ماه سوم بارداری به هفته های نهم تا سیزدهم بارداری اطلاق می شود. برای اینکه بارداری راحتی داشته باشید باید از ماه سوم بررسی های قبل از تولد را آغاز کنید و تمام مراقبت هایی را که انجام داده اید، ادامه دهید.
مادر در ماه سوم بارداری
با آغاز سومین ماه بارداری میزان گنادوتروپین انسانی در بدن مادر به بالاترین حد خود می رسد اما رفته رفته با تثبیت میزان هورمون بسیاری از مشکلات و علائم از بین می رود. در این ماه شکم مادر کمی بزرگتر می شود اگرچه چندان به چشم نمی آید و نظر دیگران را جلب نمی کند.
علائم ماه سوم بارداری
- تهوع صبحگاهی: تا ماه سوم حالت تهوع و استفراغ شما به اوج می رسد اما با پایان این ماه این تهوع ها کاهش می یابد. بیشتر زنان باردار با پایان سه ماهه اول حالت تهوعشان از بین می رود.
- خستگی: در دوران بارداری تغییر در سطح هورمونها باعث می شود که شما احساس خستگی و خواب آلودگی کنید. از آنجایی که بدن برای تامین مواد غذایی جنین به خون اضافی نیاز دارد بر فشار و قند خون تاثیرگذاشته می شود و همین مساله هم باعث خستگی می شود.
- تکرر ادرار: افزایش حجم خون به کلیه ها و افزایش اندازه رحم به مثانه فشار می آورد که باعث تکرر ادرار می شود.
- یبوست: افزایش سطح هورمون پروژسترون می تواند روند هضم را کندتر کند. رژیم غذایی نادرست همچنین از دلایل یبوست در بارداری است.
- ترشحات واژن: به دلیل سطح بالای استروژن و گشاد شدن دهانه رحم ممکن است که ترشحات واژن شما زیاد شود. ترشحات ممکن است نشانه هایی از عفونت رحم باشد.
- کمردرد و درد شکم: تغییر در سطح هورمونی باعث کمردرد می شود. علاوه بر این ، رحم در حال رشد به رباط ها و تاندون های شما فشار می آورد و باعث می شود درد در قسمت تحتانی شکم احساس شود. برخی از تمرینات کم تحرک و کشش به کاهش درد کمک خواهد کرد. اما قبل از شروع هرگونه تمرین در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید.
- نوسانات خلقی: ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن شما در سه ماهه سوم رخ می دهد نوسانات خلقی را تجربه کنید.
- از بین رفتن یا اشتیاق به مواد غذایی: در این دوره ممکن است به برخی مواد غذایی بی میل و به برخی دیگر تمایل شدید داشته باشید.
- تغییر در پستان ها: با آماده شدن بدن شما برای شیردهی، ممکن است سینه های شما نرم و سنگین شود. علاوه بر این ، اندازه پستان افزایش می یابد و هاله دور نوک سینه تیره تر و بزرگتر می شود.
- افزایش وزن: در ماه سوم بارداری وزن شما کمی افزایش پیدا می کند. این تغییر وزن از مادری به مادر دیگر متفاوت است اما با وجود این افزایش وزن رحم شما رشد بسیار کمی کرده است.
جنین در ماه سوم بارداری
شما می توانید تغییرات بدن خود را در سه ماهه اول احساس کنید اما هنوز خیلی زود است که حرکات جنین در شکمتان را حس کنید. جنین شما هنوز به اندازه ای نرسیده است که شما انتظار حرکت یا لگد زدنش را داشته باشید!
قد و وزن جنین در ماه سوم بارداری
در ماه سوم جنین شما به اندازه یک آلوی رسیده یا لیموی ریز است. قد جنین شما در پایان این ماه به بیش از هشت سانتی متر و وزنش به 42.5 گرم رسیده است.
کدام اندام ها در ماه سوم رشد می کند؟
سر جنین بسیار بزرگتر از بدن دیده می شود و مغز در حال رشد است. رگ ها از طریق پوست شفاف قابل مشاهده هستند و همچنین اثر انگشت جنین شما شکل می گیرد. پلک ها تشکیل شده و چشم را می پوشاند و زبان و دهان در حال توسعه است. قلب رشد می کند و صدای ضربان قلب در سونوگرافی شنیده می شود.
لوزالمعده شروع به کار کرده و انسولین تولید می کند و کلیه های توسعه یافته شروع به دفع ادرار می کند. گوش و بینی هم در این ماه قابل مشاهده است.
نگرانی های رایج در ماه سوم بارداری
- از بلند کردن اجسام سنگین و کارهای استرس زا که بر رحم فشار می آورد، خودداری کنید.
- از خوردن غذاهای تند و روغنی که می تواند باعث حساسیت هایی شود، پرهیز کنید.
- از پوشیدن لباس های تنگ که باعث ناراحتی بدن می شوند، خودداری کنید.
- داروهای مصرفیتان را با نظر پزشک قطع کنید زیرا ممکن است به جنین آسیب بزند.
مراقبت های ماه سوم بارداری
- غذای سالم بخورید: یک رژیم غذایی سالم و متعادل ، که شامل میوه ها و سبزیجات ، تخم مرغ ، پالس ، آجیل ، گوشت ، شیر ، انواع غلات کامل ، ماست و غیره باشد، انتخاب کنید. رژیم غذایی شما باید با تمام مواد مغذی ضروری مانند ویتامین ها ، چربی امگا 3، اسیدها ، کلسیم و فیبر غنی شود.
- استراحت کنید: تا آنجا که می توانید استراحت کنید. از خوابیدن روی پشت خود و خوابیدن ترجیحاً در سمت چپ یا راست خودداری کنید. شاید بخواهید از بالش های مخصوص زایمان استفاده کنید تا راحت بخوابید.
- مکمل های لازم را مصرف کنید: در ماه سوم به مصرف مکمل های اسید فولیک ادامه دهید ، زیرا برای جلوگیری از بروز نقایص هنگام تولد در کودک بسیار مهم هستند. اگر پزشکتان مکمل های ویتامین دیگری را تجویز کرده است ، باید آنها را نیز مصرف کنید.
- بهداشت را رعایت کنید: از بهداشت اطراف خود و همه چیزهایی که می خورید و استفاده می کنید ، اطمینان حاصل کنید. مراقب غذاهایی باشید که خطر عفونت باکتریایی را ایجاد می کنند. میوهها و سبزیجات را کاملاً بشویید تا هرگونه آلودگی از بین برود. هنگام باغبانی و تمیز کردن بستر حیوان خانگی دستکش بپوشید. همچنین مطمئن شوید که ناحیه واژن مرتباً تمیز و خشک نگه باشد.
- معاینه دندانپزشکی: از آنجا که مستعد ابتلا به خونریزی لثه به دلیل تغییرات هورمونی در این دوره هستید ، یک معاینه منظم از دندان انجام دهید. برای مسواک زدن از یک مسواک نرم استفاده کنید.
آزمایش های ماه سوم بارداری
- آزمایش ادرار
- نمونه گیری پرزهای جفت(cvs): این آزمایش برای تشخیص اختلالات ژنتیکی، کروموزومی، سندرم داون انجام می شود.
- آزمایش پیش از تولد(NIPT): برای تشخیص اختلالات کروموزومی انجام می شود.
- سونوگرافی: برای تعیین تعداد جنین، ضربان قلب و تاریخ تخمینی زایمان صورت می گیرد.
در ماه دوم بارداری چه بخوریم؟
تغذیه سالم در دوران حاملگی بسیار مهم است و باید توجه داشته باشید که کمبود برخی مواد غذایی می تواند آسیب های جبران ناپذیری به جنین بزند. مصرف لبنیات، کربوهیدارتها، میوه و سبزیجات در تغذیه ماه سوم بارداری بسیار مهم است.
ورزش در ماه 3 بارداری
- پیاده روی: اگر دچار خستگی و بیماری صبحگاهی هستید ، یک پیاده روی صبحگاهی بهترین و طراوت آور ورزش برای شماست. این موضوع کمک می کند تا روحیه شما بالا برود و جریان خون در بدن را افزایش دهد.
- شنا: عضلات شما را نرم کرده و گردش خون را افزایش می دهد.
- پیلاتس: ورزش پیلاتس باعث تقویت ماهیچه ها می شود و به افزایش انعطاف پذیری در دوران بارداری کمک می کند.
- ایروبیک: ایروبیک کم فشار قلب را تقویت می کند و درد بدن را تسکین می دهد.
نکاتی برای پدران در ماه سوم بارداری
- در بارداری وظیفه شما پدر خوب بودن است. در این مدت از همسر خود مراقبت کنید زیرا او هم خوشحال می شود که این کار را انجام می دهید. در اینجا چند نکته برای پدر خوب بودن وجود دارد:
- شریک زندگی شما ممکن است احساس ضعف کند. در این مدت به او در انجام کارهای خانه کمک کنید.
- او ممکن است تعاملات اجتماعی خود را برای مراقبت از خودش قطع کند. بنابراین ، می توانید با حضور در اطراف و درگیری در بعضی از برنامه های بارداری، از او حمایت کنید.
- همسر شما ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی نوسانات خلقی را تجربه کند. با مثبت بودن و پشتیبانی از او احساس خوبی در همسرتان ایجاد کنید.
نکات کلیدی ماه سوم
- اگر تاکنون به دیگران اطلاع ندادهاید، بارداری خودتان را اعلام کنید
- در محیط کارتان نیز اطلاع دهید که شما باردار هستید
- اگرچه خیلی زود است اما می توانید بخشی از وسایل کودکتان را خریداری کنید
سوالات متداول ماه سوم بارداری
در ماه سوم ممکن است چقدر وزن اضافه کنم؟
در این ماه از بارداری بسته به میزان وزنتان و استعداد بدنی 2 تا 3 کیلوگرم وزن اضافه می کنید.
در این ماه خطر سقط جنین وجود دارد؟
اگر با پایان ماه دوم بخش عمده ای از نگرانی در خصوص سقط جنین از بین رفته اما باز هم احتمال سقط جنین وجود دارد.
در ماه سوم جنسیت جنین مشخص می شود؟
اگرچه اندام های جنسی شروع به رشد کرده اند اما هنوز خیلی زود است تا جنسیت جنین شما مشخص شود.
نظر (0)