5 تغییر موثر در مشکل بیخوابی زنان باردار

bikhabi

در ابتدا، لازم است به عنوان یک زن جوان و بي تجربه به خاطر داشته باشيد كه بروز مشکل بی خوابی در طي دوران بارداري زنان به معنی بیماری است. در صورت بروز چنين شرايطي، شخص باردار خواب شبانه را با کیفیت پایین تجربه می کند. امروزه، در طی هر روز میلیون ها نفر از مردم جهان، به خصوص زنان باردار، به دلایل مختلفي از بروز بی خوابی شبانه رنج می برند. این امر در دوران حاملگی بسياري از زنان، به ویژه در سه ماهه سوم از اين دوران بسیار مشهود است، زیرا در هنگام خواب هم بدن مادر حامله کار کرده و برای رشد و سلامت جنین داخل رحم خود تلاش می کند!

مشکل بی خوابی زنان در طی دوران بارداری:

همانطور که می دانید بروز مشکل بی خوابی یکی از شایع ترین عوارض دوران بارداری است، که بروز در سه ماهه سوم از دوران بارداری مشکلات جدی را برای فرد به ارمغان می آورد. البته نوع چالش خواب در هر شخص منحصر به فرد بوده و به دلیل روبرو شدن زن حامله با مشکلاتی مانند استرس جسمی و روحی که در ارتباط با بارداری و زايمان است، به وجود می آید. با اين حال، اگر شما هم به عنوان یک زن جوان با شروع دوران بارداری خود در حال تجربه کردن مشکل بی خوابی هستید، لازم نیست زیاد نگران شوید، زیرا این مشکل هیچ آسیبی به جنین داخل رحم شما نمی رساند. اما، يادتان باشد كه رها شدن فرد از نگرانی و استرس بی جا، یک روش عالی برای داشتن خواب خوب شبانه است.

چه عواملی باعث بروز مشکل بی خوابی در طی دوران بارداری زنان می شود؟

همه ما می دانیم که دوران حاملگی با تغییرات زیادی در بدن مادران همراه است، زیرا در این دوره بدن و ذهن مادر دچار دگرگونی فراوان می شود. در واقع، او در حال تلاش برای پرورش موجود دیگری در درون بدن خود است، که این فرایند می تواند با همه اعضاي بدن و ذهن او بازی کند. الیته بروز این نگرانی و تنش افکار در بدن مادر که با مصرف دارو، تغییرات هورمونی و محیط داخل و اطراف زندگی شخص همراه می شود، گاهی اوقات می تواند وضعیت بدني مادر باردار را خیلی بدتر کند. در ادامه اين مقاله، شایع ترین علل بروز مشکل بیخوابی شبانه در زنان باردار بررسی شده است، که عبارتند از:

1. تغییرات هورمونی:

معمولا تغییراتی که در سطح ترشح هورمون پروژسترون بدن زنان باردار رخ می دهد، می تواند الگوی خواب مادر را مختل کند. البته، این مشکل در اغلب موارد، در طی سه ماهه اول و سوم دوران بارداری بیشتر شایع است. به گفته دکتر جیل پاول، استادیار گروه زنان و زایمان و سلامت زنان در دانشکده پزشکی دانشگاه سنت لوئیس: "افزایش میزان هورمون پروژسترون در بدن مادر باردار به عنوان یک آرام بخش طبیعی عمل مي كند. به همين دليل، فرد باردار ممکن است احساس خستگی بیش از حدي بکند، طوری که در برابر این احساس نتواند چشم های خود را باز نگه دارد. در چنين شرايطي، برخی از زنان باردار ممکن است با چرت زدن در طول روز و یا با خواب رفتن بر روی نیمکت، بعد از کار روزانه به این تغییر در بدن خود واکنش نشان دهند. از این رو بروز اختلال در الگوهای خواب زنان در طی دوران بارداری امری کاملا طبیعی است."

2. تکرر ادرار:

جالب است بدانيد كه بروز مشکل تکرر ادرار در زنان باردار، مخصوصا در مراحل اولیه از اين دوران بسیار شایع است، که می تواند یکی از دلایل شایع بروز مشکل بی خوابی در این افراد باشد. در چنين شرايطي، نیاز مکرر به دفع ادرار در طول شب یکی از بزرگ-ترین مشکلات همه مادران است. البته، بروز این مشكل عمدتا به دلیل توسعه یافتن اندازه رحم در بدن و وارد کردن فشار بر روی مثانه زنان باردار رخ می دهد، که نیاز به تخلیه مکرر مثانه را به دنبال خواهد داشت.

3. دردهای پشت بدن زنان در طی دوران بارداری:

همان طور که می دانید با پیشرفت دوران حاملگی، اندازه شکم مادر نیز افزایش می یابد و این حالت ممکن است درد پشت را در هنگام خواب عادی به دنبال داشته باشد. البته میزان این درد با پیشرفت حاملگی افزایش یافته و می تواند تاثیرات منفی زیادی بر زندگی روزانه فرد بگذارد. نتايج مطالعات اخير محققان در این زمینه نشان می دهد که بسیاری از زنان از مشکل کمردرد در دوران بارداری خود شکایت نموده و ادعا می کنند که اين مشكل باعث بروز اختلال در خواب شبانه آن ها می شود.

4. سوزش سردل:

تولید هورمون بارداری توسط جفت در بدن زنان باردار، سبب شل شدن دریچه ای می شود که مری را از معده جدا می کند. بروز این حالت نیز به معده فرد اجازه می دهد تا اسید خود را به سمت بالا فشار داده و باعث احساس سوزش سردل در فرد گردد، که حالتی بسیار ناخوشایند بوده و باعث بروز اختلال در خواب شبانه زنان باردار می گردد. با اين حال، لازم است به عنوان يك خانم جوان و بي تجربه به ياد داشته باشيد كه بروز مشکل سوزش سردل تا زمان تولد نوزاد و پایان دوران بارداری مادر ادامه داشته و اختلالاتی را در زندگی فرد ایجاد می کند.

5. اضطراب زنان در طی دوران بارداری:

بروز نگرانی هایی در مورد انجام مسئولیت های بهداشتی و یا قبول نمودن مسولیت مادر شدن می تواند الگوی خواب زنان باردار را بر هم زند. البته، نباید فراموش کرد که همه این مشكلات بیشتر در مراحل اولیه حاملگی، به خصوص در زنانی که برای اولین بار مادر می شوند، بسیار معمول است.

چگونه می توان مشکل بی خوابی زنان را در طی دوران بارداری به حداقل رساند؟

در حالی که مشکل بی خوابی زنان باردار مانند یک بیماری در حال رشد است و بسیاری از زنان در طي دوران بارداری خود آن را تجربه می کنند، اما با ایجاد چند تغییر کوچک در شیوه زندگی، فرد می تواند میزان این مشکل را تا حدودی پایین بیاورد. مهم-ترين این تغییرات عبارتند از:

1. ایجاد تغییر در موقعیت خواب زنان در طی دوران بارداری:

معمولا مادران با پیشرفت دوران بارداری، از تجربه کردن خواب راحت و آرام محروم می شوند. در واقع، با توجه به افزایش حجم شکم و بروز کمردرد در بدن آن ها موقعیت خواب نیز باید با قبل از بارداری فرق کند. بهترین موقعیت برای خواب زنان باردار خوابیدن بر روی یک سمت بدن است، زیرا این حالت به تسکین درد پشت زنان کمک زیادی خواهد کرد. بنابراین، بهتر است همه زنان حامله سعی کنند بر روی سمت چپ بدن خود بخوابند، زیرا قرار گرفتن در این موقعیت به آن ها کمک خواهد کرد تا جریان یافتن مواد مغذی و خون به سمت جفت را در بدن خود افزایش داده و تمام نیازهای بدن خود را به راحتی تامین كنند.

2. مصرف مواد غذایی سالم و مغذی توسط زنان باردار:

همانطور که می دانید مصرف مواد غذایی مناسب و سالم در طی دوران بارداری برای خود مادر و جنین داخل رحم او بسیار مفید است. بنابراین، این افراد باید با شروع دوران حاملگی خود مصرف نوشیدنی های گازدار، مواد غذایی تند، سرخ شده و چاشنی دار، غذاهای اسیدی مانند آب میوه، مرکبات و گوجه فرنگی را به طور کامل قطع کنند. همچنین، این افراد باید از مصرف شکلات و کافئین، به خصوص در نیمه دوم روز خودداری کنند. علاوه بر اين موارد، زنان حامله باید سعی کنند به جای مصرف وعده های غذایی بزرگ، غذای خود را در وعده های غذایی کوچک تر مصرف نموده و عمل جویدن را با آرامش و به درستی انجام دهند. زنان حامله باید بدانند که در هر شرایطی مصرف مایعات زیاد برای بدن لازم است، اما این افراد در طول شب می توانند با کنترل میزان نوشیدن مایعات و با یک بار ادرار کردن در اواخر شب خواب خوبی را تجربه کنند.

3. داشتن تغذیه مناسب:

به عنوان یک زن حامله یادتان باشد كه مصرف مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات مانند کراکر، نان و یا یک لیوان شیر گرم در پایان روز می تواند باعث برخورداری فرد از یک خواب خوب باشد. علاوه بر این، مصرف یک میان وعده با پروتئین بالا نیز کمک زیادی به جلوگیری از بروز اختلال در خواب و مشکل سردرد زنان باردار می شود. بنابراین، مي توان ادعا كرد كه استفاده زنان از مقدار مناسب مواد غذایی مختلف و داشتن تغذیه سالم می تواند از بروز مشکلات متعدد بارداری آن ها جلوگیری کند.

4. تنظیم دمای محیط زندگی:

همه زنان بايد قبل از رفتن به بستر درجه حرارت محیط خواب خود را بررسی کنند.،تا مطمئن شوند که اتاق خواب آن ها نه خیلی سرد و نه خیلی گرم است. زیرا اگر دمای محیط خواب مناسب نباشد، فرد قادر نخواهد بود خواب مناسبی را تجربه کند. البته، برای دستیابی به خواب راحت، استفاده زنان باردار از یک تشک و بالش مناسب جهت حمایت از بدنشان الزامی است.

5. در میان گذاشتن عواطف و احساسات خود با دیگران:

اگر شما هم به عنوان یک زن حامله در مورد مسائل مختلف دوران بارداری خود نگران هستید، بهتر است یا در مورد آن ها از سیستم های مختلف رسانه ای کسب اطلاعات نموده و یا با عزیزان خود در مورد آن ها صحبت کنید، تا بتوانید هر گونه مسائل موجود در رابطه با دوران بارداری را حل نموده و خواب آرام و راحتی را تجربه کند.
البته، ممکن است بسیاری از زنان در طي دوران بارداری خود مشکل بی خوابی را در سطوح مختلف تجربه کنند. اما اگر شما هم به عنوان يك خانم باردار با رعایت مراحل فوق هنوز نتوانسته اید خواب راحتی را برای خود فراهم کنید و به نظر می رسد كه هیچ شیوه ای برای کمک به شما موثر نخواهد بود، صحبت کردن با یک دکتر متخصص زنان و زايمان ایده بسیار خوبی خواهد بود. اما اگر شدت استرس شما کم است و یا در آستانه هر رابطه عاطفی و یا مسائل کوچک دیگر هستید، می توانید با کمک گرفتن از یک مشاوره خوب نیز راه حل مناسبی برای داشتن خواب خوب استفاده کنید. از سوی دیگر، اگر با مشکل کمردرد و یا هر موضوع بهداشتی و سلامتی دیگر روبرو هستید و در خواب شبانه خود دچار مشکل شده اید، استئوپاتی هم ممکن است برای شما کمک-کننده باشد.

 

نظر (0)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/