چرا باید مصرف فست فود در بارداری را محدود کرد؟
شما و جنینتان در دوران بارداری به مقادیر کافی مواد مغذی برای افزایش وزن سالم شما و رشد مناسب مغز، استخوان ها، اندام ها و سیستم ایمنی بدن نوزادتان نیاز دارید (1).
فست فود ارزش غذایی پایینی دارد و مواد مغذی کافی برای سلامت مادر در دوران بارداری فراهم نمی کند (2). اگر شکم خود را با فست فود پر کنید، فضای کمی برای خوردن غذاهای مغذی که به آن ها نیاز دارید باقی می ماند (3).
در ادامه به روش های احتمالی تأثیر فست فود بر شما و جنینتان می پردازیم.
- نوزاد به غذاهای چرب تمایل پیدا می کند: مطالعه ای که در مجله Frontiers in Endocrinology (مطالعه هورمون ها، غدد درون ریز و اندام ها) منتشر شده است، توضیح می دهد که چگونه رژیم غذایی مادر می تواند بر ترجیحات غذایی نوزادش تأثیر بگذارد.
این مطالعه که روی موش های باردار انجام شد، نشان داد موش هایی که در دوران بارداری غذاهای پرچرب مصرف کرده بودند، نوزادان سنگین تری داشتند که غذاهای چرب را ترجیح می دادند. مدار عصبی مغز آن ها به گونه ای تغییر یافته بود که در تمام دوران بزرگسالی به غذاهای چرب ضعف داشتند. با این حال، یک رژیم غذایی متعادل تمایل کمتری به غذاهای چرب در فرزندان موش نشان داد (5).
- افزایش خطر آلرژی: محتوای بالای قند در رژیم غذایی می تواند منجر به آلرژی و آسم شود. طبق مطالعه ای که در مجله European Respiratory Journal منتشر شده، کودکانی که مادرانشان در دوران بارداری «قندهای آزاد» (قندهای افزودنی) به شکل ساکارز، شربت ذرت با فروکتوز بالا، آب میوه ها یا عسل در رژیم غذایی خود داشتند، بین سنین 7 تا 9 سالگی خطر بیشتری برای ابتلا به آلرژی و آسم نشان دادند (6). بنابراین، نظارت بر میزان مصرف قند در بارداری ضروری است.
- احتمال افزایش ناهنجاری های ژنتیکی: مطالعه ای روی موش های باردار نشان داد که غذاهای پرچرب یا شیرین مادر باعث اختلال در سیگنال دهی محیطی انسولین (هورمونی که سطح قند خون را تنظیم می کند) در اثر اختلال عملکرد میتوکندری (هنگامی که میتوکندری به دلیل بیماری یا شرایط دیگر به درستی عمل نمی کند) در فرزندان ماده می شود. و این اختلال به سه نسل بعد منتقل شد (7).
- ممکن است منجر به افزایش دریافت آکریل آمید شود: طبق گفته سازمان غذا و داروی ایالات متحده، آکریل آمید (ماده شیمیایی طبیعی که برای ساخت پلاستیک، تصفیه فاضلاب و موارد دیگر استفاده می شود) ماده شیمیایی است که ممکن است هنگام سرخ شدن غذاها در دمای بسیار بالا، مانند سیب زمینی سرخ کرده، چیپس سیب زمینی و سایر غذاهای سرخ شده در دسته فست فود، تشکیل شود (8). مطالعات نشان داده اند که سطح بالاتر آکریل آمید می تواند منجر به دور سر کوچکتر و وزن کم هنگام تولد در نوزادان شود (9).
- احتمال افزایش وزن بیش از حد: مصرف زیاد فست فود در بارداری می تواند منجر به افزایش وزن بیش از حد شود (4). متخصصان کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان بیان می کنند که چاقی زن باردار و نوزاد را در معرض خطر عوارض مختلفی از جمله پره اکلامپسی (وضعیت بارداری که با فشار خون بالا و افزایش پروتئین در ادرار مشخص می شود)، تولد نوزاد درشت، زایمان زودرس، دیابت بارداری، آپنه خواب، افزایش خطر نقایص مادرزادی، سقط جنین و مرده زایی قرار می دهد (10).
- فست فودها ارزش غذایی صفر دارند: بسیاری از غذاهایی که فست فود می دانیم، سرشار از قند، نمک، چربی و کلسترول هستند که نباید در بارداری بیش از حد مصرف شوند (3).
- ممکن است منجر به مشکلات گوارشی شود: مصرف بیش از حد غذاهای سرخ شده ممکن است معده شما را ناراحت کند. می تواند باعث نفخ، ورم شکم و سوءهاضمه شود. همچنین، بسیاری از فست فودها فاقد فیبر کافی هستند که برای حرکات منظم روده ضروری است (11).
- افزایش خطر دیابت بارداری: فست فودها اغلب سرشار از قند و کالری هستند. مطالعات نشان داده اند که مصرف فست فود خطر ابتلا به دیابت بارداری را افزایش می دهد (12). طبق گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC)، دیابت بارداری سالانه حدود 5 تا 9 درصد از بارداری ها را در ایالات متحده تحت تأثیر قرار می دهد (13).
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی مضر: مواد شیمیایی پلاستیکی به نام فتالات می توانند از بسته بندی، لفاف ها و حتی دستکش کارگران مواد غذایی به غذا منتقل شوند (14). هنگامی که توسط زن باردار خورده می شوند، این مواد شیمیایی وارد جریان خون او شده، از جفت عبور کرده و به جنین می رسند (15). تحقیقات مؤسسه ملی سلامت نشان داد که قرار گرفتن در معرض چندین فتالات در دوران بارداری، خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد. گزارش مؤسسه ملی سلامت بیان می کند: «محققان داده های مجموعاً 6045 زن باردار را که بین سال های 1983 تا 2018 زاییمان کرده بودند، تجزیه و تحلیل کردند. نُه درصد، یا 539 نفر از زنان در این مطالعه، زایمان زودرس داشتند. متابولیت های فتالات در بیش از 96 درصد نمونه های ادرار شناسایی شد (16).»
محدود کردن مصرف فست فود شاید آسان تر از انجام دادنش باشد. ادامه مطلب را بخوانید تا با چند ترفند برای مدیریت ویارها آشنا شوید.
چگونه ویار فست فود را کنترل کنیم؟
ابتدا تصمیم بگیرید که در دوران بارداری برای افزایش سلامت خود و جنینتان غذاهای سالم بخورید.
- قفسه هایتان را با میان وعده های سالم پر کنید: از فست فودها، میان وعده های پرکالری، نوشابه و غذاهای فرآوری شده اجتناب کرده و قفسه های آشپزخانه خود را با میان وعده های طبیعی و سالم پر کنید. غذاهای پخته شده سالم تر از غذاهای سرخ شده هستند. غذاها را در خانه بپزید و بدون هیچ افزودنی و نگهدارنده ای از میان وعده هایتان لذت ببرید.
- میوه ها و مغزها را میان وعده قرار دهید: هر وقت احساس گرسنگی کردید، میوه های خشک و تازه را میان وعده خود قرار دهید. این کار هم گرسنگی شما را برطرف می کند و هم مواد مغذی ضروری را برایتان فراهم می آورد.
ماهیما ساتویک، مادر تازه و وبلاگ نویس، نکات امتحان شده خود را در مورد میان وعده سالم در دوران بارداری به اشتراک می گذارد. او می گوید: «گرسنگی در عجیب ترین ساعات به سراغم می آمد. بنابراین، همیشه مقداری میان وعده سالم – مغزها، میوه ها، ماست و گرانولا بار – دم دست داشتم. در دسترس بودن آن ها مانع از رفتن سراغ فست فود می شد (i).»
- غذاهایتان را عاقلانه انتخاب کنید: آنچه می خورید، همان چیزی است که به جنینتان می رسد. فهرستی از غذاهایی که می خورید تهیه کرده و محتوای غذایی آن ها را بررسی کنید. این کار می تواند به شما در آگاهی بیشتر از محتوای غذاها کمک کند. گاهی خوردن یک تکه شکلات یا پیتزا به بدن یا جنینتان ضرری نمی رساند. با این حال، سعی کنید این کار را به عادت روزانه تبدیل نکنید.
هوشمندانه عمل کنید و برای ارضای ویارهای غذایی خود در بارداری، برخی غذاها را در خانه بپزید. در اینجا جایگزین هایی برای ویارهای شما آورده شده است:
- چیپس سیب زمینی یا مانند آن – سراغ چیپس کلم پیچ پخته شده، چیپس چغندر یا جلبک دریایی خشک بروید.
- کیک و آب نبات – موز، سیب یا هر میوه دیگری را همراه با کره بادام یا کمی شکلات ذوب شده میان وعده قرار دهید.
- بستنی – ماست میوه ای یا بستنی تهیه شده با موز.
- همبرگر و سیب زمینی سرخ کرده – سالاد مرغ کبابی
و اگر می خواهید بیرون غذا بخورید، در اینجا چند گزینه غذایی آورده شده است که می تواند به اطمینان از ایمنی غذا کمک کند (17):
- مرغ یا غذای دریایی سرخ شده تند با روغن و سس کم
- رول یا ساندویچ کامل گندم بدون مایونز و با سالاد
- دو تکه پیتزای سبزیجات با سالاد سبز به عنوان غذای جانبی
- برنج قهوه ای یا پاستای کامل گندم با سس گوجه فرنگی
- سوپ های رقیق
- از سالادهایی با سس های کرمی یا روغنی پرهیز کنید، زیرا می توانند بسیار پرچرب باشند.
4. برنامه ریزی و آماده سازی وعده های غذایی از قبل: برنامه ریزی وعده های غذایی از قبل می تواند به شما کمک کند از انتخاب های ناسالم لحظه آخری اجتناب کنید. میان وعده های سالم را در بخش های کوچک آماده و ذخیره کنید و وعده های غذایی را به صورت دسته ای بپزید تا وسوسه سفارش فست فود کاهش یابد. علاوه بر این، همیشه هنگام بیرون رفتن، یک میان وعده کوچک و مغذی همراه داشته باشید تا از خریدهای ناگهانی فست فود جلوگیری کنید.
فست فود ممکن است وسوسه انگیز به نظر برسد و ممکن است اغلب ویار آن ها را داشته باشید. با این حال، خوردن منظم فست فود در بارداری گزینه خوبی نیست. زنان باردار برای تغذیه خود و جنینشان به غذاهای غنی از مواد مغذی نیاز دارند. فست فود از نظر مواد مغذی ضعیف است و ممکن است خطر عوارضی مانند دیابت بارداری و مشکلات گوارشی را افزایش دهد. برخی جایگزین های عالی برای میان وعده های سالم شامل میوه ها، مغزها و ماست هستند. با این حال، خوردن یک همبرگر یا پیتزا گاهی اوقات به شما آسیب نمی رساند. از بارداری خود لذت ببرید، گهگاه به خودتان رسیدگی کنید و به یاد داشته باشید که مراقب سلامت خود باشید.