همان طور که می دانید به دنیا آمدن نوزاد در هر خانواده اي برکت و رحمت بزرگی است که هیچکس نمی تواند این واقعیت را انکار کند! دوران بارداری هر زني هم يك سفر شگفت انگیز و زیبا، اما مملو از عوارض بسیار است. در واقع، بدن هر مادري در طي دوران بارداری بسیار شکننده و حساس خواهد شد. برخی از مشکلات به وجود آمده در این دوران گذرا بوده و فقط مزاحم احساس شادي مادران باردار مي شوند، اما برخی دیگران از عوارض دوران بارداري می تواند برای سلامتي مادر و جنين داخل رحم او بسیار خطرناک باشد. یکی از مشکلات شایع دوران بارداری که در بین زنان حامله مشاهده می شود، بيماري دیابت بارداری (GD) است.
کلمه "دیابت" به تنهايي می تواند بسیاری از افراد را بترساند، اما لازم نیست شما به عنوان يك مادر باردار مبتلا به دیابت دچار ترس و نگرانی شوید! زيرا بسیاری از زنان مبتلا به بیماری دیابت بارداری با پایان یافتن دوران بارداري، سلامتی خود را دوباره به دست می آورند. ولی، به عنوان يك خانم جوان و بي تجربه این نکته مهم را فراموش نکنید که اگر دیابت بارداری شما به موقع درمان نشود، می تواند عوارض بسیاری در بدن شما و جنين داخل رحمتان ایجاد کند، که بسیاری از آن ها تا آخر عمر شما و فرزندتان ماندگار خواهد بود.
چه عواملی باعث مبتلا شدن مادران به دیابت بارداری می شود؟
جالب است بدانيد بسیاری از زناني که از بیماری دیابت رنج می برند، نمی دانند که به نوع 1 و یا نوع 2 اين بيماري مبتلا هستند. با اين حال، هر فرد بيمار براي درمان دیابت خود نیاز به تغییر در شیوه زندگی و رژيم غذايي روزانه دارد، چون شدت و نوع بیماری دیابت بارداری در هر مادري متفاوت از ساير زنان باردار است. هر مادر بارداري در زمان خاصي به بيماري دیابت بارداری مبتلا مي شود. با توجه به اين توضيحات، مي توان ادعا كرد كه کارشناسان هنوز هم مطمئن نیستید که چه چیزی دقیقا باعث بروز بيماري دیابت بارداری در بدن زنان باردار می شود. اما بهتر است برای درک این مطلب، از چگونگی کارکرد بدن و اثرات گلوکز در بدن زنان حامله آگاه شوید.
زمانی که یک فرد سالم غذا می خورد، غذا در بدن او هضم شده و گلوکز موجود در آن هم وارد جریان خون فرد خواهد شد. این عمل، پانکراس را به تولید انسولین مجبور خواهد کرد. انسولین نوعی هورمون است که گلوکز موجود در جریان خون انسان را به داخل سلول های بدن او می رساند و سلول هاي بدن فرد هم با استفاده از این قند، انرژی لازم را برای سوخت و ساز بدن تولید می کنند. اما هنگامی که زنی حامله می شود، همه چیز در داخل بدن او تغییر مي كند. در واقع، با آغاز روند بارداري در بدن خانم ها، جفت تشکیل شده در داخل رحم شروع به ترشح هورمون های مختلف دیگر می کند که بسیاری از این هورمون ها مانع کار درست هورمون انسولین شده و منجر به بالا رفتن سطح گلوکز موجود در جریان خون زنان باردار مي شود.
همانطور که می دانید در آغاز دوران بارداری، این تغییر بسیار جزئی هستند. اما زمانی که روند حاملگی خانمي پیشرفت کند، جفت هم رفته رفته هورمون های بیشتری ترشح کرده و تولید هورمون انسولین را متوقف می-کند. هنگامی که سطح قند خون موجود در خون مادر باردار بیش از حد بالا رود، علامت های خطرناكي در بدن او بروز می کند و مبتلا شدن خانم باردار را به "بيماري دیابت بارداری" آشکار می نماید.
چه افرادی در معرض خطر ابتلا به بيماري دیابت بارداری هستند؟
هر زن حامله ای می تواند به بيماري دیابت بارداری مبتلا شود. اما اگر بدن فردی دارای شرایط خاصي باشد، او بیشتر از ساير زنان باردار در معرض خطر ابتلا به بيماري دیابت بارداری قرار گرفته و شانس او براي مبتلا شدن به این بیماری افزایش می یابد. برخي از مهم ترين این شرایط عبارتند از:
1. سن زن حامله: اگر سن زنی که حامله می شود، بالاتر از 25 سال باشد، مبتلا شدن به بيماري دیابت بارداری یک تهدید واقعی برای او در طی كل دوران بارداری محسوب مي شود.
2. سابقه خانوادگی: اگر کسی که باردار است، داراي سابقه خانوادگي ابتلا به بيماري دیابت بارداری باشد، شانس او براي مبتلا شدن به این بیماری افزایش خواهد يافت.پ
3. داشتن زمینه پیش دیابتی: اگر زنی در حالت عادی هم دارای سطح قند خون بالايي باشد، اگر چه این میزان اندک هم باشد، با آغاز روند بارداري خطر مبتلا شدن به بيماري دیابت بارداری در بدن او تا چند برابر افزایش خواهد یافت.
4. داشتن سابقه ابتلا به بيماري دیابت بارداری در حاملگی های گذشته: اگر زنی به قدری بدشانش باشد که در حاملگی های قبلی خود نیز به بيماري دیابت بارداری مبتلا بوده باشد، اين احتمال وجود دارد که در بارداری فعلی هم به این بیماری مبتلا شود.
5. داشتن اضافه وزن: به عنوان يك خانم جوان و بي تجربه به خاطر داشته باشيد هر زنی که دارای اضافه وزن و یا چاقی مفرط باشد، در معرض خطر ابتلا به بيماري دیابت بارداری خواهد بود.
6. زنان مسیحی: جالب است بدانيد كه امروزه ثابت شده است زنان قفقازی نسبت به بيماري دیابت بارداری مصونیت داشته و کمتر به آن مبتلا می شوند. اما در مقابل زنان سیاه پوست، اسپانیایی و زنان آسیایی از جمله افرادی هستند که بیشتر در معرض خطر ابتلا به بيماري دیابت بارداری قرار دارند.
اگر دچار دیابت بارداری هستید حتما نگرانی سلامتی جنین داخل شکمتان شما را آزار می دهد، توصیه میشود دیابت بارداری برای جنین خطرناک است؟ را حتما مطالعه کنید.
نظر (12)