چطور از نفخ شکم در بارداری خلاص شوم؟

nafkh5__1571217194_84457

میدانم که اکنون شما از اینکه در هر مکان و زمانی دچار این حس هستید که هر زمان ممکن است باد شکمتان خالی شود و یا گاز معده بیرون بدهید ناراحت هستید ، اما این را فراموش نکنید که همه میدانند که نفخ شکم برای خانم های باردار کاملا طبیعی است، ما اینجا راه حل هایی داریم که به شما کمک میکند اینس مشکلات را تا حد زیادی حل کنید و از این حس شرمساری نجات پیدا کنید..

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

چرا مشکل نفخ شکم در بارداری به وجود می آید؟
آیا نفخ شکم بارداری تا روزهای آخر با من خواهد بود؟
4 سوال مهم درباره نفخ شکم در بارداری که ذهنتان را مشغول کرده
تولید گاز در دستگاه گوارش در بارداری چگونه رخ میدهد؟
چه غذاهایی باعث نفخ شکم در بارداری میشود؟
درمانهای خانگی برای از بین بردن نفخ شکم و گاز معده در بارداری
آیا راهی برای کاهش نفخ شکم در بارداری هست؟
برای حل مشکل نفخ شکم در بارداری چه موقع باید به پزشک مراجعه کنم؟
سؤالات متداول در مورد بروز نفخ شکم و گاز معده در بارداری

چرا مشکل نفخ شکم در بارداری به وجود می آید؟

افزایش میزان ترشح هورمون پروژسترون در بدن زنان باردار، تمام عضلات بدن این افراد را تحت تأثیر قرار میدهد، عضلات دستگاه گوارش زنان باردار نیز دچار تغییرات عظیمی میشوند. بروز این حالت در دوران بارداری زنان، روند هضم غذا را در معده این افراد تسریع نموده و سبب تولید گاز در سیستم گوارشی آن‌ها میشود که نفخ شدید شکم را به دنبال خواهد داشت. بر همین اساس، زنان حامله پس از مصرف یک وعده غذایی بزرگ، با احساسات ناراحت کننده ای در روده های خود روبرو شده و با نفخ شدید شکم مواجه میشوند.

آیا نفخ شکم بارداری تا روزهای آخر با من خواهد بود؟

بله، با توجه به افزایش اندازه رحم و افزایش ترشحات هورمونی در بدن زنان باردار، مشکل نفخ ممکن است در اواخر دوران بارداری نیز رخ دهد. در واقع، با پیشرفت روند بارداری، رحم زنان فضای بیشتری را در حفره شکمی اشغال نموده و به معده آنها فشار زیادی وارد میکند. این حالت باعث میشود که خانم های حامله بعد از مصرف وعده های غذایی سنگین احساس نفخ شکم نموده و در روند هضم مواد غذایی دچار مشکل شوند. در نهایت، بروز این تغییرات، سوزش سر دل، اسیدیته شدن معده و مشکل یبوست را در بدن زنان باردار به دنبال خواهد داشت.
علاوه بر افزایش میزان ترشحات هورمونی ، علل دیگری نیز در بروز مشکل نفخ در بارداری مؤثر هستند.

4 سوال مهم درباره نفخ شکم در بارداری که ذهنتان را مشغول کرده :

1. چرا در دوران بارداری دچار یبوست می شوم؟

همان‌طور که میدانید مواد غذایی مصرفی زنان باردار از طریق دستگاه گوارش حرکت نموده و مدت زمان طولانی در روده میماند. این کار به جنین داخل رحم کمک میکند که تمام مواد مغذی مورد نیاز خود را که شامل آب نیز میباشد، از این مواد جذب کند. به همین دلیل، پس از جذب مواد مغذی، مواد مدفوع زنان باردار خشک میشود. از آنجایی که مدتی طول میکشد تا این مواد زاید به روده راست مادر باردار برسد، باعث تولید ماده پرکتال شده، گاز معده و بروز مشکل نفخ شکم در بارداری را به دنبال خواهد داشت.
اگر در بارداری دچار نفخ شدید شده اید ،برای کاهش نفخ شدید شکم در بارداری چای قاصدک به شما توصیه میشود.

2. آیا ماده غذایی خاصی باعث نفخ شکم من در بارداری می شود؟

لازم است بدانید که بعضی از مواد غذایی، نسبت به مواد غذایی دیگر گاز بیشتری را در معده زنان باردار ایجاد میکنند، به عنوان مثال، در مورد افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند، از آنجایی که بدن آن‌ها نمیتوانند محصولات گلوتندار را هضم کنند، با تولید گاز زیاد در معده خود روبرو خواهند شد. در مورد افرادی که عدم تحمل لاکتوز را دارند، نیز همین مورد صدق میکند. در واقع، آن‌ها به سختی میتوانند محصولات لبنی مانند شیر را هضم کنند؛ در نتیجه، این امر منجر به بروز گاز معده در بدن این افراد میشود. دلیل بروز مشکل نفخ و گاز شکم در بدن چنین مادرانی این است که آن‌ها لکتاز کافی برای شکستن لاکتوز (موجود در محصولات لبنی) را تولید نمیکند.

3. آیا مشکلی برای روده های من به وجود آمده است؟

به خاطر بسپارید که اگر اختلالی در روند تولید باکتریهای مفید موجود در روده بزرگ زنان باردار به وجود آید، باعث تولید گاز در معده و روده این افراد شده، در نتیجه، نفخ شکم در بارداری را در بدن این افراد به دنبال خواهد داشت.

4. آیا افزایش وزنم در بارداری باعث نفخ شکمم شده است؟

همه ما میدانیم که سطح گرسنگی اکثر زنان با آغاز دوران بارداری افزایش مییابد، این افراد تمایل بیشتری به خوردن مواد غذایی نشان میدهند. استفاده از رژیم غذایی مغذی همراه با مصرف مکملها و انواع ویتامینها در چنین شرایطی باعث افزایش کالری بدن خواهد شد که به دلیل استراحت زیاد و کاهش فعالیت زنان در 9 ماه دوران بارداری این فرایند، افزایش بیش از حد وزن را در بدن زنان حامله به دنبال خواهد داشت. بر این اساس، میتوان ادعا کرد که زنان با پیشرفت دوران حاملگی و بالا رفتن وزن بدن خود، دچار نفخ شکم بارداری میشوند که امری بسیار ناراحت کننده است.

تولید گاز در دستگاه گوارش در بارداری چگونه رخ میدهد؟

ایجاد گاز در دستگاه گوارش زنان باردار به دو روش روی میدهد: در روش اول، زمانی که زن حامله مقداری هوا را در حین خوردن مواد غذایی می بلعد و در روش دوم، زمانی که باکتریهای موجود در مواد غذایی آلوده وارد روده او شده و در این منطقه تجزیه میشوند. این موارد گاز اضافی در معده خانم های باردار تولید نموده و مشکل نفخ شکم در بارداری را به عنوان نتیجه حرکت گاز به سمت روده بزرگ به دنبال خواهند داشت. لازم است بدانید که بر خلاف پروتئینها و چربیها، مصرف کربوهیدراتها در دوران بارداری مقدار زیادی گاز در دستگاه گوارش مادران تولید میکند. البته مصرف زیاد چربی ها نیز فرایند هضم مواد غذایی را در بدن زنان حامله کند نموده و از آنجایی که زمان زیادی برای خالی شدن معده در چنین شرایطی لازم است، می‌تواند منجر به بروز نفخ شکم شود. یادتان باشد علاوه بر این موارد، غذاهای خاصی وجود دارد که موجب بروز گاز معده و نفخ شکم در بدن زنان حامله میشوند.

چه غذاهایی باعث نفخ شکم در بارداری میشود؟

• مصرف بعضی از غذاها ممکن است زنان باردار را دچار گرسنگی شدید بکند، سبزیجاتی مانند کلم، گل کلم، لوبیا، جوانه بروسیا، پیاز، کلم بروکلی، آرتیشو و مارچوبه حاوی کربوهیدراتهای غیر قابل جذب بوده قابل هضم نمیباشند. بنابراین، وجود این مواد غذایی در بدن زنان باردار می‌تواند با گازهای سولفور در معده این افراد ترکیب شده و بوی نامطبوعی را ایجاد کنند.
• دانه هایی مانند نخود، عدس، لوبیا و نخود فرنگی منبع خوبی از فیبر هستند. با این حال، مصرف بیش از حد این غذاهای فیبردار در دوران بارداری می‌تواند منجر به تولید گاز در معده مادران شود. فراموش نکنید که در مورد برخی از افراد، استفاده از یک رژیم غذایی پر فیبر می‌تواند به کاهش گاز معده کمک نموده و مشکل نفخ شکم در بارداری را از بین ببرد. علاوه بر این مورد، مصرف دانه هایی مانند آفتابگردان، خشخاش و رازیانه نیز سبب ایجاد گاز در روده بزرگ زنان باردار شده و در موارد شدیدتر، منجر به مسمومیت میشود.
• همچنین، مصرف میوه هایی مانند سیب، انبه، کشمش، آلو، گیلاس، هندوانه و هلو نیز به دلیل این که حاوی کربوهیدراتهای غیر قابل جذب هستند، باعث تولید گاز در معده زنان باردار شده و ناحیه شکم این افراد را تحت فشار قرار میدهد، زیرا بدن آن‌ها نمیتواند این مواد غذایی را هضم کرده و به سمت روده حرکت دهد.
• علاوه بر این موارد، مصرف نوشیدنی های مانند شراب و آبجو نیز می‌تواند موجب تولید گاز در معده زنان حامله شده و دی اکسید کربن در شکم این افراد آزاد کند. البته فروکتوز موجود در انواع آب میوه ها نیز باعث تولید گاز در معده مادران باردار شده و نفخ شکم در بارداری را در بدن این زنان به دنبال خواهد داشت.
• مواد غذایی دیگر از جمله گندم، سبوس گندم و محصولات تهیه شده از آرد گندم نیز می‌تواند باعث انجام عمل تخمیر در روده بزرگ زنان باردار شده و تولید گاز و نفخ شکم را در بدن این افراد به دنبال داشته باشد که این مشکل را در بدن زنان حامله چند برابر میکند.
• سوربیتول، یک شیرین کننده مصنوعی به شمار میرود که در تهیه برخی از غذاها و نوشیدنی ها مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده افزودنی می‌تواند گاز فراوانی را در داخل معده زنان باردار تشکیل دهد.
در اغلب موارد، وجود مشکل نفخ شکم در بدن زنان باردار نیازی به درمان نداشته و بعد از تولد نوزاد، خود به خود از بین میرود. با این حال، استفاده از برخی روشهای درمانی خانگی در چنین مواردی بسیار مؤثر بوده و می‌تواند به بهبود حال فرد و از بین رفتن احساس ناراحتی و نفخ شکم او کمک شایانی کند.

درمانهای خانگی برای از بین بردن نفخ شکم و گاز معده در بارداری:

اگر داروهای خانگی در مقادیر متعادل مورد استفاده قرار گیرند، نه تنها برای سلامت مادران باردار و جنین درون رحم این افراد ایمن خواهند بود، بلکه میتوانند برای رفع نفخ شکم این افراد بسیار مفید باشند. با این حال، یادتان باشد که زنان باردار باید در سه ماهه اول از این دوران مراقب باشند، زیرا مصرف اکثر گیاهان دارویی در این دوره سبب بروز نقایصی در بدن نوزادان در هنگام تولد شده و عوارض مختلف دیگری را به همراه خواهد داشت. بنابراین، بهتر است قبل از مصرف هر نوع درمان خانگی در دوران بارداری خود با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. در ادامه این مقاله، داروهای خانگی مفید و امن برای شما زنان حامله معرفی شده است که به شرح زیر میباشند:
1-در ابتدا، به یاد داشته باشید که نوشیدن یک فنجان چای بابونه تازه پس از هر وعده غذایی می‌تواند بسیار کمک کننده باشد، زیرا این داروی گیاهی آرام بخش بوده و سیستم گوارش شما را تسکین خواهد داد. به همین دلیل، میتوان ادعا کرد که مصرف چای بابونه تازه احساس گرسنگی و نفخ شکم زنان باردار را نیز خود به خود کاهش میدهد.
2-همچنین، جویدن دانه های قهوه نیز به طور طبیعی نفخ شکم در بارداری را از بین میبرد. برای همین، شما زنان حامله میتوانید مقداری قهوه را در آب جوش مخلوط نموده و آن‌ها را به صورت تازه مصرف کنید.
3-علاوه بر این مورد، شما به عنوان یک خانم باردار میتوانید برای از بین بردن گاز معده خود یک قاشق غذاخوری پودر دارچین را با یک عدد فنجان آب جوش مخلوط نموده و مصرف نمایید.
4-جالب است بدانید که مصرف پودر تخم گشنیز خرد شده در یک فنجان آب گرم نیز راهحل بسیار مؤثری برای از بین بردن نفخ شکم در دوران بارداری محسوب میشود.
5-علاوه بر روشهای خانگی ذکر شده، مصرف یک قاشق چایخوری آب گوجه فرنگی تازه به همراه عسل نیز برای از بین بردن مشکل نفخ شکم زنان باردار بسیار مفید است. عسل نه تنها برای طعم دادن به این دانه های گیاهی اضافه میشود، بلکه باعث خواهد شد تا این دانه ها به یک درمان عالی برای رفع نفخ شکم زنان در دوران حاملگی تبدیل شوند.
لازم است بدانید که مصرف این نوع داروهای خانگی به بهبود وضعیت بدن شما کمک زیادی خواهد نمود، اگر بتوانید مصرف آن‌ها را در کنار رعایت چند نکته مهم دنبال کنید.

آیا راهی برای کاهش نفخ شکم در بارداری هست؟

بله، شما با رعایت نکات گفته شده میتوانید تا حدی از این حس بد خلاص شوید:

1.تقسیم مواد غذایی به دفعات بیشتر و حجم کمتر

به دلیل این که زنان در دوران بارداری نیاز به کالری زیادی دارند، نباید در مصرف مواد غذایی مختلف زیادهروی بکنند. آن‌ها میتوانند همین مقدار کالری را با خوردن وعدههای غذایی کوچکتر تأمین نموده و مشکل نفخ شکم خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهند. همچنین، مصرف وعدههای کوچکتر غذایی باعث میشود که زن حامله هر چیزی را که دوست دارد در اندازه متعادل و کم مصرف نموده؛ در نتیجه، نیازهای بدن خود و جنین داخل رحم خود را تأمین کند. به خاطر بسپارید که تقسیم کردن وعدههای اصلی غذایی به شش یا نه وعده در روز از مصرف مواد غذایی به میزان زیاد جلوگیری نموده و مانع ایجاد اضافه بار در سیستم گوارش زنان باردار خواهد شد.

2.مواد غذایی را آرام میل کنید

همه افراد، به خصوص زنان حامله باید سعی کنند تا مواد غذایی را به آرامی خورده و نوشیدنی ها را جرعه جرعه سر بکشند. این کار باعث میشود تا مواد غذایی یا مایعات به آرامی وارد دستگاه گوارش زنان باردار شده و از اعمال فشار بیش از حد به بدن این افراد جلوگیری شود. علاوه بر این مورد، هنگامی که فردی غذا را به سرعت میل میکند، احتمال دارد هوا را نیز به همراه غذا بلعیده و با تولید گاز در معده خود، منجر به بروز نفخ شکم در بارداری شود. در هنگام شروع روند غذا خوردن، ابتدا چند نفس عمیق کشیده، بعد غذا را آرام بخورید. همچنین، بهتر است در هنگام مواجه شدن با تنش یا استرس در دوران بارداری خود نیز خوردن غذا و نوشیدن مایعات خودداری کنید.

3.مواد غذایی فیبردار رافراموش نکنید

مواد غذایی مختلف مانند هویج، نان، کلم، گندم، بلغور جو دوسر، سیب و گلابی بهترین منابع فیبر بوده و مصرف این مواد غذایی در دوران بارداری، آب موجود در سیستم گوارش مادران را جذب میکند. به همین دلیل، غذا به راحتی از روده این مادران حرکت نموده و باعث میشود که حرکات این ناحیه از دستگاه گوارش به طور منظم صورت گیرد. در چنین شرایطی، فرد از احساس پر بودن معده و روده رهایی یافته و برای قرار دادن غذاهای فیبردار در رژیم غذایی روزانه خود تلاش اضافی میکند.

4.مصرف غذاهای سرخ شده را در بارداری کاهش دهید

لازم است بدانید که مواد غذایی مانند پیاز، کلم، کلم بروکلی و لوبیا زمانی که در روغن سرخ شوند، باعث ایجاد گاز در معده زنان باردار خواهند شد. مواد غذاهای سرخ شده در معده این مادران به راحتی حرکت نکرده و روند هضم خود را کاهش میدهند که این حالت، نفخ شدید شکم را در دوران بارداری زنان به دنبال خواهد داشت.

5.قندهای تصفیه شده از ريیم بارداریتان حذف کنید

همان‌طور که میدانید مصرف مواد غذایی شیرین در دوران بارداری بسیار شایع است. با این حال، مادران باردار نیاز بیشتری به کنترل مصرف قندهای تصفیه شده در این دوره از زندگی خود دارند. مصرف نوشیدنی های گازدار و آب میوه های شیرین که حاوی مقادیر بالایی فروکتوز هستند، باعث ایجاد نفخ شکم میشوند. بنابراین، شما به عنوان یک زن حامله میتوانید به جای مصرف آب میوه های بسته بندی، از خود میوه های تازه مانند زردآلو، موز و هلو استفاده کنید تا میل خود را برای مصرف آب نباتها و نوشابه های سودا کاهش دهد. همچنین، از مصرف آدامس و استفاده از محصولات لاغری در دوران بارداری خود اجتناب کنید، زیرا آن‌ها حاوی سوربیتول بوده و می‌تواند با تولید گاز در معده شما، مشکل نفخ شکم در بارداری را به دنبال داشته باشند.

6.برای در امان ماندن از نفخ شکم در بارداری از غذاهای تند استفاده کنید

جالب است بدانید که مصرف غذاهای تند در مقادیر کم، روند هضم سایر مواد غذایی را در بدن زنان باردار افزایش داده و روده های این افراد را تحریک میکند. به همین دلیل، اثر مثبتی در رفع مشکل نفخ شکم این افراد خواهد داشت. شما زنان حامله میتوانید زنجبیل، آب لیموی مخلوط شده با آب گرم، ادویه های تند را نیم ساعت قبل از مصرف وعده های غذایی اصلی خود استفاده کنید، البته اگر مشکل معده ندارید..

7.زمان مصرف وعده های غذاییتان را یادداشت کنید

یادتان باشد که پیگیری و نوشتن زمان و نوع مواد غذایی که زنان حامله در هر وعده غذایی خود مصرف میکنند، می‌تواند در رفع مشکل نفخ شکم در بارداری بسیار مؤثر باشد. بر این اساس، میتوان ادعا کرد که به همراه داشتن یک دفتر غذایی در انتخاب نوع غذا و زمان مناسب برای مصرف آن مفید بوده و باعث کاهش واکنشهای دستگاه گوارش و معده زنان در دوران بارداری میشود.

8.از مواد غذایی طبیعی و سازگار با بدنتان استفاده کنید

اگر به عنوان یک زن حامله توجه داشته باشید که مصرف کدام مواد غذایی برای دستگاه گوارش شما خوب بوده و سبب بروز مشکل نفخ شکم در بدن شما نمیشود، میتوانید از بروز ناراحتیهای گوارشی در دوران بارداری خود جلوگیری کنید. برای این منظور، برخی زنان حامله ممکن است به یک پزشک متخصص تغذیه مراجعه نموده و در انتخاب نوع مواد غذایی با او مشورت کنند. اگر خواهان استفاده از رژیم بارداری کامل هستید، سعی کنید همیشه مواد غذایی تازه را انتخاب کرده و از مصرف مواد غذایی فرآوری شده یا یخ زده در این دوره اجتناب کنید. شما میتوانید مواد غذایی ارگانیک که بدون آفتکشها و مواد تشکیل دهنده اصلاح شده ژنتیکی هستند، را برای دوران بارداری خود استفاده نمایید.

9.مصرف مایعات را در دوران بارداری افزایش دهید

نوشیدن مقدار زیادی آب برای هیدراته نگه داشتن بدن زنان در 9 ماه دوران بارداری بسیار اهمیت دارد. بنابراین، به عنوان یک مادر باردار سعی کنید روز خود را با نوشیدن یک لیوان آب شروع کرده، سپس به خوردن صبحانه یا وعده های غذایی دیگر بپردازید. همچنین، قرار دادن میوه های تازه در رژیم غذایی برای جلوگیری از انباشته شدن سموم در بدن زنان باردار مؤثر بوده و از بروز مشکل نفخ و یبوست در دوران حاملگی این افراد جلوگیری میکند.

10.در موارد خاص برای درمان نفخ شکم در بارداری استفاده از دارو امکان پذیر است

اگرچه پزشکان متخصص زنان و زایمان مصرف هیچ نوع دارویی را برای از بین بردن مشکل نفخ شکم در دوران بارداری زنان پیشنهاد نمیکنند، اما گاهی اوقات لازم است فرد به نحوی از شر این مشکل خلاص شود داروهای شل کننده مدفوع که حاوی یک ماده فعال سدیمی به نام docusate هستند، برای مصرف زنان در دوران حاملگی ایمن میباشند. با این که مصرف برخی روغن های معدنی نیز ایمن هستند، اما به عنوان یک زن حامله، قبل از انتخاب هر یک از این ملزومات حتماً با یک ارائه دهنده مراقبتهای پزشکی مشورت کنید.

11.حتما و حتما در دوران بارداری سیگار را ترک کنید

سیگار کشیدن عملی است که می‌تواند عوارض زیادی مانند اسیدیته شدن معده را در بدن انسان به خصوص زنان حامله به دنبال داشته باشد. بنابراین، به عنوان یک زن جوان قبل از برنامهریزی برای باردار شدن باید سیگار کشیدن را ترک کنید. اگر هم انجام این کار به صورت فردی برای شما دشوار است، میتوانید در یک برنامه ترک سیگار همگانی شرکت کنید.

12.ورزش بهترین درمان نفخ شکم در بارداری

زنان حامله میتوانند برای فعال نگه داشتن بدن خود، رفع گاز معده و جلوگیری از بروز مشکل نفخ شکم در دوران حاملگی خود ورزش کنند. اگر این مادران ورزش نکرده و تمام روز را ساکن در یک جا بنشینید، گازهای تولید شده در معده و روده نمیتواند از سیستم گوارشی این افراد خارج شوند و منجر به بروز مشکل نفخ شکم در دوران بارداری این افراد خواهند شد. بنابراین با انجام تمرینات ساده ورزشی مانند حرکات لگن به آزاد کردن گاز معده و روده خود کمک کنید. البته بهتر است قبل از انجام هرگونه تمرینات ورزشی در دوران بارداری خود، با دکتر متخصص زنان و زایمان صحبت کنید.

13.یوگا و مدتیشن را در برنامه خود قرار دهید

یادتان باشد که انجام تمرینات ورزشی یوگا با تکنیک های تنفس عمیق و احساس آرامش همراه است. بر اساس این توضیحات، اگر به عنوان یک زن حامله سندرم هیپوفنتیلاسیون دارید یا بیش از حد دچار اضطراب یا هیجان هستید، سعی کنید حرکات یوگا را در هوای آزاد انجام داده و اکسیژن بیشتری را با نفس کشیدن وارد ریه های خود بکنید. برخی از حرکات یوگا که به کاهش مشکل نفخ شکم در دوران بارداری زنان کمک میکنند، عبارتند از: حرکت مثلثی، کشش دادن به شکم و کمر در حالت نشسته، طرح کشش گربه و طرح کودک.
در نهایت، توجه داشته باشید که انجام همه حرکات ورزش یوگا برای زنان باردار مناسب نیستند. به همین دلیل، قبل از انجام هر یک از این تمرینات ورزشی همیشه با یک مربی بهداشت یا مربی یوگا بدن خود را گرم کنید.

برای حل مشکل نفخ شکم در بارداری چه موقع باید به پزشک مراجعه کنم؟

همان‌طور که گفته شد تولید گاز در معده زنان باردار و بروز مشکل نفخ شکم در این دوران امری رایج است. اما اگر این مشکلات شدید بوده و با علائم خطرناک همراه باشند، زن حامله باید فوراً با پزشک متخصص زنان و زایمان تماس بگیرد. برخی علائم هشداردهنده در این مورد عبارتند از:
• مواجه شدن با درد شدید شکمی که همراه با مشکل بزرگ شدن شکم و گرفتگی عضلات این ناحیه همراه است
• مشاهده خون در مدفوع مادر باردار
• مواجه شدن مادر باردار با انقباضات شکمی قبل از پایان یافتن هفته 36 از دوران بارداری
• مبتلا شدن مادر باردار به مشکل یبوست و اسهال شدید
• روبرو شدن زن حامله با حالت تهوع و استفراغ شدید
یادتان باشد که در هنگام مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان، او ممکن است بسته به وضعیت بدن و شدت مشکل شما داروهایی را تجویز کند. داروهای مناسب و ایمن برای درمان گاز معده و التهابات روده زنان در 9 ماه دوران بارداری فقط باید بر اساس نسخه پزشک مصرف گردد. برخی از این داروها عبارتند از:
1. OTC سیاطیکون (Mylicon، Gas-X) که برای از بین بردن نفخ شکم در زنان حامله مورد استفاده قرار میگیرد
2. آنتی‌اسیدها با سدیم کم که برای رفع گاز معده و رفلاکس اسید معده مورد استفاده قرار میگیرند

سؤالات متداول در مورد بروز نفخ شکم و گاز معده در بارداری:

1-آیا بروز مشکل نفخ شکم در بدن زنان، از علائم بارداری است؟

بروز نفخ شکم در بدن زنان جوان یکی از علائم اولیه آغاز روند بارداری محسوب میشود. البته در روزهای اول از دوران بارداری این احساس سنگینی در معده و شکم به خاطر وجود جنین نبوده، بلکه به دلیل ترشح زیاد هورمون پروژسترون است که روند هضم مواد غذایی و عبور مواد مغذی به کودک درون رحم را از طریق جریان خون مادر تغییر میدهد.

2-اگر زنی در بارداری خود زیاد نفخ کند، آیا این امری طبیعی است؟

بله، جالب است بدانید که مواجه شدن با مشکل نفخ شدید شکم در 9 ماه بارداری امری کاملاً طبیعی است، زیرا افزایش ترشح هورمون پروژسترون در بدن زنان باردار روند هضم غذا را در دستگاه گوارش کاهش داده و منجر به تولید گاز بیشتر در معده این افراد خواهد شد.

3-چرا تولید گاز معده در سه ماهه دوم و سوم بارداری بیشتر اتفاق میافتد؟

در سه ماهه دوم بارداری و سه ماهه سوم بارداری، سیستم گوارشی زنان به علت رشد بیش از حد رحم تحت فشار قرار گرفته، روند هضم غذا در معده متوقف شده یا کاهش مییابد. این حالت منجر به ایجاد گاز معده و احساس نفخ شدید شکم در بدن زنان باردار میشود. اگرچه شما به عنوان یک زن حامله نمیتوانید سیستم گوارش خود را تغییر دهید، ولی میتوانید از مصرف مواد غذایی که موجب بروز نفخ شکم در بدن شما میشوند، تا زمان تولد فرزند خود اجتناب کنید.

4-نفخ شکم ایجاد شده در ماههای اول بارداری تا چه مدت ادامه مییابد؟

معمولاً مشکل نفخ شدید شکم در بدن زنان باردار تا حوالی هفته یازدهم از این دوران خود را نشان داده و احتمالاً تا رسیدن به زمان زایمان ادامه خواهد یافت.

5-آیا روند تولید گاز در معده زنان باردار با دوقلو بودن جنین داخل رحم این افراد بدتر میشود؟

بله، به احتمال زیاد تولید گاز معده و نفخ شکم در زنانی که جنینهای دوقلو را باردار هستند، بیشتر خواهد شد، زیرا ترشح هورمون بارداری در بدن چنین مادرانی افزایش یافته و میزان رشد رحم آن‌ها بیشتر از حاملگیهای تک قلویی است.

6-چگونه میتوان گاز معده را در بارداری به طور طبیعی از بین برد؟

زنان حامله میتوانند گاز معده خود را به طور طبیعی با نوشیدن آب زیاد، مصرف کم کربوهیدراتها و مصرف زیاد مواد غذایی فیبردار کاهش دهند. البته اجتناب از مصرف مواد غذایی چرب و سرخ شده، مصرف قندهای تصفیه شده و الکل نیز در این زمینه بسیار کمککننده بوده و انتخاب درست مواد غذایی، مصرف زیاد میوهها و سبزیجات نیز کاملاً مؤثر می-باشد. همچنین، این افراد باید از مواد غذایی شور و سرخ شده اجتناب کرده و وعدههای اصلی غذایی خود را در ساعات مختلف مصرف کنند.
در نهایت، به خاطر داشته باشید که بروز مشکلات گوارشی در دوران بارداری زنان امری شایع است. با این حال، کنترل میزان تولید گاز در معده این مادران کار آسانی بوده و زنان میتوانند با کمی تلاش و رعایت نکات پیش پا افتاده، یک دوره بارداری شاد و آرام را برای خود رقم بزنند.

 

نظر (0)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/