پرورش کودکان، امری بسیاری پیچیده است؛ حتی قبل از آن که فرزند شما به یک کودک نوپا یا خردسال پیش دبستانی تبدیل شود. با این حال، هر چه کودک شما بزرگتر شود، نقش و مسئولیت شما به عنوان والدین او نیز پررنگتر خواهد شد. اکنون، شما باید بر روی تربیت درست فرزند خود و فراهم کردن محیطی برای رشد مناسب او تمرکز کنید.
بدون شک، پرورش کودکان امری دلهرهآور است. این کار، مقدار قابل توجهی از وقت شما را میگیرد و به تلاشهای زیادی نیاز دارد. با همه این توصیفات، چند اقدام ساده در سنین پایین به شما کمک میکند تا از مهارتهای خود را برای پرورش بهتر فرزندتان ارتقا دهید.
روش های ساده برای تربیت کودک
در این مقاله، چند نکته ساده برای تربیت درست کودکان آورده شده است که شما هم باید در هنگام تربیت فرزند خود، آنها را به خاطر داشته باشید. رعایت این نکات، به شما در پرورش کودکی خوش اخلاق و سالم، در نتیجه بزرگسالی ایدهآل کمک قابل توجهی خواهد کرد.
اختصاص زمان باکیفیت به کودکان
اختصاص زمان، اولین و احتمالاً بهترین روش برای تلقین رفتارها و ارزشهای خانواده به کودکان میباشد. رعایت این نکته ممکن است در دنیای مدرن امروزی سخت باشد؛ اما شما باید تلاش کنید تا زمان باکیفیتی را به فرزند خود اختصاص بدهید. شما میتوانید این کار را با برنامهریزی روزمره انجام دهید؛ به عنوان مثال، اطمینان حاصل کنید کل اعضای خانواده، حداقل برای هر وعده غذایی در خانه جمع شوند. از این زمان برای تشویق کودک خود به صحبت کردن در مورد مسائل روز خود استفاده کنید.
قبل از موعظه، الگوی فرزند خود باشید
در نظر داشته باشید که فرزند شما بسیار باهوش هستند؛ او هر کاری را که شما یا پدرش انجام دهید، فوراً تقلید میکند. شما میتوانید از این نکته به نفع خود استفاده کنید؛ مطمئن باشید که برای فرزند خود به عنوان اولین الگو هستید. پس، برای آموزش عادات مثبت به کودک، نسبت به زندگی خود نیز چشماندازی مثبت داشته باشید.
به فرزند خود آزادی بدهید
این کار سختی است؛ اما شما به عنوان والدین باید آمادگی داشته باشید که به فرزند خود آزادی دهید. اجازه دهید تا کودک شما در موارد خاص مانند انتخاب اسباببازی، غذا خوردن و غیره تصمیمات خود را اتخاذ کند. از امرونهی کردن به کودک خود اجتناب نمایید؛ او را راهنمایی کنید تا از انتخاب تصمیمات صحیح اطمینان حاصل کند.
تربیت معادل با تنبیه نیست
اعمال محدودیتها و قوانین در حقیقت به معنای آموزش کودک دربارهی نحوهی رفتار در دنیا و کمک به او است اما این مساله معادل تنبیه به ویژه از نوع فیزیکی نیست بلکه باید روشهای دیگری در پیش بگیرید.
انرژی خود را برای مسائل جدی بگذارید
کودکان نمیتوانند تعداد زیادی قاعده و قانون را هضم کنند و در مواجهه با قوانین بیشمار، بیعلاقه و بیتوجه میشوند. بحث دربارهی مسائل پیشِ پاافتادهای مثل انتخاب لباسشان یا حرف بدی که در موقعیت خاصی از دهانشان بیرون آمده است را فراموش کنید. تمرکز خود را بر قانونهای واقعا مهمی مثل ممنوعیت برخورد فیزیکی با دیگران، گفتار گستاخانه یا دروغ گفتن بگذارید.
جنگ بر سر غذا ممنوع
یکی از کارهایی که تاثیر منفی در تربیت کودکان دارد بحث و جدل درباره غذا خوردن است. کودک شما به خوبی میداند چه مقدار غذا نیاز دارد و اگر گرسنه باشد غذا خواهد خورد. البته شما نیز سعی کنید غذای مورد علاقه کودکان را بیشتر درست کنید.
محیط سالمی را برای پرورش فرزند خود فراهم کنید
لازم است بدانید که یک خانواده پایدار و خوشحال، جنبههای روانی کودک شما را تقویت میکند و باعث افزایش اعتماد بهنفس او میشود. همچنین، وجود هرگونه استرس در محیط خانوادگی شما میتواند به سادگی به روحیه فرزند شما منتقل شود. بر این اساس، حتماً یک محیط خانه متعادل و مثبت را برای تربیت کودک خود فراهم کنید. بحث و گفتگو، چیزی است که اغلب زوجین با آن روبرو میشوند؛ در جلوی فرزند خود به هیچ وجه با یکدیگر بحث نکنید. در موارد غیر قابل اجتناب، به فرزند خود بگویید که گاهی اوقات، مادر ها و پدر ها با هم دعوا میکنند، اما آنها همدیگر را خیلی دوست دارند. همچنین، عشق خود را نسبت به کودکان تقویت کنید.
محبت خود را به همسرتان در مقابل کودکان نشان دهید
گاهی اوقات همسرتان را در آغوش بکشید و حرفهای محبت آمیز به او بزنید. نشان دهید که چقدر همسرتان را دوست دارید و محبت در بین شما در جریان است. شما خودتان اولین الگوی صحیح برای تربیت کودکتان هستید.
فرزند خود را به انجام سرگرمیهای موردعلاقه خود تشویق کنید
ممکن است به زودی متوجه شوید که کودک شما به سرگرمیهای خاصی علاقهمند شده است؛ حتماً او را به انجام این کار ترغیب کنید. برای این منظور، شما میتوانید فرزند خود را در برخی از کلاسهای حرفهای ثبت نام کنید؛ او در این کلاس ها میتواند راهنماییهای مناسبی را دریافت کند. در نهایت، پشتیبان فرزند خود باشید و به آنچه که او انجام میدهد، علاقه نشان دهید.
برای فرزند خود کتاب بخوانید
مهم است که عادت به کتاب خواندن را در کودک خود تقویت کنید، زیرا کتاب خواندن بسیاری از عادتهای خوب را تحریک میکند و تأثیر مثبتی بر آگاهی و تربیت کودک خواهد داشت. همچنین، شما میتوانید برای فرزند خود شعر بخوانید. علاوه بر این موارد، با کودک خود در مورد کتابها و داستانهای مختلف صحبت کنید؛ با هم به یک فروشگاه کتاب بروید و کتابهای آموزنده را به او توصیه کنید.
از شوخ طبعی خودتان کمک بگیرید
تربیت صحیح کودک قطعا کار دشواری است و ممکن است شما را عصبی و خسته بکند. در چنین مواقعی به یاد بیاورید که شما نمیتوانید همه کارها را به طور کامل و به نحو احسن انجام دهید. پس بخندید و با کودکتان شوخی کنید تا کحیط شادتری را فراهم کنید.
اوقاتی شیرین با فرزندانتان خلق کنید
کودکان احتمالا چیزهایی که به آنها میگویید را فراموش میکنند، اما سنتهای تکرارشوندهی خانوادگی را به خاطر خواهند داشت، کارهایی مثل اینکه چگونه برای خواب آماده میشدهاید یا چطور شبها دستهجمعی بازی میکردید.
فرزند خود را برای مقابله با مشکلات آماده کنید
ما به عنوان والدین یک کودک تمایل داریم تا از فرزندان خود در برابر هر مشکلی محافظت کنیم؛ اما این کار به رشد روحی آنها كمك نمیكند؛ در عوض، کودک را به شما وابستهتر میكند. اگر فرزند شما در مواردی که نیاز به تصمیمگیری سریع دارد، عصبی رفتار میکند، او را ترغیب کنید تا در مورد مسائل بیندیشد. همچنین، اجازه دهید تا کودک درباره مسائل کوچکتر تصمیم بگیرد؛ مانند آنچه که برای شام میخورید یا لباسهایی که او دوست دارد بپوشد. این روند، اعتمادبهنفس فرزند شما را تقویت میکند و به او فرصتی میدهد تا فکر کند؛ صفتی که برای حل مسئله ضروری است.
نه گفتن را بیاموزید
نه گفتن برای اشتغال بیشتر به کار را بیاموزید و مطمئن باشید هیچ چیزی به اندازه زمانی که با فرزندتان میگذرانید برای او و تربیت کودک ارزشمند نیست
در برابر بیاحترامی فرزندتان قاطعانه عمل کنید
به فرزندتان اجازه ندهید با شما یا دیگران با گستاخی و بی ادبی صحبت کند. اگر چنین اتفاقی رخ داد قاطعانه بگویید که در صورت تکرار با این مساله جدی برخورد خواهید کرد.
آموزش پذیرش عدم موفقیت به کودکان
به فرزندتان آموزش دهید که شکست خوردن نیز، امری کاملاً خوب است. پس از هر شکستی، او باید برای رسیدن به موفقیت، بیشتر تلاش کند. در واقع، شما باید به فرزند خود بیاموزید که پیروزی و باخت بخشی از زندگی است؛ در صورت شکست، فرزند خود را تحقیر نکنید. همیشه کودک را ترغیب کنید که در صورت پیروزی یا شکست، به تلاش خود ادامه دهد.
تربیت کودک از منظر اسلام
دین مبین اسلام و ائمه ما نکاتی بسیار کلیدی درباره تربیت صحیح کودک بیان کردهاند. امام صادق (ع) می فرمايد: «كودك هفت سال بازي می كند و هفت سال خواندن و نوشتن می آموزد و هفت سال (مقررات زندگی) حلال و حرام را ياد می گيرد». (اصول كافي ج 6 ص 47 و 46)
امیرالمومنین(ع) نیز درباره نحوه تربیت کودک میفرمایند:"فرزندان خود را به عادات و آداب خود مجبور نكنيد؛ زيرا آنها براي زماني غير از زمان شما خلق شده اند." (نهج البلاغه گفتار 240)
در نهایت تمام آنچه که شما برای تربیت کودک خود نیاز دارید، صبر و فداکاری زیاد است که میتواند در مواقع ناامیدی و عصبانیت به شما کمک کند. اطمینان حاصل کنید که به طور مرتب با فرزند خود صحبت میکنید و سعی کنید تا حد ممکن تمام اعضای خانواده را در کنار هم قرار دهید.
نظر (0)