تبریکات ما را پذیرا باشید! چون در نهایت، شما با موفقیت و سلامتی کامل توانسته اید دوران بارداری خود را به نیمه راه برسانید. شما هم اکنون در هفته بیستم بارداری خود به سر می برید. آیا شما هم مانند اکثر مادران باردار احساس می کنید که این دوره از بارداری، بسیار هیجان انگیز است؟
علائم هفته بیستم بارداری
افزایش بیش از حد وزن مادر در هفته 20 بارداری
به عنوان مادر باردار، با دقت کردن بیشتر در اندام خودتان، شاهد ناپدید شدن سریع قوس کمر در این دوره از بارداری خواهید بود. شاید هم با آغاز هفته بیستم بارداری، شما مادر باردار احساس کنید که نیاز به پوشیدن لباس های راحتی مخصوص دوران بارداری دارید. پس به عنوان یک مادر باردار، به یاد داشته باشید که در این دوره از بارداری خود، سعی کنید هیچ چیزی را محکم، به دور کمر خود نبندید و هرگز لباس های تنگ نپوشید.
بزرگ شدن شکم مادر حامله در هفته بیستم و رشد غیرمنتظره جنین داخل رحم او، هیجان غیرقابل وصفی را در مادر به وجود خواهد آورد. شما هم مانند سایر مادران باردار ، باید تمام شک و تردیدهای خود را در مورد افزایش وزن و داشتن هیکل ایده آل، تا پایان دوره بارداری از ذهن خود پاک کنید. لازم است بدانید که ممکن است تاکنون، بدن شما حدود 5 کیلوگرم وزن اضافی (این مقدار، با توجه به هیکل فردی و قد مادران باردار متفاوت است) به دست آورده باشد. که در پایان هفته چهلم بارداری افزایش وزن کل بارداری یک مادر حامله می تواند حدود 12 تا 15 کیلوگرم باشد.
احساس خارش در شکم مادر
از آن جایی که شکم یک مادر باردار نمی تواند بدون کشش پوست رشد کرده و بزرگ شود، بنابراین با ورود او به هفته بیستم بارداری در پوست شکم، احساس خارش شدیدی خواهد نمود. اصلا نگران نباشید، زیرا احساس کردن این علائم در بدن هر مادر بارداری برای اولین بار در هفته بیستم بارداری، امری کاملا طبیعی است. چون در این دوره شکم مادر باردار (به دلیل رشد سریع جنین داخل رحم او) بیشتر رشد می کند، پس حساسیت پوست او هم بیشتر خواهد شد، طوری که او حتی نمی تواند با خراشیدن ساده و کوتاه مدت هم از شر خارش شکم خود خلاص شود. بنابراین، به عنوان یک مادر باردار فراموش نکنید که در این مورد استفاده از مرطوب کننده ها و کرم های درمانی بسیار مهم می باشد، چون این مواد بهداشتی با خشکی پوست شکم مادران باردار که منجر به خارش شدید آن می شود، مبارزه خواهد کرد.
بروز نشانه های کشیدگی در بدن مادر
خوب است به عنوان یک مادر باردار به خاطر داشته باشید که علائم کشش در پوست ، بخشی عادی از روال یک حاملگی طبیعی است. بنابراین، نباید از به وجود آمدن این حالت در بدن خود، وحشت داشته باشید و یا احساس نفرت کنید. همچنین، لازم است بدانید که در نگاه اول و در ابتدای آغاز هفته 20 بارداری، جای این کشش ها ممکن است به رنگ بنفش مایل به صورتی دیده شود. اما در نهایت و با گذشت زمان، آن ها به رنگ نقره ای و یا سفید درخواهند آمد و شما برای خلاصی از آن ها، به هیچ چیز نیاز نخواهید داشت. به خاطر این که این کشش ها فقط در قسمت پایین شکم مادران باردار، خود را نشان می دهند، علائم کشش و پارگی هم بیشتر در آن قسمت دیده خواهد شد. همچنین، ممکن است این علائم در بعضی از خانم های بارداری، در ناحیه سینه و ران هم مشاهده شود.
معمولا میزان این کشش ها در هر مادر بارداری متفاوت بوده و بستگی به ژن ها و ساختار بدن آن ها خواهد داشت. از آنجایی که استعداد ژنتیکی افراد متفاوت است، بعضی از زنان تنها میزان اندکی از این کشش ها را احساس می کنند، اما در برخی دیگر، این علائم بیشتر خواهد بود. پس، به خاطر بسپارید که میزان کشش و پارگی پوست شکم در دوران بارداری، به شانس مادران باردار بستگی دارد و ممکن است بسیاری از مادران حامله، علائم کشش را فقط در اولین بارداری خود دریافت کنند و یا بسیاری از آن ها، بر اساس ژنتیک بدن خود، اصلا هیچ گونه کششی را در بدنشان احساس نکنند.
افزایش چشمگیر حجم خون بدن مادر
لازم است بدانید که ممکن است شما هم مانند اکثر مادران باردار، رخ دادن برخی تغییرات بزرگ و همچنین، بزرگ شدن شکمتان را در هفته بیستم بارداری به خوبی درک نکنید، اما خوب است این نکته را به یاد داشته باشید که علاوه بر بزرگ شدن شکم، سینه ها، رحم و مهم تر از همه این ها، حجم خون شما نیز در دوران بارداری افزایش زیادی خواهد داشت. اگر چنین اتفاقی در بدن مادران باردار رخ ندهد، در طی انجام روند زایمان، مادر با از دست دادن خون زیاد، بعد از تولد فرزندش از کم خونی رنج خواهد برد. این افزایش حجم خون، به شما مادر باردار کمک خواهد کرد تا با مشکل کم خونی در فرایند زایمان به خوبی مقابله نمایید. از طرفی دیگر، به عنوان مادر باردار به یاد داشته باشید که افزایش میزان کافی خون در بدن شما، برای جنین در حال رشد داخل رحمتان هم لازم و ضروری است.
از آن جایی که سیستم گردش خون مادر باردار، برای افزایش ناگهانی حجم خون در هفته بیستم بارداری آماده نیست. از این رو، بدن از شل کردن رگ ها برای افزایش تولید خون استفاده خواهد کرد. این تغییرات در قطر رگ ها، ممکن است سبب پایین آمدن فشار خون در مادر حامله شود.
هنگامی که فشار خون مادر باردار پایین می آید، گاهی اوقات احساس سرگیجه هم به او دست خواهد داد. در نتیجه، این انقباضات به وجود آمده در سیستم گردش خون نمادر باردار ممکن است رسیدن جریان خون کافی به جنین داخل رحم او را کاهش دهد. در این مواقع، بهتر است مادران باردار فقط به آرامی، از یک موقعیت به موقعیت دیگر حرکت کنند.،چون کاهش سرعت حرکت و رفلکس بدن مادر باردار در موقع نشستن و ایستادن، کمک زیادی به مقابله با این مشکل خواهد نمود.
احساس تنگی نفس
شما مادر باردار، تنگی نفس را بیشتر از سایر علائم دوران بارداری احساس خواهید کرد، چون سرعت نفس کشیدن مادر در دوران بارداری افزایش می یابد. تمام این علائم به این خاطر است که ارگان های داخلی شکم مادران باردار، با رشد رحم، فشار زیادی را به دیافراگم وارد می کند. پس زیاد وحشت نکنید و به یاد داشته باشید که جابه جایی کبد، روده و معده شما در دوران بارداری هم امری کاملا طبیعی است. اما از آن جایی که دیافراگم هم با افزایش حجم و تغییر موقعیت، خود را با این جابه جایی تطبیق خواهد داد، از این رو، ممکن است با آغاز هفته بیستم بارداری، سرعت نفس کشیدن شما زیاد شده و همچنین، احساس تنگی نفس هم بیشتر به نظر آید.
افزایش ورم در پاهای مادر
با آغاز هفته بیستم بارداری، بزرگ شدن شکم مادر حامله ممکن است طبیعی به نظر برسد، اما تورم دست ها و پاهای مادر که یک ویژگی مشترک بین تمام زنان در دوران بارداری است، اصلا خوشایند نیست. تورم دست ها و پاهای مادر، نمونه هایی از مشکلات دوران بارداری است که تقریبا تمام مادران حامله مجبور به تحمل آن ها هستند، اما لازم است به یاد داشته باشید که میزان این تورم ها هم در هر زن بارداری نسبت به سایر مادران باردار فرق خواهد کرد.
ترومبوز رگ های خونی
آیا شما هم مانند اکثر مادران باردار، تورم دست ها و پاهای خود را نادیده می گیرد؟ اگر چنین است، به عنوان یک مادر باردار همیشه به خاطر داشته باشید در صورتی که تورم و ناهمواری در قسمت های مختلف بدن شما همراه با بثورات قرمز رنگ باشد، این مشکل ممکن است ناشی از "ترومبوز رگ های خونی" باشد، که در نتیجه، باعث لخته شدن خون در رگ های شما خواهد شد. از آن جایی که هر مادر حامله ای در معرض خطر ابتلا به ترومبوز رگ ها قرار دارد، از این رو، به عنوان یک مادر باردار هیچ علائم هشداردهنده ای را در دوران بارداری خود نادیده نگیرید. درست است که لخته شدن خون در ساق پاهای مادران باردار زیاد خطرناک نیست، اما اگر این لخته ها به سمت قلب و ریه های او حرکت کنند، می توانند باعث بروز بیماری های قلبی و ریوی در مادر باردار شده و حتی، در مواردی هم منجر به مرگ او شوند. بنابراین، به عنوان یک مادر باردار به یاد داشته باشید که در چنین مواقعی، جای هیچ ریسک کردنی وجود ندارد. اگر شما مادر باردار هر گونه شک و تردیدی در مورد مشاهده این علائم در بدن خود دارید، حتی اگر این شرایط در بدن شما، در موارد نادری اتفاق می افتد، باز هم حتما با دکتر معالج خود تماس بگیرید.
تغییرات رحم و بدن مادر در هفته بیستم بارداری
رحم خود را مثل بالن پلاستیکی کشسانی تصور کنید که در صورت نیاز میتواند منبسط شود. این اندام عضلانی در بالای مثانه و جلوی روده بزرگ واقع شده است. رحم در هفته بیستم بارداری به کمک رباطهایی قوی نگه داشته میشود که تا 500 برابر قبل از حاملگی میتواند کش بیاید. همچنین وزن رحم نیز از 60 گرم تا بیش از یک کیلوگرم رشد میکند. پس از زایمان رحم نیز به وضعیت پیشین خود برمیگردد.
تغییرات جنین در هفته بیستم بارداری
به عنوان مادر باردار، لازم است بدانید که جهش رشد جنین با ورود او به هفته بیستم بارداری، دیگر به پایان رسیده است و اینک او با سرعت کمتری نسبت به هفته های گذشته رشد میکند. همچنین، به یاد داشته باشید که به زودی، سرعت رشد فرزند شما به حداقل خواهد رسید.
در هفته 20 بارداری هم جنین شما دوست ندارد که دست از ماجراجویی خود بردارد و حرکات خود در داخل رحم مادرش را متوقف کند. شما هم مانند سایر مادران باردار میتوانید این حس او را از طریق انجام رخی تستها و همچنین، لگد زدنش فرزندتان بر روی دیوار رحم خود درک کنید. جنین داخل رحم شما، با ورود به هفته بیستم، ماده چسبنده ای به رنگ سبز تیره از خود تولید میکند، که "مکونیوم" نام دارد. این ماده ای که بدن جنین از خود دفع میکند، شامل موادی خواهد بود که او در زمان رشد و در طول گذراندن وقت خود در رحم مادر، قورت داده است.
کدام اندام های جنین در هفته بیستم رشد می کند؟
از آنجایی که گوشهای فرزند شما با ورود به هفته بیستم، به طور کامل رشد یافته و کارکرد طبیعی آنها شروع شده است، بنابراین او تمام صداهای بلند را در محیط پر سر و صدای اطراف خود شنیده و این صداها، آرامش او مختل خواهند کرد. اینک، در هفته بیستم بارداری، گوش خارجی فرزندتان هم کاملا تشکیل شده و او قادر به دریافت امواج صوتی و انتقال آنها به داخل گوش خود میباشد.
ریه های جنین از آغاز دوران بارداری تا حالا، راه طولانی را برای به دست آوردن بلوغ کامل پیموده اند. اینک، آن ها به اندازه ای رشد نموده اند، که به خوبی به فرزند داخل رحم شما اجازه تنفس را خواهند داد.
با ورود به این هفته مقدار بیشتری از مایع آمنیوتیک اطراف خود را خواهد بلعید. نگران نباشید! این کار، او را برای مکیدن و بلعیدن شیر مادر، پس از تولد آماده تر خواهد کرد. همچنین، این عمل، دستگاه گوارش او را برای انجام بهتر کارها و یادگیری مهارت هایی که بعد از به دنیا آمدنش مورد نیاز خواهد بود، یاری خواهد نمود. فرزند شما در هفته بیستم بارداری می تواند به طور معمول، روزانه حدود در 300 میلی لیتر از مایع آمنیوتیکی را که در آن شناور است، ببلعد و وارد دستگاه گوارش خود کند.
اندازه جنین در هفته 20 بارداری
با ورود مادران حامله به هفته بیستم، اندازه قد جنین داخل رحم او در حدود 16الی 17 سانتی متر خواهد بود. اگر رشد جنین در این دوره از بارداری هم خوب بروند، اندازه او از سر تا نوک پاهایش در حدود 10 اینچ اندازه گیری می شود، که به اندازه یک موز متوسط است. همچنین شما مادر باردار به یاد داشته باشید که در این هفته از دوران بارداری، وزن فرزند شما هم به نسبت قدش اضافه خواهد شد و معمولا در پایان این هفته، اندازه طبیعی وزن او حدود 310 گرم خواهد شد.
سونوگرافی در هفته بیستم
انجام سونوگرافی در هفته بیستم بارداری با هدف بررسی سلامت جنین و میزان مایع آمنیوتیک و ضربان قلب و بررسی جفت و موقعیت جنین است. جنین در این هفته مایع آمنیوتیک قورت میدهد. برخی محققان معتقدند مایع آمنیوتیک حاوی مواد غذایی برای رشد جنین است. ششهای او هنوز در هفته 20 بارداری آنقدر رشد نکرده است که بتواند در محیط بیرون زنده بماند، اما صدای ضربان قلب او را میتوانید در جلساتی که نزد پزشک متخصص زایمان میروید، گوش کنید.
مراقبت های مادر در هفته بیستم بارداری
بهترین فعالیت سرگرم کننده برای هفته بیستم بارداری مادران، پاسخ مثبت به دعوت دوستان برای شنا و ملاقات با دوستان در آبگرم استخر می باشد. اما، به عنوان یک مادر باردار این نکته را هم به خاطر بسپارید که اینک افراط در استفاده از برخی درمان های ویژه هم برای بدن شما و سلامتی فرزندتان مضر خواهد بود. وقتی که تصمیم می گیرید به استخر یا آبگرم بروید، اطمینان حاصل کنید که دوستانتان از حامله بودن شما باخبر هستید و روش های ایمنی مخصوص دوران بارداری را در آبگرم هم برای شما رعایت خواهند کرد. همچنین، به عنوان یک مادر باردار فراموش نکنید که صرف زمانی آرامش بخش با دوستان ، به اشتراک گذاری افکار و ابراز حالت عاطفی خود با آن ها، به شما کمک زیادی خواهد کرد.
به عنوان مادر باردار به خاطر داشته باشید که در هفته بیستم گذراندن زمان بیشتر با دوستان و مخصوصا با شریک زندگیتان، برای مقابله با تمام تغییرات به وجود آمده در بدنتان، بسیار مهم است. شما به عنوان یک مادر حامله می توانید همه تغییرات بدن خود و احساساتتان نسبت به فرزندتان را با آن ها در میان بگذارید. علاوه بر این ها، به یاد داشته باشید که با این کار، تغییر بزرگی هم در رابطه شما با شریک زندگیتان به وجود خواهد آمد. از زمان ازدواج تا کنون رابطه شما، غیر از به اشتراک گذاشتن مجموعه ای از حالات احساسی در مورد خودتان نبوده است، اما از وقتی که پدر و مادر شده اید، وجود فرزند مانند طنابی نامرئی در یک راه جدید، شما دو نفر را به هم وصل کرده است و حالا در زندگی خودتان، چیزهای زیادی برای به اشتراک گذاشتن و داشتن ارتباط با شوهرتان خواهید داشت. به همین دلیل، روال زندگی برای هر دو نفر شما فرق خواهد نمود و با ورود به هفته بیستم از دوران حاملگی، اثرات دوران بارداری را بیشتر از پیش، در این رابطه مشاهده خواهید کرد. پس، به عنوان یک مادر باردار، این نکته را به خاطر بسپارید تا آنجا که امکان دارد از این پیوند خاص برای بهتر شدن وضعیت زندگی خود، هم در دوره بارداری و هم بعد از زایمان استفاده کنید.
هشدارهای هفته بیستم بارداری
در نیمۀ دوم بارداری تغییرات زیادی در بدن شما ایجاد میشود. در این دوران لازم است به برخی از علائم و تغییرات بدن توجه شود تا در صورت مشاهدۀ آنها به پزشک مراجعه کنید. برخی از علائمی که باید به آنها توجه داشته باشید و در صورت مشاهدۀ هر یک از آنها به پزشک مراجعه کنید شامل موارد زیر است:
- تهوع و استفراغ
- تنگی نفس
- سردردهای شدید
- حساسیت به لمس
- درد در زیر دندهها و بالای شکم
- تورم ناگهانی صورت، دست
- اختلالات بینایی مثل تاری دید، حساسیت به نور یا جرقه زدن چشم
این نشانهها میتواند مربوط به عارضۀ پرهاکلامپسی باشد که در هر زمانی از هفتۀ ۲۰ بارداری تا پس از زایمان ممکن است اتفاق بیفتد. همچنین از این هفته تا پایان بارداری لازم است به انقباضات رحم و ترشحات واژن خود توجه بیشتری کنید و در صورت وجود درد یا انقباضات شدید رحمی یا ترشحات زیاد واژن برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید. این علائم میتواند ناشی از زایمان زودرس باشد. پس لازم است با علائم زایمان زودرس آشنا باشید.
تغذیه در هفته بیستم بارداری
در رژیم غذایی هفته بیستم ویتامینهای گروه B را بگنجانید همانطور که در جدول مشاهده میکنید اسیدفولیک، مهمترین ویتامین گروه "ب" است. اما هفت ویتامین دیگر نیز در تغذیه هفته بیستم مهم هستند. آنها به بدن کمک میکنند که انرژی و مواد غذایی را دریافت کنند. در مادرانی که گیاهخوار هستند ذخایر ویتامین B12 در نوزادان آنها پایین است پس دقت کنید که حتما مواد غذایی که دارای ویتامین "ب" هستند در برنامه غذایی خود قرار دهید. ویتامین B12 که به نام "کبالامین" هم شناخته میشود، ماده غذایی اساسی است که اغلب در فراوردههای حیوانی یافت میشود. رژیم غذایی فقیر از این ویتامین میتواند در ابتلا به کمخونی دخیل باشد، بنابراین در هفته بیست بارداری از رژیمهای غذایی استفاده کنید که شامل B12 باشد مثل برشتوکهای آماده صبحانه، گوشت، اسفناج، کلم بروکلی و ... .
اگر خیال پیادهروی دارید، چند قطره آب لیموترش تازه و یک قاشق مرباخوری عسل را در بطری آب معدنی همراه خودتان بریزید. آبلیمو و آب نارنج تازه، حاوی ویتامین C فراوان هستند و جذب آهن را افزایش میدهند.
آهن مصرف کنید
اکنون و در هفته بیستم قسمت بالایی رحم در کنار ناف شما قرار دارد و احتمالا وزن شما حدود 4.5 کیلوگرم اضافهشده است. از هفته 20 حاملگی به بعد ممکن است هر هفته حدود نیم کیلوگرم وزن اضافه کنید.
از هر متخصص تغذیه و بارداری که سوال کنید در هفته بیستم بارداری چه بخوریم بعد از انجام آزمایش احتمالا شما را به مصرف آهن توصیه میکند. غذاهای سرشار از آهن که میتوانید مصرف کنید شامل گوشت قرمز، گوشت مرغ، گوشت ماهی، تخممرغ، عدس و دیگر حبوبات، اسفناج و غلاتی که با آهن غنیشدهاند، هستند.
ورزش در هفته بیستم
برای داشتن انرژی کافی برای کمی ورزش می توانید از میان وعده های سبک و پر انرژی استفاده کنید. یک میوه به همراه یک بیسکوییت که بهتر است سبوس دار باشد میتواند به بدن شما انرژی کافی برای یک ورزش سبک و مفید را بدهد. این وعده خوراکی را حدود یک ساعت قبل از زمانی که میخواهید ورزش کنید میل نمایید. اگر قبل از ورزش، کالری مورد نیاز را دریافت نکنید ممکن است احساس خستگی کرده و سرگیجه و ضعف ایجاد شود و این حالات باعث ورزش نکردن شما شوند که این به ضرر بدن شما و کودک درون شکمتان است.
راهنمای پدران در هفته 20 بارداری
با آغاز دوران بارداری، تمام اعضای خانواده هر مادر باردار در مورد ورود عضو جدید به خانواده بسیار هیجان زده خواهند شد. حالا که خبر ورود عضو جدید در خانواده پیچیده است، مشاوره و پند و اندرز بستگان شما را از هر سو احاطه خواهد کرد. هر کس می خواهد به نوعی شما و همسرتان را در این راه یاری کند، اما پس از مدتی تمام این سخنان برای شما خسته کننده خواهد شد. شما به عنوان پدر خانواده، مسئول هستید تا با طرح یک راه اساسی برای مقابله با این مرحله از زندگی خود و همسرتان، بدون خراب کردن روابط با دیگران اقدام کنید. همچنین، به عنوان یک پدر به یاد داشته باشید که این دوره یک مرحله گذرا نیست، چرا که با به دنیا آمدن فرزندتان، دوز بالاتری از این درمان ها و اندرزهای عامیانه را هر روز دریافت خواهید کرد.
هرچه زمان ورود نوزاد شما به جمع خانواده نزدیک تر می شود، نه تنها رابطه با همسرتان، بلکه رابطه عاطفی با فرزند خود را هم افزایش دهید، تا با این کار، به همسر و فرزند خود نشان دهید که چقدر مراقب آن ها هستید.
توصیه های اسلام در هفته بیستم بارداری
هفته بیستم جزئی از ماه پنجم، یعنی ماه حرکت است. در ابتدای این ماه جنین درون رحم حرکت میکند. توصیهشده است سوره مبارک "یس" در هرروز و سوره "واقعه" و سوره "توحید" حداقل 10 مرتبه در شبها قرائت شود. شنبلیله خام یا پخته بخورید زیرا جنین را گیسو بلند و پر مو میکند. برای استخوانبندی جنین خوردن هر نوع مربا خصوصا مربای شقاقل تاثیر دارد. مادر در روزهای پنجشنبه و جمعه سوره "الفتح" تلاوت کند. همچنین در موقع تکان بچه دست روی شکم بگذارد و صلوات و سوره توحید را تلاوت کنید.
چک لیست های هفته بیستم
- ویزیت 24 هفته بارداری خود را برنامه ریزی کنید
- در مورد جشن به دنیا آمدن کودکتان فکر کنید
- تصمیمات مهم درباره تولد فرزندتان را بگیرید
سوالات متداول هفته بیستم بارداری
آیا خارش شکم در این هفته طبیعی است؟
یکی از علائمی که مادران در این هفته دارند، خارش شدید شکم به دلیل کشیدگی رحم و پوست است که نباید نگران آن باشید.
در هفته بیستم چه بخوریم؟
یکی از مواد غذایی مورد نیاز در این هفته که تمام متخصصان آن را توصیه می کنند آهن است که به مقدار فراوان باید مصرف کنید.
حرکات جنین در این هفته چقدر است؟
در این هفته معمولا حرکات جنین احساس می شود. البته میزان این حرکات در طول روز کمتر است.
نظر (37)