در معرفی 25 ماده غذایی برای افزایش شیر مادر راههای افزایش شیر مادر را خواندید ، در این مقاله می خواهیم تاثیر آنتی بیوتیک ها در روند شیردهی مادر را بررسی کنیم ، با ما باشید...
به عنوان یک مادر شیرده آشکار است که شما باید در مورد هر چیزی که می خورید و می نوشید از جمله داروها دقت بیشتری بکنید. بنابراین، اگر شما به دنبال پاسخ سوالاتتان در خصوص ایمنی مصرف آنتی بیوتیک ها در دوره شیردهی خود هستید، مقاله زیر را مطالعه نمایید.
آیا مصرف آنتی بیوتیک ها در دوره شیردهی بی خطر است؟
عمل تغذیه نوزادان با شیر مادر برای درمان بیماری های مختلف با آنتی بیوتیک ها دستخوش تغییرات بسیاری خواهد شد. در این موارد پزشکان با احتیاط بیشتر از پیش از قرار گرفتن نوزادان و مادر در معرض آنتی بیوتیک ها نگران می شوند. از طرفی دیگر مصرف نکردن آنتی بیوتیک ها باعث عدم مقاومت بدن مادر بیمار در برابر میکروب ها و عوامل بیماری زا خواهد شد. با این حال اگر بدن مادر شیرده شدیدا هم به این دارو احتیاج داشته باشد، دکتر بعضی از این آنتی بیوتیک ها را اصلا به مادر شیرده تجویز نمی کند، به ویژه هنگامی که نوزاد تازه متولد شده با شیر مادرتغذیه می شود.
در حالی که شما نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه می کنید سلامت خودتان هم بسیار مهم خواهد بود. اگر عفونتی در بدن مادر در دوران شیردهی وجود داشته باشد، ممکن است یک خطر بهداشتی بزرگ برای کودک شیرخوار او به حساب آید. اکثر آنتی بیوتیک هایی که پزشکان برای مادران در دوران شیردهی تجویز می کنند، دوزهای خیلی کمی از این داروها هستند و دکتر شما همیشه در اول معاینه درباره تغذیه کودکاتان با شیر مادر از شما سوالاتی خواهد پرسید. در حالی که پزشک شما مطمئن است بعضی از آنتی بیوتیک ها برای سلامتی شما و فرزندتان بی خطر هستند، برخی از این آنتی بیوتیک ها را در دوران شیردهی در دوزهای کم و مناسب برای شما تجویز خواهند کرد. مواردی هم وجود دارد که مصرف آنتی بیوتیک های خاص ممکن است عوارض جانبی برای مادر و یا نوزاد حتی در سال های بعدی زندگی او ایجاد نماید، که پزشکان باید از تجویز آن ها خودداری کنند.
در حالی که شما مصرف آنتی بیوتیک ها را در دورانی که نوزادتان را با شیر مادر تغذیه می کنید، شروع کرده باشید، به طور قطعی دارو با عبور از بدن شما و وارد شدن به شیر بر روی نوزاد شما از طریق تغذیه با شیر مادر تاثیر خواهد گذاشت. در اغلب موارد اگر دوز دارو بیش از حد هم کوچک باشد، همواره بر روی فرزند شما تاثیر خواهد گذاشت. وقتی که دکتر به شما یک آنتی بیوتیک را با این استدلال که درگذشته مصرف نموده اید، تجویز می کند، حتما به او بگویید که شما در حال تغذیه نوزادتان با شیر مادر هستید.
آیا تمام آنتی بیوتیک های مصرفی به شیر مادر منتقل می شوند؟
تقریبا هر دارویی که شما آن را در دوران شیردهی مصرف کنید، به جریان خون شما وارد خواهد شد. همچنین، به شیر مادران شیرده هم با اندازه های متفاوت انتقال خواهد یافت. مقدار دقیق دارویی که به شیر مادر منتقل می شود، به مقدار و چگونگی مصرف دارویی که شما در حال استفاده از آن هستید، بستگی دارد. در اغلب موارد داروهایی که دکتر به مادران شیرده توصیه می کند، در مقادیر بسیار کوچکی خواهند بود که هیچ گونه تهدیدی برای کودک شما در طول تغذیه اش با شیر مادر نخواهد داشت. با این حال داروهای خاصی وجود دارند که می تواند در شیر مادر متمرکز شود و یا در تماس با شیر مادر مشکلاتی را برای نوزاد شیرخوار شما به وجود آورد. این نکته بسیار مهم است که دکتر شما با انجام تست هایی به بررسی مناسب بودن آنتی بیوتیک مورد نظر برای سلامتی شما و فرزندتان، قبل از تجویز آن بپردازد.
آیا با بزرگ شدن کودک باز هم آنتی بیوتیک ها از طریق شیر مادر به بدن او نفوذ می کند؟
با این که مقدار دوز تجویزی دارو توسط دکتر برای دوره درمان با آنتی بیوتیک ها خود یکی از مهم ترین نکات برای حفظ سلامتی مادر و نوزاد است، اما سن کودکان و سلامت کلی آن ها نیز نقش حیاتی و مهمی را در ایجاد مشکل به وسیله ی انواع مختلف آنتی بیوتیک ها ایفا می کند. اثر هر داروی موجود در شیر مادر بر نوزادان می تواند متفاوت بوده و در هر کودکی بستگی به سن و سلامت کلی او دارد. در این مقاله به نکاتی اشاره شده که ممکن است به شما کمک کند تا در مورد اثر مصرف آنتی بیوتیک ها در نوزادان خود در حالی که با شیر خودتان آن ها را تغذیه می کنید، قضاوت راحت تری نماید:
1. اگر نوزاد شما قبل از موعد مقرر و چند هفته زودتر از زمان طبیعی به دنیا آمده باشد و شما هم مسئله پزشکی مربوط به کلیه های خود را داشته باشید، و در دوران شیردهی مجبور هستید تا داروی آنتی بیوتیک مصرف نمایید، به احتمال زیاد مصرف این داروها در شیر مادر نفوذ کرده و ممکن است اثر مخرب و شدیدی بر نوزادتان داشته باشد.
2. مقدار داروی مصرفی در حالی که نوزادتان را با شیر مادر تغذیه می کنید، اثر نسبتا کمتری روی یک کودک پس از سن شش ماهگی می تواند داشته باشد. این نکته تنها در مورد نوزادانی صادق است که سالم بوده و هیچ مشکل پزشکی نداشته و تحت درمان نباشند. در سن پس از شش ماهگی، بدن کودک شما قادر به سوخت و ساز موثر مواد دارویی و مسکن ها خواهد شد. از این رو عوارض جانبی که می تواند مصرف این داروها می تواند بر فرزند شما داشته باشند، نگران کننده نخواهد بود و یا اثرات آن ها نسبت به دوران نوزادی فرزند شما به مراتب کمتر خواهد شد.
3. اگر شما همچنان کودکتان را با شیر مادر تغذیه می کنید و حالا کودکتان یک ساله شده است، شانس تولید مقدار شیر در مادر به طور قابل توجهی کاهش می یابد. این بدان معنی است که شیر مادر خیلی کاهش یافته و مقدار بسیار کم و ناچیزی از باقی مانده ی داروی مصرفی را در خود نگه می دارد. اما همین مقدار بسیار کم از باقی مانده ی داروی مصرفی هم می تواند به کودک شیرخوار از طریق تغذیه با شیر مادر منتقل شده و عوارض جانبی کمی در او داشته باشد.
4. همانطورکه می دانید در مورد تغذیه با شیر مادر، پس از تولد نوزادتان، اگر شما مصرف آنتی بیوتیک ها را تا سه تا چهار روز اول پس از تولد نوزاد خود ادامه دادید، خطرات آن ها به دلیل ترشح شیر کم کاهش خواهد یافت. چون هنگامی که کودک شما متولد می شود، حدود سه یا چهار روز طول می کشد تا بدن مادر شروع به تولید مقدار کافی شیر برای تغذیه نوزاد نماید. این بدان معنی است که حتی اگر شما مصرف دارو را با تولد فرزند خود و شیر دادن به او شروع کرده باشید، مقدار داروی باقی مانده در شیر مادر، کم و ناچیز بوده و ممکن است اندازه ی بسیار کمی از آن دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شود. بنابراین، مصرف آنتی بیوتیک ها توسط مادران شیرده در این دوران اثرات مخرب کمتری در نوزادان ایجاد خواهد نمود.
آیا تغذیه نوزاد با شیر مادر باید در دوران مصرف آنتی بیوتیک ها توسط مادر متوقف نمود؟
اغلب داروهایی که توسط پزشکان برای مادران در طول دوران شیردهی در نظر گرفته می شود، بی خطر بوده و ضرری برای نوزادشان نخواهد داشت. اما این نکته بسیار مهم است که شما به عنوان یک مادر شیرده باید قبل از مصرف هر نوع دارویی با دکتر خود مشورت کنید. حتما دکتر شما سلامت شما و نوزادتان را قبل از تجویز داروها و همچنین اثر داروی پیشنهادی را در شیر مادر و سلامتی نوزاد بررسی خواهد کرد.
در ادامه این مقاله، به نکاتی اشاره شده که به شما کمک خواهد کرد تا تصمیم بگیرید که آیا تغذیه ی نوزاد خود را با شیر مادر در حال مصرف انواع آنتی بیوتیک ها ادامه دهید یا نه؟ و یا این که آیا شما باید با دکتر خود در مورد جایگزین کردن یک داروی دیگر به جای آنتی بیوتیک ها صحبت کنید؟ این راه های پیشنهادی عبارتند از:
• اگر شما به عنوان یک مادر شیرده بیماری مزمنی داشته باشید، دکتر شما ممکن است مصرف دوز مشخصی از یک نوع آنتی بیوتیک را به شما توصیه نماید. در چنین وضعیتی، دوز و اندازه ی مصرف آنتی بیوتیک ها بسیار مهم خواهد بود.
• اگر شما مادری هستید که در دوران شیردهی از وجود یک نوع بیماری مزمن در بدن خودتان رنج می برید، باید از اثرات این داروهای مصرفی در سلامتی خود و کودکتان که اکنون سالم هست، هم مطمئن شوید. شما به عنوان یک مادر شیرده که از آنتی بیوتیک ها استفاده می کنید، نمی توانید به طور مستقیم از انتقال این داروها به کودک خود از طریق شیر مادر جلوگیری کنید، اما به یاد داشته باشید که در برخی موارد، با تغییر در نوع و دوز داروی تجویزی می توان کودک خود را از مضرات بعضی داروها در امان نگه داشت. در چنین وضعیتی، با استفاده از یک دوره ی درمانی با بعضی آنتی بیوتیک ها که خطرات بهداشتی کمتری دارند و با ترکیب شدن برخی مواد و یا با تحت تاثیر قرار گرفتن در برخی محیط ها تغییراتی در عملکرد درست بدن ایجاد نمی کنند، می توان برای درمان بیماری در دوران شیردهی اقدام نمود.
• در صورتی که بر اثر بیماری مجبور به استفاده از یک آنتی بیوتیک هستید که می تواند به میزان بالاتری در شیر مادر باقی بماند و اثرات سویی در نوزاد شما داشته باشد، حتما قبل از شروع مصرف دارو با دکتر خود مشورت نموده و سعی کنید تا از دارویی که ممکن است اثر کم تری در شیر مادر و سلامتی فرزند شما داشته باشد، استفاده نمایید. حتما به این نکته توجه داشته باشید که در دوران شیردهی به دوز مصرفی داروها دقت نمایید و تا زمانی که درمان شما به طور کامل صورت بگیرد، مصرف آنتی بیوتیک را ادامه دهید. در دوران شیردهی، دکتر شما ممکن است به شما پیشنهادی برای جایگزین نمودن داروهای دیگر با دوز پایین تر و یا حتی متوقف کردن تغذیه ی نوزاد با شیر مادر دهد،که در این صورت شما باید دستورات دکترتان را تمام وکامل رعایت کنید.
• در برخی موارد، دکتر شما در یک چهارچوب زمانی مشخص، دارویی را برای شما توصیه خواهد کرد که برای تغذیه ی کودکتان هیچ گونه خطری در مورد مسائل مربوط به بهداشت نامطلوب او در بر نخواهد داشت. در برخی موارد، دکتر به شما در دوران شیردهی توصیه می کند تا داروی تجویزی را پس از تغذیه ی نوزاد خود با شیر مادر مصرف کنید، مثلا اگر شما یک دوز از دارو را درساعت 3:58 دریافت می کنید قبل از آن باید به کودک خود شیر بدهید و شیر دادن دوباره را به ساعت معینی که دکتر گفته است، موکول نمایید.
• در موارد بسیار نادر، پزشک معالج ممکن است شما را به متوقف نمودن تغذیه نوزاد خود با شیر مادر برای چند هفته در یک دوره و یا حتی به طور دائم مجبور کند. معمولا دکتر این توصیه را در مورد کسانی که از بیماری مزمن رنج می برند و نمی توانند با مصرف دارو تنها در یک دوره چند هفته-ای درمان شوند، ارائه می دهد. بنابراین، پزشک معالج اینگونه مادران، نباید آن ها را امیدوار کند که این توقف تغذیه نوزاد با شیر مادر برای یک دوره زمانی کوتاه ندت است، بلکه حتما بگوید که این ممنوعیت برای همیشه خواهد بود.
• اگر از شما خواسته شده است که تغذیه ی نوزادتان را با شیر مادر متوقف نموده، و تغذیه ی نوزاد را به بعد از چند هفته موکول کنید، شما باید تمام سعی کنید و با استفاده از یک پمپ مخصوص پستان برای پمپ کردن شیر استفاده کرده و سپس شیر دوشیده شده را دور بریزید. این کار به شما کمک خواهد کرد که جریان ثابت شیر مادر در روزهای بعدی دوران شیردهی هم حفظ شود. هنگامی که شما داروی خود را مصرف کرده و دوره ی درمان را کامل نمودید، و دکتر معالجتان به شما اجازه ی شیر دادن دوباره به فرزندتان را داد، می توانید دوباره شروع به تغذیه ی نوزاد خود با شیر مادر با روش طبیعی نمایید، تا شیر شما دوباره جریان پیدا کرده و استراحت موقت شما در دوران مصرف دارو، مانع شیردهی شما بعد از کامل شدن دوران درمان نشود.
• در موارد خیلی نادر، دکتر معالج از شما می خواهد تا از تغذیه ی نوزاد خود با شیر مادر، برای همیشه خودداری کنید. اگر این اتفاق افتاد، حتما به یاد داشته باشید که با دکتر خود در مورد جایگزین یک تغذیه ی مناسب و بی خطر برای سلامتی و رشد فرزند خود مشورت کرده و بررسی نوع شیر خشک مصرفی مناسب برای نوزادتان را به پزشک خود بسپارید.
در مصرف آنتی بیوتیک ها در دوره شیردهی بی خطر است؟ (بخش دوم) معرفی عنوان آنتی بیوتیکها تاثیر آنها در دوره شیردهی را می خوانید.
نظر (0)