معمولا همه افراد درهنگام مواجهه شدن با سردرد ناگهانی و یا حالت تهوع، بلافاصله از داروهای آرامبخش استفاده می کنند، که آسان ترین راه برای حل این مشکلات محسوب می شود. اما، یادتان باشد كه استفاده بیش از حد از داروهای ضد درد و آرام بخش ها در بسیاری از موارد می تواند خطرناک باشد، به خصوص در زنان جوانی که در انتظار تولد نوزاد خود بوده یا در حال برنامه ریزی برای داشتن فرزند هستند. پس فراموش نکنید كه استفاده از داروی آسپیرین برای از بین بردن درد توسط زنان باردار می تواند آسیب جدی به خود فرد و جنین داخل رحم او وارد کند. به همین دلیل، زنان باید در طی دوران بارداری خود، استفاده از هر دارویی را با توجه به شدت درد و دستورالعمل ارائه شده توسط دکتر متخصص زنان و زا یمان مصرف کنند.
یکی از داروهای خطرناک ی که اغلب زنان، آن را بدون نسخه ( حتی در دوران بارداری خود) مصرف می کنند، قرص آسپیرین است. بر خلاف تصور برخی افراد، آسپرین بسیار خطرناک بوده و مصرف بیش از حد آن در ط ی دوران بارداری می تواند عوارض جانبی جبران ناپذیری را برای مادر و جنین داخل رحم او ایجاد کند. حتی اگر این دارو توسط پزشکان متخصص زنان و زا یمان و تحت شرایط خاصی تجویز شود، نباید خطرات مرتبط با آن را نادیده گرفت. به همین دلیل، در ادامه این مقاله همه جوانب مثبت و منفی مصرف آسپرین برای زنان باردار گردآوری شده است.
عوارض جانبی مصرف داروی آسپیرین برای زنان باردار:
در ابتدا، لازم است به عنوان یک زن جوان و بی تجربه به خاطر داشته باش ید كه اگر شما به مصرف آسپرین عادت کرده اید و آن را غالبا در دوزهای بالا مصرف می کنید، بدانید که مصرف ا ین دارو در ط ی دوران باردار ی ممکن است عوارض متعددی را در بدن خود شما و فرزندتان ایجاد کند. خطراتی که مصرف داروی آسپیرین برای خود مادر باردار دارد، عبارتند از:
1. خونریزی:
همه ما می دانیم که استفاده از آسپرین باعث افزایش گردش خون در بدن زنان باردار شده و میزان لخته شدن خون را به شدت کاهش می دهد. به همین دلیل، مصرف این دارو در ط ی دوران بارداری ممکن است باعث خونریزی مادر حامله شده و سلامت خود او و جنین داخل رحمش را در معرض خطر قرار دهد. پس، فراموش نکنید كه مصرف داروی آسپیرین برای مادر باردار و جنین او بسیار خطرناك است! همچن ین، لازم است به یاد داشته باش ید كه مصرف مرتب این دارو در هفته های آخر دوران بارداری، میزان خونریزی مادر را در طول انجام عمل زایمان افزایش خواهد داد.
2. بروز تاخیر در انجام عمل زایمان طبیعی:
به عنوان یک زن باردار یادتان باشد كه مصرف بیش از حد داروی آسپیرین در دوران بارداری ممکن است انجام عمل زایمان را به تاخیر انداخته و انجام روند زایمان را با مشکل روبرو کند. بس یار ی از پزشكان متخصص زنان و زا یمان ادعا م ی كنند كه بروز تاخیر در روند زایمان یکی دیگر از عوارض جانبی مصرف بیش از حد داروی آسپیرین در طی دوران بارداری زنان است. معمولا در چنین مواردی، پزشکان با تجربه برای به دنیا آوردن نوزاد، انجام عمل سزارین را به مادر باردار توصیه می کنند.
3. بروز اختلال در کار جفت:
در نهایت، این نکته مهم را در نظر داشته باشید که مصرف داروی آسپیرین خطر جدا شدن زودرس جفت در زنان باردار را به همراه خواهد داشت. با جدا شدن جفت، ارتباط آن با رحم مادر قطع شده و می تواند آسیب جدی به جنین برساند.
خطراتی که مصرف داروی آسپیرین برای جنین داخل رحم مادران باردار دارد:
مصرف داروی آسپرین برای زنان باردار بسیار نا امن است، زیرا مصرف بیش از حد این دارو اثرات جدی بر روند رشد و سلامت جن ین به جا ی می گذارد. شا یع تر ین ا ین عوارض عبارتند از:
• در وهله اول، مصرف داروی آسپیرین در ط ی دوران بارداری مادر ممکن است مشکلات قلبی را در کودک متولد نشده او ایجاد کند.
• علاوه بر این مورد، مصرف بیش از حد این دارو می تواند با وریدهای ریوی جنین داخل رحم مادر باردار تداخل پیدا کرده و منجر به بسته شدن عروق قلبی او شود.
• بالا رفتن فشار خون مشکل دیگری است که با مصرف داروی آسپیرین ممکن است در خود مادر باردار و جنین داخل رحم او رخ دهد، به خصوص اگر این دارو با دوزهای بالا در سه ماهه دوم و سوم از دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد.
• همچنین، مصرف آسپیرین در اوایل دوران بارداری می تواند سبب القای زایمان زودرس شده و سقط جنین را به دنبال داشته باشد. در برخ ی موارد هم جنین قادر نخواهد بود به درستی رشد کند.
• معمولا فرزند مادرانی که داروی آسپیرین را در طی دوران بارداری خود در حد زیاد مصرف می کنند، با وزن کمتر از نرمال به دنیا خواهد آمد.
• علاوه بر عوارض ذکر شده، بروز نقص هنگام تولد در نوزادان مانند نقص در دست و پا و یا ضعیف شدن این اندام ها عارضه دیگری است که در فرزندان ا ین مادران دیده می شود.
چه زمانی پزشك متخصص زنان و زایمان مصرف داروی آسپرین را به مادران باردار توصیه می كند؟
در حالی که محققان می گویند مصرف داروی اسپیرین برای زنان باردار خطرناک است، اما در برخی شرایط خاص ممکن است پزشک با در نظر گرفتن شرایط بدنی و بارداری فرد، مصرف داروی آسپیرین را توصیه کند، که در چنین شرایطی نباید نگران شد! اما نکته مهمی که باید مادر باردار در نظر داشته باشد، این است که مصرف داروی آسپیرین فقط در شرایط و یژه و تنها تحت نظارت پزشک متخصص زنان و زا یمان مجاز بوده و مصرف آن برای مدت تعیین شده امن می باشد. پس، این دارو است باید توسط دکتر مشاوره تجویز گردد و زنان نمی توانند تحت هیچ شرایطی، این دارو را بدون نسخه مصرف کنند.
مواردی که ممکن است پزشک متخصص زنان و زا یمان مصرف آسپیرین را برای مادر حامله توصیه کند، عبارتند از:
1. درمان فشار خون ناشی از بارداری (PIH):
در مواردی که مادر حامله به مشکل فشارخون ناشی از بارداری مبتلا شود، پزشکان متخصص زنان و زا یمان ممکن است داروی آسپرین را برای جلوگیری از بروز خطرات مختلف در هنگام زایمان، برای او تجویز نمایند.
2. سندرم هیوز:
معمولا پزشکان متخصص زنان و زا یمان به زنان بارداری که مبتلا به بیماری سندرم هیوز هستند، قرص آسپرین را تجویز می کنند که برای جلوگیری از بروز خطرات ناشی از بارداری مانند سقط جنین و یا زایمان زودرس بسیار موثر است. زیرا بدن مادران مبتلا به بیماری سندرم هیوز تمایل بیشتری برای لخته خون از خود نشان می دهند.
البته بروز مشکل لخته شدن خون در ط ی دوران بارداری زنان می تواند رسیدن جریان خون و سایر مواد مغذی لازم را به جنین داخل رحم محدود نموده و حتی رشد او را متوقف نماید. به همین علت، در چنین مواردی، پزشک مصرف دوز ضعیفی از داروی آسپیرین را به بیمار خود توصیه می کند، زیرا منافع مصرف قرص آسپیرین در این شرایط، از خطرات آن بیشتر است.
3. بیماری پره اکلامپسی در طی دوران بارداری زنان:
به عنوان یک زن باردار یادتان باشد كه پره اکلامپسی، بیماری جدی دیگری است که برای درمان آن داروی آسپرین تجو یز م ی-شود. همان طور که می دانید این بیماری بالقوه خطرناک بوده و باعث مبتلا شدن زنان حامله به مشکل فشار خون بالا خواهد شد. علاوه بر ا ین، با مبتلا شدن مادر باردار به بیماری پره اکلامپسی، او با افزایش وزن ناگهانی پروتئین در ادرار خود مواجه می شود. مواجه شدن مادر با این شرایط منجر به بروز اختلال در کار جفت شده و عرضه خون و اکسیژن را به جنین داخل رحم او محدود می کند. همچنین، در نظر داشته باشید كه اگر شدت این بیماری در زن حامله بیشتر باشد، ممکن است در هنگام زایمان هم باعث از دست رفتن مادر باردار گردد.
نکته دیگر در مورد بیماری پره اکلامپسی این است که اگر مادر مبتلا به ا ین بیماری وزن اضافه داشته و دارای سابقه فشار خون بالا و یا دیابت باشد، میزان این مشکلات شدت م ی یابد. لازم به ذكر است كه در سه ماهه سوم از دوران بارداری، ا ین عوارض بیشتر دیده می شود. بنابراین، در چنین شرایطی مصرف قرص آسپیرین در دوزهای کم، حدود 60-80 میلی گرم در روز می تواند به طور موثر ی خطرات مرتبط با بیماری پره اکلامپسی را به شدت کاهش دهد. البته اگر این بیماری در اوایل دوران حاملگی در مادر باردار تشخیص داده شود، مصرف دوز کم داروی آسپرین پس از پایان هفته دوازدهم از دوران باردار ی آغاز م ی شود.
در نهایت، یادتان باشد كه برخی از زنان حامله ممکن است لحظات دشواری را در ط ی دوران باردار ی خود داشته باشند! این افراد نباید تحت هیچ شرایطی آسپرین را خودسرانه مصرف کنند. در واقع، بهتر است ا ین زنان با پزشک معالج خود قبل از مصرف هر نوع دارویی در هر زمان از دوران حاملگی مشورت کرده و در صورت صلاح دید او هر نوع دارویی را استفاده کنند.
نظر (37)