطلع باشید که ماساژدهنده باید حرفه ای و یا شریک زندگی شما باشد تا بتواند با ماساژ دادن درست و اصولی، به شما کمک کند. اقدام به ماساژ گردن و پاها در دوران بارداری می تواند شما را آرام کرده و اعصابتان را تقویت نماید .
- شما مادران باردار ممکن است با دیدن لکه، یا کک و مکی که بر روی پوست صورت ظاهر شده است، آشفته به نظر برسید. اما نگران نباشید، چون همه این اتفاقات گذرا هستند. در شرایط عادی شما می توانید برای درمان این لکه ها وکک و مک از دوزهای زیادی ویتامین A استفاده کنید. اگر دکترتان تعیین نمود که مصرف ویتامین A با دوز بالا، برای شما در این دوره خطرناک است، سعی کنید برنامه های کاربردی گیاهان طبیعی را پس از مشاوره بیشتر با پزشک معالج خود به کار برید.
هشدارهای هفته دوازدهم بارداری
در شرایط راحت بخوابید
در شرایط راحت و بی خطر بخوابید. سعی کنید در هفته دوازدهم به پشت نخوابید و این به خاطر آن است که وزن رحم میتواند به ورید اجوف تحتانی که قسمت های پایین بدن را خونرسانی میکند فشار آورده و خونرسانی را محدود کند و متعاقب آن ممکن است احساس تنگی نفس کنید.
مراقب تیروئید باشید
تیروئید غدهای پروانهای شکل است که در پایین گردن قرار دارد. هورمونی که این غده ترشح میکند، سوخت و ساز بدن شما را مدیریت میکند. کارکرد نادرست تیروئید هم در خانمهای باردار و هم زنان غیرباردار رایج است. با این حال تشخیص بیماری تیروئید در دوران بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا عملکرد مهار نشده تیروئید میتواند به جنین آسیب برساند.
چه بسا عدم درمان آن گاهی با زایمان زودرس، تشنج و کما در زمان حاملگی، کمبود وزن نوزاد هنگام تولد و پایین بودن ضریب هوشی نوزاد همراه باشد. اما خبر خوب اینکه بیماری تیروئید به راحتی قابل درمان است. تنبلی غده تیروئید با قرصهای هورمون تیروئید درمان میشود.
تغذیه در هفته 12 بارداری
در هفته دوازدهم بارداری صرف 6 وعده غذایی بهجای 3 وعده در روز میتواند مانعترشی معده شود و سطح قند خون را متعادل نگه دارد.خوردن میان وعدهها در روز، به معنای این نیست که مدام به سراغ شکلات و آبنبات بروید!
میان وعدههای غذایی باید بین صبحانه، ناهار و شام و قبل از خواب باشد که فرصت بهتری برای دریافت ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین، فیبر و دیگر مواد مغذی است.
- ماست، سبزیجات و میوه تازه بخورید.
- آبمیوه کاملا طبیعی و خنک بنوشید.
- پنیر کمچرب و بیسکویتهای سبوسدار بخورید.
- فلفلهای قرمز یا سبز بخورید.
- نانهای حلقهای با میوههای طبیعی را فراموش نکنید.
- تکههای میوه با کره بادامزمینی بخورید.
- غذاهای حاوی فیبر مانند نانهای سبوس دار، جو و برنج قهوهای بخورید.
- به مقدار زیاد آب بنوشید، حداقل 10 لیوان در روز.
- مواد غذایی را کاملاً پختهشده مصرف کنید تا عفونتها از این طریق وارد بدن شما نشود. گوشت را نیم پز نخورید حتما از پخت کامل آن مطمئن شوید.
- مکمل های آهن میتواند باعث یبوست شود. سعی کنید آنها را با 28 گرم فیبر که برای زنان باردار توصیه میشود، مصرف کنید.
ورزش در هفته دوازدهم
هرگزهنگام ورزش اجازه ندهید که ضربان قلب شما خیلی زیاد بالا برود و از 140 بار در دقیقه فراتر رود. اینکار باعث می شود که بدن گرم شده و جریان خون رحم کمتر شود.
شنا در یک استخر بهداشتی و مطمئن؛ بهترین ورزش دوران بارداری است.
سقط جنین در هفته 12 بارداری
بیش از 80 درصد سقط ها قبل از هفته دوازدهم بارداری اتفاق میافتند. اگر مادر، جنین را بعد از 20 هفتگی از دست بدهد، به آن مرده زایی (stillbirth) میگویند. وقتی که کودک ضربان قلب پیدا میکند، احتمال سقط جنین به طرز چشمگیری کاهش می یابد.
راهنمای پدران در هفته دوازدهم
- هیچ وقت در دوران بارداری، از یک خانم حامله نپرسید که آیا صبحانه من آماده است یا در آخرین دقایق رفتنتان، دفتر خود را از او نخواهید. همچنین، در قسمت داخلی حمام، وسایل و لباس های کثیف را پرتاب نکنید.
- همچنین، به همسر خود گلایه نکنید که به خاطر رفتن مکرر او به توالت، دچار اختلال خواب شده اید.
- در مورد از دست دادن شکل بدنش پس از زایمان با او بحث نکنید.
- برای پیدا کردن کلید، جوراب و یا اشیا دیگر خود از همسر باردار خود سوال نپرسید.
ممکن بود که او در گذشته طبق عادت خانواده این کارها را انجام می داده است، اما با شرایط کنونی همسرتان در دوران بارداری، شنیدن این جملات ساده به نظر او بسیار خشم آور خواهد بود. پس به عنوان یک پدر خوب، به یاد داشته باشید که دوران بارداری به روشنی زمانی است که در آن دوران، خلق و خوی زنان بسیار بد و غیر قابل تحمل خواهد بود. اما در نهایت بعد از زایمان، لذت بردن از وجود فرزند شیرین خود، تلخی و زحمات بارداری را از بین خواهد برد، و فراموش نکنید وقتی که این دوران با همه مشکلاتش به پایان می رسد، شما با گرفتن یک نوزاد کوچک زیبا در آغوشتان تمام مصائب را از یاد خواهید برد.
توصیه های اسلام در هفته دوازدهم بارداری
بیشک آرامش روحی و معنوی شما در طی دوران بارداری از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا جنین تحت تاثیر محیط اطرافش است و بیشک، مادر نزدیکترین محیط به اوست. برای کسب آرامش دعای توسل را 40 بار بخوانید.
چک لیست های مهم هفته دوازدهم
- آزمایش های هفته دوازدهم بارداری را انجام دهید
- مواد غذایی مناسب برای جنین را ذخیر کنید
- تصمیم بگیرید که چگونه بارداریتان را به خانواده و دوستان خبر دهید
سوالات متدوال در هفته دوازدهم بارداری
در هفته دوازدهم جنسیت کودک مشخص می شود؟
در این هفته پزشک آزمایشهای لازم برای بررسی سلامت جنین را انجام میدهد و برای تعیین جنسیت زود است.
سردرد در هفته دوازدهم طبیعی است؟
سردرد یکی از علائم بارداری ناشی از کاهش سطح قند خون است.
امکان سقط جنین در هفته دوازدهم وجود دارد؟
معمولا از هفته دوازدهم به بعد سقط جنین رخ نمیدهد و سقط بعد از این هفته بعید است.
لکه بینی در هفته دوازدهم طبیعی است؟
شما در هفته دوازدهم بارداری دیگر نباید لکه بینی یا خونریزی داشته باشید و در غیر این صورت سریعا به پزشک مراجعه کنید
نظر (18)