آیا بيتجربه در مورد استفاده از برخی مواد غذايي و یا انجام دادن برخی کارها در دوران بارداری خود نگران هستید؟ آيا در مورد سلامت جنین داخل رحم خود احساس نگرانی میکنید؟ آیا راهی هست که بتواند وجود هر گونه نقص در هنگام تولد، اختلالات ژنتیکی و یا هر گونه مسائل دیگر را در بدن کودک آینده شما روشن نماید؟ آیا روش خاصي وجود دارد که زنان حامله با انجام آن از سلامت بدن خود و جنین داخل رحمشان مطمئن شوند؟
اگر شما هم با چنین پرسشهایی روبرو هستید و میخواهید كه با استفاده از یک روش مناسب، در مورد سلامت خود و رشد جنین داخل رحمتان مطمئن شوید، بدانید که در جای مناسب هستید! چون در ادامه این مقاله، جواب تمام سوالات شما را در مورد غربالگری متوالي بدن زنان در دوران بارداری که یکی از راههای مناسب برای اطلاع یافتن از سلامت جنين داخل رحمتان است، خواهیم داد.
غربالگری متوالی بدن زنان در دوران بارداری چیست؟
در ابتدا، لازم است به عنوان يك خانم جوان و بيتجربه به خاطر داشته باشيد كه غربالگری متوالی در دوران بارداری زنان شامل دو مرحله آزمایش است که زنان حامله میتوانند آنها را در سه ماهه اول و دوم دوران بارداری خود انجام دهند. با اين كار، مادران ميتوانند از مبتلا شدن جنین داخل رحم خود به بیماریهای سندرم داون، تریزومی 18 و یا اسپینا بیفیدا آگاه شوند. به همين دليل، بسیاری از والدین تصمیم میگیرند كه این نوع آزمایش را برای بررسی سلامت کودک آینده خود و یا بررسي هر گونه بینظمی کروموزومی و یا سندرم داون در بدن او انجام میدهند، زیرا تست غربالگری وجود تمام ناهنجاریها را در بدن جنین داخل رحم زنان باردار مشخص میکند. البته، در بیشتر موارد انجام این آزمون فقط جنبه ارزیابی داشته و شرایطی برای مادر باردار فراهم میکند تا بداند كه آیا کودک اینده او شانسی برای ابتلا به مسائل مختلف پزشكي را دارد و يا نه.
ازمایش غربالگری در دوران بارداری زنان چگونه انجام ميشود؟
مرحله 1 از ازمایش غربالگری در دوران بارداری زنان:
همانطور که قبلا هم گفته شد تست غربالگری متوالی در دو مرحله انجام میشود. آزمایش مرحله اول در هفته دهم تا سیزدهم از دوران بارداری زنان صورت خواهد گرفت. یادتان باشد كه انجام این مرحله از آزمون بسیار ساده است و زنان حامله تنها باید اسکن را در یک مرکز تشخیصی معتبر انجام دهند. هنگامی که بیمار در مرکز تخصصی قرار دارد، دکتر معالج میتواند در حین انجام سونوگرافی، نمونه خون هم از او بگیرد. معمولا این مرحله از آزمایش غربالگری به منظور تعییت اندازه دو نوع پروتئین خون یعنی پروتئین پلاسما و گنادوتروپین جفتی انسان (hCG) در نمونه خون زن حامله صورت ميگيرد. همچنين، در سونوگرافی نیز میزان زجاجی گردن (NT) جنين داخل رحم زنان باردار اندازهگیری میشود. لازم است بدانيد كه زجاجی گردن، از نظر یک شخص غیرمتخصص به مایعات موجود در پشت گردن جنین گفته میشود. نتايج مطالعات اخير دانشمندان نشان داده است جنینهایی که مبتلا به تریزومی 18 و سندرم داون هستند، به احتمال زیاد میزان زجاجی گردن بيشتر از نوزادان سالم دارند.
در نهايت، به عنوان يك خانم جوان و بيتجربه به خاطر داشته باشيد كه برای آماده شدن زنان حامله جهت انجام مرحله اول غربالگری، لازم نیست كه فرد به صورت ناشتا و یا با آمادگیهای دیگر در محل آزمایش حضور یابد. به عبارتي بهتر، هر زن حاملهاي میتواند در هر شرایطی، مرحله اول آزمون غربالگری را به صورت پی در پی انجام دهد.
مرحله 2 از ازمایش غربالگری در دوران بارداری زنان:
مرحله دوم از آزمایش غربالگری میتواند در هر زمان از هفته 15 تا 21ام از دوران بارداری انجام شود. روش انجام این مرحله از آزمون نیز بسیار ساده است. زن حامله باید مانند مرحله اول، برنامه اسکن خود را در یک مرکز تشخیصی معتبر انجام دهد. معمولا، در همین مرکز، دکتر نمونه خون مورد نیاز را هم از بیمار خود ميگیرد. جالب است بدانيد كه در این مرحله از آزمایش، میزان 4 نوع مواد موجود در خون مادر باردار از جمله آلفا فتوپروتئین، کونژوگه استریول (UE3)، دیمری و (DIA) اندازهگیری شده و جواب آن به پزشک معالج ارسال میگردد.
چه مدت طول میکشد تا نتايج آزمایش غربالگری مادران باردار آماده گردد؟
يادتان باشد كه نتایج غربالگری متوالی در کمتر از یک هفته آماده شده و به پزشك معالج شما تحویل داده میشود.
در شرايط نرمال، نتايج آزمایش غربالگری چه نکاتی را به زن حامله نشان میدهد؟
نتیجه آزمایش غربالگری در دوران بارداری زنان نشاندهنده این واقعیت است که کودک داخل رحم اين مادران تا چه اندازهاي در معرض خطر ابتلا به بینظمی کروموزومی قرار دارد. معمولا در حین انجام این آزمون میزان خطر محاسبه شده و طبق آن، زن حامله تحت درمان قرار میگیرد. اگر جنین داخل رحم مادر بارداري در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشد، انجام یک تست دیگر نیز برای زن حامله در نظر گرفته ميشود تا پزشک متخصص زنان و زايمان معالج او بتواند خطر ابتلا جنین به برخی از بینظمیهای کروموزومی را تا پايان دوران بارداری کاهش دهد. اما اگر جنین در معرض خطر ابتلا به این مشکل قرار گیرد، ولي نتیجه این مرحله از آزمون، با توجه به وزن و سن بارداری زن حامله متناسب باشد، میتوان ادعا كرد كه جنین داخل رحم مادر در معرض خطر ابتلا به سندرم داون قرار دارد. همچنین، مرحله دوم آزمایش غربالگری به زنان حامله کمک میکند تا شانس ابتلا به اسپینا بیفیدا را در جنین خود کاهش دهند. در طی این غربالگری، سایر علائم حاملگی مانند وضعیت تریزومی 18 نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
میزان دقت تست غربالگری در دوران بارداری زنان چقدر است؟
همانطور که میدانید در بیان نتیجه آزمایش غربالگری نیز مقداری ریسک وجود دارد، زیرا در برخی موارد ارائه نتایج کاملا دقیق در این آزمایش امکانپذیر نیست. با این حال، نتايج مطالعات اخير پزشكان متخصص زنان و زايمان نشان داده است 9 نفر از 10 نفر مبتلا به سندرم داون مثبت نشان داده شده است. همچنین، نتايج اين تحقيقات بيان ميكند كه 8 جنين از 10 فرد مبتلا به اسپینا بیفیدا هم مثبت نشان داده شده است. با توجه به اين توصيفات، مادران بارداری که از شرایط خاصی در دوران حاملگی رنج میبرند، بايد برای اطلاع دوباره، از جواب آزمون غربالگری خود، آن را تکرار نمایند، زیرا فقط این روش برای به دست آوردن نتایج دقیق از وضعيت بدني جنين داخل رحم زنان باردار مناسب است.
میزان دقت آزمایش غربالگری در جنینهای دوقلو چقدر است؟
نتايج مطالعات اخير محققان نشان داده است که در ارزیابی مشکلات دوقلوها، انجام تست غربالگری دارای دقت پایینی است. البته میزان دقت این نوع ازمایش بستگی به عملکرد پزشك متخصص زنان و زايمان و ارائه گزارش او دارد، چون بسياري از پزشكان در هنگام ارائه گزارش در مورد جنینهاي دوقلو دچار مشکل ميشوند.
مطالب پیشنهادی:
1) قبل از بارداری چه آزمایش هایی باید انجام دهم؟قبل از بارداری چه آزمایش هایی باید انجام دهم؟
نظر (0)