آماده سازی جو خانه برای آغاز دوران بارداری زنان و ورود یک عضو جدید کار آسانی نیست. در واقع، خانمها باید قبل از آغاز این دوران، در مورد سلامتی بدن خود، رژیم غذایی، برخی داروها، انجام تمرینات ورزشی و نحوه تولد نوزاد خوب فکر کرده و با انجام اقدامات خاص، خود را برای قبول مسئولیت های پس از تولد نوزاد آماده کنند. در غیر این صورت، دوران بارداری و پس از آن بسیار ترسناک خواهد بود. از قدیم، بزرگان خانواده میگویند: "همه ما باید قبل از تصمیم به تشکیل خانواده، از لحاظ فیزیکی و ذهنی آماده شده، دانش خود را در مورد دوران بارداری افزایش داده، برای بررسی پزشکی، با پزشک متخصص زنان و زایمان و افراد باتجربه صحبت کرده و تنها در صورتی که مطمئن شدیم برای قبول مسئولیت یک فرد دیگر آماده هستیم، تصمیم به حاملگی بگیریم."
نکات مهم برای برنامه ریزی جهت باردار شدن:
چند نکته مهم وجود دارد که زوجین باید قبل از باردار شدن، در مورد آنها برنامه ریزی کنند. همچنین، این افراد باید فهرستی از همه نیازهای خود را به طور کامل تهیه کنند. برخی از مهمترین این موارد عبارتند از:
1-ملاقات با پزشک متخصص زنان و زایمان قبل از آغاز دوران بارداری:
زوجهای جوان حتما باید قبل از اقدام به بارداری، قرار ملاقاتی با یک پزشک متخصص زنان و زایمان گذاشته و همه اقدامات ویژه برای انجام آزمایشهای پیش از بارداری را برنامهریزی کنند. همچنین، اگر سابقه پزشکی شخصی یا سابقه پزشکی خانوادگی دارند و یا هر گونه داروی خاص یا مکمل غذایی را مصرف میکنند، به اطلاع پزشک معالج رسانده و وضعیت سلامت بدن خود را بررسی نمایند. به عنوان یک خانم جوان و بیتجربه به خاطر داشته باشید که ممکن است مصرف برخی داروها یا مکملها بر روند حاملگی شما اثر بگذارد. در چنین مواردی، دکتر معالج در مورد رژیم غذایی قبل از دوران بارداری، نحوه و میزان ورزش کردن، رژیم کاهش وزن، انجام واکسیناسیون و ترک عادتهای ناسالم (مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل و سوء مصرف مواد) با شما و همسرتان بحث میکند. علاوه بر این موارد، به زوجینی که در معرض شرایط خاص پزشکی مانند دیابت، آسم یا فشار خون بالا هستند، توصیه میکند تا با پزشک متخصص دیگری گفتگو کنند. فراموش نکنید که همه این نکات باید قبل از اقدام به باردار شدن کنترل شوند! اگر زنی در یک سال گذشته هیچ آزمایش بهداشتی انجام نداده باشد، ممکن است دکتر متخصص زنان و زایمان به او انجام معاینه لگنی و پاپاسمیر (به منظور تشخیص بیماریهای منتقله از راه جنسی) را توصیه نماید.
2-انجام آزمایشات ژنتیک قبل از حامله شدن زنان:
ممکن است پزشک متخصص زنان و زایمان از خانم جوان خواهش کند تا آزمایش غربالگری ژنتیک را انجام دهد. به این ترتیب، شما میتوانید بفهمید که آیا خودتان یا همسرتان حامل شرایط ژنتیکی جدی مانند بیماری سلولهای داسی و فیبروز کیستیک هستید یا نه. اگر شما حامل هر گونه اختلالات ارثی در خون خود باشید، شانس داشتن فرزندی با این اختلالات در بدن شما به میزان قابل توجهی بالا خواهد رفت. لازم است بدانید که فرزندان همه صفات را از پدر و مادر خود به ارث میبرد! برای انجام این آزمایشات، تست بزاق دهان یا نمونه خون نیاز است که اکثر بیمههای درمانی هم این تستها را پوشش میدهد.
3-قبل از بارداری، مصرف سیگار و استعمال مواد مخدر را ترک کنید:
اگر به عنوان یک زن جوان تصمیم دارید تا به زودی حامله شوید، فراموش نکنید که در این دوران، ترک سیگار یا استعمال مواد مخدر از اهمیت خاصی برخوردار است. پس، این موارد را به طور کامل و در اسرع وقت ترک نمایید، زیرا مصرف توتون، تنباکو و مواد مخدر میتواند منجر به انجام زایمان زودرس، سقط جنین و به دنیا آمدن نوزاد با وزن کم شود. طبق نظر محققان علم زنان و زایمان بعضی از داروها حتی بعد از ترک نیز در جریان خون فرد مصرفکننده باقی میمانند. همچنین، حجم اسپرم و تعداد اسپرمهای موجود در مایع منی مردانی که سیگاری هستند و توتون و تنباکو مصرف میکنند، به شدت کاهش مییابد. علاوه بر این موارد، سیگار کشیدن و مصرف سایر مواد مخدر میتواند بر توانایی زوجین جهت باردار شدن تأثیر بگذارد. به همین دلیل، کسانی که تصمیم دارند تا صاحبفرزند شود، باید مصرف این مواد را به طور کامل ترک کنند.
4- زنان باید قبل از اقدام به باردار شدن از ابتلا به هرگونه عفونت دور باشند:
با پیگیری برخی از شیوههای اولیه و درست زندگی میتوان از مبتلا شدن به انواع عفونتها جلوگیری کرد. با توجه به این توضیحات، لازم است زنانی که قصد حامله شدن دارند، در هنگام آشپزی دستهای خود را به طور کامل بشویند. همیشه اطمینان حاصل کنند که دمای یخچال خانه آنها 2 تا 4 درجه سانتیگراد (35 تا 40 درجه فارنهایت) و دمای فریزر تا 18- درجه سانتیگراد (کمتر از 0 درجه فارنهایت) تنظیم شده است. از مصرف غذاهایی مثل مرغ، ماهی، انواع نوشیدنیها، پنیر غیرپاستوریزه و دیگر غذاهای لبنی اجتناب نموده و بدن خود را از سرما دور نگه دارند. بیشتر مواد ذکرشده میتواند حامل باکتریهای مضر بوده و باعث مبتلا شدن فرد به بیماری لیستریوزیس شود که ابتلا به این بیماری هم به نوبه خود، خطر ابتلا به انجام زایمان زودرس و سقط جنین را در زنان حامله به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
همچنین، فراموش نکنید که آبهای غیراستاندارد و آلوده نیز حاوی باکتریهایی مانند E.coli یا سالمونلا هستند که بهتر است زنان، مدتی قبل از حامله شدن از مصرف آنها اجتناب کنند. نکته مهم دیگر برای این افراد، انجام نکاتی برای جلوگیری از ابتلا به عفونتهایی مانند توکسوپلاسموز است. برای این منظور، لازم است زنان در حین باغبانی، حمل جعبه های سبزیجات و گلها و کاشتن گیاهان از دستکش استفاده کنند. علاوه بر این موارد، زنانی که مستعد ابتلا به بیماریهایی مانند پنومونی یا آنفلوانزا هستند، حتما باید واکسن این بیماریها را در اسرع وقت دریافت کنند.
5- قبل بارداری به میزان مصرف کافئین روزانه خود دقت کنید:
اگر چه بحث در مورد مصرف کافئین در دوران قبل از بارداری زنان کمی مبهم است، اما کارشناسان عقیده دارند که زنان در دوران برنامهریزی برای باردار شدن، بهتر است در میزان مصرف کافئین روزانه خود دقت نموده و میزان آن را کاهش دهند. نتایج برخی مطالعات نشان داده است که مصرف بیش از حد کافئین میتواند منجر به کاهش باروری زوجین شود. به همین دلیل، زنان باید مصرف نوشیدنیهای کافئیندار خود را به 200 میلیلیتر یا یک فنجان در روز محدود کنند.
6-زنانی که تصمیم دارند تا در آیندهای نزدیک حامله شود، باید از اقامت در محیطهای آلوده و خطرناک اجتناب کنند:
هشدار دادن در دنیای امروز، برای همه اقشار جامعه بسیار مفید است! پس زنانی هم که قصد حامله شدن دارند، باید دقت کنند، زیرا با قرار گرفتن در محیطهای آلوده خطر ابتلا به برخی بیماریها و صدمه رسیدن به جنین داخل رحم این افراد به میران قابل توجهی افزایش مییابد. در مقابل، اجتناب از این کار آسیب احتمالی به خود مادر و فرزند آینده او را به حداقل میرساند. همچنین، اگر شما به عنوان یک زن جوان در معرض تابش آشعهها یا مواد شیمیایی در محل کار یا مکان زندگی خود هستید، بدانید که این امر میتواند بر توانایی شما در باردار شدن تاثیر بگذارد. علاوه بر این موارد، زنان خانهدار باید به خاطر داشته باشند که در هنگام دست زدن به مواد تمیزکننده، حلالها، آفتکشها و مواد شوینده مراقب بوده و این مواد را از آب آشامیدنی منزل خود دور کنند. با همه این توصیفات، دقت در این نکات بهداشتی و مشورت در مورد چگونگی به حداقل رساندن خطرات، فرد میتواند خود را از ابتلا به بیماریهای خطرناک مصون نگه دارد.
7-زنانی که قصد باردار شدن دارند، باید بر سلامت روانی خود تمرکز کنند:
وقتی به عنوان یک زن جوان قصد حامله شدن دارید، باید بفهمید که از لحاظ روحی-روانی در وضعیت مناسبی قرار دارید یا نه. در واقع، شما باید همیشه خوشحال بوده و لبخند بزنید، در غیر این صورت، این حالات روانی، توانایی بدن شما را برای باردار شدن تحت تاثیر قرار خواهد داد. البته طبیعی است که خانمهای جوان در برخی موارد کمی نگران باشند یا گاهی غمگین شود، اما ناراحتی شدید یا افسردگی همیشگی بر روند سلامت بدن این افراد تاثیر منفی گذاشته و قدرت باروری را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. پس، در چنین مواردی حتما با مادر، بستگان و یا شریک زندگی خود صحبت کنید. البته زنانی که به این مشکل مبتلا هستند، میتوانند با دنبال کردن برخی شیوههای زندگی، کمک گرفتن از افراد حرفهای و بحث کردن در مورد احساسات خود، آن را درمان نموده و با انجام تمرینات ورزشی یوگا و مدیتیشن به کاهش استرس در بدن خود کمک کنند.
8-زنان قبل از بارداری باید به دندانپزشک مراجعه کنند :
زنان جوان قبل از اقدام به حاملگی، باید از سلامت دهان و دندان خود مطمئن شوند، زیرا روی دادن تغییرات هورمونی در بدن، زنان باردار را به اختلالات دندان مبتلا نموده و آنها را بسیار آسیبپذیر میکند. معمولا با شروع دوران حاملگی و ترشح میزان بالای هورمون پروژسترون و استروژن در بدن زنان، لثههای این افراد تحت تاثیر قرار گرفته و قرمز و متورم میشود. پس، زنان باید در شش ماه قبل از حامله شدن به یک دندانپزشک مجرب مراجعه نموده و همه مشکلات دهان و دندان خود را به طور کامل حل نمایند.
9-اگر قصد بارداری دارید رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن را فراموش نکنید:
اگر به عنوان یک زن جوان به دنبال یک برنامه غذایی و ورزشی جهت تناسب اندام هستید، در دوران قبل از حامله شدن آن را کامل کنید! زیرا دنبال کردن برنامه تناسب اندام به شما کمک میکند تا سالم بوده و استرس دوران بارداری و زایمان را به راحتی پشت سر بگذارید. علاوه بر این موارد، بدن با ورزش کردن، خود را برای آغاز دوران بارداری آماده نموده و این دوران را به آسانی سپری خواهد کرد. برای این منظور، زنان جوان میتوانند با انجام تمرینات معمول ورزشی مانند یوگا، ایروبیک و یا شنا انعطافپذیری بدن خود را افزایش دهند. اگر شما شاغل هستید و برای ورزش کردن وقت ندارید، میتوانید هر روز حداقل 30 دقیقه پیادهروی کنید و یا از پلههای کوچک منزل به جای بالابر یا آسانسور استفاده نموده و برای رفتن به محل کار خود از وسیلهنقلیه استفاده نکنید. این کارها، شما را از لحاظ جسمی فعال خواهد نمود. البته برخی از زنان ممکن است در کلاسهای یوگا در بیمارستان یا کلینیکهای تخصصی شرکت کنند که این موردهم برای حفظ سلامت خانمها بسیار مفید میباشد.
10-رسیدن به وزن ایدهآل در دوران قبل و بعد از بارداری:
اگر شما هم به عنوان یک زن جوان قصد حامله شدن دارید، باید وزن ایدهآل داشته و با شاخص توده بدنی (BMI) متعادل باردار شوید. ممکن است انجام این کار برای کسانی که قبل از آغاز دوران بارداری دارای اضافه وزن نبودند، آسان باشد. زنان با شاخص توده بدنی بالا در معرض خطر ابتلا به عوارض دوران بارداری یا زایمان قرار دارند. به همین ترتیب، احتمال تولد نوزادان با وزن کم در افرادی که شاخص توده بدنی کمتری دارند، بسیار بالا است. با همه این توصیفات، زنان جوان میتوانند با کمک گرفتن از خدمات بهداشتی در دستیابی به وزن ایدهآل خود قبل و بعد از آغاز دوران بارداری تلاش نموده و فرزند سالم و طبیعی به دنیا بیاورند.
11-اگر قصد بارداری دارید در انتخاب ماهی دقت کنید:
اگر به عنوان یک زن جوان دوست دارید زیاد ماهی بخورید، باید مراقب باشید. اگرچه انواع ماهیها حاوی اسیدهای چرب امگا 3 ضروری برای رشد مغز و چشم بوده و حاوی پروتئین و سایر مواد مغذی هستند، اما حاوی مقداری جیوه نیز میباشند که برای بدن انسان مضر است. به همین دلیل، زنانی که تصمیم گرفتهاند تا در آیندهای نزدیک حامله شوند، باید از مصرف کوسهها، ماهی خالخالی، ماهیهای شمشیری، ماهی تیلفی و کنسرو ماهی سفید خودداری کنند. همچنین، ماهیهایی که در آب های محلی رشد میکنند، معمولا الوده بوده و افراد مستعد به برخی بیماریها را در معرض انواع امراض قرار میدهند.
12-قبل بارداری امور مالی خود را چک کنید:
همانطور که میدانید تولد کودک و ورود او به جمع خانواده تاثیر مستقیمی بر روی امور مالی پدر و مادر خواهد گذاشت. به همین دلیل زوجین باید قبل از آغاز دوران بارداری، برنامهریزی نموده، برنامههای مالی و بیمهای پیش از تولد را با دقت بررسی کرده و با برنامه قبلی پیش بروند. علاوه بر این موارد، این افراد باید بدانند که بیمارستان محل تولد فرزندشان تحت نظارت بیمه قرار دارد یا خیر. زوجینی که هیچ نوع بیمه درمانی ندارند، میتوانند با بخش بهداشت محلی خود صحبت نموده و از هرگونه برنامههایی که میتواند شامل شرایط آنها باشد، بهرهمند شوند.
13-زمان قطع مصرف قرصهای ضدبارداری باید مورد بررسی قرار بگیرد :
به عنوان یک زوج جوان که قصد دارید در آیندهای نزدیک بچهدار شوید، باید بدانید که زمان قطع مصرف قرصهای ضدبارداری فرا رسیده است. هنگامی که مصرف این قرصها متوقف میشود، دورههای چند روزه برای رسیدن به زمان تخمکگذاری شروع خواهد شد که در برخی از زنان ممکن است یک ماه یا بیشتر طول بکشد. همانطور که میدانید عمل تخمکگذاری تنها زمانی اتفاق میافتد که دورههای منظم قاعدگی در بدن زنان شروع شود. به همین دلیل، اگر به عنوان یک زن جوان از روش Deep Provera برای جلوگیری از بارداری استفاده کردهاید، بدانید که ممکن است بازگشت دورههای قاعدگی شما به حالت عادی 3 تا 6 ماه زمان ببرد.
برخی از پزشکان متخصص زنان و زایمان پیشنهاد میکنند که زنان بعد از قطع روشهای جلوگیری از حاملگی باید صبر کنند تا دورههای قاعدگی آنها به روال طبیعی و متوالی خود برگشته و بدن آماده تخمکگذاری شود. حاکم شدن این روند در بدن زنان جوان به تعیین زمان دقیق بارداری آنها نیز کمک میکند. به همین دلیل، زنانی که قبل از این تصمیم، دورههای نامنظم قاعدگی داشتند، باید به پزشک مراجعه کنند. در چنین مواردی، ممکن است پزشک متخصص زنان و زایمان با انجام سونوگرافی، بارداری زود هنگام را در بدن زنان تشخیص داده و تاریخ دقیق تولد نوزاد را تعیین نماید.
14-آگاهی از زمان چرخه تخمکگذاری در بدن زنانی که قصد باردار شدن دارند:
زمانیکه بعضی از زنان استفاده از قرصهای ضدبارداری را متوقف کنند، به راحتی باردار میشوند. اما برخی دیگر باید از روشهای محاسبه دقیق زمان تخمکگذاری و علائم روزهای باروری در بدن خود آگاه شده و از این موارد برای حامله شدن استفاده کنند. برای محاسبه زمان تخمکگذاری در بدن زنان میتوان از آخرین روز چرخه قاعدگی او استفاده نمود. این کار به شما کمک میکند تا روزهای باروری خود را در چرخه قاعدگی پیدا نموده و به راحتی حامله شوید. همچنین، زنان جوان میتوانند در یک ماه پس از پایان دوره قاعدگی با یادداشت کردن دمای پایه بدن در صبح هر روز و بررسی تغییرات مخاطی دهانه رحم خود روزهای باروری را در بدنشان شناسایی کنند که در حامله شدن این فرد بسیار مفید است. پیگیری این نشانهها (در طی یک ماه) به زنان کمک خواهد کرد تا زمان دقیق تخمکگذاری را در بدنه خود به راحتی مشخص کنند. البته امروزه کیتهای مخصوص پیشبینی زمان تخمکگذاری در بازار موجود است که همه زنان میتوانند از آنها استفاده کنند.
15-زنانی که تصمیم به باردار شدن دارند، باید مصرف مواد مغذی را در چند ماه قبل از حاملگی خود افزایش دهند:
به عنوان زن جوانی که قصد باردار شدن دارید، لازم نیست چند ماه قبل از باردار شدن به اندازه دو نفر غذا بخورید، اما در این دوره مصرف غذاهای مغذی برای شما توصیه میشود تا بتوانید مواد مغذی لازم را برای حاملگی سالم در بدن خود ذخیره کنید. بنابراین، استفاده از یک رژیم سالم و متعادل توسط زن جوان و شریک زندگی او مدتی قبل از حامله شدن، شانس بارداری زود هنگام را به میزان قابل توجهی بهبود میبخشد. مواد غذایی که برای تغذیه این زوجین توصیه میشود، شامل میوههای تازه، سبزیجات، انواع دانههای روغنی و آجیلها است. البته مصرف مقدار متعادلی خامه، ماست و پنیر نیز الزامی بوده و شیر کم چرب هم باید در ردیف اول منوی تغذیه زوجین جوان قرار گیرد. از مصرف شکر در این دوره خودداری کرده و از شیرینکنندههای طبیعی مانند عسل، شربت افرا یا شهد آگوا استفاده نمایید که هم مقوی بوده و هم بیضرر هستند. نکته مهم دیگر در تغذیه این زوجین، اجتناب از مصرف نوشیدنیهای کافئیندار و کاهش مصرف قهوه در طی روز میباشد. در نهایت، به عنوان زوج جوانی که قصد باردار شدن دارید، مصرف مواد غذایی حاوی روی را که غنی از ویتامین E هستند، حتما در در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید. همچنین، دریافت منظم ویتامین A و D در این دوره برای زنان توصیه میشود و این افراد باید تا آنجا که میتوانند، از غذاهای ارگانیک استفاده کنند.
16-مصرف اسید فولیک توسط زنانی که قصد حامله شدن دارند، باید از چند ماه قبل از آغاز دوران بارداری شروع شود:
وجود میزان متعادل اسید فولیک در بدن زنان بسیار مهم است، زیرا شانس بروز نقصهای زایمان مانند اسپینا بیفیدا را در بدن نوزادان به میزان قابل توجهی کاهش داده و عضلات نخاعی خود مادر را تقویت میکند. به همین دلیل، پزشکان متخصص زنان و زایمان مصرف مکملهای اسید فولیک را حداقل یک ماه قبل از باردار شدن، برای همه زنان تجویز میکنند. طبق گزارشات مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، زنان باید در دوران قبل و بعد حاملگی، هر روز 400 میکروگرم اسید فولیک مصرف کنند. همچنین، فراموش نکنید که نانهای غنیشده و غلات، حاوی اسید فولیک بوده و مقداری از نیاز بدن زنان را در این دوره برآورده میکنند.
17-زوجینی که قصد دارند تا در آیندهای نزدیک صاحب فرزند شوند، باید از تاریخچه پزشکی خانوادگی خود و همسرشان آگاه باشند:
به عنوان یک زوج جوان یادتان باشد که یکی از موارد مهم پیش از باردار شدن، دانستن تاریخچه پزشکی خانواده دو طرف است. این کار به شما کمک خواهد کرد تا هر گونه اختلالات ژنتیکی و یا مشکلات بهداشتی را در خانواده طرفین پیدا نموده و اقدامات لازم برای کاهش خطر انتقال این اختلالات به بدن کودک خود را به موقع انجام دهید.
اگر به عنوان زوجی که تصمیم دارید تا در آیندهای نزدیک صاحب فرزند شوید، توانستید نکات ارائهشده در مقاله بالا را با تلاش و جدیت به کار ببندید، اطمینان داشته باشید که دوران بارداری برای شما بسیار ساده خواهد بود. فقط شما نیاز دارید تا از برخی علوم مربوط به این دوره آگاهی یافته و با نظم و انضباط از خود و فرزندتان مراقبت کنید.
برای آگاهی بیشتر درمورد مراقبت ها قبل بارداری به 20 نکته مهم در افزایش شانس بارداری در زوجین (بخش اول) مراجعه کنید
نظر (2)