هفته ای که پشت سر گذاشتید می تواند از به یادماندنی ترین لحظات عمرتان باشد چرا که وجود فرشته کوچکتان بیش از پیش احساس کرده اید ، لحظاتی که دیگر تکرار نخواهد شد ، در هفته سی و ششم بارداری بخوانید که فرزندتان در این هفته چه کارهایی کرده است و چقدر رشد کرده است ، با ما باشید ....
در همین ابتدا، به عنوان مادری که وارد هفته سی و هفتم بارداری خود شده اید، به خاطر داشته باشید سفری که نه ماه پیش آغاز شده است، به زودی به زمان پایانی خواهد رسید. اینک احساساتی مانند هیجان زده شدن و وحشت کردن مادران باردار و مضطرب شدن آن ها از طریق تغییرات ایجاد شده در بدنشان به اوج خود رسیده است. به خصوص، از چند روز گذشته و با ورود به هفته سی و هفتم بارداری که انقباضات رحمی مادر باردار شروع شده و او دیگر نمی تواند تمایزی بین علائم واقعی و کاذب این انقباضات قائل شود، نوسانات خلقی و دیگر احساسات او هم بسیار بالاتر رفته و مادر باردار را سردرگم نموده است. این که مادر حامله چگونه می خواهد در اتاق زایمان دوام بیاورد، احساس بد دیگری است که در ماه های آخر دوران بارداری در او به وجود آمده است؟ با ورود به هفته سی و هفتم بارداری ، یکی از دغدغه های اصلی هر مادری سالم نگه داشتن کیسه آب فرزند داخل رحمش تا زمان تولد او می باشد. اگر این سوالات و احساسات، شما را هم مانند بسیاری از مادران باردار دیگر به اشتباه انداخته است، حتما مقاله زیر را که در مورد تغییرات بدن مادر حامله و جنین داخل رحم او با ورود به هفته سی و هفتم بارداری است، بخوانید. علاوه بر این موارد، در ادامه این مقاله تغییرات مهم و نکات بسیار ریزی برای راهنمایی و کنار آمدن مادران حامله با این تغییرات و احساسات بیان شده است، که خواندن آن ها می تواند کمک زیادی به شما مادران باردار بکند.
علائم شایع حاملگی با ورود به هفته سی و هفتم بارداری :
برخی از علائم شایعی که بیشتر مادران حامله با ورود به هفته سی و هفتم بارداری خود تجربه می کنند، عبارتند از:
• افزایش احساس فشار در قسمت تحتانی شکم مادر حامله
• گشاد شدن دهانه رحم مادر
• افزایش یافتن فرکانس انقباضات شدید درون رحمی
• احساس ناراحتی و فشار شدید در اطراف ناحیه لگن در هنگام خواب که از آغاز سه ماهه سوم دوران بارداری، در بدن اکثر مادران باردار دیده می شود.
• ایجاد تغییرات درونی بسیار زیاد در بدن مادر حامله
• گرفتگی عضلات بدن مادران باردار و به وجود آمدن رگ های واریسی در قسمت های مختلف بدن به خصوص پاهای این مادران
• زیاد شدن درد کمر و درد پاهای مادران باردار
تغییرات بدنی مادر در هفته سی و هفتم بارداری :
اگر چه در بیشتر کتاب ها، دوره کامل بارداری یک مادر حامله بین سی و هفت تا چهل هفته در نظر گرفته شده است، اما اکثر پزشکان متخصص زنان و زایمان ادعا می کنند که اگر مادر حامله ای در طی گذراندن هفته های آخر دوران بارداری خود مشکل خاصی نداشته باشد، به ویژه زمانی که او قصد داشته باشد که نوزاد خود را با انجام عمل سزارین به دنیا بیاورد، می تواند تا پایان هفته سی و نهم بارداری خود صبر کند، مگر در موارد اورژانسی که پزشک معالج، خواستار مداخله زودهنگام باشد. به عنوان یک مادر باردار که وارد هفته سی و هفتم بارداری خود شده اید، به خاطر داشته باشید که جنین داخل رحم شما در هفته های آخر این دوران حساس هم به رشد و افزایش وزن خود، تا رسدن به زمان زایمان ادامه خواهد داد. در ادامه این مقاله، برخی از تغییرات مهمی که در بدن مادر حامله با ورود به هفته سی و هفتم بارداری رخ می دهد، بیان شده است. مهم ترین این تغییرات عبارتند از:
• افزایش فرکانس انقباضات شدید درون رحمی در بدن مادر حامله
• بروز اتساع بیشتر در دهانه رحم مادر
• احساس ناراحتی شدید، به ویژه در هنگام خوابیدن مادر باردار
• به وجود آمدن تغییرات مشخص در بدن مادر طحامله با ورود به هفته سی و هفتم بارداری خود
• بیشتر شدن گرفتگی عضلات پا و پیدا شدن رگ های واریسی در بدن مادر باردار
• درگیر شدن جنین داخل رحم مادر با مشکلات خاص
• کم شدن مایع آمنیوتیک در کیسه آب مادر باردار
• به وجود آمدن خونریزی واژینالی در مادر حامله
• پاره شدن کیسه آب و بیرون آمدن آنآی از بدن مادر باردار
• نشت کردن ماده مکونیوم از روده جنین به درون مایع آمنیوتیک در داخل رحم مادر باردار
• تجسم مادر باردار از روند زایمان طبیعی و یا عمل سزارین به عنوان یک کار پراسترس
• گذراندن وقت زیاد زن حامله با شریک زندگی خود
• لمس کردن نهایی جنین توسط پدر و مادرش در داخل رحم مادر باردار
• خواندن مطالب مفید در مورد مراقبت های پس از زایمان توسط زن باردار و همسر او
• اوج گرفتن باور مادر حامله در مورد تغییر یافتن همه شرایط بدنی خودش و نوزادی که در داخل رحم خود دارد.
• کامل نمودن تمام تشریفات توسط پدر و مادر باردار به منظور ورود عضو جدید به خانواده
• خواندن مطالب بیشتر و افزایش آگاهی زن باردار و همسرش در مورد احتمال افسردگی پس از زایمان مادر
از آنجا که بدن مادر حامله با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، آماده انجام عمل زایمان خواهد بود، بنابراین ممکن است فرکانس انقباضات شدید درون رحمی در بدن او هم به منظور رسانی نزدیک شدن زمان تولد نوزاد افزایش یابد. به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید که این انقباضات به صورت منظم تکرار شده و در اغلب موارد هم ناراحت کننده تر از همیشه هستند. اما با نزدیک شدن موعد مقرر زایمان طبیعی، انقباضات شدید درون رحمی در بدن مادر باردار ممکن است حالت ریتمیک و دردناک تری داشته باشد. جالب است به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید که در طول هفته سی و هفتم بارداری، به وجود آمدن این انقباضات در بدن شما، اغلب کاذب بوده و شما را در مورد به دنیا آوردن فرزندتان دچار اشتباه خواهد کرد. پس، یادتان باشد که اگر این انقباضات کاذب باشد، بر خلاف دردهای واقعی روند زایمان طبیعی رشد نمی-کنند و در نتیجه، با گذر زمان هم قوی تر نخواهند شد. اما گاهی اوقات، اندازه انقباضات کاذب درون رحمی در بدن مادران باردار به حدی می رسد که فرق گذاشتن بین آن ها و درد واقعی زایمان طبیعی برای مادر بسیار دشوار می شود. در نهایت، به عنوان یک مادر باردار به یاد داشته باشید که اگر انقباضات درون رحمی در بدن شما و در طی هفته سی و هفتم بارداری، بیشتر از چهار ساعت طول بکشد و فاصله بین آ ن ها هم رفته رفته کم شود، بهتر است به جای تکیه بر تشخیص خود و تجربه سایر اعضای خانواده، با یک دکتر متخصص زنان و زایمان تماس بگیرید، چون به احتمال زیاد، این حالت نشان دهنده وجود مشکل در روند بارداری شما و یا رسیدن وقت زایمان فرزند داخل رحمتان است.
به عنوان یک مادر باردار یادتان باشد زمانی که شما وارد هفته سی و هفتم بارداری خود شدید، دکتر متخصص زنان و زایمان ممکن است با توجه به صحبت های شما، به بررسی نشانه های آغاز روند زایمان طبیعی در بدنتان بپردازد. برخی از این علائم می تواند شامل گشاد شدن دهانه رحم و یا نازک شدن آن باشد. در واقع، گشاد شدن دهانه رحم مادر باردار با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، به دکتر متخصص زنان و زایمان می گوید که وضعیت دور دهانه رحم چگونه است، چون باز شدن دهانه رحم مادر بارداری (حداقل به اندازه 10 سانتی متر) که وارد هفته های آخر دوران بارداری خود شده است، اجازه می دهد تا نوزاد از رحم عبور کرده و به مجرای زایمان برسد. به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید که در چنین شرایطی، دکتر معالج شما باید بافت cervix رحم و احساسات شما در مورد دهانه رحمتان را بررسی کند، زیرا نازک شدن دهانه رحم مادر بارداری که وارد هفته سی و هفتم بارداری خود شده است، هم به دکتر معالج او می گوید که بدن مادر باردار برای شروع عمل زایمان آماده است. علاوه بر این موارد، اگر شما به عنوان یک مادر باردار می خواهید بدانید که آیا فرزندتان به سمت پایین لگن شما حرکت کرده است، هم باید حرکات افرزندتان را به دقت و در زمان های معین تیک بزنید. معمولا، اکثر پزشکان متخصص زنان و زایمان به مادران بارداری که وارد هفته سی و هفتم بارداری خود شده اند، توصیه می کنند که در این دوران حساس علاوه بر حالت گشاد شدن دهانه رحم و یا مازک شدن آن، به نشانه های دیگری از آغاز روند زایمان طبیعی هم دقت نمایند.
همانطور که جنین در طی هفته سی و هفتم بارداری حرکت خود را به سمت پایین رحم مادرش ادامه می-دهد، سر خود را هم بین لگن و باسن مادر قرار داده و فشار زیادی به اطراف ناحیه لگن مادر خود وارد می کند، که ممکن است حرکت کردن از سویی به سوی دیگر مخصوصا در هنگام خوابیدن، برای مادر باردار بسیار ناراحت کننده باشد. به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید که در صورت بروز چنین شرایطی، استفاده از یک حمام آب گرم می تواند عضلات این ناحیه از بدن شما را شل نموده و باعث تسکین درد در آن قسمت شود. علاوه بر این مورد، اگر شما به عنوان یک مادر حامله، بدون هیچ دردی هم نمی توانید در این دوره از بارداری خود خواب راحتی داشته و استراحت کنید، امری کاملا طبیعی است و نیاز به نگران شدن ندارد. در واقع، به یاد داشته باشید که چرت کوتاه مدت شما می تواند نیاز به خواب شبانه را در طول هفته سی و هفتم بارداری برآورده کند.
لازم نیست کسی به شما بگوید که بدنتان به همان فرم هفته های قبل باقی مانده است، چون با ورود به هفته سی و هفتم بارداری باسن شما بیشتر از ماه های قبل پهن شده و سینه ها و شکمتان نیز بزرگ تر از قبل به نظر می رسد. خوشبختانه، تمام این تغییرات موقتی بوده و چند روز بعد از اتمام روند زایمان و با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و سبک و داشتن زندگی فعال، بدن مادر به راحتی می تواند به شکل قبلی خود برگردد. یادتان باشد که با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، مادر حامله ممکن است متوجه علائم کشش بیشتری در ناحیه سینه ها و معده خود شود. لازک است به عنوان یک مادر باردار بدانید که این حالت، با خوردن هر چیزی تا زمان زایمان شما تشدید خواهد شد. اما شما می توانید با کنترل وزن خود، این مشکل را به حداقل کاهش دهد، زیرا افزایش سریع وزن یک علت اساسی برای افزایش احتمال بروز علائم کشش در بدن مادر حامله به شمار می رود. نکته مهم دیگر در مورد هفته سی و هفتم بارداری این است که بروز مشکل کشش در سینه ها و معده گاهی اوقات ارثی بوده و به سابقه خانوادگی مادر حامله برمی گردد. در نهایت، به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید که برای حل تمام این مشکلات، شما باید تا زمان بعد از زایمان خود صبر کنید، تا بدنشان به شکل اصلی خود برگشته، در نتیحج، این علائم هم محو شده و به طور کامل ازبین بروند.
گرفتگی عضلات پاهای مادران حامله در سه ماهه سوم از دوران بارداری، هنگامی که عروق خونی موجود در اطراف پاها به دلیل اضافه شدن وزن مادر، بیشتر فشرده می شود، هم بسیار شایع است. گاهی اوقات هم استفاده مادر حامله از رژیم غذایی نامناسب باعث می شود که گرفتگی در پاها تشدید یابد. به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید که خوردن غذاهای غنی از کلسیم و منیزیم و انجام تمرینات کششی ورزشی به کاهش این نوع دردها کمک زیادی خواهد کرد.
تغییرات جنین در هفته سی و هفتم بارداری:
با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، روند رشد جنین در داخل رحم مادرش تقریبا کامل شده و او در این مرحله از دوران بارداری می تواند به سمت چپ و راست خود حرکت نموده و برای به دست آوردن وزن اضافی، از بدن مادرش تغذیه کند. همچنین، در هفته سی و هفتم بارداری ریه ها و مغز جنین داخل رحم مادر هم به رشد خود ادامه داده و برای رسیدن به بلوغ کامل تلاش می کنند. علاوه بر این موارد، او در این دوره از بارداری کرک های جنینی و vernix خود را ریخته و تمرینات تنفسی را که از طریق انجام عمل استنشاق و بازدم در مایع آمنیوتیک انجام می داد، بیشتر خواهد کرد . ممکن است در هنگام سونوگرافی، خوردن انگشتان دست و یا چشمک زدن فرزندتان را به صورت کاملا واضح ببینید. حتی برخی از نوزادان در این مرحله از دوران بارداری، سکسکه هم می کنند که در این حالت مادر باردار متوجه جهش غیرعادی فرزندش در داخل شکم خود خواهد کرد. همچنین، با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، دستگاه گوارش جنین داخل رحم مادر هم کاملا کاربردی شده و عمل مکونیوم را به خوبی انجام می دهد. در نتیجه، یک ماده سیاه و سبز، مانند قیر چسبنده را از خود بیرون می دهد. گاهی اوقات، (به ویژه در مواردی که حاملگی طولانی مدت شود) مکونیوم به مایع آمنیوتیک داخل رحم مادر تخلیه می شود. در چنین شرایطی، پرستار یا مامای معالج شما باید بعد از تمام روند زایمان هم نظارت بیشتری برای بررسی علائم استرس در نوزاد تازه متولد شده داشته باشد.
یادتان باشد اگرچه با ورود به هفته سی و هفتم بارداری، حرکات جنین مانند هفته های قبل به طور منظم نخواهد بود، اما این حرکات مشخص تر و قوی تر از قبل به نظر می رسند. در ماه نهم از دوران بارداری، پزشکان متخصص زنان و زایمان معمولا به مادران باردار توصیه می کنند که به تعداد ضربات جنین داخل رحم خود دقت نموده و در صورت کم شدن حرکت او فورا گزارش کار را به دکتر معالج خود بدهند. مادران باردار باید به یاد داشته باشند که اگر جنین داخل رحم مادر در این مرحله از دوران بارداری مشغول حرکت باشد، مادر باید ضربات او را مانند برخورد یک شی نوک تیز به دیواره رحم خود احساس کرده و به راحتی نزدیک شدن فرزند خود را به دهانه رحم احساس کند.
حتما بخش دوم مادر و جنین در هفته سی و هفتم بارداری رو بخونید
نظر (4)