برخی از نوزادان زیاد گریه میکنند، اما ممکن است از چشم آنها اشکی سرازیر نشود. در مورد بعضی از نوزادان، ممکن است چشمها حتی زمانی که کودک گریه نمیکند، آبکی به نظر برسند. آیا تا به امروز، به این موضوع فکر کردهاید که چرا این اتفاق در چشمهای برخی از نوزادان رخ میدهد؟
در ابتدا به یاد داشته باشید که چشمهای آبکی در نوزادان چیزی نیست که نگران آن باشید. این امر میتواند به دلایل مختلفی در بدن فرزند شما رخ دهد: بیشتر این موارد بیضرر هستند؛ فقط چند مورد از آنها به دلیل وضعیت پزشکی زیربنایی رخ میدهند. در ادامه این مقاله، به شما خواهیم گفت که چرا برخی از کودکان دارای چشمهای آبکی هستند؛ والدین برای بهبود وضعیت چشمهای فرزند خود چه کارهایی را باید انجام دهند.
چه عواملی باعث ایجاد چشمهای آبکی در نوزادان میشود؟
چشمهای آبکی (در اصطلاح پزشکی Epiphora) به دلیل وجود بیش از حد اشک در چشمهای نوزادان رخ میدهند. مهمترین دلایلی که باعث آبکی شدن چشمهای نوزادان میشوند، به شرح زیر میباشند:
1-کانالهای اشکآور نوزادی مسدود شده باشد:
لازم است بدانید که اشک نوزادان توسط غده اشکی واقع در بالای چشم تولید میشود. وقتی اشک در سطح چشم حرکت کرد، وارد دو سوراخ ریز درون گوشه داخلی چشم میشود. هر سوراخ به مجرایی منتهی میشود. این دو مجرا وارد یک لوله بزرگتر میشوند؛ یعنی مجرای اشکی که به آن "مجاری بینی" نیز گفته میشود. مجرای اشک مسئول تخلیه اشک اضافی از چشمهای نوزادان به داخل حفره بینی است.
اگر کودکتان یبوست میشود و دنبال راهی برای درمان ان هستید این مطلب 5 ماده غذایی برای درمان یبوست کودکان را بخوانید
انسداد مجرای اشک در بدن هر کودکی میتواند از تخلیه اشکهای او به داخل حفره بینی جلوگیری کند. در نتیجه، وجود اشک بیش از حد در چشمهای کودک میتواند آنها را آبکی کند. طبق نتایج تحقیقات اخیر آکادمی چشم پزشکی آمریکا، حدود 20٪ از نوزادان در بدو تولد دارای مجاری اشک مسدود هستند؛ اما این شرایط در چهار تا شش ماه اول زندگی هر نوزادی، خود به خود برطرف میشود. برخی از مهمترین دلایل انسداد مجرای اشک در نوزادان عبارتند از: انواع عفونتهای چشم، ناهنجاریهای استخوانی و حتی آسیبدیدگی در صورت کودک. علاوه بر این موارد، عفونت مجرای اشک که با عنوان "داکریوسیستیت" شناخته میشود، نیز یک بیماری وثیقهای است که به دلیل مجاری اشک مسدود شده رخ میدهد و باعث ایجاد چشمهای آبکی در نوزادان میشود.
2-عفونت چشمهای نوزادان:
یکی از اولین علائم چشمهای آلوده در نوزادان، ترشح بیش از حد اشک است. بروز چندین نوع عفونت چشم میتواند منجر به آبکی شدن چشمهای نوزادان شود که یکی از شایعترین این عفونتها، ملتحمه است؛ این عفونت با عنوان "چشم صورتی" نیز شناخته میشود. کودک مبتلا به ملتحمه علائم دیگری مانند قرمزی و سوزش مداوم چشمها را نیز تجربه خواهد کرد. عفونت دیگری که میتواند باعث ایجاد چشمهای آبکی در نوزادان شود، به دلیل عفونت روغن یا غده عرق روی پلک ایجاد میشود. این نوع عفونت باعث ایجاد یک برآمدگی قرمز دردناک در پلکهای کودک خواهد شد.
3-بروز آلرژی در بدن کودک:
اگر کودک شما آلرژی داشته باشد، به عنوان یکی از مهمترین علائم این مشکل، با چشمهای آبکی روبرو میشود. در نظر داشته باشید که نوزادان میتوانند به هر چیزی مانند گرده موجود در هوا و خز حیوان خانگی خود حساسیت نشان دهند. جالب است بدانید که چشمهای آبکی ناشی از آلرژی، به دلیل وجود علائم دیگری مانند کهیر و تورم صورت احتمالاً راحتتر از سایر عوامل بروز این مشکل، قابل شناسایی و درمان هستند.
4-عفونتهای تنفسی بینی و فوقانی:
به خاطر بسپارید که چشمهای آبکی در نوزادان به همراه آبریزش بینی از جمله علائم اساسی بروز عفونتهای تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی است. در واقع، عفونتهایی که بر سیستم تنفسی فوقانی کودکان، به ویژه حفره بینی تأثیر میگذارد، ممکن است منجر به آبکی شدن چشمهای نوزادان شوند.
5-ناهنجاریهای بینی، جراحات و رشد اجزای خارجی:
شرایطی مانند پولیپ بینی و تومورهای اطراف مجرای اشک نیز میتواند آنها را مسدود کند و منجر به آبکی شدن چشمهای نوزادان شود. جراحات صورت به خصوص آسیبدیدگی استخوانهای اطراف چشم و بینی میتواند به این بافت از بدن نوزادان آسیب برساند. ممکن است در نتیجه چنین مشکلاتی، چشمهای نوزاد دچار اشک شود.
به دلایل سادهای مانند وجود مژه در چشم نیز، چشمهای کودک میتواند آبکی شود. بر این اساس، چه زمانی باید در مورد چشمهای آبکی در نوزادان با پزشک متخصص اطفال مشورت کرد؟
اگر بدن نوزادتان دچار کم آبی شده است دنبال راهی برای حل این مشکل هستید خواندن این مطلب جلوگیری از کم آبی بدن نوزادان با مصرف خیار به شما توصیه میشود
چه زمانی باید در مورد چشمهای آبکی در نوزادان، با پزشک متخصص اطفال مشورت کرد؟
اگر فرزند شما، برخی علائم شدید را به همراه چشمهای آبکی تجربه کند، باید در اسرع وقت او را نزد پزشک متخصص اطفال ببرید. شایعترین این علائم به شرح زیر میباشند:
- قرمزی و التهاب بافت چشم
- تخلیه چرک یا ترشحات زرد از چشمهای نوزاد
- چسبندگی چشمهای آبکی کودک
- تورم پلکها
- تورم بینی، گلو یا قسمتی از صورت
- تحریک و ناراحتی نوزاد که در روند خوردن و خوابیدن او اختلال ایجاد میکند
پزشک معالج، علت اصلی بروز چشمهای آبکی در نوزادان را از طریق معاینه چشم و برخی آزمایشات تشخیص میدهد. سپس، روشهای درمان مناسب را جهت بهبود سریعتر وضعیت بدن بیمار تجویز میکند.
روشهای درمان چشمهای آبکی در نوزادان:
لازم است بدانید که روش درمان چشمهای آبکی در نوزادان به علت بروز این مشکل بستگی دارد. در ادامه این مقاله، داروهای معمول مورد استفاده جهت درمان چشمهای آبکی در نوزادان ارائه شده است که رایجترین این موارد به شرح زیر میباشند:
- قطره چشم آنتیبیوتیکی، به منظور خلاص شدن از شر باکتری که باعث بروز بیماری ملتحمه شده است.
- همچنین، برای کنترل اشک و محدود کردن روند تولید اشک اضافی در چشم نوزادان، از انواع قطرههای چشم استفاده میشود.
- علاوه بر این موارد، برای خلاص شدن از سرماخوردگی یا سایر عفونتهای دستگاه تنفسی، داروهای خوراکی مانند آنتیبیوتیک مورد استفاده قرار میگیرد.
- به یاد داشته باشید که آنتیهیستامینها نیز با تنظیم واکنشهای سیستم ایمنی بدن نوزاد، به کنترل آلرژی کمک شایانی میکنند؛ بنابراین، میتوان ادعا کرد که استفاده از این گروه داروها علائمی مانند چشمهای آبکی را در اسرع وقت درمان میکند.
- ماساژ چشمهای نوزاد جهت باز شدن مجرای اشک مسدود شده میتواند مفید باشد؛ این راهکار، علائم چشمهای آبکی مادرزادی در نوزادان را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. پزشک متخصص اطفال به والدین نشان میدهد که چگونه باید چشمهای آبکی فرزند خود را به درستی ماساژ دهند.
- درمان پولیپ و تومورهای بینی نیز میتواند چشمهای آبکی در نوزادان را درمان کند.
- اغلب پزشکان متخصص اطفال عقیده دارند که در صورت سرماخوردگی ویروسی، شما باید منتظر باشید تا سیستم ایمنی بدن کودک عوامل بیماریزا را به تنهایی پاک کند. زمان لازم برای بهبودی بسته به علت بروز بیماری متفاوت است.
علاوه بر این موارد، ممکن است شما بخواهید تا در مورد شرایط موجود، در خانه نیز کاری انجام دهید. در مرحله بعدی، ما در مورد راهحلهای خانگی برای درمان چشمهای آبکی در کودکان مطالبی را ارائه خواهیم کرد.
آیا داروهای خانگی برای درمان چشمهای آبکی در نوزادان وجود دارد؟
در نظر داشته باشید که چشمهای نوزادان، اعضای ظریفی هستند که باید با احتیاط فراوانی به آنها رسیدگی شود؛ بنابراین، قبل از اینکه چارهای را برای درمان بیماری چشمی در نوزادان مانند چشمهای آبکی در خانه امتحان کنید، با پزشک متخصص اطفال مشورت نمایید. در ادامه این مقاله، چند روش درمانی خانگی که میتوانید برای کاهش ناراحتی چشمهای آبکی نوزاد خود مورد استفاده قرار دهید، آورده شده است که مهمترین این موارد به شرح زیر میباشند:
- از قرار گرفتن در معرض نور روشن یا نور شدید آفتاب که ممکن است چشمهای فرزند شما را تحریک کند، خودداری کنید.
- مایعات مورد نیاز بدن نوزادان در هنگام سرماخوردگی تأمین کنید.
- با استفاده از دستگاه مرطوبکننده، اتاق نوزاد را به خوبی مرطوب نگه دارید؛ این میتواند به کاهش سوزش چشمهای آبکی در کودکان کمک شایانی کند.
- کودک را در محیط بدون گرد و غبار نگه دارید تا از تحریک بیشتر چشمهای آبکی او جلوگیری شود.
- و در آخر، از دستمال مرطوب و ترجیحاً ضدعفونیکننده برای پاک کردن اشک و مخاط صورت نوزادان استفاده کنید؛ از این وسیله برای پاک کردن چشم یا پلک کودک به طور مستقیم استفاده نکنید.
علاوه بر این موارد، شما میتوانید با انجام چند اقدامات پیشگیرانه، خطر ابتلا به چشمهای آبکی را به حداقل برسانید.
چگونه میتوان از بروز چشمهای آبکی در نوزادان جلوگیری کرد؟
با کاهش علل بروز انواع بیماریها میتوان از آبکی شدن چشمهای نوزادان جلوگیری کنید. برخی از مهمترین راهکارهای پیشگیری از بروز چشمهای آبکی در نوزادان به شرح زیر میباشند:
-
بهداشت مناسب نوزادان را حفظ کنید:
دست و اسباببازیهای کودک خود را تمیز نگه دارید. همچنین، هر کسی که مبتلا به سرماخوردگی باشد، باید از تماس با کودک خودداری کند. در صورت نیاز، اطمینان حاصل کنید که دستهای خود را قبل از در آغوش گرفتن کودک یا دست زدن به وسایل او شسته باشید. این مراحل به کاهش احتمال ابتلای نوزاد به پاتوژنهایی که میتواند منجر به ملتحمه، سرماخوردگی یا هر مشکل دیگری شود، کمک شایانی میکند.
-
از علائم مجاری اشک مسدود شده در نوزادان آگاه باشید:
همانطور که قبلاً اشاره شد، برخی از نوزادان با مجاری اشک مسدود به دنیا میآیند. اگر کودک خود را به مدت چند روز یا هفته با چشمهای آبکی دیدید، خوب است که او را از نظر مجاری اشک آلوده مورد معاینه قرار دهید. در اکثر موارد، مجرای اشک مسدود شده در نوزادان ظرف شش ماه، خود به خود درمان میشود؛ اما اگر کودک شما بیش از شش ماه و بدون هیچ دلیل واضح با چشمهای آبکی روبرو شد، خوب است که در مورد وضعیت بدن او با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
اگر نوزادتان یبوست میشود خواندن این مطلب درمان یبوست نوزادان با مصرف آب آلو بخارا به شما پیشنهاد میشود
-
آلرژی بدن نوزادان را مدیریت کنید:
اگر میدانید کودک شما آلرژی دارد، از خوردن مواد غذایی آلرژیزا و شرایطی که باعث ایجاد واکنش آلرژیک در بدن او میشود، خودداری کنید. همچنین، شما میتوانید داروهای آنتیهیستامین و اپینفرین را برای بهبود وضعیت بدن کودکان مورد استفاده قرار دهید.
در نهایت به خاطر بسپارید که ایمن نگه داشتن کودک در برابر صدمات نیز راهی برای جلوگیری از بروز چشمهای آبکی در بدن او است. چشمان آبکی در نوزادان باعث نگرانی والدین نمیشود. اگر دلیل بروز این مشکل، مجرای اشک مسدود شده باشد، احتمالاً در دوران نوزادی درمان خواهد شد. با این وجود، شما باید مراقب علائم دیگری مانند قرمزی و التهاب که میتواند به سایر مشکلات مربوط به چشمهای کودکان اشاره کند، باشید. رعایت احتیاط میتواند به شما در جلوگیری از بروز کودکان در کودکان کمک شایانی کند.
نظر (0)