احتمالا شما مدتهاست که در پی مادر شدن هستید شاید شما دچار ناهنجاری هایی باشید که مانع بارداریتان باشد و از اطلاع نداشته باشید، پزشک متخصص زنان از شما می خواهد تا عکس رنگی رحمتان را برایش بیاورید تا دقیق تر به مشکل شما پی ببرد و بتواند شما را به آرزوی مادر شدن برساند، روشی سرپایی می باشد و توسط رادیولوژیست انجام میشود و به طور متوسط در حدود 45- 10 دقیقه به طول میانجامد. ما در این مطلب سعی کرده ایم هر چه که باید درباره این روش بدانید را به شما بگوییم ، با ما همراه باشید...
عکس رنگی رحم یا هیستروسالپنگوگرافی (HSG) چیست؟
هیستروگرافی یا لوله نگاری رحم (HSG) یک روش مبتنی بر اشعه X است که به ارزیابی حفره رحمی و لوله های فالوپ زنان کمک قابل توجهی می کند. لازم است بدانید که از این آزمایش پزشکی غیر تهاجمی ، که یک تصویر ویدئویی از رحم بیمار را در اختیار پزشک متخصص زنان و زایمان قرار می دهد، به عنوان "فلوروسکوپی" نیز یاد می شود. این روش، از اشعه ایکس و مواد حاجب محلول در آب استفاده می کند تا تصاویر داخل رحمی از بدن بیمار را که می تواند توسط رادیولوژیست تفسیر شود، تهیه کند.
چه زمانی پزشک عکس رنگی از رحم را برای بیمار تجویز میکند؟
این روش معمولاً برای بررسی وضعیت بدن زنانی که دچار نازایی یا مشکلات بارداری هستند، تجویز میشود. تصویربرداری از رحم و لولههای رحمی به تعیین برخی موارد در بدن زنان بیمار کمک می کند که مهم ترین این موارد به شرح زیر می باشند:
- شکل و ساختار رحم زنان
- بررسی می کند که لوله های فالوپ بیمار چقدر باز هستند
- تشخیص وجود زخم داخل حفره رحم یا صفاقی (شکم)
- بررسی علت اصلی سقط جنین های مکرر به دلیل ناهنجاری های اکتسابی و مادرزادی در بدن زنان
همچنین، پزشک متخصص زنان و زایمان می تواند از این روش برای تعیین انواع ناهنجاری های رحمی در بدن زنان استفاده کند که مهم ترین این موارد به شرح زیر می باشند:
- چسبندگی رحم زنان
- تشخیص وجود توده های توموری در بدن زنان
- فیبروئید رحمی
- علاوه بر این موارد، برای ارزیابی اثرات جراحی های لوله ای نیز می توان از روش هیستروگرافی (لوله نگاری رحم) استفاده کرد که مهم ترین
- این موارد نیز به شرح زیر می باشند:
- انسداد لوله های فالوپی زنان به دلیل زخم یا عفونت
- بسته شدن لوله های رحمی زنان
- بسته شدن لوله های فالوپ در هنگام عقیم سازی و عمل معکوس عقیم سازی
- باز شدن مجدد لوله های فالوپ به دلیل بیماری یا عقیم سازی ناموفق
چه کسانی نباید عکس رنگی رحم بگیریند؟
در نظر داشته باشید زنانی که باردار هستند یا یکی از شرایط خاص زنانه را دارند، نباید از روش تصویربرداری از رحم و لولههای رحمی استفاده کنند. برخی از موارد منع استفاده از این روش برای زنان به شرح زیر می باشند:
- عفونت لگن
- خونریزی شدید رحم در زمان انجام هیستروسالپنگوگرافی
- بیماری های مقاربتی بدون درمان
- اگر احتمال میدهید که باردار هستید
- آلرژی به اشعه ایکس یا برخی شرایط پزشکی خاص (بنا به تشخیص پزشک متخصص زنان و زایمان)
گرفتن عکس رنگی از رحم یا هیستروسالپنگوگرافی چگونه انجام می شود؟
در طی این روش، دستگاه از پرتو مداوم اشعه ایکس استفاده می کند تا تصاویر متحرکی از داخل بدن شما ایجاد کند که توسط ردیاب ضبط شده، سپس بر روی مانیتور مورد ارزیابی قرار گیرد. ماده کنتراست مورد استفاده برای این عمل، به داخل حفره رحمی بیمار تزریق می شود تا قسمت معاینه تاریک شود. در مرحله بعدی، کنتراست تصویر به صورت الکترونیکی به رنگ سفید برگردانده شده و به رادیولوژیست کمک می کند تا اندامهای داخلی خانم بیمار را مورد بررسی قرار دهد. همچنین، این تصاویر می توانند به صورت فایل های دیجیتالی روی رایانه، جهت بررسی های بعدی، ضبط و ذخیره شوند.
برای هیستروگرافی از چه تجهیزاتی استفاده می شود؟
- یک دستگاه رادیوگرافی
- یک یا دو لوله اشعه ایکس و یک آشکارساز که بالای دستگاه رادیوگرافی به حالت معلق قرار گرفته است
- مانیتور شبیه تلویزیون
مزایای تست عکس رنگی از رحم بدون درد با بیهوشی چیست؟
با توجه به اینکه عکسبرداری هیسترو سالپنگوگرافی درگروهی از بانوان با درد و ناراحتی همراه بوده و عده ای نیز از انجام آن در حالت بیداری به دلیل هراس و یا مسائل دیگر اجتناب میکنند، در بعضی از مراکز این امکان فراهم شده است.
از مزایای بیهوشی در هیستروگرافی نبودن انقباضات عضلات لگن و کاهش مقاومت در برابر قرار دادن وسایل در داخل واژن میباشد که این امر موجب کاهش تعداد عکسهای گرفته شده (میزان اشعه دریافتی کمتر) و کاهش میزان داروی تزریق شده میشود. بعلاوه چون در مواردی ممکن است لوله های رحمی بر اثر اسپاسم ناشی از اضطراب و یا درد باز نشوند در حالت بیهوشی این اسپاسم از بین رفته و دارو راحتتر از لوله ها عبور میکند.
اعمال بیهوشی توسط پزشک متخصص بیهوشی صورت گرفته و این بیهوشی در حدی است که بیمار متوجه درد و ناراحتی های هیستروگرافی (HSG) نشود و نسبت به بیهوشی اعمال جراحی بسیار سبک تر میباشد.این بیهوشی بی خطر بوده و با توجه به مراقبت های صورت گرفته هیچ گونه عوارضی ندارد.
ضمنا حضور همسر و یا محارم بیمار در موقع انجام عکس برداری با بیهوشی الزامی است
چگونه باید بیمار را برای انجام روند برداشت عکس رنگی رحم آماده کرد؟
این عمل معمولاً یک هفته پس از پریود، اما قبل از آغاز روند تخمک گذاری در بدن زنان انجام می شود. این زمان بندی احتمال هرگونه بارداری را رد می کند. در ادامه این مقاله، نحوه آماده شدن بیمار برای هیستروگرافی یا لوله نگاری رحم، ارائه شده است که به شرح زیر می باشند:
- به شما توصیه می شود که یک روز قبل از انجام عمل هیستروگرافی ، یک نوع ملین را برای تمیز کردن روده های خود استفاده کنید. این کار به پزشک معالج کمک می کند تا حفره رحمی بیمار را به وضوح مشاهده کند.
- برای رفع هرگونه ناراحتی یا درد، به بیمار داروی مسکن یا آرام-بخش تجویز می شود. این دارو شامل 600-800 میلی گرم ایبوپروفن (Advil یا Motrin) است که حدود یک تا دو ساعت قبل از عمل باید مصرف شود. با این حال، اگر خانمی به مصرف داروهای ایبوپروفن و آسپیرین یا داروهای شبه آسپیرین حساسیت داشته باشد، پزشک به او توصیه می کند که دوز بیشتری از تیلنول را مصرف کند. در بعضی موارد، پزشک معالج ممکن است قبل از هیستروگرافی ، مصرف یک نوع آنتی بیوتیک (به طور کلی، داکسی سایکلین) را هم به بیمار خود تجویز کند.
- از شما خواسته می شود تا جواهرات، عینک یا لوازم جانبی دندانپزشکی خود درآورید تا از تداخل فلزات با اشعه ایکس جلوگیری شود. همچنین، پزشک شما می خواهد تا قبل از انجام عمل، لباس راحتی بپوشید.
در نهایت، شما باید به تکنسین اجازه دهید تا از هرگونه حساسیت دیگر بدن شما، از جمله آلرژی به بتادین که می تواند روی پوست یا مهبل شما استفاده شود، آگاه باشد.
گرفتن عکس رنگی رحم یا هیستروسالپنگوگرافی چگونه انجام می شود؟
- در ابتدا، از بیمار خواسته می شود که پشت خود را دراز بکشد و زانوهای خود را خم کند.
- برای باز نگه داشتن دیواره های واژن و دهانه رحم، یک اسپکولوم داخل واژن بیمار خواهد شد.
- سپس، دهانه رحم تمیز شده و بی حسی موضعی به بدن خانم بیمار تزریق می شود. علاوه بر این مورد، یک کانول یا سوند در انتهای آن وارد مهبل بیمار می شود. کاتتر، ماده حاجب (رنگ) را درون رحم، لوله فالوپی و حفره صفاقی بیمار می کند. اگر لوله های فالوپ مسدود شده باشد، در این صورت مایعات سعی می کند تا آن ها را باز کند.
- پس از آن، اسپکولوم با دقت برداشته شده و بیمار در زیر دستگاه اشعه ایکس قرار می گیرید. در نهایت، تصاویر توسط دوربین فلوروسکوپی گرفته می شوند.
- به یاد داشته باشید که در صورت بروز هرگونه ناهنجاری، ممکن است شما برای به دست آوردن تصاویر، مجبور شوید تا 30 دقیقه صبر کنید؛ این روند طولانی به پزشک معالج کمک می کند تا سرنخ-های دقیق تری را درباره هرگونه ناهنجاری در بدن شما به دست آورد. همچنین، ممکن است پزشک از شما بخواهد که موقعیت خود را تغییر دهید تا او از نمای دقیق تری، وضعیت رحم شما را مورد بررسی قرار دهد.
- پس از انجام هیستروسالپنگوگرافی، سوند برداشته می شود.
برای بررسی هرگونه زخم تخمدان نیز در روز بعد از عمل، دوباره از تصویربرداری به کمک اشعه ایکس استفاده می شود. در طی این روش، از حداقل میزان تابش اشعه استفاده می شود تا اطمینان حاصل شود که بیمار در معرض اشعه X خفیف تر قرار گرفته است. اگر یک نوع ناهنجاری بالقوه در بدن خانم بیمار شناسایی شود، روند درمان او شروع شده و معاینات بیشتری توصیه می شود تا پزشک متخصص زنان و زایمان روند واکنش بدن به روش درمانی را مورد بررسی قرار دهد.
در هنگام هیستروگرافی یا لوله نگاری رحم و بعد از آن چه اتفاقی می افتد؟
لازم است بدانید زنانی که تحت هیستروسالپنگوگرافی قرار می گیرند، ممکن است ناراحتی های جزئی را تجربه کنند. این خانم ها ممکن است متوجه برخی علائم خاص در بدن خود شوند که شایع ترین این موارد به شرح زیر می باشند:
- خونریزی کم از واژن زنان
- گرفتگی عضلات رحم
- احساس سرگیجه یا ضعف شدید
- درد شکم
نکات حیاتی بعد از گرفتن عکس رنگی رحم :
حتماً تا دو روز بعد از هیستروسالپنگوگرافی ، از تامپون استفاده نکنید، دوش نگیرید و از مقاربت جنسی با همسر خود اجتناب کنید.
چه موقع بعد از گرفتن عکس رنگی رحم باید به پزشک مراجعه کنم؟
گرفتن عکس رنگی از رحم ، روشی کم خطر است که عوارض کمی را در بدن زنان به وجود می آورد. با این حال، برخی از خانم ها ممکن است واکنش آلرژیک بدن خود نسبت به ورود ماده حاجب مورد استفاده در طول عمل، عفونت لگنی یا آسیب دیدگی رحم را تجربه کنند. بر این اساس، در صورت بروز برخی علائم خاص در بدن خود بعد از انجام هیستروسالپنگوگرافی، حتماً با پزشک متخصص زنان و زایمان تماس بگیرید. برخی از این علائم به شرح زیر می باشند:
- استفراغ
- درد شدید شکم یا گرفتگی عضلات رحمی
- غش کردن یا بی حالی شدید
- ترشحات واژن بیش از حد
- تب یا لرز
- خونریزی شدید واژن
- خارش، بروز بثورات پوستی یا کهیر
- بروز مشکل در روند تنفس یا بلعیدن
مزایای گرفتن عکس رنگی رحم چیست؟
- این روش بدون هیچ گونه عارضه ای انجام می شود، اغلب پزشکان متخصص زنان و زایمان عقیده دارند که هیستروسالپنگوگرافی ، یک روش
- غیر تهاجمی است.
- این روش کوتاه مدت بوده و روند انجام آن 30-45 دقیقه طول می کشد.
- به تشخیص ناهنجاری های رحمی و دلایل ناباروری در بدن زنان کمک قابل توجهی می کند.
- بعضی اوقات، روش هیستروگرافی می تواند به باز کردن لوله های فالوپی مسدود شده در بدن بیماران کمک کند.
- این روش، عوارض جانبی ندارد.
محدودیت های استفاده از هیستروسالپنگوگرافی یا گرفتن عکس رنگی از رحم چیست؟
هیستروگرافی همانند سایر روش های تشخیصی دارای محدودیت هایی است که مهم ترین این موارد به شرح زیر می باشند:
این روش نمی تواند ناهنجاری های دیواره رحم ، تخمدان ها و ساختار لگن را تشخیص دهد.
هیستروسالپنگوگرافی نمی تواند تمام دلایل ناباروری، مانند عدم توانایی تخمک بارور شده در اتصال به دیواره رحم یا تعداد اسپرم غیر طبیعی را نشان دهد.
آیا جایگزینی برای روش هیستروسالپنگوگرافی وجود دارد؟
بله وجود دارد، گزینه های جایگزین برای این روش به شرح زیر می باشند:
- لاپاروسکوپی - لاپاروسکوپی یک نوع عمل جراحی است که با انجام بی حسی عمومی انجام می شود.
- هیستروسکوپی – این روش نمای کاملی از قسمت داخلی رحم بیمار را نشان می دهد، اما نمی تواند هیچ نوع انسداد در لوله های فالوپ را تشخیص دهد.
- سونوهیستروگرافی – این روش برای مشاهده قسمت داخلی رحم از سونوگرافی استفاده می کند؛ اما هیچ ناهنجاری را در لوله های فالوپ زنان تشخیص نمی دهد.
ین روش نسبتاً بی خطر است و غالباً در موارد خاص، جهت بررسی وضعیت بدن بیمار توصیه می شود. اگر در مورد این روش سؤالی دارید، پیش از انجام هیستروگرافی ، در قسمت نظرات همین پست از متخصصان سایت مامانم دات کام بپرسید.
هزینه عکس رنگی رحم در سال جاری چقدر است؟
هزینه در سال 98 بدون بیمه و آزاد حدود 250 هزار تومان و همراه با داروها حدود 50 هزار تومان که جمعا 300 هزار تومان خواهد بود و با بیمه تامین اجتماعی هزینه تا 200 هزار تومان کسر خواهد شد ، ولی در صورتی که بیهوشی یا عمل دیگری انجام شود تا 350 هزار تومان هزینه خواهد بود
این هزینه ها می تواند با توجه به شهر و منطقه و کلینیکی که در آن انجام میشود تغییر کند و صددرصد نمیباشد.
نظر (0)