در ابتدا، به یاد داشته باشید که یکی از عواملی که سبب تغذیه نامناسب نوزادان با شیر مادر میشود، تاولهای ایجاد شده بر روی نوک پستان مادران در دوران شیردهی است. جالب است بدانید که این مشکل ممکن است در نوک پستان زنان به خودی خود ظاهر شده و برای خود مادر و نوزاد شیرخوار او مشکلساز شود. در چنین شرایطی، روند تغذیه و مکیدن نوک سینه مادر شیرده توسط نوزاد او بسیار دردناک خواهد شد. در ادامه این مقاله، در مورد مواردی که موجب تاول زدن نوک پستان مادران شیرده میشود، سخن گفته شده و چگونگی مدیریت آن برای شما بیان خواهد شد.
اگر نوک سینه هایتان عفونت کرده این مطلب علت عفونتهای قارچی نوک سینه درشیردهی چیست ؟ را بخوانید
برانگیختگیها و تاولهای نوک پستان در دوران شیردهی چیست؟
مشکلات ایجاد شده در نوک پستان زنان شیرده را میتوان بر اساس علل بروز آنها طبقهبندی نمود. بر این اساس، انواع مختلف تاولهای نوک پستان زنان شیرده عبارتند از:
1- تاولهای اصطکاکی به وجود آمده در نوک سینه ها درشیردهی:
ایجاد اصطکاک مکرر ناشی از مکیدن نوک پستانهای مادران شیرده توسط نوزاد او میتواند باعث ایجاد سوراخهایی در این نواحی از بدن شود. در واقع، این حالت زمانی اتفاق میافتد که نوزاد به درستی نتواند دهان خود را به دور نوک پستان مادر بچسباند. در این صورت، مالش غیرطبیعی زبان و دیگر قسمتهای دهان نوزاد باعث تحریک دائمی پوست پستان مادر شیرده شده و منجر به بروز التهاب و تجمع پتاسیم در این سوراخها میشود.
2- بالشتک شیری به وجود آمده در نوک سینه های زنان شیرده:
نوعی از سوراخها هم که بر روی نوک پستان مادران شیرده ایجاد میشود، "بالشتک پستانی" نامیده میشود. بالشتک پستانی بر روی پوست سینه مادران باردار زمانی اتفاق میافتد که پوست مرده پستان با مقدار کمی از شیر، در زیر نوک پستان مادر جمع شده و به صورت تکه تکه درآید. در چنین شرایطی، بسته شدن سوراخهای نوک پستان مادر بر اثر تجمع پوست مرده و شیر، سبب ایجاد تاول در منطقه مورد نظر خواهد شد.
در نهایت، فراموش نکنید که اگر یکی از کانالهای خروج شیر از سینه مادران شیرده مسدود شود، ممکن است مشکلاتی دیگری نیز در بدن این افراد ایجاد کند؛ بنابراین، ضروری است که مادر شیرده چگونگی و نوع تاولهای به وجود آمده بر روی نوک پستان خود را مشخص داده و نحوه مدیریت آنها را یاد بگیرد.
علائم بالینی تاول زدن نوک پستان در شیردهی چیست؟
تاولهای نوک پستان زنان در دوران تغذیه نوزاد با شیر مادر میتواند کوچک بوده یا بسیار بزرگ و دردناک باشد. در ادامه این مقاله، علائمی را که نشاندهنده حضور مشکلات نوک پستانی در بدن مادران شیرده است، برای شما بیان نمودهایم که عبارتند از:
- ایجاد دستاندازها و برآمدگیهای غیرطبیعی در نوک پستان مادر شیرده و اطراف آن که با انگشت خود مادر به راحتی حس شده و میتواند با وارد شدن ضربات بسیار ضعیف هم احساس ناراحتی شدیدی را در این نواحی از بدن او به وجود آورد.
- مشاهده یک نقطه روشن یا منطقهای به رنگ سفید در نوک پستان مادر شیرده که معمولاً بروز تاول بر اثر تجمع شیر را در این ناحیه از بدن نشان میدهد. لازم است بدانید که اگر مادر شیرده به آرامی نوک پستان خود را بین انگشت شست و انگشت اشاره فشار دهد، طوری که انگشت کوچک او در سمت راست نوک پستان قرار گیرد، تاولهای شیری رنگ مایل به سفید بیشتر برجسته خواهند شد.
- ممکن است در چنین مواردی، مادر درد شدیدی را در نوک پستانهای خود تجربه کند؛ اما در اغلب مواقع احساس درد در هنگام تغذیه نوزاد با شیر مادر مشاهده میشود یا زمانی که روی سینههای مادر شیرده لباس ضخیم و تنگی پوشانده شود، او درد بیشتری را در این نواحی از بدن خود حس خواهد کرد.
با این حال، به عنوان یک مادر شیرده به خاطر بسپارید که اکثر تاولهای به وجود آمده در نوک پستان شما بیضرر هستند، ولی شرایطی وجود دارد که لازم است وضعیت بدن شما توسط پزشک متخصص زنان و زایمان بررسی شود.
اگر در هنگام شیردهی در سینه هایتان احساس سوزش میکنید این مطلب چرا در هنگام شیردهی در سینه هایم احساس سوزش میکنم؟ را بخوانید
در هنگام تاول زدن نوک پستانها ، چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
اگر به عنوان یک مادر شیرده، هر کدام از علائم زیر را در نوک سینههای خود تجربه کردید، حتماً باید از پزشک متخصص زنان و زایمان برای درمان وضعیت بدنی خود کمک بخواهید. شایعترین این علائم عبارتند از:
- مشاهده تورم شدید و دردناک در نوک پستان مادران شیرده، از جمله منطقه قهوهای رنگ سینه
- میزان تاولزدگیهای نوک پستان مادر شیرده همچنان افزایش یافته و با گذر زمان، دردناکتر شود
- مایع زرد و سفید رنگی از نوک پستان مادر شیرده ترشح شود
- میزان شیر خارج شده از نوک پستان مادر شیرده کاهش یافته یا جریان آن به طور کامل قطع شود
- خونریزی نوک پستان مادر که با درد شدید و قرمزی این ناحیه همراه است
- احساس سوزش شدید نوک سینههای مادر شیرده؛ هر بار که شیر از نوک پستان او خارج میشود
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، اگر احساس میکنید که در زیر منطقه نوک پستان یا اطراف سینه شما برآمدگیهایی وجود دارد، این حالت میتواند به دلیل تشکیل کیست شیری در بدن شما رخ داده و باعث انباشته شدن شیر در درون کانالهای خروج شیر گردد؛ از نظر پزشکی این مشکل با نام "گالاکتوسل" شناخته میشود. بروز چنین مشکلی در نوک پستانهای مادران شیرده بر اثر مصرف برخی داروها رخ داده و امری کاملاً عادی است. همچنین، بروز مشکل در نوک سینههای زنان شیرده میتواند در نتیجه وجود مشکل اساسی یا عدم مصرف شیر مادر توسط نوزاد به وجود آید.
در نهایت، فراموش نکنید که اگر چنین مشکلاتی با علائم شدید مانند سوزش، خونریزی و ترشحات زرد رنگ از نوک پستان شما همراه باشد، نشاندهنده بروز عفونت در کانالهای شیری شما است که باید فوراً مورد توجه قرار گرفته و برای درمان مشکل خود به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
تاولهای نوک سینه ها در شیردهی چگونه درمان میشود؟
پزشکان متخصص زنان و زایمان معتقد هستند که اگر این تاولها تبدیل به زخم نوک سینه نشوند و هیچ صدمهای به نوک پستان مادر و کانالهای خروج شیر او وارد نکنند، لازم نیست مادر برای درمان وضعیت بدنی خود کاری انجام دهد، زیرا این حالت به خودی خود بهبود مییابد؛ اما اگر تاولهای به وجود آمده در نوک سینههای زنان شیرده دردناک بوده و در هنگام شیر دادن به نوزاد، برای مادر مشکلات و ناراحتیهایی را ایجاد کند، پزشک متخصص زنان و زایمان ممکن است از اقدامات خاصی برای کاهش ناراحتیهای بیمار استفاده کند که سادهترین این موارد به شرح زیر میباشند:
1- درمان تاولهای نوک سینهها، از طریق فشار دادن:
لازم است بدانید که وارد کردن فشار جزئی به تاولهای ایجاد شده بر روی پستانهای زنان شیرده، تلقیح شیر را آغاز نموده و میتواند کانالهای موجود در این قسمت از بدن مادر را باز کند. در چنین حالتی، خارج شدن شیر از داخل کانالها، درد سینههای مادر شیرده را رفع خواهد نمود. البته در چنین مواردی، پزشک متخصص زنان و زایمان باید از مایعات ضد عفونی کننده در نوک پستان بیمار استفاده نماید تا از رشد هر گونه میکروب و حمله آنها به نوک پستان مادران شیرده، در هنگام پاره شدن تاولها جلوگیری شود.
2- باز کردن دستی تاولهای نوک سینههای زنان شیرده:
اگر تاولهای ایجاد شده بر روی سینه زنان شیرده، سوراخی نداشته باشند که پزشک متخصص زنان و زایمان بتواند با انگشتان دست آنها را گرفته و فشار دهد، او میتواند برای باز کردن این تاولها، از یک سوزن استریل استفاده کرده؛ سپس، محتویات تاول را به طور کامل خارج کند.
اگر نوزادتان در هنگام شیردهی نوک پستانتان را گاز میگیرد این مطلب چرا نوزادم در زمان شیردهی نوک پستانم را گاز میگرد؟ را بخوانید
3- استفاده از داروهای ضد التهابی، جهت درمان تاولهای نوک سینهها:
تجویز داروهایی مانند انفیلتراسیون، انواع آنتیبیوتیکها و داروهای ضد التهابی که سازگار با دوران شیردهی زنان هستند و به نوزاد شیرخوار این افراد آسیب نمیرسانند، میتواند برای درمان تاولهای به وجود آمده در نوک پستانهای زنان بسیار کمککننده باشد. فراموش نکنید که اگر تشکیل تاولها به علت عفونت باشد، مصرف آنتیبیوتیکها، خط اول درمان تلقی میشود.
با همه این توصیفات، در اغلب موارد، درمان تاولهای به وجود آمده در نوک پستان مادران شیرده ضروری نبوده و روشهای ساده خانگی، به تنهایی میتوانند وضعیت بدنی بیمار را بهبود بخشند.
4- درمانهای خانگی برای جلوگیری از بروز تاول در نوک پستان در شیردهی:
به یاد داشته باشید که درمانهای خانگی میتواند اولین انتخاب مادران شیرده برای درمان تاولهای به وجود آمده در نوک پستانها باشد؛ این درمان زمانی مؤثر خواهد بود که تاولها به نظر دردناک نیایند. در ادامه این مقاله، روشهای مختلفی از درمانهای خانگی و اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از ایجاد تاول در نوک پستان زنان شیرده ارائه شده است که عبارتند از:
5- استفاده از روغن زیتون، برای جلوگیری از بروز تاول در نوک پستان:
گلوله کوچکی از پنبه را به روغن زیتون آغشته نموده و آن را روزی چند بار، بر روی نوک پستان خود بگذارید. روغن زیتون میتواند به کاهش التهابات و مشکلات پوستی نوک پستان مادران شیرده کمک نموده و با پوشش دادن پوست این نواحی، تاولها را به راحتی باز کند. در چنین شرایطی، اطمینان حاصل کنید که روغن زیتون را قبل از تغذیه نوزاد با شیر مادر به کمک یک تکه پنبه تمیز پاک کرده باشید.
6- قبل از شیردهی، نوک پستان را با دستمال فشار دهید:
برای این منظور، لازم است یک حوله تمیز را در آب گرم قرار داده و قبل از تغذیه نوزاد خود، نوک پستان را با آن فشار دهید. در این صورت، گرما از پارچه به پوست مرده نوک پستان انتقال یافته و شیرهای باقیمانده در کانالها را کامل شستشو میدهد؛ با این کار شیر به طور آزاد از طریق نوک پستان مادر جریان پیدا خواهد کرد.
7- نوک پستان آسیب دیده خود را قبل از شیردهی ماساژ دهید:
لازم است بدانید که ماساژ دادن دایرهوار نوک پستان مادر شیرده با انگشت اشاره، مخصوصاً قسمت بالای منطقه قهوهایرنگ آن برای درمان تاولهای دوران شیردهی بسیار مؤثر خواهد بود. اگر جهت ماساژ مستقیم از بالای سینه به سمت نوک پستان باشد، کمک میکند تا جریان شیر از طریق کانالها تحریک شده و به از بین رفتن هر گونه انسدادی در این منطقه از سینه مادران شیرده کمک کند.
8- استفاده از دستگاه پمپ شیر، برای جلوگیری از بروز تاول در نوک سینه:
استفاده از دستگاه پمپاژ شیر برای درمان تاولهای به وجود آمده در نوک سینه آسیب دیده زنان شیرده بسیار مؤثر است، زیرا فشار وارده از دستگاه به از بین رفتن تاولها کمک کرده و جریان شیر را از کانالهای خروجی، در هنگام شیر دادن به نوزاد باز خواهد شد. علاوه بر این موارد، پمپاژ نمودن شیر موجود در سینه مادر شیرده میتواند فشار درون کانالهای شیری او را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
9- موقعیت شیر دادن به نوزاد خود را بهبود دهید:
اگر احساس میکنید که نوزاد شما قادر نیست تا به درستی نوک سینه شما را با دهان خود گرفته و بمکد، حتماً با یک پزشک متخصص تغذیه در این مورد مشورت کنید، زیرا قفل نشدن دهان نوزاد به دور نوک سینه مادر شیرده میتواند منجر به بروز اصطکاک اضافی در نوک پستانها شده و تاولهای دردناکی را در این ناحیه از بدن زنان ایجاد کند. علاوه بر این مورد، چنین شرایطی میتواند منجر به بروز ضعف در روند تغذیه نوزاد شده؛ باعث انباشته شدن شیر در درون سینه مادر شود که میتواند خطر ابتلا به تاولهای نوک پستان را افزایش دهد.
اگر میخواهید شیر خود را با دست بدوشید این مطلبچگونه میتوانید شیر مادر را با دست بدوشید؟ را بخوانید
10- اصطکاک ایجاد شده در نوک پستانهای خود را کاهش دهید:
گاهی اوقات، یک تاول کوچک در نوک پستان مادر شیرده که به رنگ روشن است، میتواند بر اثر ایجاد اصطکاک ثابت در این ناحیه افزایش یابد. برخی از زنان شیرده تمایل به پوشیدن سینهبندهایی دارند که در داخل خود دارای لایه پلاستیکی، برای جلوگیری از نشتی شیر بوده یا نوک پستان را در حالت معکوس نگه میدارند. اگر اندازه لایه داخلی سینهبند مناسب نبوده و در تمام طول روز پوشیده شود، میتواند به طور مداوم در برابر پوست نوک سینه مادر شیرده قرار گرفته و باعث ایجاد لکههای قرمز در این ناحیه از بدن او شود؛ بنابراین، شما باید به جای لایه پلاستیکی، به منظور جلوگیری از نشت کردن شیر از سینههای خود، از پد پنبهای نرم استفاده کنید؛ اما اگر مجبور هستید که سینهبندی با لایه پلاستیکی را انتخاب کنید، نوعی از آن را خریداری نمایید که با اندازه نوک پستان شما مناسب بوده و از پوشیدن آن برای مدت طولانی اجتناب نمایید.
در نهایت، به خاطر داشته باشید که تاول زدن نوک سینههای مادران شیرده ممکن است در مراحل مختلف این دوران رخ داده و احتمالاً برای آنها مشکلاتی را ایجاد کند. اگر در چنین مواردی، احساس درد و ناراحتی شدید کردید، طوری که قادر به تغذیه نوزاد خود نبودید، بلافاصله باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نموده یا با پایبند بودن منظم به عوامل پیشگیرانه، روند ایجاد تاولها را در نوک پستانهای خود خنثی کنید.
نظر (1)