آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که جذاب ترین اتفاق بر روی کره زمین چیست؟ بله! لبخند زدن کودک شما با یک دندان کوچک در دهانش، زیباترین پدیده روی زمین است. برای همه پدران و مادران، هیچ چیز نمیتواند شگفتانگیزتر از رویش اولین دندان فرزند خود باشد؛ اما ممکن است این فرایند طبیعی برای کودک کمی دلپذیر نباشد. دندان در آوردن، فرایندی است که در طی آن، نوزاد اولین دندان را از میان لثههای خود احساس میکند. به عنوان یک پدر و مادر جوان و بیتجربه، طبیعی است که نگران پروسه دندان در آوردن فرزند خود و درد ناشی از آن باشید. دانستن اولین علائم دندان در آوردن نوزادان میتواند به شما در این مورد کمک کند. در ادامه این مقاله، در مورد دندان در آوردن نوزادان، علائم این فرایند طبیعی، داروهای کاهش درد کودک و زمان مشورت با دکتر متخصص اطفال، به طور کامل شرح داده شده است.
چه زمانی نوزادان شروع به دندان در آوردن میکنند؟
به یاد داشته باشید که اکثر نوزادان، معمولاً اولین دندان خود را در ماههای 6 تا 12 بعد از تولد در میآورند؛ برخی نوزادان دیرتر از این دوره، یعنی تا سه سالگی، ممکن است دندانهای اولیه خود را در آورند.
دندان در آوردن نوزادان:
جالب است بدانید که بچهها دندانهای خود را به صورت جفت در میآورند. در ابتدا، جفت دندانهای پایین مرکزی در میآیند؛ سپس، دندانهای فوقانی جلویی (معمولاً بعد از چند ماه) ظاهر میشوند. در مرحله بعدی، دندانهای جانبی پایین و بالایی ظاهر شده؛ سپس دندانهای مولر اول و دوم در میآیند. بنابراین، تا سه سالگی، دهان کودک شما باید دارای مجموعهای از 20 دندان اولیه باشد.
جدول زمانی دندان در آوردن نوزادان:
در ادامه این مقاله، زمانهای تقریبی دندان در آوردن نوزادان ارائه شده است که به شرح زیر میباشند:
1-چهار تا هفت ماهگی – ظاهر شدن دندانهای مرکزی (دندانهای پایین)
2-هشت تا 12 ماهگی - ظاهر شدن دندانهای مرکزی (دندانهای بالا)
3-نه تا 16 ماهگی – ظاهر شدن دندانهای پایین و بالایی (در کنار دندانهای مرکزی)
بر این اساس، در یک سال اول زندگی، دهان کودک دارای مجموعهای از هشت دندان خواهد بود.
4- 13 تا 19 ماهگی – ظاهر شدن دندانهای مولر اول (هر دو دندان بالا و پایین)
5- 16 تا 23 ماهگی – ظاهر شدن دندانهای آسیاب (هر دو دندان بالا و پایین)
6- 23 تا 31 ماهگی – ظاهر شدن دندانهای مولر دوم (ابتدا، دندانهای پایین ظاهر میشوند؛ سپس دندانهای بالایی در میآیند)
در نهایت، با ورود سه سالگی، کودک نوپای شما مجموعهای از 20 دندان اولیه را در دهان خود خواهد داشت. لازم است بدانید که این جدول، برنامه رشد طبیعی دندانهای نوزادان را نشان میدهد؛ اما در مورد تمام کودکان این برنامهریزی درست عمل نمیکند. برخی از نوزادان ممکن است زودتر از این جدول زمانی، دندانهای اولیه خود را احساس کنند؛ در حالی که برخی دیگر ممکن است با تأخیر در رشد دندانهای خود مواجه شوند.
اگر نوزادتان خروپف میکند برای اطلاع از اینکه آیا خروپف کردن نوزادان امری عادی است؟ این مطلب را بخوانید
تأخیر در روند رشد دندانهای اولیه نوزادان:
همانطور که قبلاً بیان شد، سن متوسط دندان در آوردن نوزادان تقریباً شش ماهگی است. اما، اگر کودک شما تا 13 ماهگی، اولین دندانهای خود را احساس نکرد، شما باید بدانید که روند رشد دندانهای اولیه او با تأخیر مواجه شده است. در چنین مواقعی، نگران نباشید! این نکته مهم را در نظر داشته باشید که روند رشد دندانهای هر نوزادی متفاوت از سایر همسالان او است. در واقع، تا زمانی که روند رشد مو، پوست و استخوانهای کودک شما طبیعی باشد، هیچ جای نگرانی در مورد تأخیر در روند رشد دندانهای اولیه او وجود ندارد. تأخیر در روند رشد دندانهای اولیه نوزادان میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد که شایعترین این موارد به شرح زیر میباشند:
- به دلایل ارثی و ژنتیکی
- تغذیه نامناسب نوزاد
- کمکاری تیروئید کودک
- زایمان زودرس مادر
با همه این توصیفات، اگر شما فکر میکنید که هیچ سابقه خانوادگی در این مورد ندارید، فرزند شما تغذیه مناسبی را دریافت میکند و در عین حال، کودک خود را با زایمان زودرس به دنیا نیاوردهاید، باید با دکتر متخصص اطفال در مورد تأخیر در روند رشد دندانهای اولیه نوزاد خود مشورت کنید. اما، قبل از هر اقدامی، نشانههای اولیه دندان در آوردن را در بدن فرزندتان بررسی نمایید.
علائم دندان در آوردن نوزادان:
نوزادان به دلیل سوزش و تورم لثههای خود که به دلیل در آمدن دندانها رخ میدهد، دچار ناراحتی میشوند. جالب است بدانید که علائم دندان در آوردن در بدن نوزادان سه تا شش روز قبل از ظاهر شدن دندانها آغاز میشود و هنگامی که نوک دندان از لثه کودک خارج شود، متوقف خواهند شد. دندان در آوردن یک فرایند آسان و سریع برای برخی از نوزادان است، اما در برخی موارد، میتواند کند و دردناک باشد. شایعترین علائم دندان در آوردن نوزادان به شرح زیر میباشند:
- لثههای نوزاد قرمز و متورم شده؛ در برخی موارد، کبود و زخمی نیز میشوند.
- لثههای برخی نوزادان به اندازهای دردناک میشود که کودک هر چیزی را در دهان خود نگه میدارد. این درد تا چندین روز، تا زمانی که نوک دندان از لثه فرزند شما بیرون آید، ادامه خواهد داشت.
- به خاطر بسپارید که در لثههای فرزند شما در دوران دندان در آوردن میتواند باعث درد گوش او نیز شود، زیرا لثهها و گوشهای نوزادان مسیرهای عصبی مشابهی دارند.
- همچنین، در این دوران، نوزاد همه چیز را گاز گرفته و با لثههای خود فشار میدهد تا درد ناشی از در آمدن دندانها را کاهش دهد. در واقع، کودک تصور میکند که با جویدن هر چیزی میتواند به درد لثههای خود غلبه کند. با این حال، درد لثههای نوزاد در این دوران، روند خواب او را به هم زده و کودک شما را بیقرار میکند؛ بر این اساس، پزشکان متخصص اطفال عقیده دارند که تحریکپذیری و بیقراری نوزادان یکی از علائم شایع دندان در آوردن به حساب میآید.
- علاوه بر این موارد، ممکن است فرزند شما علاقهای به خوردن مواد غذایی جامد نداشته باشد. در واقع، فشار مکیدن یا جویدن مواد غذایی باعث ناراحتی بیشتر و ساییدگی لثههای نوزاد میشود. بنابراین، مادران ادعا میکنند که کودک اشتهای خود را از دست داده و در اغلب اوقات، علاقهای به خوردن مواد غذایی ندارد.
- جالب است بدانید که نوزادان به دلیل ناراحتی اطراف فک و گونههای خود در این دوران، گونههای خود را میکشند.
- لازم است بدانید که برخی از نوزادان با بثورات خفیف پوستی در اطراف دهان و سینه خود، به علت خستگی بیش از حد روبرو میشوند.
- گاهی اوقات، نوزاد با ریزش مو و تب خفیف نیز روبرو خواهد شد.
با همه این توصیفات، در نظر داشته باشید که اگر علائم بالا، در بدن فرزند شما شدید باشد یا او برخی نشانههای دیگر را تجربه کند، به احتمال زیاد با مشکل دیگری به جز دندان در آوردن روبرو است. برخی از مهمترین این نشانهها به شرح زیر میباشند:
- دما بالاتر از 101 درجه سانتیگراد
- اسهال شدید نوزاد
- آبریزش بینی و سرفه
- ایجاد بثورات پوستی در کل بدن کودک
در چنین مواردی، شما باید با دکتر متخصص اطفال در مورد وضعیت بدن فرزند خود مشورت کنید. همچنین، اگر به دلیل درد شدید، کودک به طور مداوم گریه میکند، باید کودک را به نزدیکترین مرکز درمانی برسانید.
روشهای تسکین درد لثه ها و دندان های نوزادان:
برای هر پدر و مادری دردآور است که سوزش لثهها و دندانهای فرزند خود را ببینند. اما، شما میتوانید با استفاده از برخی راهکارهای ساده به کودک خود کمک کنید تا با این دردها مقابله کند. برخی از این راهحلها به شرح زیر میباشند:
-
به فرزند خود اجازه دهید تا پارچه مرطوب و نرمی را بجود:
به کودک خود پارچه تمیز، مرطوب و خنکی را بدهید تا بجود. اشیای سرد باعث کاهش درد لثههای فرزند شما شده و میل او به جویدن را کاهش میدهد. با این حال، اگر کودک شما چیزهای سرد را دوست ندارد، پارچه را در دمای اتاق قرار دهید.
خواندن این مطلب چرا نوزادان چشمهای خود را میمالند؟ به شما توصیه میشود
-
استفاده از حلقه های حلزونی:
شما میتوانید برای کاهش درد لثههای فرزند خود، از حلقههای حلزونی یخزده، جهت ماساژ بافت لثه و کاهش درد ناشی از دندان در آوردن استفاده نمایید. با این حال، از قرار دادن اشیاء بسیار سرد در دهان نوزاد خود اجتناب کنید، زیرا این کار میتواند ناراحتی او را تشدید کند.
-
استفاده از مواد غذایی منجمد برای کاهش درد لثه های نوزادان:
اگر کودک شما مصرف مواد غذایی جامد را آغاز کرده است، شما میتوانید با کمک مواد غذایی یخزده، با درد لثهها و دندانهای او مقابله نمایید. یادتان باشد که ایده کار، بهترین ایده برای کاهش سوزش لثههای کودکان نوپا است.
-
ماساژ دادن لثه های کودک:
شما میتوانید با استفاده از انگشت تمیز دست خود که با آب سرد شستشو داده شده است، لثههای کودک خود را به آرامی ماساژ دهید. این روند، درد لثههای او را تسکین میدهد. لازم است بدانید که برخی از نوزادان ممکن است در مقابل این راهکار مقاومت کنند؛ بنابراین با برخی تاکتیکها او را تحت تأثیر قرار دهید.
-
استفاده از برخی داروهای شیمیایی برای کاهش درد لثه های نوزادان:
استامینوفن یا ایبوپروفن به کاهش درد لثههای نوزادانی که بیش از شش ماه سن دارند، کمک شایانی میکند. با این حال، شما باید قبل از هر اقدامی، با پزشک متخصص اطفال در مورد این داروها مشورت کنید. توجه داشته باشید که شما نباید آسپرین را برای کاهش درد نوزادانی که کمتر از 20 ماه سن دارند، استفاده کنید؛ این دارو ممکن است باعث بروز سندرم رید که یک بیماری نادر اما شدید است، در بدن فرزند شما شود.
-
ذهن فرزند خود را مشغول کنید:
بهترین روش برای مقابله با درد لثههای نوزادان، این است که وقت بیشتری را برای بازی با فرزند خود صرف کنید. در واقع، شما باید هر کاری انجام دهید تا بتوانید ذهن او را از درد دور کند.
-
به فرزند خود بیشتر محبت کنید:
مهم نیست که کودک شما چقدر بیمار باشد، گاهی اوقات لازم است که او را بیش از حد معمول در آغوش گرفته و ببوسید. گرما بدن شما میتواند به طور شگفتانگیزی درد لثههای او را کاهش دهد.
در نهایت به یاد داشته باشید که استفاده از مواد غذایی جامد مانند مخلوط غلات، ماست و سیب زمینی میتواند درد فرزند شما را کاهش دهد. تورم، ممکت است باعث خونریزی لثههای فرزند شما شده یا توده آبی را در دهان او ایجاد کند. شما نباید در مورد این مشکل نگران باشید! برای کاهش این علائم فقط از یک پارچه مرطوب استفاده کنید.
مواردی که شما باید در هنگام دندان در آوردن فرزند خود، از آنها اجتناب کنید:
اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) به مادران بیتجربه توصیه میکند که از ژلهای دندان و بیحسکننده لثه برای مقابله با درد نوزاد خود استفاده نکنند، زیرا این مواد باعث بیحس شدن دهان او شده و فرایند بلعیدن کودک را دشوار میکند. همچنین، این سازمان در مورد استفاده از عوامل موضعی خفیف نیز هشدار میدهد، زیرا استفاده از این مواد شیمیایی ممکن است سطح اکسیژن موجود در خون کودک را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. همچنین، اداره غذا و داروی آمریکا استفاده از ژل گیاهی یا هومیوپاتیک را برای کاهش درد لثههای نوزادان منع کرده است، زیرا مواد تشکیلدهنده این داروها میتواند باعث بروز مشکلات قلبی در بدن نوزادان و خوابآلودگی آنها شود. علاوه بر این موارد، این سازمان ادعا میکند که استفاده از پماد موضعی به مقابله با درد نوزادان کمکی نمیکند، زیرا هنگامی که کودک دهان خود را خیس کند، این ژلها شسته میشوند.
برخی افراد عقیده دارند که استفاده از گردنبندی با دانههای نارنجی، میتواند درد لثههای نوزادان را کاهش دهد. اما، هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد استفاده از این راهکار میتواند درد کودک شما را تسکین دهد. بر این اساس، شما باید از این راهکار اجتناب کنید، زیرا ممکن است منجر به خفگی فرزندتان شود. همچنین، از دادن روغن گل میخک به کودک خود اجتناب کنید، زیرا ممکن است لثههای او را بسوزاند.
فاز دندان در آوردن نوزادان، یکی از طولانیترین و دردناکترین مراحل رشد در زندگی هر کودکی است. بر این اساس، به عنوان یک پدر و مادر جوان، شما باید منتظر بمانید تا درد فرزندتان با گذر زمان بهبود یابد.
چه مدت طول میکشد تا درد لثه های نوزادان بهبود یابد؟
لازم است بدانید که هیچ دوره ثابتی برای این مشکل وجود ندارد. پس از در آمدن اولین دندان و کاهش درد آن، کودک شما هنگامی که دندانهای مولر خود را در میآورد، دوباره احساس ناراحتی خواهد کرد. این دندانها میتواند ناراحتی و درد بیشتری نسبت به دندانهای جلو، در بدن کودک شما ایجاد کند، زیرا اندازه آنها بزرگ است و در قسمت پشت دهان قرار دارند.
در آمدن دندانهای نوزادان و تسکین درد آنها، پایان راه نیست؛ مسئولیت شما به عنوان یک مادر در حال افزایش است، زیرا شما باید از این مرواریدهای سفید فرزند خود مراقبت کنید.
اگر کودکتان یبوست میشود و دنبال راهی برای درمان ان هستید این مطلب 5 ماده غذایی برای درمان یبوست کودکان را بخوانید
راههای مراقبت از دندانهای کودکان:
دندانهای اولیه (شیری) نوزادان همانند دندانهای دائمی به مراقبتهای خاصی نیاز دارند. در واقع، حفظ بهداشت دهان نوزادان میتواند به جلوگیری از پوسیدگی دندانهای آنها در زندگی آینده کمک کند. در ادامه این مقاله، چند نکته ساده در مورد مراقبت از دهان کودکان ارائه شده است که مهمترین این موارد به شرح زیر میباشند:
- لبها و لثههای کودک خود را با یک پارچه نرم، پاک کنید.
- لوازم آشپزخانه جداگانهای (کاسه، قاشق و چنگال) را برای کودک خود داشته باشید. از ظروف او برای دیگران استفاده نکنید، زیرا ممکن است باعث بروز عفونت در بدن فرزند شما شود.
- به خاطر بسپارید که مواد غذایی غنی از ویتامینها و مواد معدنی به ساخت دندانهای قویتر کمک شایانی میکنند. بر این اساس، بدن نوزاد شما به کلسیم، فلوراید، فسفر و ویتامین C نیاز دارد تا دندانهای سالمی داشته باشد.
- از قرار دادن مواد غذایی و نوشیدنیهای شیرین در برنامه روزانه فرزند خود اجتناب کنید، زیرا موجب پوسیدگی دندانهای کودک میشوند.
- فرزند خود را بعد از در آمدن دندانها، به یک کلینیک دندانپزشکی ببرید تا مطمئن شوید که او 20 دندان در دهان خود دارد. همچنین، بعد از 12 ماهگی یا شش ماهگی، پس از رویش اولین دندان، کودک را به یک کلینیک دندانپزشکی ببرید تا مورد معاینه دقیق قرار گیرد.
- کودک خود را عادت دهید تا نوشیدنیها را از لیوان بخورد. نوشیدن مایعات از بطری یا شیشه شیر میتواند موجب پوسیدگی دندانهای او شود، زیرا جریان آهسته نوشیدنی در بین دندانها و دهان نوزاد برای مدت طولانی باقی میماند.
- از شیر خوردن فرزند خود در طول شب جلوگیری کنید، زیرا شیر باقیمانده در دهان نوزاد به اسید تبدیل شده و به تدریج، دندانهای او را از بین میبرد.
- لازم است بدانید که مکملها و داروهایی که به شکل شربتهای طعم دار هستند، نیز میتوانند بر روی دندانهای نوزادان تأثیر منفی بگذارند، زیرا شیرین و چسبناک هستند. بنابراین، پس از دادن این نوع شربتها به کودک، دهان او را با آب بشویید.
- هنگامی که کودک شما 18 ماه تمام شد، میتوانید به او کمک کنید که مسواک زدن را آغاز کند.
در ادامه این مقاله، اطلاعات دقیقی در مورد مسواک زدن دندانهای نوزادان ارائه میشود.
مسواک زدن دندانهای کودکان:
همانطور که قبلاً ذکر شد، بهداشت دهان و دندان نوزادان باید حتی قبل از رویش اولین دندان در دهان او رعایت شود. شما میتوانید با استفاده از قلم مو انگشتی یا پارچه نرم، لثههای فرزند خود را تمیز کنید. انجمن دندانپزشکی آمریکا به مادران توصیه میکند که پس از رویش اولین دندان کودک خود، استفاده از خمیر دندان فلورایدی را آغاز کنند. اما، این نوع خمیر دندان باید به اندازه یک دانه برنج استفاده شود؛ تا زمانی که فرزند شما سه سالگی خود را تمام کند.
پس از سه سالگی، شما میتوانید اندازه مناسبی از خمیر دندان فلورایدی را برای مسواک زدن دندانهای فرزند خود استفاده کنید. همچنین، هنگامی که کودک شما به سه سالگی برسد، میتوانید مکمل فلوراید را نیز برای تضمین سلامت دهان او مصرف کنید. با این حال، در نظر داشته باشید که استفاده بیش از حد یا کمتر از فلوراید میتواند برای دندانهای کودک شما مضر باشد. استفاده بیش از حد از خمیر دندان فلورایدی میتواند باعث بروز بیماری فلوروز شود؛ اختلال رایجی است که فرسایش مینای دندان نوزادان را به دنبال دارد. کمبود فلوراید نیز باعث پوسیدگی دندانهای کودک میشود؛ وضعیتی که در ان، دندان نوزاد با گذشت زمان و با آسیب باکتریهای تولیدکننده اسید و کربوهیدراتها، همراه با بزاق دهان فرو میریزد. این باکتریها بر تاج و ریشه دندانهای نوزادان تأثیر گذاشته؛ در نتیجه سلامت کلی دهان آنها را تحت تأثیر قرار میدهند.
فرزند خود را تشویق کنید تا دو بار در روز (صبح و شب) دندانهای خود را مسواک بزند؛ به ت. یادآوری کنید که از خمیر دندان در حین مسواک زدن، استفاده کند. همچنین، شما باید مسواک کودک خود را هر سه ماه یکبار، به منظور جلوگیری از بروز عفونت باکتریایی عوض کنید. تنظیم یک روش منظم برای مسواک زدن دندانهای نوزادان میتواند سلامت دهان آنها را تضمین کند. دیدن لبخند کودک با یک لکه بر روی دندانهای کوچک او میتواند باعث نگرانی شما شود و روز شما تاریک کند. بر این اساس، شما باید مسئولیت مراقبت از دندانهای اولیه کودک خود را به خوبی انجام دهید، زیرا این دندانها پایه و اساس دندانهای دائمی کودک هستند. بنابراین، دندانهای فرزند خود را دو بار در روز بشویید و از کارهایی که میتوانند بر سلامت دهان او تأثیر بگذارند، اجتناب نمایید.
سؤالات متداول در مورد دندان در آوردن نوزادان:
1-آیا دندان در آوردن نوزادان باعث بروز تب، اسهال یا آبریزش بینی میشود؟
به یاد داشته باشید که افزایش خفیف دمای بدن نوزاد در هنگام دندان در آوردن شایع است، اما هیچ مدرکی وجود ندارد که این فرایند طبیعی باعث تب شدید کودک شود. نتایج تحقیقات اخیر آکادمی اطفال آمریکا نشان میدهد که دندان در آوردن نوزادان باعث بروز درد، همراه با اسهال در بدن آنها نمیشود. بر این اساس، اگر فرزندتان تب را همراه با استفراغ، اسهال یا عدم اشتها تجربه کند، باید در مورد وضعیت بدن او با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
اگر نوزادتان به مصرف کنجد آلرژی دارد خواندن این مطلب علائم آلرژی نوزادان به مصرف کنجد به شما توصیه میشود
2-آیا دندان در آوردن نوزادان باعث استفراغ نیز میشود؟
در حالی که برخی از پزشکان متخصص اطفال معتقدند که فقط عفونت ویروسی باعث استفراغ نوزادان میشود، برخی دیگر ادعا میکنند که استفراغ میتواند به علت دندان در آوردن کودک نیز باشد. با این حال، اگر کودک شما استفراغ کرده و علائم دیگر عفونت یا تب را نیز در بدن خود تجربه میکند، بلافاصله با دکتر متخصص اطفال در مورد وضعیت سلامت او مشورت کنید.
نظر (0)