علت بروز حالت تهوع در بارداری چیست؟

1200-5775-nausea-photo3

آیا به عنوان یک خانم جوان می‌دانید که نام دیگر ویار صبحگاهی زنان باردار، "تهوع و استفراغ حاملگی" یا "NVP" است؟ آیا به عنوان یک خانم جوان می‌دانید که این مشکل بر بدن 85٪ از زنان باردار تأثیر می‌گذارد؟ در ابتدا، به یاد داشته باشید که این شرایط سخت، مختص هفته‌های اولیه از دوران بارداری زنان است؛ خوشبختانه، اکثر مادران باردار در پایان سه ماهه اول از دوران حاملگی خود، از این وضعیت خلاص می‌شوند؛ اما در مورد بعضی از زنان حامله نیز ممکن است این روند تا پایان دوران بارداری ادامه یابد. در ادامه این مقاله، همه جزئیات ضروری در مورد بروز حالت استفراغ و تهوع در دوران بارداری زنان بیان شده و ویار صبحگاهی خوب و بد برای شما معرفی خواهد شد.

آیا بروز حالت تهوع در بارداری نشانه خوبی است؟

بر اساس نتایج مطالعات منتشر شده در JAMA Internal Medicine، بروز حالت تهوع و استفراغ در بدن زنان بلافاصله بعد از وارد شدن تخمک به لوله رحمی، روی دادن حاملگی را تا حدود 50٪ تا 75٪ کاهش می‌دهد. استفان نیوتن هینکل، نویسنده و محقق علم زنان و زایمان عقیده دارد: "مطالعه بر روی علائم بارداری مانند حالت تهوع و استفراغ در هفته‌های ابتدایی از این دوران که بلافاصله پس از انجام عمل تخمک‌ گذاری، وضعیت تخمک آزاد شده را ارزیابی کرده است، تأیید می‌کند که بروز حالت تهوع و استفراغ در بدن زنان، نقش محافظتی داشته و خطر بروز بارداری ناخواسته را در بدن چنین افرادی تا حد چشمگیری کاهش می‌دهد."

همچنین، یک مطالعه‌گر کانادایی ادعا می‌کند که زنانی که ویار صبحگاهی شدیدی را در دوران بارداری خود تجربه می‌کنند، احتمال بالا بودن هوش نوزادان آن‌ها نسبت به مادران دیگر خیلی زیاد است؛ بنابراین، به عنوان یک مادر حامله پس از خواندن این مقاله، باید احساس خوبی داشته باشید که ویار صبحگاهی برای آینده فرزند متولد نشده شما خیلی خوب است؛ اما در مقابل فراموش نکنید که حاملگی‌هایی که بدون هیچ نشانه‌ای از ویار صبحگاهی رخ می‌دهند، نیز کاملاً سالم و طبیعی هستند؛ این شرایط، فقط به این معنی است که برخی مادران باردار خوش‌شانس بوده و طبق شرایط بدنی خود، از این مرحله سخت دوران بارداری فرار کرده‌اند.

اگر باردار هستید و حالت تهوع صبحگاهی دارید  برای اطلاع از اینکه چگونه از حالت تهوع صبحگاهی در دوران بارداری راحت شوم؟ این مطلب را بخوانید

استفراغ در چه زمانی از بارداری شروع می‌شود؟

 لازم است بدانید که این احساس ناخوشایند در بدن اکثر زنان، ممکن است بین هفته‌های چهارم و ششم از دوران بارداری، یعنی سه ماهه اول از این دوران شروع شود. در واقع، این دوره زمانی است که رحم، به مدت طولانی چرخه قاعدگی خود را از دست می‌دهد؛ اما در حوالی ماه دوم از دوران بارداری، مشکل تهوع و استفراغ در بدن مادر به اوج خود رسیده و بین هفته‌های 12 تا 18 از دوران بارداری کم کم تسکین می‌یابد. با این حال، در بعضی موارد، مادران حامله ممکن است این علائم را تا چند هفته یا چند ماه بیشتر یا تا زمان تولد نوزاد خود تجربه کنند. علائم بروز مشکل ویار صبحگاهی در بدن زنان باردار همیشه خوشایند نیست؛ اگر وضعیت بدن مادر بارداری شدید باشد، ممکن است منجر به بروز مشکل هیپرامزی گراویاداروم در مادر حامله گردد.

مشکل هیپرامزیس گراویداروم در بارداری چیست؟

مشکل هیپرامزیس گراویداروم (HG) به استفراغ کردن بیش از حد زنان حامله (یعنی بیش از سه بار در روز) اطلاق می‌شود. جالب است بدانید که تنها حدود یک در صد از زنان باردار این نوع ویار صبحگاهی شدید را در بدن خود تجربه می‌کنند. این مشکل معمولاً از هفته پنج تا ده دوران بارداری شروع شده و می‌تواند تا هفته 20 از این دوران ادامه یافته و خود به خود از بین برود. زنان حامله مشکل هیپرامزی گراویاداروم را از بروز نشانه‌های خاصی در بدن خود شناسایی کنند. رایج‌ترین این علائم عبارتند از:

  • خشک شدن بیش از حد دهان زنان حامله
  • سریع‌تر شدن ضربان قلب مادر باردار
  • کم شدن تعداد دفع ادرار مادران باردار
  • مبتلا شدن مادر باردار به بیماری افسردگی شدید
  • افت شدید فشار خون مادر حامله
  • کاهش وزن بیش از حد زنان در دوران بارداری

به خاطر بسپارید که بروز مشکل هیپرامزی گراویاداروم می‌تواند ناهنجاری‌های جنینی مانند تریپلوئیدی، تریزومی 21، هیدروپس فتالیس و عدم قطعیت حاملگی را در بدن مادران باردار نشان دهد. اگرچه علائم مشکل هیپرامزی گراویاداروم و ویار صبحگاهی مشابه هم هستند، اما برخی از علائم مشکل هیپرامزی گراویاداروم بسیار متفاوت‌تر از ویار صبحگاهی می‌باشد. در ادامه این مقاله، چگونگی تشخیص درست این دو حالت برای مادران حامله بیان شده است که به شرح زیر می‌باشند:

  • ویار صبحگاهی در مقابل مشکل هیپرامزی گراویاداروم بسیار آسان بوده و علائم خطرناکی را در بدن مادر باردار به دنبال ندارد.
  • احتمال مبتلا شدن مادر باردار به بیماری‌های روحی و روانی در مشکل هیپرامزیس گراویداروم بسیار بالا است.
  • حالت ​​استفراغ در مادران مبتلا به مشکل هیپرامزیس گراویداروم ، از اندازه متوسط به بالا تا میزان بسیار شدید رخ می‌دهد.
  • حدود 80٪ از زنان باردار ویار صبحگاهی را تجربه می‌کنند؛ اما به طور دقیق، حدود 1.5 تا 1٪ از کل زنان باردار با مشکل هیپرامزی گراویاداروم مواجه می‌شوند.
  • همچنین، ویار صبحگاهی تا هفته 12 الی 20 از دوران بارداری یا زودتر از آن از بین می‌رود، در حالی که دوران نقاهت زنان باردار در صورت ابتلا به مشکل هیپرامزی گراویاداروم طولانی‌تر خواهد بود.
  • یادتان باشد که ویار صبحگاهی زنان باردار معمولاً بدون کاهش وزن می‌باشد؛ این در حالی است که زنان مبتلا به مشکل استفراغ شدید، حدود 5 تا 20 پوند از وزن خود را از دست می‌دهد.
  • علاوه بر این موارد، وجود ویار صبحگاهی اجازه می‌دهد تا برخی مواد غذایی در معده مادران حامله باقی مانده و هضم شوند؛ اما در مشکل هیپرامزی گراویاداروم معده مادر باردار قادر به نگهداری هیچ نوع ماده غذایی در خود نخواهد بود.

با همه این توصیفات، جالب است بدانید که ایجاد تغییرات ساده در شیوه زندگی مادران باردار و استفاده از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی در این دوران حساس می‌تواند به کاهش حالت تهوع و استفراغ در بدن زنان کمک کند. در غیر این صورت، درمان پزشکی و در بعضی موارد، بستری شدن زن حامله مبتلا به مشکل هیپرامزی گراویاداروم در بیمارستان ضروری است

.

علت بروز مشکل هیپرامزیس گراویداروم در بارداری چیست؟

 تاکنون دلیل مشخصی برای بروز ویار صبحگاهی و مشکل هیپرامزیس گراویداروم در دوران بارداری زنان عنوان نشده است، با این حال محققان بر این باورند که افزایش سطح هورمون بارداری در روزهای اولیه حاملگی، موجب بروز حالت تهوع و استفراغ در بدن مادران باردار می‌شود. علاوه بر این مورد، ترشح هورمون‌های بارداری می‌تواند روند هضم مواد غذایی را در معده مادران حامله مختل کند که این حالت هم مشکلاتی مانند سوزش سر دل، سوء هاضمه و ریفلاکس اسید معده را در بدن این افراد به دنبال داشته و موجب بروز حالت تهوع و استفراغ شدید؛ در نتیجه مشکل هیپرامزی گراویاداروم می‌شود. علل دیگری که سبب بروز مشکل هیپرامزی گراویاداروم در دوران بارداری زنان می‌شود، عبارتند از:

1-بالا رفتن میزان ترشح هورمون‌های استروژن و پروژسترون در بدن مادران باردار می‌تواند منجر به کاهش سیستم‌های بویایی در بدن این افراد شود. در نتیجه، احساس ناگهانی یک بوی بسیار غلیظ منجر به بروز حالت تهوع و استفراغ شدید در بدن مادران باردار خواهد شد.

2-اگر مشکل پزشکی یا بیماری خاصی در دوران بارداری، سلامت مادر حامله را تحت تأثیر قرار دهد، می‌تواند ویار صبحگاهی را در بدن او به میزان قابل توجهی تشدید کند؛ در نتیجه، مشکل هیپرامزیس گراویداروم را در بدن مادر باردار به دنبال خواهد داشت.

3-همچنین، سیستم گوارش برخی از زنان ممکن است با شروع دوران حاملگی دچار مشکل شده و استفاده از رژیم غذایی با چربی بالا روند هضم مواد غذایی را در معده این افراد مختل نماید؛ این وضعیت سبب بروز مشکل هیپرامزی گراویاداروم در بدن زنان حامله خواهد شد.

4-علاوه بر این موارد، نتایج مطالعات انجام شده بر روی نتیجه سونوگرافی زنان حامله نشان می‌دهد که حالت استفراغ و تهوع شدید در زنانی که مبتلا به لوپوس انسداد تخمدان راست خود به علت غلظت بالای استروئیدهای جنسی هستند، نیز بسیار شدیدتر از سایر مادران است.

5-اگر در خانواده زن حامله، قبلاً زنانی باشند که با توجه به ژنتیک خانواده، ویار صبحگاهی شدید یا مشکل هیپرامزی گراویاداروم را در دوران بارداری خود تجربه نموده‌اند، احتمال بیشتری وجود دارد که این فرد هم علائم دوران بارداری، مخصوصاً ویار صبحگاهی را با شدت بالا تجربه کند. در 28٪ از زنانی که به مشکل هیپرامزیس گراویداروم مبتلا بودند، 19٪ آن‌ها در خانواده خود سابقه بروز علائم مشابه را داشتند. علاوه بر این مورد، اگر خانمی بعد از 30 سالگی باردار شود یا حاملگی‌های نادر و غیرطبیعی مانند بارداری مولار را تجربه کند، ویار صبحگاهی در بدن او شدید بوده و در بیشتر موارد، نیاز به مداخله پزشک و بستری شدن در بیمارستان را خواهد داشت تا علائم مشکل هیپرامزی گراویاداروم در بدن او کنترل شود.

6-همچنین، اگر زنی هم‌زمان چند جنین را در داخل رحم خود داشته باشد، جفت او نسبت به مادرانی که یک جنین را در رحم خود دارند، بزرگ‌تر بوده و میزان ترشح هورمون‌های استروژن، پروژسترون و هورمون بارداری در بدن آن‌ها زیاد است. چنین شرایطی، منجر به بروز حالت تهوع و استفراغ شدید در بدن مادر باردار شده و ویار صبحگاهی او را به بیماری جدی گوارشی یا مشکل هیپرامزیس گراویداروم تبدیل می‌کند.

7-مبتلا شدن مادر حامله به بیماری هیپرتیروئیدیسم یا کم‌کاری تیروئید نیز منجر به بروز مشکل هیپرامزیس گراویداروم در بدن او خواهد شد.

8-وجود شرایط پزشکی مختلف مانند فشار خون بالا، میگرن فعال و دیابت حاملگی در بدن زن باردار نیز منجر به بروز مشکل هیپرامزیس گراویداروم در بدن آن‌ها می‌شود.

9-مواجه شدن زن حامله با اضافه وزن شدید نیز باعث تشدید حالت تهوع و استفراغ در بدن او خواهد شد.

10-علاوه بر دلایل ذکر شده در بالا، مادرانی که جنین دختر را در رحم خود حمل می‌کنند، ویار صبحگاهی شدیدتری را در دوران بارداری خود تجربه خواهند نمود.

بر اساس این توضیحات، زنان حامله می‌توانند به راحتی ویار صبحگاهی و مشکل هیپرامزیس گراویداروم را در چند روز اول تشخیص دهند، اما در برخی موارد، علائم مرتبط با مشکل هیپرامزیس گراویداروم ممکن است بدون مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان تشخیص داده نشود. در ادامه این مقاله، علائمی اختصاصی مشکل هیپرامزیس گراویداروم بیان شده است که می‌تواند با ویار صبحگاهی زنان همراه باشد. این علائم عبارتند از:

  • از دست دادن اشتهای مادر باردار
  • مبتلا شدن مادر حامله به بیماری افسردگی
  • بروز نگرانی قبل از مصرف هر وعده غذایی
  • خشکی دهان، احساس ضعف و بروز حالت سرگیجه در مادر باردار
  • کاهش وزن شدید در مورد ابتلا به مشکل هیپرامزیس گراویداروم در دوران بارداری
  • بروز حالت کتوز که یک وضعیت شدید پزشکی بوده و در آن، تعداد کتون‌ها (یک ماده شیمیایی سمی) در خون و ادرار مادر حامله به علت استفراغ زیاد، افزایش می‌یابد.

البته زیاد نگران نشوید! زیرا همه زنان باردار لزوماً این علائم را در بدن خود تجربه نمی‌کنند، اما در صورت مبتلا شدن به مشکل هیپرامزیس گراویداروم ، ممکن است بستری شدن فرد در بیمارستان الزامی باشد.

در بارداری در هنگام استفراغ شدید، چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنند؟

گاهی اوقات، بعضی از مادران حامله حتی با قرار گرفتن در یک شرایط ساده مانند ویار صبحگاهی نیز به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه می‌کنند؛ اما اگر شما به عنوان یک زن حامله همراه با ویار صبحگاهی خود، علائم خاصی را مشاهده نمودید، به پزشک معالج خود مراجعه نمایید. شایع‌ترین این علائم خاص عبارتند از:

  • روند استفراغ در طول روز همچنان ادامه داشته و شما را از خوردن و نوشیدن مواد غذایی و مایعات مغذی باز دارد.
  • مایع استفراغ شما رنگ قهوه‌ای داشته و خون یا رگه‌های خون در داخل آن مشاهده شود.
  • مادر حامله هم‌زمان با استفراغ کردن، مشکلاتی مانند سردرد، کاهش وزن، سرگیجه و کاهش میزان دفع ادرار را تجربه کند.
  • مادر حامله برای استشمام بوها، ناتوانی و ضعف را در بدن خود احساس نماید.
  • تشدید ضربان قلب، حالت خستگی و سردرگمی مادر با هر بار استفراغ کردن به مقدار قابل توجهی افزایش یابد.
  • فرایند استفراغ شدید تا ماه چهارم از دوران بارداری زنان همچنان به طور مداوم ادامه یابد.
  • مادر حامله دو پوند یا بیشتر از وزن خود را از دست بدهد، نیز او باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کند.

علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، اگر زن حامله درد شکم، تب، سردرد شدید یا تورم جلوی گردن خود را هم‌زمان با ویار صبحگاهی تجربه کند، باید در اسرع وقت به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نماید، زیرا او پس از تشخیص دقیق بیماری، برخی از درمان‌های ساده را بر اساس شدت وضعیت بیمار پیشنهاد خواهد نمود.

برای اطلاع از اینکه دلیل استفراغ خونی در بارداری چیست ؟ این مطلب را بخوانید

روش‌های درمان مشکل هیپرامزیس گراویداروم در بارداری چیست؟

 به یاد داشته باشید که روش‌های مختلفی برای درمان ویار صبحگاهی شدید یا مشکل هیپرامزیس گراویداروم در بدن زنان باردار وجود دارد که عبارتند از:

  • اگر استفراغ شدید منجر به بروز مشکل کم‌آبی در بدن مادر حامله شود، او باید برای حفظ تعادل بدن خود، از تزریق مایعات داخل وریدی استفاده کند.
  • همچنین، مادران باردار مبتلا به مشکل هیپرامزیس گراویداروم باید از روش تغذیه ناحیه گاستریک استفاده نمایند که شامل تغذیه مواد مغذی از طریق یک لوله به داخل بدن می‌باشد؛ امکان بازگشت مواد مغذی در این روش، صفر است. در این روند تغذیه‌ای، پزشک متخصص زنان و زایمان با استفاده از یک لوله که از بینی به داخل معده بیمار منتقل شده است، مواد مغذی ضروری را به بدن او و جنین می‌رساند.
  • تغذیه متعادل چنین بیمارانی در موارد شدیدتر، از طریق IV انجام می‌شود. البته همان‌طور که گفته شد از این روش درمانی، در موارد شدید مشکل هیپرامزیس گراویداروم استفاده می‌گردد.
  • کمک گرفتن از طب فشاری نیز برای کاهش شدت ویار صبحگاهی در بدن زنان حامله مؤثر است؛ پزشک متخصص زنان و زایمان از طریق اعمال فشار بر روی گروهی از اعصاب مچ، برای کنترل مشکل هیپرامزی گراویاداروم در بدن زنان باردار اقدام می‌کند.
  • هیپنوتیزم کردن بیمار مبتلا به مشکل هیپرامزیس گراویداروم نیز در کنترل تغییرات روانی ناخواسته بسیار کمک‌کننده است.

با همه این توصیفات، این نکته مهم را در نظر داشته باشید که قبل از تجویز وریدی مایعات و مواد غذایی، پزشک معالج حتماً سعی می‌کند که وضعیت بدن شما را از طریق مصرف داروهای خوراکی، برای داشتن یک دوره بارداری سالم مدیریت کند.

داروهای مؤثر برای درمان مشکل هیپرامزیس گراویداروم در بارداری:

 لازم است بدانید که همه داروهای معرفی شده در ادامه این مقاله، باید بر اساس نسخه پزشکان متخصص زنان و زایمان مصرف شود. رایج‌ترین داروها برای درمان مشکل هیپرامزیس گراویداروم در دوران بارداری زنان عبارتند از:

  • ویتامین B6 و دکسیلامین داروهایی هستند که به صورت ترکیبی یا جداگانه بسته‌بندی شده و با توجه به شرایط بیمار، برای درمان مشکل هیپرامزی گراویاداروم در دوران بارداری زنان تجویز می‌شوند. مصرف ویتامین B6 در دوزهای 10 تا 25 میلی‌گرم در فاصله زمانی هشت ساعت باعث کاهش حالت استفراغ مادران باردار شده و مصرف دکسیلامین به بدن این افراد کمک می‌کند تا خواب راحت و بیشتری داشته باشند؛ در نتیجه علائم استفراغ و ناراحتی‌های ناشی از حاملگی را کاهش خواهند داد. البته فراموش نکنید که ترکیب داروهای ویتامین B6 و دکسیلامین برای کاهش حالت تهوع و استفراغ در بدن 70٪ از زنان حامله مؤثر است. همچنین، یادتان باشد که مصرف این داروها برای کاهش علائم مشکل هیپرامزی گراویاداروم در سه ماهه اول بارداری زنان نیز کاملاً ایمن است.
  • با این حال، اگر مصرف ویتامین B6 و دوکسیلامین برای رفع حالت تهوع و استفراغ شدید زنان در دوران بارداری بی‌اثر باشد، پزشک متخصص زنان و زایمان مصرف داروهای ضد استفراغ دیگر که معمولاً حاوی کلروفپامازین، پروکلروپرازین و ضدعفونی‌کننده‌ها هستند، را برای رفع علائم مشکل هیپرامزی گراویاداروم به زنان حامله توصیه می‌کنند. سایر داروهای ضد استفراغ که مصرف آن‌ها در طول دوران بارداری زنان ایمن است، عبارتند از: پرومتازین، متکللوپرامید (ماکسولون)، سیکلیزین (والوئید)، اوندنسترون (زفران)، دومپریدون (متیلیوم) و پردنیزولون (استروئید).
  • جالب است بدانید که آنتی‌هیستامین‌ها نیز دارای سیستم ویستیبولار بوده و برای کاهش احساس تهوع و استفراغ شدید در زنان باردار مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع مختلف این نوع داروها عبارتند از مکلیزین (آنتی تتر)، دیفن‌هیدرامین (بنادریل) و دیمن‌هیدرامین.
  • همچنین داروهایی از جمله متکللوپرامید (Reglan)، اغلب به طور جداگانه یا همراه با ویتامین B6 برای رفع مشکل هیپرامزی گراویاداروم در بدن زنان باردار مورد استفاده قرار گرفته و روند جابجایی و هضم مواد غذایی موجود در معده این افراد را با کاهش فشار وارده بر اسفنکتر مری بهبود می‌بخشند؛ در نهایت میزان استفراغ را در بدن زنان باردار کنترل نموده یا از بروز آن به طور کامل جلوگیری می‌کنند.
  • علاوه بر مصرف داروهای کاهش‌دهنده علائم مشکل هیپرامزی گراویاداروم، استفاده از داروهای کاهش‌دهنده اسید معده نیز می‌توانند به کاهش مشکل رفلکس اسید معده در بدن مادران باردار کمک کنند. به همین دلیل، اکثر پزشکان متخصص زنان و زایمان داروی آنتاگونیست‌های‌هیستامین H2 که مهارکننده‌های پروتون پمپ است، برای مصرف زنان در دوران بارداری زنان تجویز می‌کنند.

در نهایت، یادتان باشد که شما به عنوان یک زن حامله می‌توانید علاوه بر مصرف داروهای شیمیایی، با ایجاد چندین تغییر ساده در روال زندگی و تغذیه خود، شدت ویار صبحگاهی و علائم مشکل هیپرامزی گراویاداروم را در دوران بارداری خود مدیریت نمایید.

نکاتی برای کنترل شدت استفراغ در بارداری:

همان‌طور که گفته شد حالت تهوع و استفراغ در دوران بارداری زنان، می‌تواند در هر زمانی رخ دهد. این حالت ممکن است به واسطه استشمام بوهای خاص، مصرف برخی مواد غذایی، احساس خستگی، پایین آمدن قند خون و مصرف الکل در بدن زنان حامله ایجاد شود. در ادامه این مقاله، چند نکته مهم برای کمک به کنترل شدت ویار صبحگاهی در زنان باردار مبتلا به مشکل هیپرامزی گراویاداروم بیان شده است که عبارتند از:

  • فاصله انداختن دو ساعته بین وعده‌های غذایی و مصرف آن‌ها در حجم‌های کم می‌تواند به کاهش شدت تهوع و استفراغ در بدن زنان باردار کمک کند، زیرا سیستم گوارش چنین افرادی با مصرف مواد غذایی بیش از حد دچار مشکل شده و ممکن است روند هضم را به درستی انجام ندهد.
  • همچنین، خوردن مواد غذایی با کربوهیدرات بالا مانند نان کامل، غلات و برنج به همراه مواد غذایی غنی از پروتئین مانند لوبیا، نخود فرنگی، عدس و گوشت علاوه بر این که بسیار لاغر کننده است، برای از بین بردن ویار صبحگاهی شدید در زنان باردار نیز بسیار مؤثر می‌باشد. به همین دلیل، اکثر پزشکان متخصص زنان و زایمان به زنان حامله که با ویار صبحگاهی شدید مواجه هستند، خوردن کراکرها و بیسکویت یا نان را بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب توصیه نموده و آن‌ها را به صبر کردن در رختخواب، حدود نیم ساعت بعد از مصرف این مواد غذایی خشک دعوت می‌کنند. این نوع مواد غذایی، یک منبع غنی از کربوهیدرات بوده و سبب کاهش حالت تهوع در بارداری مبتلا به مشکل هیپرامزیس گراویداروم می‌شوند.
  • جالب است بدانید که اگر غذای مصرفی زن حامله در دمای اتاق مانده و سرد شود، باعث می‌شود که عطر کمتری داشته و استشمام آن سبب بروز حالت تهوع در خانم باردار نشود. علاوه بر این، کاهش مواد غذایی تند، اسیدی، چرب و سرخ شده در برنامه غذایی مادران باردار برای غلبه بر علائم مشکل هیپرامزی گراویاداروم در بدن چنین افرادی بسیار کمک‌کننده است.
  • همچنین، زنان حامله برای جلوگیری از بروز مشکل کم‌آبی در بدن خود یا حالت یبوست باید مصرف میوه‌هایی از قبیل موز، کیوی، هندوانه، سیب یا میوه‌های خشک را در برنامه غذایی این دوران افزایش داده و مصرف مواد غذایی فیبردار و سبزیجات از جمله هویج، کرفس، خربزه، لیمو و گل کلم را در اولویت قرار دهند. به عنوان یک مادر جوان و بی‌تجربه به خاطر داشته باشید که برای هیدراته نگه داشتن بدن زنان در دوران بارداری، نوشیدن حداقل دو لیتر از مایعات مختلف (هشت فنجان) در روز اجباری است؛ اما به عنوان یک زن حامله هرگز آب و مایعات دیگر را در طول غذا خوردن یا بلافاصله بعد از مصرف غذا مصرف نکنید، زیرا ایجاد فاصله زمانی یک یا دو ساعته بین مصرف غذا و مایعات از رفلکس معده و بروز حالت نفخ در دوران بارداری زنان کمک زیادی می‌کند.
  • فراموش نکنید که مصرف نوشیدنی‌های سرد و رقیق در دوران بارداری می‌تواند به کاهش احساس استفراغ زنان باردار مبتلا به مشکل هیپرامزی گراویاداروم کمک زیادی کند. به همین دلیل، شما می‌توانید از انواع مختلف چای‌های گیاهی، مانند زنجبیل، نوشابه‌های گازدار، لیموناد و آب معدنی استفاده کنید. در واقع، در مواردی که با حالت استفراغ شدید روبرو هستید، مصرف مایعات احیاکننده که غنی از سدیم و پتاسیم هستند، می‌توانند مقداری از مواد معدنی از دست رفته بدن شما را به راحتی تأمین کنند.
  • به عنوان یک زن حامله از قرار گرفتن در معرض استشمام بوی عطرهای قوی، ایجاد تغییر ناگهانی در موقعیت‌ بدن خود یا محرک‌های بصری خاص اجتناب نموده و در هنگام مواجه شدن با حالت تهوع شدید، بلافاصله پنجره‌ها را باز کنید تا هوا تازه به ریه‌های شما برسد. در چنین مواردی، از رفتن به رختخواب نترسید، زیرا اگر به آهستگی دراز کشیده و چند دقیقه صبر کنید، خواب راحتی خواهید داشت. همچنین بهتر است بلافاصله بعد از بیدار شدن، بلند نشوید؛ کمی صبر کرده و سپس از رختخواب بیرون بیایید.
  • همچنین، سعی کنید از مصرف مواد غذایی که سبب بروز حالت تهوع و استفراغ در زنان حامله می‌شود، اجتناب نموده و از استشمام عطر چنین غذاهایی نیز دور بمانید؛ بو کردن عطر برخی مواد غذایی نیز باعث تشدید مشکل هیپرامزیس گراویداروم در بدن زنان باردار خواهد شد.
  • به عنوان یک زن حامله از مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب اجتناب کنید، زیرا هضم چنین غذاهایی زمان زیادی لازم داشته و روند هضم آن‌ها بسیار مشکل است؛ در نتیجه باعث بروز حالت تهوع و استفراغ در زنان باردار می‌شود.
  • به عنوان یک مادر باردار، مصرف مواد غذایی خیلی شیرین و نوشیدنی‌های قنددار را در این دوران حساس کاهش دهید، زیرا می‌تواند موجب بروز حالت تهوع و استفراغ شدید در بدن شما شود.
  • در نهایت، لازم است بدانید که مصرف مواد غذایی اسیدی علاوه بر این که باعث بروز ناراحتی معده و مشکل یبوست در بدن زنان باردار می‌شود، حالت تهوع شدید را در بدن این افراد به دنبال خواهد داشت؛ بنابراین این افراد باید از مصرف نوشابه‌های گازدار، کافئین و الکل در 9 ماه دوران بارداری خود اجتناب نمایند.

چگونه می‌توان از بروز حالت تهوع، پس از مصرف مواد غذایی در بارداری جلوگیری کرد؟

 به عنوان یک مادر باردار، از خوردن یک وعده غذایی بلافاصله بعد از مصرف غذای دیگر اجتناب کنید، زیرا فرآیند هضم چنین برنامه غذایی سخت شده و معده شما را با حالت تهوع شدید روبرو خواهد نمود. همچنین، بزاق بیش از حدی را که در داخل دهان شما ترشح شده است، حتماً بیرون بریزید. علاوه بر این موارد، دهان خود را به عنوان یک زن حامله، چندین بار در روز بشویید، زیرا وجود بوی بد ناشی از هضم ناقص مواد غذایی در معده و دهان، سبب تشدید مشکل هیپرامزی گراویاداروم در بدن زنان حامله می‌شود.

در نهایت، به یاد داشته باشید که ویار صبحگاهی یا بروز حالت استفراغ یک مرحله گذرا از دوران بارداری همه زنان بوده و بدون شک، چند ماه اول این دوران را سخت خواهد نمود؛ اما در سه ماهه دوم بارداری، این مشکل معمول، به طور کلی از بین خواهد رفت. با این حال، اگر بروز این مشکل، شرایط وخیمی را در بدن شما به دنبال داشت، برای درمان وضعیت بدن خود حتماً به مصرف داروهای ایمن روی آورید. پس با پزشک متخصص زنان و زایمان در مورد بروز مشکل هیپرامزیس گراویداروم در دوران بارداری خود صحبت کنید و تا زمانی که این مشکل به کودک درون رحم شما آسیب نرسانده است، اقدامات لازم را انجام دهید. ولی در حالت کلی، نگران بروز تهوع در دوران بارداری خود نباشید، زیرا یک مشکل موقتی بوده و به زودی ناپدید خواهد شد.

اگر دنبال روشی برای کاهش تهوع  در دوران بارداری هستید این مطلب 5 روش برای کاهش تهوع  در دوران بارداری را بخوانید

سؤالات متداول در مورد مشکل هیپرامزیس گراویداروم در بارداری:

1-آیا در بارداری، ویار صبحگاهی را فقط در زمان صبح تجربه می‌کنند؟

 خیر، اگرچه نام این علامت شایع دوران بارداری، رخ دادن آن در اول صبح را نشان می‌دهد، اما ویار صبحگاهی ممکن است در هر ساعت از روز در بدن زنان حامله ظاهر شود. با این حال، زمان صبح، در هنگام بیدار شدن از خواب، شدت این احساس در بدن زنان باردار بالا بوده و سبب بروز ناراحتی و اضطراب می‌شود. این در حالی است که در طول روز، رخ دادن وقایع مختلف و پرت شدن حواس مادر حامله، سبب کاهش علائم این مشکل در بدن او خواهد شد.

2-آیا بروز استفراغ شدید در بارداری ممکن است سلامت مادر و جنین او را تحت تأثیر قرار دهد؟

لازم است بدانید که حالت تهوع و استفراغ در بدن مادران باردار بر سلامت نوزاد درون رحم این افراد تأثیری ندارد، اما می‌تواند بالا رفتن وزن کودک را تحت تأثیر قرار دهد. در واقع، وجود این حالت ناخوشایند در بدن مادران باردار، روند مصرف مواد غذایی و مایعات مختلف را محدود نموده و رسیدن آن‌ها به بدن جنین را دچار مشکل می‌کند؛ در نتیجه باعث کمبود وزن چنین نوزادانی در هنگام تولد خواهد شد. علاوه بر این مورد، در نظر داشته باشید که وجود مشکلات دیگری مانند تیروئید، مشکلات کبدی و عدم تعادل مایعات در بدن مادر باردار نیز کم‌وزنی نوزادان را هنگام تولد به دنبال خواهد داشت.

3-آیا مشکل هیپرامزیس گراویداروم می‌تواند به دلیل وجود وضعیت پزشکی خاص در بدن مادران رخ دهد؟

 وجود شرایط پزشکی خاص در بدن زنان باردار مانند ابتلا به کم‌کاری یا پرکاری غده تیروئید، وجود زخم معده و ابتلا به بیماری‌های مرتبط با کیسه صفرا می‌تواند منجر به بروز حالت تهوع و استفراغ در زنان حامله شود.

4-اگر زنی در اولین بارداری خود دچار مشکل هیپرامزیس گراویداروم شود، ممکن است در بارداری‌های آینده خود هم این مشکل را تجربه کند؟

 بله این وضعیت به احتمال زیاد در بارداری دوم او نیز مجدداً آغاز خواهد شد؛ حدود 75 الی 85٪ از زنانی که در اولین بارداری خود حالت تهوع و استفراغ شدید را تجربه کرده‌اند، در بارداری‌های بعدی نیز این مشکل را خواهند داشت. البته این وضعیت ممکن است در برخی از زنان حامله به ژنتیک خاص بدن آن‌ها نسبت داده شود.

 

نظر (0)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/