کودکان نوپا معمولا لجباز هستند، گاهی این لجبازی بخشی از شخصیت کودک است که والدین باید آن را مدیریت کنند، در مواقع دیگر لجبازی روشی است که کودک برای شکستن محدودیت ها و دفاع کردن از آزادی عملش اتخاذ می کند، که خود تصمیم بگیرد چه کاری انجام بدهد و چه کاری انجام ندهد. مهم است که والدین به کودکانشان راه های مختلف کنار آمدن با استرس و ابراز خود را آموزش دهند. برای اینکه با کودک لجبازتان برخورد کنید باید او را درک کنید، به حرف هایش گوش دهید و به عنوان الگوی یک رفتار قابل قبول، آرامش خود را حفظ کنید.
راه هایی برای کنار آمدن با یک کودک لجباز:
1- حواس کودک لجباز را پرت کنید:
پرت کردن حواس یک کودک لجباز راه خوبی است برای اینکه نگذارید متوجه شود محدودیت های زیادی بر رویش اعمال می شود و یا فقط این امر را فراموش کند. پس اگر می خواهید سوار ماشین شوید و منتظر یک دعوای احتمالی بر سر صندلی های ماشین هستید، کاری جذاب را شروع کنید، تاقبل از شروع دعوا بر سر ماشین، توجه کودک را به آن جلب کنید.
2- خوردنی یا اسباب بازی را به روش درستی در اختیار کودک قرار دهید:
والدین خوش فکر همیشه اسباب بازی ها و خوراکی هایی را که مورد علاقه کودکشان است، برای مواقعی که لازم است او را ساکت نگه دارند، ذخیره می کنند. فقط مطمئن باشید که از این راه حل به موقع و در جای مناسب خود استفاده کنید. اول طعمه خود را نشان دهید (اسباب بازی یا خوراکی) و سپس بگویید اگر به خانه یا ماشین برود، آن را به او می دهید و این گونه کودک لجباز خود را وادار به انجام آن کار کنید. البته اگر این کار را آن قدر طول بدهید که کودک عصبی شود، کنترل کردن او، آن طور که شما انتظار دارید ممکن نخواهد بود. فقط دقت کنید او را لوس به بار نیاورید که اگر چیزی را که می خواهد به دست نیاورد قشقرق به پا کند.
3- به جای بحث و جدل با کودک لجباز ، گفتگو کنید:
این قانون مهمی برای کنار آمدن با یک کودک لجباز است، وقتی کودکتان خشمگین می شود و یا لجبازی می کند، دعوا کردن با او کار درستی نیست. بهتر است وقتی آرام شد و آماده شنیدن با او گفتگو کنید. بر کودک لجباز خود نظارت کنید و سعی کنید بفهمید چه چیزی ناراحتش می کند، وقتی متوجه شدید، او را از این وضعیت خارج کنید تا آرام شود، فداکاری و صبر راه های کنترل موقعیت هستند.
4- وقتی لجبازی کودک شروع میشود، گزینه هایی را مطرح کنید:
وقتی کودکتان هر چیزی را که از آنها می خواهید رد می کند، زمان آن رسیده که گزینه های دیگری برای انتخاب پیش رویش بگذارید. به جای گفتن اینکه «غذایت را تمام کن» یا «برو بخواب»، به او حق انتخاب بدهید، مثلا بگویید: «می خواهی قبل از خواب یک شعر بخوانی یا قصه ای گوش کنی»؟ در این صورت کودک احساس می کند نظر و عقیده اش ارزشمند است که این در کنار آمدن با یک کودک لجباز بسیار کمک کننده است. علاوه بر آن از اینکه می تواند تصمیماتش را خودش بگیرد احساس استقلال می کند، حتی اگر انتخابش از بین گزینه هایی باشد که شماپیش رویش گذاشته اید.
5- فرصت بدهید کودک از تجاربش درس بگیرد:
یک کودک فقط وقتی می فهمد ظرف روی اجاق گاز داغ است که به آن دست بزند، بنابراین تا زمانی که احتمال آسیب جدی برای کودک وجود ندارد بهتر است اجازه بدهید امور مختلف را خودش تجربه کند. همچنین انتظار می رود کودکتان دفعات متعددی محدودیت هایی را که شما تعیین کرده اید بشکند، چرا که این همان روشی است که مسائل را از آن یاد می گیرند. در این صورت شرایط برای آرام نگه داشتن کودک لجبازتان نیز فراهم می شود.
6- دشمن کودک لجباز خود نباشید:
مثل همه انسان ها، در کودکان هم اجبار، مقاومت ایجاد می کند. اگر شما در موضع خود سخت گیر و تند باشید، احتمالا کودک لجباز را تحریک به دعوا خواهید کرد. وقتی کودکتان شما را دشمن خود تلقی کند، ارتباط مثبت شما با او به خطر می افتد. وقتی در امری شک دارید به او بگویید خودش تصمیم بگیرد و اگر نمی تواند، راه دیگری بیابد که نیازهایش ، بدون اینکه سلامت و امنیتش به خطر بیفتد، برطرف شوند.
7- مسائل را از دیدگاه کودک ببینید:
مثلا شما به قولتان که گفته بودید پیراهن محبوبش را خواهید شست، عمل نکرده اید و او به این خاطر عصبانی می شود. این مسئله که شما از او انتظار دارید روی حرفش بایستد، اما به قول خود عمل نمی کنید، او را بسیار ناراحت می کند. برای جبران این اشتباه و دوام یافتن رابطه باید عذرخواهی کنید و سعی کنید به قولتان عمل کنید.
8- یک فضای امن برای کودک لجبازتان ایجاد کنید:
خانه خود را به یک مکان پر از شادی و راحتی برای کودک خود تبدیل کنید، این یک اقدام مناسب برای کنار آمدن با یک کودک لجباز است. کودک نباید خانه و والدینش احساس بدی داشته باشد، بنابراین حتی اگر در حال آشپزی هستید، به حرف های کودکتان گوش دهید و پیشنهاداتش را در مورد غذاهای مورد علاقه اش بشنوید. فضایی از درک اعتماد متقابل، درک و عواطف ایجاد کنید. البته تربیت کودکتان نیز ضروری است، اما اطمینان حاصل کنید که این کار را به طور موثری انجام می دهید. نباید این طور باشد که به او دستور دهید و او را مجبور کنید این کار را انجام دهد. در عوض اهمیت قوانین خانه و خانواده را به فرزندتان توضیح دهید و او را توجیه کنید.
9-برای کودکتان الگو باشید:
اگر والدین بر سر مسائل کوچک عصبانی شوند و همیشه جر و بحث کنند، کودکشان به احتمال بیشتری لجبازی می کنند و استرس خود را با خشم بروز می دهند. والدین اولین کسانی هستند که الگوی کودکان می شوند. پس اگر کودک دائما والدینش را عصبانی ببیند، نتیجه می گیرد عصبانی شدن بهترین واکنش در زمان مشکلات است. اگر والدین کودکان خوش رفتار می خواهند، باید الگوهای خوبی برای آنها باشند. با نشان دادن رفتار خوب این نوع رفتار را به آنها یاد دهید. اگر هرطور که می خواهید رفتار کنید، نباید انتظار داشته باشید کودکانتان خوش رفتار بار بیایند.
اگر کودکتان زیاد دروغ می گوید و نمی دانید با او چگونه رفتار کنید دلایل دروغگویی کودکان در سنین مختلف را بخوانید.
نظر (0)