اگر دوران بارداری زنان روال طبیعی خود را پشت سر بگذارد، با پایان یافتن این دوران و پس از 9 ماه انتظار، نوزاد کوچکی به دنیا می آید. نیازی به گفتن نیست که با تولد نوزاد، والدین و اطرافیان تا چه اندازه غرق شادی خواهند شد. میتوان ادعا کرد که در دنیا، هیچ شادی به اندازه ورود یک نوزاد کوچک به خانواده، والدین را خوشحال نمیکند. ورود نوزاد به هر خانه، آنجا را شیرین میکند. اما وقتی که موضوع مراقبت از نوزاد پیش میآید، ممکن است برخی افراد این شادی را نادیده بگیرند، زیرا کودکی که تازه به دنیا میآید، حتما برچسب "مراقب من باشید " را همراه خود خواهد داشت. جالب است بدانید که برخی از پدر و مادران جوان و بیتجربه نمیتوانند این موضوع را به درستی درک کنند. از طرفی دیگر، ارائه پیشنهادات از همه جهات ممکن است نگرانی و اضطراب مراقبت از نوزاد را برای این والدین چند برابر نماید.
اگر شما هم به عنوان یک زوج جوان که در انتظار تولد فرزند خود هستید، میخواهید بدانید که چگونه میتوان به راحتی کارهای مراقبت از نوزاد را انجام داد، حتما مقاله زیر را با دقت بخوانید. در ادامه این مقاله، 10 نکته برتر جهت مراقبت از نوزاد بیان شده است که به مادران و پدران جوان کمک میکند تا با اطمینان کامل کودک خود را پرورش دهند. این موارد عبارتند از:
1-از دیگران کمک بگیرید
به عنوان یک زن باردار یادتان باشد که حتی زمانی که شما در بیمارستان یا در خانه، دوران نقاهت را سپری میکنید، باید از اطرافیان و مادر خود بخواهید تا در هر موردی به شما کمک کنند، زیرا این دوران بسیار شگفتانگیز، اما مشکل است. البته، اکثر مادران ممکن است بسیاری از جنبههای مهم مراقبت از کودک را به صورت تئوری بدانند. اما فراموش نکنید که مشاوره با افراد باتجربه، نه تنها باعث افزایش اطمینان و اعتماد به نفس شما خواهد شد، بلکه میتواند شما را در مراقبت بهتر از فرزندتان یاری کند.
مهمترین نکته در مورد مراقبت از نوزادان درباره شیردهی است، زیرا مادران جوان این کار را قبلا تجربه نکرده و با دریافت نکات مهم شیردهی میتوانند نوزاد خود را برای تغذیه نوزاد با شیر مادر آماده کنند که بسیار مفید است. همچنین، مادران نوزاد که اطرافیان و مادر خود را در کنارشان ندارند، میتوانند در ماههای ابتدایی پس از زایمان، یک پرستار مخصوص با مدرک معتبر را به صورت تمام وقت، برای یادگیری نکات مدیریت کودک خود استخدام کنند.
2- تمرین موارد بهداشتی جهت مراقبت از نوزاد:
رعایت کامل بهداشت فردی و تمیز نگه داشتن محل زندگی ممکن است برای همه مادرانی که به تازگی زایمان کردهاند، کمی سخت و آزاردهنده باشد. اما در دوران نقاهت، مادر نوزاد باید خود و محیط اطراف را تمیز نگه دارد تا به انواع بیماریهای عفونی مبتلا نشود. به همین دلیل، لازم است همه مادران قبل از دست زدن به نوزاد خود، با استفاده از مواد ضدعفونیکننده دستهای خود را تمیز کنند. همچنین، اتاق مادر و کودک باید تمیز نگه داشته شده و همه اسباب و وسایل مورد نیاز نوزاد استریل شود. با این توصیفات، لازم است مادران باردار برای اطمینان از حفظ سلامت خود و فرزندشان، حتما از اطرافیان کمک گرفته و تمرین نکات بهداشتی را قبل از به دنیا امدن نوزاد خود شروع کنند.
چگومه مراقب نوزاد کم وزنم باشم؟
3- نوزاد به شدت ضعیف و شکننده هستند:
به عنوان والدین که به تازگی صاحب فرزند شدهاید، هرگز نباید فراموش کنید که نوزاد بسیار ظریف بوده و باید با دقت بیشتری مورد توجه قرار گیرد. بنابراین هنگامی که میخواهید کودک خود را در آغوش بگیرید، همیشه با یک دست دیگر یا یک بالشتک کوچک، از سر و گردن او حمایت کنید. همچنین، اگر کودک خود را در کالسکه یا سبد حامل قرار میدهید، اطمینان حاصل کنید که کودک به طور کامل با کمربندهای ایمنی و بالشتکهای موجود در این وسایل محافظت میشود. علاوه بر این موارد، از تکان دادن شدیدنوزاد اجتناب نموده و هرگز او را در هوای آزاد، زیر نور مستقیم خورشید، در معرض باد یا جریان هوا قرار ندهید.
4- برقراری ارتباط عاطفی اولیه با نوزاد :
والدین نوزاد (به ویژه مادر) باید در روزهای اول بعد از زایمان سعی کنند تا رابطه عمیق عاطفی با کودک خود برقرار کنند. برای این کار، پدر و مادر میتوانند کودک خود را در آغوش گرفته و به آرامی تکان دهد. البته در چنین مواردی، لمس کردن بدن کودک نیز برای برقراری ارتباط بسیار مهم است. والدینی که از روشهای برقراری ارتباط با نوزاد ناآگاه هستند، میتوانند با کمک گرفتن از یک پزشک متخصص اطفال، روشهای ماساژ دادن بدن کودک خود را به منظور افزایش ارتباط با او امتحان کنند. در نهایت، به عنوان یک خانم جوان و بیتجربه به خاطر داشته باشید که حضور والدین (مخصوصا مادر) در کنار نوزاد، جهت برآورده نمودن نیازهای او ضروری است.
5-چه پوشاکی مناسب نوزاد است؟
بعضی از والدین جوان که به تازگی صاحب نوزاد شدهاند، نمیدانند که آیا درست است پوشک بهداشتی را جایگزین پوشک پارچهای بکنند یا نه. این در حالی است که اکثر مادران استفاده از پوشکهای یکبار مصرف را ترجیح میدهند. لازم است بدانید که هر دو نوع پوشکها دارای جوانب مثبت و منفی هستند. در هر صورت،
این نکته مهم را به یاد داشته باشید که پوشک کثیف نوزاد نباید بیش از 10 بار در روز تعویض شود، چون در هر کاری تعادل حرف اول را میزند.
البته در هنگام استفاده از پوشک، بعضی از نوزادان ممکن است دچار حالت سوزش و خارش شده و بی قراری کنند. در چنین مواردی، مادر باید محل آسیبدیده را با دستمال مرطوب پاک نموده و از پماد مخصوص نوزادان یا روغن وازلین استفاده نماید. اگر با این کار، حساسیت برطرف نشد، به پزشک متخصص اطفال مراجعه کرده و همه توصیههای او را به کار ببندید.
6-روش تغذیه درست نوزاد:
بسیار مهم است که والدین (مخصوصا مادر) بدانند که کودک چه زمانی گرسنه است. برای این کار لازم است دقت بیشتری نموده و علائم گرسنگی را در نوزادان کوچک یاد بگیرند. معمولا در حالت طبیعی، گریه کردن، قرار دادن انگشتان دست در دهان و ایجاد صدای مکیدن، نشانههایی است که گرسنگی نوزاد را بیان میکند. طبق نظر پزشکان متخصص زنان و زایمان، کودک را تنها زمانی که گرسنه است، تغذیه نمایید! همچنین فراموش نکنید که پس از هر بار شیر دادن به نوزاد، کودک را در آغوش گرفته، معده او را بر روی شانه خود قرار داده و با ضربه آرام دست به پشت او، از جمع شدن گاز در معده فرزندتان جلوگیری نماید.
7- چه زمانی بند ناف نوزاد می افتد
به عنوان مادری که برای اولین بار صاحب فرزند شدهاید، یادتان باشد که بند ناف نوزاد باید حداقل به مدت 1 تا 4 هفته به طور کامل خشک شده و از بدن او جدا شود. ولی قبل از اینکه بند ناف بیافتد، برای اطمینان از عفونت نکردن آن، بعد حمام کردن، حتما یک گاز استریل برای روی شکم فرزند خود بگذارید. در این دوران، رنگ بند ناف ممکن است از زرد به سیاه تغییر کند که امری طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد. اما اگر هر گونه زخم قرمز یا بوی بد را در ناحیه بند ناف نوزاد خود احساس کردید، حتما به دکتر متخصص اطفال مراجعه نموده و در مورد درمان این مشکل، با او مشورت کنید.
8-رابطه خواب و سلامتی نوزاد:
ممکن است به عنوان والدین یک نوزاد بخواهید تمام روز را با کودک خود ارتباط برقرار کنید، اما هزینه این علاقه نباید به هم خوردن ساعات خواب مناسب فرزندتان باشد. به عنوان یک مادر به یاد داشته باشید که خوابیدن یکی از مهمترین فعالیتهای حیاتی نوزاد ان محسوب شده، رشد جسمی او را تسهیل کرده و آرامش را برای او به ارمغان خواهد آورد. بنابراین، هر نوزادی باید حداقل 12-16 ساعت در روز خواب ارام و عمیق داشته باشد، تا بتواند به اندازه کافی رشد نماید. آواز لالایی خواندن برای کودکان در هر سنی توسط والدین (مخصوصا مادر) بسیار آرامشبخش بوده و او را به خواب عمیقی فرو میبرد
اگر نگران این هستید که نورادتان خواب کافی ندارد به 10 نشانه خواب خوب نوزاد مراجعه کنید.
9- یادگیری روشهای تسکین دادن نوزاد:
گریه کردن و سرخوردگی نوزادان امری طبیعی و عادی است. بنابراین، والدین جوان باید در هر زمانی برای مقابله با چنین مشکلی آماده باشند. همیشه در چنین شرایطی، به جای نگران شدن در مورد اینکه چرا فرزندتان گریه میکند، یاد بگیرید که دلیل گریه او را پیدا نموده و حال فرزندتان را درک کنید، زیرا این کار تنها راه ارتباطی با کودک است. بنابراین، نکته مهم برای والدین نوزادان این است که روشهای مناسبی را برای تسکین دادن نوزاد خود یاد بگیرند.
10- سعی کنید همیشه آرام باشید:
همه ما میدانیم که تولد نوزاد و ورود او به جمع خانواده، موضوع آسانی نیست. با این حال، یادتان باشد هنگامی که به کارهای نوزاد خود رسیدگی میکنید، آرام بوده و حتی در صورت احساس گرسنگی هم آرامش خود را از دست ندهید. همیشه به خودتان بگویید که این دوران هم بخشی از زندگی بوده و با رشد نوزاد از بین خواهد رفت. فقط شادی و لذت بردن از تمام این لحظات برای پدر و مادری باقی خواهد ماند که نوزاد خود را درک نموده و با او وقت بیشتری بگذرانند.
برای اطلاع از چگونگی مراقبت های پوست نوزادان به 10 نکته برای زیباتر شدن پوست نوزادان مراجعه کنید
نظر (0)