جلوگیری از قرار گرفتن جنین در موقعیت نامناسب خلفی

jenin3

آیا به عنوان یک خانم جوان و بی تجربه می دانید که بهترین موقعیت برای قرار گرفتن جنین در داخل رحم مادر، در روزهای آخر دوران بارداری موقعیت قدامی است؟ لازم است بدانید که این موقعیت نه تنها باعث می شود که روند زایمان طبیعی به راحتی انجام گیرد، بلکه پزشک متخصص زنان و زایمان یا ماما هم اطمینان حاصل می کند که نوزاد سالمی به دنیا خواهد آمد. با این حال، برخی نوزادان ممکن است چندین بار بعد از این که در موقعیت قدامی قرار گرفتند، دوباره به موقعیت خلفی برگردند. به خاطر داشته باشید که قرار گرفتن نوزاد در موقعیت نامناسب در ماه نهم از دوران بارداری می تواند عوارض پیچیده ای را در زمان تولد نوزاد برای مادران به دنبال داشته باشد!

موقعیت خلفی جنین در داخل رحم مادر در طی دوران بارداری چیست؟

موقع خلفی نوعی موقعیت حلق آویز است که در آن، کودک روبرو با شکم مادر خود قرار گرفته و جمجمه او در انتهای ستون فقرات مادر قرار می گیرد. در علم پزشکی، این موقعیت با عنوان موقعیت "آفتابی" یا "چهره" نیز شناخته می شود. بروز این وضعیت در ماه آخر دوران بارداری زنان، یک موقعیت بسیار دشوار است، زیرا سر نوزاد به جای قرار گرفتن در سمت شکم مادر در نزدیکی پشت بدن او قرار دارد و باعث می شود که وقتی کودک درون رحم حرکت کند، احساس ناراحتی کرده و در طول انجام روند زایمان طبیعی نیز درد بسیار شدید و غیر قابل تحملی را در بدن مادر خود به وجود آورد.
با این حال، اعتقاد بر این است که اکثر نوزادان در حین زایمان به موقعیت مناسب تولد، یعنی موقعیت قدامی برمی گردند! البته در مواردی نیز ممکن است نوزاد خود نتواند به موقعیت مناسب زایمان برگردد که در این حالت پزشک متخصص زنان و زایمان سعی می کند تا این کار را به صورت دستی انجام دهد.

در چه مواردی، موقعیت جنین درون رحم زنان باردار تغییر نمی کند؟

در برخی موارد، ممکن است تلاش پزشکان متخصص زنان و زایمان هم نتواند کودک درون رحم مادر باردار را به موقعیت مناسب تولد برگرداند، که این حالت شرایط بسیار تهدیدکننده ای را برای سلامت نوزاد و مادر او به وجود می آورد. در چنین شرایطی، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که به جای انجام زایمان واژينالی، نوزاد را با روش سزارین به دنیا بیاورد.

چرا قرار گرفتن نوزاد در موقعیت خلفی به عنوان یک وضعیت نامطلوب در نظر گرفته می شود؟

در برخی موارد، ممکن است کودکی که در موقعیت خلفی قرار گرفته است، با روش زایمان طبیعی متولد شود. اما این نوع روند تولد می تواند برای مادر و نوزاد او بسیار دشوار و دردناک باشد. طبق نظر پزشکان متخصص زنان و زایمان، دلایل بسیار زیادی وجود دارد که قرار گرفتن جنین در موقعیت خلفی را مطلوب نمی دانند. این دلایل عبارتند از:
• نکته مهم در مورد قرار گرفتن نوزاد در موقعیت خلفی، مدت زمان زایمان است، که در بسیاری موارد نوزاد به موقع متولد نشده و روند زایمان طبیعی برای مادر بسیار طولانی تر از حد معمول خواهد شد.
• همچنین، در چنین شرایطی ممکن است قبل از اینکه روند زایمان طبیعی به مرحله نهایی برسد،کیسه آب مادر پاره شود.
• نکته مهم دیگر در مورد قرار گرفتن جنین در موقعیت خلفی این است که احتمالاستفاده از فورسپس و روش های دیگر کمکی برای تولد راحت نوزاد به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
• علاوه بر این موارد، وقتی پزشک متخصص زنان و زایمان سعی کند تا زایمان را به روش واژینالی انجام دهد، ممکن است درد شدیدی را به مادر تحمیل کرده و تجربه زایمان سخت را برای او به وجود آورد.
• همچنین، در چنین مواردی شانس مادر برای روبرو شدن با مشکل خونریزی پس از زایمان به شدت افزایش می یابد.
• نکته مهم آخر در مورد تولد کودک با قرار گرفتن در موقعیت خلفی این است که چنین وضعیتی می تواند عوارض کوتاه مدتی را برای نوزاد هم ایجاد کند. در برخی موارد، پزشک مجبور می شود تا برای مراقبت شدید از نوزاد، او را در بخش مراقبت های ویژه نگه دارد. در چنین وضعیتی هم اقامت در بیمارستان طولانی شده و ترخیص با تاخیر صورت خواهد گرفت. البته، نباید فراموش کرد که میزان بستری شدن مادر در بیمارستان به وضعیت بدنی خود او بستگی دارد!

چرا جنین درون رحم زنان باردار در موقعیت خلفی قرار می گیرد؟

اگر چه طبق نظر محققان علم زنان و زایمان، دلیل موجهی برای قرارگیری جنین در موقعیت خلفی وجود ندارد، اما بعضی دلایل عمومی از نظر گذشتگان در مورد قرارگیری نوزاد در این موقعیت به گوش می رسد، که به شرح زیر است:
1. شکل بدن مادر: به عنوان یک زن حامله یادتان باشد که بعضی اوقات، شکل بدن مادر در طی دوران بارداری می تواند موقعیت قرار گرفتن جنین او را تعیین کند. در واقع، اگر لگن مادر حامله باریک باشد، شانس او برای قرارگیری کودک در موقعیت خلفی به میزان قابل توجهی بالا می رود، زیرا قسمت عقب بدن مادر وسیع تر است. در چنین بدن هایی، کودک در موقعیت خلفی راحت تر بوده و جای بیشتری برای استراحت سر خود خواهد داشت.
2. میزان فعالیت مادر در دوران بارداری: نکته مهم دیگری که زنان حامله باید به خاطر داشته باشند، این است که وضعیت قرار گرفتن جنین در داخل رحم مادر در طی ماه های آخر دوران بارداری، به شیوه زندگی او در این دوران بستگی دارد. در واقع، فعال بودن یا غیرفعال بودن مادر در این دوره تعیین کننده موقعیت نوزاد در داخل رحم، به منظور تولد خواهد بود. اگر مادر باردار عمدتا زندگی آرامی داشته و زانوهای خود را در دوران بارداری زیر لگن استراحت دهد، احتمال بیشتری وجود دارد که کودک در موقعیت خلفی قرار گیرد. همچنین، اگر مادر حامله وقت بیشتری را در مقابل رایانه یا نشستن روی صندلی سپری کند، کودک او در زمان تولد حتما در موقعیت خلفی قرار خواهد گرفت.

راه های موثر برای جلوگیری از قرارگیری نوزاد متولد نشده در موقعیت خلفی:

همانطور که گفته شد، موقعیت قرارگیری جنین در دورن رحم مادر خود در طی ماه های آخر دوران بارداری بستگی به میزان فعالیت مادر در دوران بارداری دارد. در واقع، می توان ادعا کرد که فعالیت زیاد مادران در این دوره می تواند وضعیت نوزاد را از موقعیت خلفی به موقعیت قدامی تغییر دهد. به منظور جلوگیری از بروز این وضعیت، فعالیت های مناسب برای زنان باردار عبارتند از:

1. انجام تمرینات ورزشی مناسب و دفع ادرار به موقع:

به عنوان یک زن جوان و بی تجربه به خاطر داشته باشید که در طی دوران بارداری، انجام بعضی تمرینات ورزشی و قرار گرفتن در برخی موقعیت ها می تواند جنین داخل رحم مادر را تشویق کند تا در موقعیت مناسب قدامی برای تولد قرار گیرد. پزشک متخصص زنان و زایمان هم در چنین شرایطی ممکن است به مادر پیشنهاد کند که ورزش های لگنی انجام داده و با شنا کردن و خوابیدن در موقعیت های خاص وضعیت قرارگیری فرزند خود را برای تولد تغییر دهند. البته، فراموش نکنید که مادران در دوران بارداری هرگز نباید بدون اطلاع دکتر خود روش خاصی را امتحان کنند، زیرا هر کار غیرمعمولی ممکن است وضعیت را بدتر از قبل نماید!

2. درمان های جایگزین برای قرارگیری نوزاد در موقعیت مناسب قدامی:

مادران حامله می توانند چند هفته قبل از تولد فرزند خود با پزشک متخصص زنان و زایمان مشاوره نموده و از روش های درمانی مناسب یا داروهای جایگزین برای حل این مشکل استفاده کنند.گفته می شود که مصرف داروی هومیوپاتی در ماه های آخر دوران بارداری می تواند تغییراتی را در موقعیت قرارگیری کودک ایجاد کند. همچنین، جالب است بدانید که استفاده از طب سوزنی و طب فشاری هم در طی دوران حاملگی زنان می تواند موقعیت قرار گرفتن نوزاد را اطلاح کند.
در نهایت، زنان حامله باید این نکته مهم را به یاد داشته باشند که هر روش درمانی جهت تغییر وضعیت فرزند خود را تنها با مشاوره و نظارت پزشک معالج خود انجام دهند.

 

نظر (0)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/