آیا تست تحمل گلوکز در بارداری مهم است؟

Why_do_I_need_the_glucose_tolerance_test_and_what_is_gestational_diabetes_1200__1533982222_23266

شروع دوران بارداری می‌تواند عوارض بسیاری را در بدن هر مادر حامله‌ای به وجود آورد. همچنین، می‌توان ادعا کرد که آغاز روند بارداری در بدن زنان می‌تواند باعث شروع بیماری دیابت بارداری در آن‌ها شود، که در چنین مواردی، انجام تست تحمل گلوکز و یا GTT برای این مادران ضروری خواهد بود. بنابراین،به خاطر داشته باشید که اگر دکتر متخصص زنان و زایمان به شما توصیه کرده است که تست تحمل گلوکز را انجام دهید، خواندن مقاله زیر را فراموش نکنید. در ادامه این مقاله، علت انجام تست تحمل گلوکز در دوران بارداری و دلیل مهم بودن آن بیان شده است.

اگر به دنبال روش طبیعی برای درمان دیابت خود هستید این مطلب 5 روش طبیعی درمان دیابت بارداری را بخوانید.

تست تحمل گلوکز در زنان باردار، چگونه آزمایشی است؟

در ابتدا، لازم است  به یاد داشته باشید که آزمایش تحمل گلوکز (GTT) برای اندازه‌گیری میزان گلوکز در بدن زنان باردار انجام می‌گیرد. در واقع، این آزمون روشی دقیق برای تشخیص بیماری دیابت در بدن مادران باردار است و کمک می‌کند تا زن حامله به وجود بیماری دیابت حاملگی (بیماری دیابت بارداری نوعی بیماری است که فقط در دوران بارداری زنان رخ می‌دهد) در بدنش پی ببرد. به همین دلیل، این آزمایش با عنوان آزمون تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) در زنان باردار نیز شناخته شده است.

در حالت اول، اگر سطح گلوکز خون زن حامله بالاتر از حد نرمال باشد، پزشک متخصص زنان و زایمان انجام تست غربالگری گلوکز را برای او تجویز خواهد نمود. اما، در حالت دوم، انجام تست تحمل گلوکز به مادر باردار توصیه می‌شود. در این صورت، اگر نتیجه آزمایش تحمل گلوکز نشان دهد که سطح گلوکز موجود در خون فرد غیرطبیعی است و این موضوع هم توسط پزشک معالج تایید گردد، ابتلای زن حامله به بیماری absebce و یا دیابت بارداری حتمی است.

نحوه آماده شدن زن باردار برای اندازه‌گیری قند خون و یا ToleranceTest:

 به خاطر بسپارید که اگر دکتر معالجتان انجام تست تحمل گلوکز را در طی دوران بارداری برای شما تجویز کرده است، باید چند نکته مهم را در نظر داشته باشید. این نکات عبارتند از:

  • حتما قبل از انجام آزمایش تحمل گلوکز در مورد روش انجام آن با دکتر معالج خود صحبت کرده و با مواد غذایی که شما به عنوان یک زن حامله می‌توانید در روز قبل از انجام آزمایش بخورید، آشنا شوید. به احتمال زیاد، دکتر متخصص زنان و زایمان به شما خواهد گفت که مقدار زیادی مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات را در طی یک مدت کوتاه مصرف کنید.
  • همچنین، اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید، باید به دکتر معالج خود در مورد آن اطلاعات دقیقی بدهید. این مورد بسیار مهم است! چون وجود هر نوع دارو شیمیایی در خون مادر باردار می‌تواند نتیجه آزمایش تحمل گلوکز او را تحت تاثیر خود قرار دهد.
  • اگر خانم حامله‌ای به بیماری خاصی مبتلا باشد، باید برنامه‌ریزی خاصی برای انجام آزمایش مبتلا در نظر داشته باشد، چون بیماری او می‌تواند نتیجه آزمایش را تحت تاثیر قرار دهد.
  • بهترین زمان برای انجام آزمایش تحمل گلوکز اوایل روز است. همچنین، فرد باردار نباید قبل از انجام آزمایش چیزی بخورد و یا بیاشامد. در واقع، رعایت این نکته مهم‌ترین گام برای درست درآمدن نتیجه آزمایش تحمل گلوکز در طی دوران بارداری در نظرگرفته شود.
  • برنامه انتقال زن حامله به منزل بعد از انجام آزمایش تحمل گلوکز، باید توسط اطرافیانش تنظیم گردد، چون ممکن است برخی از مادران باردار بعد از انجام روند آزمایش دچار سرگیجه شده و نتوانند رانندگی کنند. به همین دلیل، رفتن آن‌ها به تنهایی برای سلامتی خود مادر و جنین داخل رحم او مخاطره‌آمیز خواهد بود.

برای اطلاع از خطرات دیابت برای جنین این مطلب دیابت بارداری برای جنین خطرناک است؟ را بخوانید.

روش انجام آزمایش تحمل گلوکز در زنان باردار:

معمولا، قبل از انجام آزمایش تحمل گلوکز، دکتر متخصص زنان و زایمان، در مورد انجام مراحل انجام تست به مادر باردار و همراهان او توضیحاتی می‌دهد. اما، یادتان باشد که به عنوان یک زن حامله برای آماده شدن جهت انجام آزمایش تحمل گلوکز حداقل 8 ساعت قبل از انجام آزمون نباید چیزی بخورید و یا بیاشامید. ولی، شما می‌توانید نوشیدن آب را در اندازه جرعه جرعه، در طول این زمان در برنامه خود داشته باشید. در نهایت،  به خاطر داشته باشید که نمونه خون اول شما در این مرحله باید در حالت ناشتا گرفته شود. اما، در مرحله دوم شما باید مایعی که حاوی قند است، بنوشید. در چنین شرایطی، خون شما باید میزان قند خون را سه برابر بیشتر از آزمایش اولی نشان دهد.

روش خواندن نتایج تست تحمل گلوکز در دوران بارداری:

به یاد داشته باشید که نتایج حاصل از آزمایش تحمل گلوکز در دوران بارداری با واحدهای میلی‌گرم در هر دسی لیتر (mg / dl) اعلام می‌گردد. همچنین، یادتان باشد که روش خواندن نتیجه آزمایش به شرح زیر است:

  • سطح قند خون نرمال روزانه مادر باردار در آزمایش اول، نباید کمتر از 95 میلی‌گرم در هر دسی لیتر باشد.
  • همچنین، پس از 1 ساعت و در انجام آزمایش دوم، میزان قند خون او نباید کمتر از 180 میلی‌گرم در هر دسی لیتر باشد.
  • اگر بعد از از 2 ساعت، آزمایش دوباره تکرار شود، حد نرمال قند خون مادر باردار نباید کمتر از 155 میلی‌گرم در هر دسی لیتر باشد.
  • همچنین، 3 ساعت پس از انجام آزمایش هم قند خون فرد نباید کمتر از 140 میلی‌گرم در هر دسی لیتر مشاهده گردد.

در نهایت،به خاطر داشته باشید که اگر جواب دو نمونه از چهار آزمایش بالا در بدن شما طبیعی نباشد، دکتر متخصص زنان و زایمان مبتلا شدن شما به بیماری دیابت حاملگی را تایید خواهد کرد.

آیا انجام تست تحمل گلوکز در بارداری مهم است؟

تست غربالگری گلوکز، به صورت استاندارد، معمولا در طول هفته‌ 26 بارداری تاهفته 28 بارداری انجام می‌شود. اگر نتایج آزمایش پس از انجام تست غربالگری بیش از 140 میلی گرم / دسی لیتر باشد، دکتر معالج ممکن است برای اطمینان بیشتر، یک‌بار دیگر انجام آزمایش تحمل گلوکز را به زن حامله توصیه کند. اگر نتیجه تنها یک مرحله از این آزمون هم بعد از سه ساعت غیرطبیعی شود، فرد باید آزمایش تحمل گلوکز را دوباره و بعد از چند هفته انجام دهد، تا دکتر متخصص زنان و زایمان بتواند هر گونه تغییری را که در سطح قند خون بدن او صورت می‌گیرد، تشخیص دهد.

یادتان باشد که غافل شدن زنان باردار از انجام این آزمایش بسیار مهم است، چون مبتلا شدن مادر به دیابت حاملگی می‌تواند بر سلامت جنین داخل رحم او هم تاثیر بگذارد. همچنین، اگر دیابت حاملگی در بدن مادران باردار به خوبی مدیریت نشود، می‌تواند فشار خون زن حامله  افزایش داده و سلامت جنین داخل رحم او را به خطر اندازد.

علاوه بر آن، اگر بیماری دیابت در بدن زنان باردار کنترل نگردد، سطح قند خون مادر هم از حد نرمال افزایش یافته و قند خون جنین را هم بالا خواهد برد. در چنین شرایطی، بدن جنین انسولین اضافی را برای حفظ میزان گلوکز در بدنش تولید می‌کند. گلوکز اضافی هم پس از آن‌که به چربی تبدیل شد، در بدن او ذخیره می‌گردد. در نتیجه، نوزادانی که تحت این شرایط به دنیا می‌آیند، از مشکل ماکروزومی (داشتن بدن بزرگ‌تر در هنگام تولد) رنج خواهند برد. این حالت هم به نوبه خود انجام روند زایمان طبیعی را برای مادر دشوارکرده و برای نوزاد نیز خطرناک خواهد بود. علاوه بر آن، مبتلا شدن مادر به دیابت حاملگی خطر تولد زودرس و استفاده از روش سزارین را هم برای به دنیا آمدن نوزاد افزایش می‌دهد. در نهایت،  به خاطر داشته باشید نوزادانی که از مادران مبتلا به دیابت دوران بارداری به دنیا می‌آیند، بیشتر از سایر نوزادان در معرض خطر ابتلا به به سندرم تنفسی (مشکلات تنفسی)، زردی نوزاد و هیپوگلیسمی (پایین بودن سطح گلوکز در خون) در بدو تولد خواهند بود.

فراموش نکنید که اگر مادری در طی دوران بارداری خود به دیابت حاملگی مبتلا شود، این حالت می‌تواند خطر ابتلای نوزاد او به دیابت نوع 2 را در مراحل بعدی زندگی افزایش دهد. همچنین اگر بیماری دیابت در دوران بارداری زنان به خوبی مدیریت نشود، می‌تواند زندگی نوزاد را بلافاصله پس از تولد به خطر انداخته و سبب مرگ او شود.

روش کنترل دیابت بارداری:

اگر شما هم به عنوان یک زن باردار به دیابت حاملگی مبتلا هستید، نیاز دارید تا اقدامات ویژه‌ای را برای کنترل قند خون خود انجام دهید. ساده‌ترین این اقدامات عبارتند از:

1- ایجاد تغییرات اساسی در رژیم غذایی بارداری:

برخی از زنان حامله ممکن است برای کنترل قند خون خود نیاز به ایجاد تغییرات اساسی در رژیم غذایی دوران بارداری حود داشته باشند.به یاد داشته باشید که کنترل این بیماری، بخش بسیار مهمی از درمان آن است، چون فرد با مدیریت کردن سطح قند خون بدن خود از افزایش یافتن آن جلوگیری خواهد نمود. اما، به یاد داشته باشید که لازم نیست برای کنترل قند خون خود حتما وزنتان را کم کنید. در واقع، شما می‌توانید همراه با دکتر متخصص زنان و زایمان معالجتان اهدافی مانند افزایش وزن سالم در طی دوران بارداری را دنبال کنید. همچنین، یادتان باشد که همراه با کنترل قند خون، مدیریت زمان وعده‌های غذایی و میزان آن هم در طی دوران بارداری برای مادران مبتلا به دیابت الزامی است. بنابراین، یادتان باشد که تغییر دادن رژیم غذایی در دوران بارداری روش بسیار خوبی برای کنترل این بیماری در بدن همه مادران به شمار می‌رود. علاوه بر این موارد، زنان بارداری که به دیابت حاملگی مبتلا هستند، باید خوردن مقدار زیادی غلات و سبزیجات را در رژیم غذایی روزانه خود فراموش نکنند.

2- ورزش کردن زنان باردار:

به خاطر داشته باشید که انجام فعالیت‌های بدنی می‌تواند به زنان حامله کمک کند تا سطح گلوکز خون خود را در طی کل دوران بارداری مدیریت کنند. همچنین، ورزش کردن باعث حرکت گلوکز خون به سمت سلول‌های بدن مادر باردار شده و به عنوان انرژی، مورد استفاده آن‌ها قرار می‌گیرد. در نتیجه، این حالت باعث کاهش سطح قند خون در بدن فرد بیمار خواهد شد. اما زنان حامله باید در مورد نوع ورزش، زمان انجام آن و این که چه مدت می‌توانند ورزش کنند، حتما با دکتر متخصص زنان و زایمان مشورت کنند. در نهایت، فراموش نکنید که انجام ورزش‌های ملایم و ​​فعالیت‌های هوازی، بسته به میزان سلامت زن باردار، ممکن است در مدیریت دیابت بارداری به این افراد کمک کند. اما، زنان حامله باید از انجام فعالیت‌های شدید ورزشی جدا خودداری کنند.

3- تزریق انسولین در دوران بارداری:

به یاد داشته باشید که اگر در طی دوران بارداری، سطح قند خون خانمی با ایجاد تغییر در برنامه غذایی و انجام حرکات ورزشی، باز هم در محدوده غیر‌طبیعی قرار گرفت، دکتر معالج ممکن است تزریق انسولین را برای بیمار تجویز کند. یادتان باشد که تزریق انسولین به سلامت جنین آسیب نخواهد رساند، چون نمی‌تواند از طریق جفت به بدن جنین برسد.

4- انجام آزمایش قند خون در طی دوران بارداری:

هر زن حامله‌ای نیاز دارد تا سطح قند خون خود را با انجام کیت تست خانگی بررسی نموده و اثربخشی روند درمان خود را نظارت کند. اگر فردی نتواند این کار را به درستی انجام دهید، دکتر معالجش او را مجبور خواهد کرد تا روش و زمان انجام آزمایش را تغییر دهد. در واقع، در چنین شرایطی، ممکن است پزشک متخصص زنان و زایمان به بیمار خود توصیه کند تا آزمایش بررسی سطح قند خون در بدنش را در حالت ناشتا و یا بعد از ناهار انجام دهد.

5- چک کردن مداوم سلامتی جنین در بارداری:

در مورد زنان حامله‌ای که مبتلا به بیماری دیابت هستند، دکتر معالج باید به طور مداوم رشد جنین را کنترل کرده و از بروز هر گونه مشکل در بدن او جلوگیری کند.

انجام تست تحمل گلوکز در دوران بارداری برای هر زن حامله‌ای از اهمیت زیادی برخوردار است، چون می‌تواند به دکتر معالج کمک کند تا دیابت حاملگی را در بدن بیمار خود تشخیص دهد. همانطور که می‌دانید بدون تشخیص، درمان بیماری امکان‌پذیر نیست. همچنین، انجام آزمایش GTT همراه با برنامه‌ریزی دقیق می‌تواند گام مهمی در سالم نگه داشتن نوزاد متولد نشده باشد.

 

نظر (0)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/