به خاطر وارد شدن یک فرد جدید به جمع خانوادهتان و شادی به وجود آمده در خانه، به شما پدر و مادر جدید تبریک میگوییم! حالا دیگر، قطعا زندگی به نظرتان فوقالعاده است، این طور نیست؟
میدانیم که به عنوان یک پدر و مادر جدید، شما از ماه پیش، وجود فرزندتان را به وضوح در زندگی خود احساس می کردید. به دنیا آمدن بچه کوچک، بهترین اتفاقی است که در تمام عمر برای هر پدر و مادری افتاده است، و حالا شما از حس پدر و مادری کامل، بهره مند هستید.
در روزهای اولیه، مادری که تازه زایمان کرده است، از احساس وجود فرزندتان، لذتی وصف ناپذیر میبرید، اما میلیونها مسائل دیگر است که بعد از زایمان طبیعی، ناراحتی و نگرانی بیموردی را در شما ایجاد خواهند کرد. یکی از این مسائل تورم بدن مادر پس از اتمام روند زایمان است.
تورم بعد از زایمان چیست؟
بسیاری از زنان پس از اتمام روند زایمان طبیعی و عمل سزارین، و به دلیل مسائل مرتبط با بارداری، دچار تورم در بدن خود میشوند. اما آگاه باشید که امکان دارد تورم بعد از زایمان تجربه شیرین مادر شدن و رابطه او با نوزادش را پس از تولد نوزاد دچار نقص کند، چون این زمان بهترین دوره برای پیوند مادر با نوزاد خود محسوب میشود. اما یک مادر چگونه میتواند با نگرانی به وجود آمده در بدن متورم خود، بر روی سلامتی نوزادش و ارتباط با او تمرکز کند؟
بدن هر مادری در دوران بارداری، مایعات و خون زیادی برای ذخیره کردن، تولید میکند، که این میزان 50٪ بیشتر از مقدار خون تولید شده در بدن هر فرد میباشد. این مایعات و خون اضافه، برای تغذیه و محافظت از مادر و جنین، در طول دوران بارداری ضروری است، اما در حالت معمول، همه این خون های اضافی، هنگام زایمان، بدن مادر را ترک خواهند کرد.
ترکیبی از این خون اضافی، با احتباس مایعات و تغییرات هورمونی به وجود آمده در طی دوران بارداری، می تواند مچ پاها، و دستهای مادر را بعد از زایمان، متورم نماید، که این ورم کردن بدن مادر به دلیل انباشته شدن خون و مایعات، و دفع نشدن کامل آنها حین زایمان را "تورم بعد از زایمان" می گویند.
اعضای خاصی از بدن مادر مانند ناحیه های برش داده شده در حین زایمان طبیعی و عمل سزارین، و جای برش های اپی زیاتومی، می تواند به اندازه دیگر قسمتهای بدن او دچار این تورم شود و منبع بزرگی برای ناراحتی مادر پس از اتمام روند زایمان باشد.
علل تورم بعد از زایمان:
میتوان گفت که تجمع خون زیاد، احتباس آب و تغییرات هورمونی ایجاد شده در دوران بارداری، بعد از زایمان به اوج خود رسیده، و پس از زایمان هم بدن مادر را دچار تورم خواهد کرد. علت افزایش وزن در دوران بارداری در اکثر مادران، احتباس آب در بدن آنها است. این عمل به مادر کمک میکند تا تمام بافت های بدنش برای رشد نوزاد آماده شده، و ناحیه لگن او را برای زایمان طبیعی، امن و بی خطر نماید. اگر می خواهید بدانید که چرا تورم بیشتری در دستها و ساق پاهای شما بعد از زایمان روی میدهد، حتما ادامه مقاله زیر را بخوانید:
1. شایعترین علت تورم بعد از زایمان در بدن مادران، تغییرات هورمونی است. بدن یک مادر حامله، مقدار زیادی پروژسترون در دوران بارداری خود تولید میکند. این پروژسترون اضافی باعث احتباس آب و سدیم در بدن مادر شده، و منجر به تورم بعد از زایمان خواهد شد.
2. علت دیگری که در تورم بعد از زایمان یک مادر موثر است، گسترش رحم اوست. رحم مادر باردار با رشد بیشتر خود، جریان خون به بخشهای پایینتر بدن را محدود میکند، که این امر هم میتواند به جمع شدن مایعات، و تورم بعد از زایمان در بدن او منجر شود.
3. همچنین، بهتر است بدانید که زایمان طبیعی، میتواند باعث بروز تورم بعد از زایمان بیشتری در مادر شود. فشار را که مادر به هنگام تولد نوزادش در زایمان طبیعی تحمل میکند، خون اضافی را به سمت دست و پا میفرستد، که موجب تورم بیشتری خواهد شد.
4. مایعات نیز یکی از علل اصلی دیگر تورم بعد از زایمان در بدن مادران محسوب میشوند. هر دو بخش واژن و دستگاه تناسلی بسیاری از زنان در هنگام زایمان، مایعات IV را دریافت میکنند، که تجمع این مایعات اضافی در بدن مادر هم، باعث تورم موضعی خواهد شد.
اما زیاد نگران نباشید چون تورم بعد از زایمان، به تدریج فروکش کرده، و تمام مایعات اضافی موجود در بدن شما از بین خواهد رفت.
تورم بعد از زایمان بدن مادر چگونه فروکش میکند؟
• اولین چیزی که یک مادر تازه زایمان کرده باید به یاد داشته باشد، این است که استراحت کردن و آرامش کامل او، تورم عمومی را به طور کاملا طبیعی از بین خواهد برد.
• به عنوان یک مادری که تازه زایمان کرده اید، لازم است بدانید که تورم در مناطقی از بدن شما مانند دستها، پاها، صورت و قسمت پایین پشت باید در طول یک هفته بعد از زایمان کاهش یابد.
• چون در طول این دوران، کلیه های شما برای از بین بردن مایعات اضافی بدنتان، بیش از حد فعالیت خواهند کرد. این بدان معنی است که بعد از زایمان، نیاز به دفع ادرار در شما افزایش خواهد یافت.
• یکی دیگر از راههای خروجی برای این مایعات، منافذ بدن مادر است، چون در بیشتر مواقع مایعات اضافی به عنوان عرق از بدن هر فرد خارج می شوند.
عوامل خطرزا در تورم بعد از زایمان:
به خاطر داشته باشید که پس از اتمام روند زایمان، تورم بدن، بیشتر یک مزاحم تلقی میشود، و چیز مهمی نیست. در اکثر موارد هم، تورم بعد از زایمان در عرض یک هفته از بین میرود. اما زمانی که تورم بدن شما در طول این یک هفته از بین نرفت، ممکن است مسئله خطرناکتری را نشان دهد. در ادامه این مقاله، تعدادی از عوامل خطرناک را که باید در مورد آنها بیشتر دقت شود، بیان خواهد شد. این عوامل عبارتند از:
1. کاردیومیوپاتی بعد از زایمان (PPCM):
بیماری کاردیومیوپاتی، یکی از بیماریهای نادر قلبی است که به عنوان تهدیدکنندهی قوی برای زندگی هر فردی محسوب میشود. PPCM به طور ناگهانی در فرد به وجود آمده و میتواند بسیار کشنده باشد. یکی از علائم اصلی PPCM، تورم بعد از زایمان است. علائم دیگر این بیماری عبارتند از:
• تپش قلب
• درد در قفسه سینه
• خستگی
• تنگی نفس
• افزایش دفع ادرار در شب
2. پرهاکلامپسی بعد از زایمان:
پرهاکلامپسی در دوران بارداری، یکی از شایعترین بیماریها در هر مادری است، اما میتواند بعد از زایمان هم اتفاق بیافتد. بیماری پرهاکلامپسی بعد از زایمان میتواند به محض تولد نوزاد، به صورت اعتصاب بدن مادر بروز کند و یا میتواند چهار تا شش هفته پس از تولد جنین هم ایجاد شود.
علائم پرهاکلامپسی بعد از زایمان عبارتند از:
• تورم در اندامها
• فشار خون بالا
• مشاهده پروتئین اضافی در ادرار
• سردرد شدید
• تغییر در قدرت بینایی
• بروز درد در ناحیه بالای شکم
• تهوع
• کاهش ادرار
3. ترومبوز عمیق وریدی (DVT) بعد از زایمان:
DVT یا ترومبوز میتواند سبب مرگ مادر در عرض چند ساعت بعد از زایمان شود. پس، لازم است بدانید که اگر شما به عنوان یک مادر، متوجه بروز علائم زیر در بدن خود شدید، حتما در این باره با دکتر خود مشورت کنید:
• تورم در یک یا هر دو پا
• بروز درد یا حساسیت در یک یا هر دو پا
• به وجود آمدن قرمزی در پوست پاها و آسیب دیدن آنها
• قابل مشاهده شدن رگها
• احساس خستگی زیاد در پاها
مشاهده همه این شرایط در مادر پس از انجام عمل زایمان، جدی بوده و نیاز به معالجه فوری دارد. بنابراین، اگر مادری که تازه زایمان کرده است، متوجه تورم بعد از زایمان در بدن خود شدید، حتما نشانه های دیگر را برای آگاهی از علل تهدیدکننده زندگی خودتان بررسی کنید.
چگونه مادران میتوانند از تورم بعد از زایمان جلوگیری کنند؟
هر چند در مورد هر بیماری، پیشگیری بهتر از درمان است، اما ممکن است تورم بعد از زایمان در مادران به طوری اتفاق بیفتد که نتوان از وقوع آن جلوگیری کرد.
شما به عنوان یک مادر میتوانید با به کار بستن دستورالعمل های بیان شده در ادامه این مقاله، از بروز تورم بعد از زایمان در دستها و پاهای خود و محل های برش داده شده در حین زایمان، جلوگیری کنید. این روش ها عبارتند از:
• داشتن رژیم غذایی متعادل که شامل پروتئین های بدون چربی مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ و حبوبات باشد.
• خوردن پنج وعده میوه و سبزیجات در هر روز تا حد زیادی میتواند در درمان تورم بعد از زایمان موثر باشد.
• کاهش مصرف نمک، شکر و چربی در دوران بارداری و بعد از آن، در درمان تورم بعد از زایمان کمک چشمگیری خواهد کرد.
• نوشیدن مقدار زیادی آب به طور روزانه برای هیدراته نگه داشتن بدن و کاهش تورم بدن مادران بعد از زایمان ضروری است.
• برای حفظ عملکرد مناسب کلیه در این دوران، مصرف مواد غذایی مانند کرفس، شاهی آبی، سیب و مرکبات میتواند کمک بزرگی به مادران، بعد از زایمان باشد. به عنوان یک مادر تازه زایمان کرده، به یاد داشته باشید که استفاده از پیاز و سیر هم سبب بهبود گردش خون در بدن هر فردی میشود.
• جانشین کردن غذاهای سالم و مغذی به جای غذاهای بسته بندی شده و یا فرآوری شده در رژیم غذایی زنان باردار نکته بسیار مهمی است. همچنین، مصرف مواد غذایی غنی شده با ویتامین C و E و استفاده نکردن از نمک و مواد افزودنی مانند دوران بارداری، میتواند احتباس مایعات را بعد از زایمان هم در بدن کاهش دهد.
• همچنین، ترک سیگار در مادران باردار هم ممکن است به کاهش تورم بدن او بعد از اتمام روند طبیعی زایمان کمک کند.
هنگام بروز تورم بعد از زایمان، مادر چه زمان باید به دکتر مراجعه کند؟
اگر تورم دست ها و پاهای مادر، به ویژه محل برش در هنگام زایمان، در هفته های اولیه بعد ار زایمان فروکش نکرد، در برخی موارد این تورم در طولانی مدت با سردرد، تاری دید، مشکلات ادراری و درد در پاها همراه خواهد شد، که در چنین شرایطی، مادر تازه زایمان کرده حتما باید به پزشک مراجعه کند.
• اما به خاطر داشته باشید که بروز این علائم ممکن است نشانه ای از وجود فشار خون بالا در مادر زائو باشد.
• اگر این تورم فقط به یک قسمت کوچکی از پا و یا مچ پا محدود شده باشد، میتواند نشانهای از لخته شدن خون در آن قسمت از بدن و یا (ترومبوز عمیق وریدی) باشد.
• شروع چنین شرایطی در مادران بعد از زایمان، نادر ولی جدی است، پس بلافاصله در صورت بروز چنین حالتی، با دکتر معالج خود تماس بگیرید.
اینک مطمئن هستیم که شما به عنوان یک مادر باردار، دلایل تورم بعد از زایمان را به طور کامل درک نمودهاید، و بروز چنین شرایطی در خود شما هم نباید موجب نگرانی و سردرگمی شود. بازگشت بدن مادر بعد از زایمان، به شکل سابق میتواند یک کار زمانبر باشد. سیلویا براون، نویسنده کتاب "بعد از بارداری" می گوید:"یک زن به خوبی میتواند با آگاهی از وضع بدن خود، برای التیام درست آن با استراحت کافی و مراقبت های شدیدی که به آن نیاز دارد، اقدام نماید. "
آیا از درد و تورم مفصل بعد از زایمان رنج می برید؟ آیا تورم مفصلتان بعد از زایمان تشدید شده است؟ اگر اینطور است برای این که درباره این موضوع بیشتر بدانید همه چیز درباره تورم مفصل بعد از زایمان را بخوانید.
نظر (10)