آیا استفاده از حمام آب داغ برای زنان باردار خطرناک است؟

hamam-bardari

از اینکه به عنوان یک زن جوان باردار شده اید، به شما تبریک می گویيم! در حال حاضر، شما باید تمام کارهای روزانه را با کمک یک مشاور انجام دهید. آرامش خود را حفظ کنید و به یاد داشته باشید که دوران بارداری، یک فرایند طبیعی بوده و فازی برای لذت بردن همه مادران می باشد پس برای درک کامل این زیبایی سعی کنید تا استرس یا نگرانی خود را به حداقل برسانید.

یکی از کارهایی که انجام آن در طي دوران بارداری زنان نیاز به مشاوره دارد، نحوه حمام کردن است، زیرا اغلب زنان در این مورد دچار سردرگمی شده و نمی دانند که آیا می توانند از حمام آب گرم در اين دوران دوران استفاده کنند یا نه. در ابتدا، لازم است بدانيد كه حمام آب داغ در طي دوران بارداری نا من است. در واقع، غوطه ور شدن در آب بسیار گرم و صرف کردن مدت زمان طولانی که نوعی سعادت محض برای همه افراد معمولی تلقی می شود، براي زنان باردار نامناسب است. بهتر است که زنان باردار انجام برخی اعمال مانند استفاده از حمام آب گرم را با رعایت مراقبت های اولیه و احتیاط کامل انجام دهند، تا اطمینان حاصل شود که حمام کردن او در آب داغ باعث شل شدن عضلات بدنش نشده است.

جايگزين كردن حمام آب گرم به جای حمام آب داغ در طي دوران بارداری زنان:

همه مشاوران و کارشناسان مامايي عقیده دارند که استفاده از وان آب داغ برای زنان باردار اصلا مناسب نیست، ولی تا زمانی که دمای آب حمام نزدیک به دمای بدن مادر باردار باشد، که حدود 100 درجه فارنهایت است، اشکالی مشكلي در روند سلامت مادر حامله و جنين داخل رحم او ایجاد نخواهد کرد. اما اگر آب وان بیش از حد گرم شود، به احتمال زیاد ضربان قلب مادر افزایش يافته و باعث کاهش جریان خون در بدن او می شود، که بروز این وضعیت استرس شديدي را در جنین داخل رحم به وجود خواهد آورد.

نتايج مطالعات اخير پزشكان متخصص زنان و زايمان نشان داده است که گرمای بیش از حد آب حمام، به خصوص در سه ماهه اول از دوران بارداری، می تواند سبب بروز نقص های هنگام تولد در نوزادان شود. در واقع، این حرارت مستقیم بر ستون فقرات و مغز جنین داخل رحم اثر گذاشته و در نتیجه مشکلاتی مانند اسپینا بیفیدا را در بدن او ایجاد خواهد نمود. بنابراین، مهم است که زنان حامله قبل از رفتن به حمام، درجه حرارت آب را بررسی نموده و با قرار دادن یک میزان ایده آل برای آب حمام خود، خستگی عضلات را از بین برده و از شل شدن بیش از حد آن ها جلوگیری کنند.

چگونه می توان دمای ایده آل آب حمام را براي دوش گرفتن زنان باردار بررسی نمود؟

زنان حامله می توانند با استفاده از یک دماسنج، آب حمام منزل خود را به بهترین وجه بررسی نموده و دمای مناسب را انتخاب نمایند. همچنین، این افراد می توانند با قرار دادن آرنج یا ساعد خود که به تغییرات دما حساس تر هستند، دمای آب حمام را بررسی کنند. فراموش نکنید كه اگر پوست این ناحیه از بدنتان قرمز شد، آب حمام شما بیش از حد گرم است و باید آن را کمی خنک كنيد.

زمان مناسب براي حمام كردن زنان باردار چقدر است؟

به عنوان یک زن حامله یادتان باشد كه زمان استفاده از حمام آب گرم و چک کردن دمای آب حمام در طي دوران بارداری بسیار مهم است. برای این منظور زنان باردار نباید بیش از 10-15 دقیقه در حمام بمانند. در واقع، این محدودیت زمانی اجازه نمی دهد تا بدن مادر بیش از حد گرم شده و با بالا بردن دمای درونی، سبب افزایش میزان استرس در جنین داخل رحم شود.

آیا استفاده از جکوزی و سونا برای زنان باردار ناامن است؟

اگر چه کارشناسان عقیده دارند كه استفاده از حمام گرم و داغ برای مدت کوتاه جهت دوش گرفتن زنان باردار کاملا بی ضرر است، اما بسیار از پزشکان متخصص زنان و زايمان توصیه می کنند كه زنان حامله باید از حمام کردن با آب زیاد گرم، سونا و جکوزی در اجتناب کنند، زيرا دمای بدن مادر با قرار گرفتن در معرض حرارت ثابت و استفاده از لوازم فانتزی حمام بالا رفته و آرامش را از جنین داخل رحم خواهد گرفت، که وضعيت بسیار خطرناکي است.

هیدراته کردن بدن زنان باردار قبل از حمام کردن با آب گرم:

به عنوان یک زن حامله یادتان باشد كه اگر در نظر دارید با آب بسیار داغ حمام کنید، این کار می تواند سبب بروز سرگیجه یا غش کردن شما گردد. از این رو، همیشه قبل از رفتن به حمام بدن خود را با نوشیدن مایعات مختلف به خوبی هیدراته کنید و سپس به حمام گرم بروید. اما ایده خوب دیگر برای هیدراته نگه داشتن بدن، همراه بردن یک بطری آب و گذاشتن آن در کنار وان حمام است، تا اگر به طور ناگهانی احساس خستگی و یا سرگیجه کردید، از این آب بنوشید.

مزایای استفاده از حمام آب گرم برای زنان باردار:

همانطور که می دانید استفاده از حمام آب گرم نه فقط آرامش بخش بوده و سبب رفع خستگی جسمی و ذهنی زنان در طی دوران بارداری می شود، بلکه مزایای سلامتي زیادی هم دارد که توسط علم پزشکی ثابت شده است. این مزایا عبارتند از:

• دوش گرفتن کوتاه مدت زنان در طي دوران بارداری با آب گرم، بهترین روش برای تسکین خستگی عضلات به ویژه عضلات پشت بدن و پاها است، که در نتیجه باعث القای خواب خوب و آرام به این افراد خواهد شد.
• همچنین، استفاده از حمام آب گرم در طي دوران بارداری می تواند به کم شدن مشکل ادم که در زنان حامله بسیار ناراحت کننده است و تورم پاها، مخصوصا مچ پاها کمک زیادی کرده و به طور طبیعی استرس ناشی از این مشکل را رفع کند.
• علاوه بر اين موارد، حمام آب گرم در کاهش انقباضات زودرس زایمان مفید بوده و بسیار آرامش بخش است. در واقع، مي-توان ادعا كرد كه حمام آب گرم دردهای ناشی از انقباضات رحمی را از بین خواهد برد.
• همچنین، کارشناسان بر این باورند که استفاده از آب گرم در حمام زنان باردار باعث جذب آب توسط پوست بدن شده وا گر فرد با مشکل کاهش آب موجود در کیسه رحمي خود روبرو شده باشد، می تواند به افزایش میزان مایع آمنیوتیک بدن کمک کند.

آیا استفاده از وان آب داغ به زنان باردار توصیه می شود؟

شما به عنوان یک زن باردار ممکن است بخواهید مدت طولانی در یک حمام آب گرم یا سونا بنشیند، تا به این ترتیب از تمامی دردهای دوران بارداری خلاص شوید، اما حقیقت این است که انجام این کار می تواند مشکلات زیادی را برای خود شما و جنین داخل رحمتان به وجود اورد، زیرا بر اساس مطالعات انجام شده، انجام این نوع فعالیت ها سبب بالا بردن درجه حرارت مرکزی بدن زنان باردار می شود. بروز این مشکل در زنان باردار نیز نه تنها برای مادر مضر است، بلکه برای نوزاد او نیز بسیار خطرناک خواهد بود.

6 علت اجتناب زنان باردار از قرار گرفتن در داخل وان آب داغ یا سونا:

در ادامه این مقاله چند نکته پژوهشی بیان شده است که بر اساس آن ها، قرار گرفتن در داخل وان آب داغ یا سونا به زنان باردار پیشنهاد نمی شود. این نکات عبارتند از:

1. با توجه به تحقیقات انجام شده در کالج آمریکایی پزشكان متخصص زنان و زایمان، زنان باید در سه ماهه اول از دوران بارداری خود از قرار گرفتن در سونا برای مدت طولانی و نیز فعالیت های این چنینی اجتناب کنند، زیرا سبب خستگی و بالا رفتن درجه حرارت بدن خواهد شد.
2. از آن جايي كه با آغاز دوران بارداری، بدن مادر هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ ذهنی تحت استرس زیاد قرار دارد، بدن با انجام اضافه کاری، در معرض بالا رفتن درجه حرارت قرار گرفته و ممکن دچار عوارض بارداری شود که این عوارض خطرات بهداشتی زیادی را برای جنین در حال رشد بر جاي خواهد گذاشت.
3. همچنین، از آن جايي كه بدن مادر با فکر جنین در ارتباط است، استفاده از حمام اب داغ مي تواند سبب آسیب رسیدن به مغز و نقص نخاعی نوزاد شود. به همین دلیل، برخی از کارشناسان بر این باورند که قرار گرفتن مادر باردار در معرض دماهای گرم ممکن است خطر بروز بیماری اسپینا بیفیدا (نوعی اختلال که با رشد نامناسب ستون فقرات جنین ایجاد می شود) در نوزاد افزایش یابد.
4. مطالعات انجام گرفته در سال 1992 نشان داده است که قرار گرفتن مادران باردار در معرض گرما (مثلا در قالب سونا) در طول سه ماهه اول از دوران بارداری می تواند منجر به افزایش احتمال بروز نقص لوله عصبی در کودکان شود.
5. همچنین، انجام برخی مطالعات دیگر به افزایش خطر سقط جنین در صورت استفاده از وان آب داغ اشاره دارد.
6. همانطور که می دانید استفاده از جلسات سونا برای افرادی پیشنهاد می شود که بخواهند از انتشار مواد سمی در بدن خود با تشویق نمودن آن به عرق کردن جلوگیری کنند. اما، عرق كردن زنان حامله ممکن است منجر به کم آبی بدن اين افراد شده و کاهش فشار خون را به دنبال داشته باشد. بروز این وضعیت به نوبه خود ممکن است سبب سرگیجه زنان باردار شده و خونرسانی به جنین داخل رحم را کاهش دهد.

5 نکته مهم در صورت قرار گرفتن زنان باردار در حمام آب گرم و سونا (در صورت اجبار):

خانم ها باردار می توانند با در نظر گرفتن برخی نکات بهداشتي، نشستن در سونا یا حمام آب گرم را بدون بروز هرگونه خطر تجربه کنند، که کنترل نمودن دمای بدن و تحت کنترل نگه داشتن آن از اصول مهم این نوع فعالیت می باشد. اما ایده بهتر این است كه زنان باردار برای در امان ماندن از برخی خطرات، از این گونه فعالیت ها خودداری کنند. در هر صورت، زنان بارداری که مجبور هستند برای مدت طولانی در داخل محیط های گرم قرار گیرند و یا در انجام فعالیت های آب داغ وان شرکت کنند، باید به دنبال اقدامات احتیاطی بوده و نکات ذکر شده در ادامه اين مقاله را با دقت انجام دهند. این نکات عبارتند از:

1. برای اطمینان بیشتر، زنان حامله باید قبل از قرار گرفتن در وان آب داغ یا محیط های این چنینی حتما با دکتر خود مشاوره نموده و نکات ایمنی را دریافت کنند.
2. همچنین، محدود کردن زمان قرارگیری در وان آب داغ یا سونا برای مدت کوتاه 10 دقیقه الزامی است.
3. در چنین مواردی، زنان حامله باید مراقب باشند تادرجه حرارت آب درون وان یا سونا داغ نبوده و از 32 درجه سانتیگراد بالا نرود.
4. در طول قرارگرفتن در داخل وان آب داغ، همه زنان حامله باید به علائم و نشانه های بدن خود مانند سرگیجه، تعریق شدید دقت کافی نموده و دمای بدن خود را در حد طبیعی کنترل کنند.
5. در صورت بروز برخی علائم ناخوشایند در بدن زنان باردار با قرار گرفتن در وان آب داغ، خارج شدن از درون وان برای تنظیم درجه حرارت بدن الزامی است، ولی توجه داشته باشید كه اگر هیچ نشانه ای از ناراحتی در بدنتان مشاهده نشد، قرار گرفتن در داخل وان آب داغ برای مدت کوتاه ایرادی ندارد.

پس شما عنوان یک زن باردار می توانید با در نظر گرفتن نکات ایمنی و مدت زمان مناسب، در زير آب گرم حمام قرار گرفته و از لحظات خود لذت ببرید، اما همیشه به یاد داشته باشید که امنیت و آرامش مادر در دوران بارداری برای سلامت و رشد مناسب جنین داخل رحم او حرف اول را می زند!

 

نظر (5)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.
This comment was minimized by the moderator on the site

سلام من باردارم هفته دوازدهمم ودوروزه ک سرم خیلی دردمیکنه .دیگ دیدم کاری ازدستم برنمیادرفتم حمام وسرم روبااب خیلی داغ ماساژدادم سرم ک خوب نشد حالاکمرم هم خیلی دردمیکنه آیابرای جنین مشکلی بجودمیاد؟؟من جفتم هم پایینه

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام من در 37هفته بخاطر کمر درد از اب داغ استفاده کردم ایا مشکلی پیش میاد

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام
سعی کنین دیگه تکرار نشه، الان هم نگران نباشید.

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام خسته نباشید.من نمیدونستم باردارم درد شدید زیر شکم داشتم وچند بار با اب داغ شکمم رو ماساژ دادم که دردم کم بشه امکان ایجاد مشکل برای جنین هست.

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام
نه مشکلی پیش نمیاد.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/