خانه نوزاد و کودک نوزاد و نوپا چای برای کودک: فواید، مضرات و نکات ایمنی مهم
چای برای کودک: فواید، مضرات و نکات ایمنی مهم

چای برای کودک: فواید، مضرات و نکات ایمنی مهم

دسته بندی : نوزاد و نوپا

اگر خودتان چای دوست هستید، شاید بخواهید بدانید آیا چای برای کودک شما انتخاب امنی است. چای یک نوشیدنی گرم یا سرد پرطرفدار است که در طعم های مختلف موجود است. محبوب ترین چای، چایی است که از برگ های گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) تهیه می شود. با این حال، چای های گیاهی یا دمنوش ها نیز موجودند و از بخش های مختلف گیاه مانند ریشه، برگ، گل یا پوست درخت تهیه می شوند که اغلب به عنوان گیاه دارویی یا برای آشپزی استفاده می شوند.

در این مقاله:
    چای برای کودک

    بعضی از این چای ها برای اهداف درمانی استفاده می شوند، به خصوص برای درمان یا مدیریت بیماری هایی مانند قولنج و اسهال. با این حال، شواهد بالینی محدودی در مورد ایمنی کلی و اثربخشی چای برای کودکان نوپا وجود دارد.

    در ادامه با ما همراه باشید تا مروری بر فواید و عوارض احتمالی چای برای کودکان نوپا داشته باشیم و نکاتی را که باید هنگام دادن آن به آنها رعایت کنید، بررسی کنیم.

    آیا چای برای کودکان نوپا امن است؟

    طبق اعلام NHS (سازمان سلامت بریتانیا)، چای (کاملیا سیننسیس) برای نوزادان و کودکان خردسال مناسب نیست (1). چای (سبز و سیاه) حاوی کافئین است، ماده ای محرک روانی که خستگی را کاهش می دهد، خلق و خو را تقویت می کند و به بیدار و هوشیار ماندن فرد کمک می کند. کافئین می تواند باعث تحریک پذیری، عصبی بودن و اختلال در خواب شود (2). علاوه بر این، چای حاوی اسید تانیک است که می تواند در جذب مواد مغذی (آهن و روی) اختلال ایجاد کرده و بر سلامت بلندمدت کودک تأثیر بگذارد (3) (4).

    چای های گیاهی معمولاً فاقد کافئین هستند و این یکی از دلایل اصلی شهرت آنها به خواص آرام بخش است. همچنین ممکن است در صورت استفاده صحیح، اثرات درمانی داشته باشند. با این حال، تحقیقات محدودی در مورد ایمنی و اثربخشی آنها برای نوزادان و کودکان خردسال وجود دارد. بنابراین، ماهیت کودک پسند بودن آنها تنها پس از مشورت با یک متخصص اطفال می تواند تأیید شود.

    گیاهان رایج برای تهیه چای برای کودکان نوپا

    در اینجا برخی از گیاهان رایج که برای تهیه چای گیاهی برای نوزادان، خردسالان و کودکان استفاده می شوند، آورده شده است.

    1. سنبل الطیب گربه ای (Catnip): سنبل الطیب گربه ای یک گیاه دارویی از خانواده نعناع است. چای، آبمیوه، تنتور، دم نوش و ضماد آن معمولاً برای تسکین سردرد، سکسکه، دندان درد، تب، سرماخوردگی، سرفه، کهیر و قولنج نوزادان (گریه های بیش از سه ساعت در روز، سه روز در هفته و طولانی تر) استفاده می شود. می توان با دم کردن حدود 28 گرم سنبل الطیب گربه ای در 473 میلی لیتر آب جوش، چای آن را تهیه کرد. دو تا سه قاشق چای خوری از این چای برای کودکان کافی در نظر گرفته می شود (5).
    چای برای کودک با گیاه سنبل الطیب گربه

    1. بابونه: بابونه یک گیاه دارویی شناخته شده با دو نوع محبوب آلمانی و رومی است. سازمان غذا و داروی ایالات متحده آن را به عنوان "به طور کلی امن شناخته شده" (GRAS) برای استفاده در غذا طبقه بندی می کند (6). استفاده از آن در طب مکمل و جایگزین برای درمان قولنج، اسهال، کروپ (عفونت تنفسی با مشکل در تنفس) و تب در نوزادان و کودکان نوپا رایج است (7). علاوه بر این، به بهبود خواب و آرامش و کاهش اسپاسم عضلانی نیز کمک می کند.
    2. رازیانه: رازیانه یک گیاه معطر از خانواده هویج است. از برگ ها و دانه های آن برای تهیه چای استفاده می شود که اغلب برای درمان مشکلات گوارشی مانند نفخ (خروج گاز از دستگاه گوارش) و اتساع معده (بزرگ شدن معده به دلیل تجمع هوا یا مایع) در نوزادان استفاده می شود (8). بسته به هدف استفاده، می توانید با دم کردن برگ یا دانه های خرد شده یا خرد نشده رازیانه در آب جوش، چای رازیانه تهیه کنید.
    3. زنجبیل: زنجبیل یک ماده رایج در آشپزخانه است که به دلیل خواص آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدالتهابی خود شناخته شده است (9). استفاده از آن برای نوزادان و حتی بزرگسالان برای حمایت از هضم و تسکین حالت تهوع محبوب است. می توانید از پودر زنجبیل خشک یا زنجبیل تازه (خرد شده یا آب گرفته) برای تهیه چای زنجبیل استفاده کنید. با این حال، مراقب طعم تند آن باشید که ممکن است بسیاری از کودکان نوپا دوست نداشته باشند. از مصرف بیش از حد برای جلوگیری از سوزش سر دل و اسیدیته خودداری کنید.
    چای برای کودک با زنجبیل تازه یا پودر زنجبیل خشک شده

    1. بادرنجبویه: بادرنجبویه یک گیاه با طعم لیمو از خانواده نعناع است. استفاده از آن برای افزودن یا تقویت طعم چای های دیگر رایج است. استفاده از آن با گیاهان دیگر برای درمان قولنج و اسهال در نوزادان شناخته شده است (10). علاوه بر این، برای درمان سوء هاضمه و بهبود خواب نیز در نظر گرفته می شود.
    2. نعناع فلفلی: نعناع فلفلی حاوی منتول است که اثر آرام بخشی بر معده ناراحت دارد و ممکن است یبوست را تسکین دهد. چای نعناع فلفلی همچنین ممکن است درد، نفخ، قولنج، گرفتگی بینی و سرفه را کاهش دهد. مطالعات آزمایشگاهی پتانسیل آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضدالتهابی آن را نشان می دهند. با این حال، مطالعات بالینی بیشتری برای تأیید ایمنی آن برای نوزادان و کودکان مورد نیاز است.
    3. چای رویبوس: این چای بدون کافئین سرشار از آنتی اکسیدان ها است که به مبارزه با رادیکال های آزاد که منجر به بیماری و سرطان می شوند، کمک می کند. برای کودکان بالای شش ماه مناسب است، اما نباید جایگزین شیر شود.

    علاوه بر چای های گیاهی، برخی افراد ممکن است ترجیح دهند برای بهبود هضم و هیدراتاسیون از آب های طعم دار میوه ای مانند آب گرم لیمو استفاده کنند. با این حال، قبل از افزودن آن به رژیم غذایی کودک نوپای خود، با متخصص اطفال مشورت کنید. استفاده از چای برای کودک نوپا، به خصوص انواع گیاهی، باید با احتیاط و مشورت پزشک انجام شود.

    آیا چای گیاهی برای کودکان نوپا فوایدی دارد؟

    چای های گیاهی، هنگامی که تحت نظر پزشک متخصص اطفال استفاده شوند، ممکن است برخی بیماری ها را در نوزادان و کودکان نوپا درمان یا مدیریت کنند. به عنوان مثال، استفاده از چای بابونه در طب مکمل و جایگزین برای تسکین قولنج و اسهال در نوزادان و کودکان نوپا رایج است (11). به همین ترتیب، اعتقاد بر این است که استفاده از چای گیاهی سرماخوردگی و سرفه را تسکین می دهد، به هضم کمک می کند و خواب را تقویت می کند. قبل از استفاده از چای های گیاهی برای کودکان نوپا با یک متخصص مشورت کنید، زیرا استفاده از آنها نیازمند احتیاط است.

    عوارض جانبی چای گیاهی برای کودکان نوپا چیست؟

    چای های گیاهی عوارض جانبی احتمالی دارند که والدین باید قبل از سرو کردن آنها برای نوزادان و کودکان نوپا از آنها آگاه باشند.

    • آلرژی: کودک نوپا ممکن است به یک یا چند گیاه موجود در یک چای گیاهی آلرژی داشته باشد. برخی از علائم رایج واکنش آلرژیک شامل بثورات پوستی (کهیر)، خارش، احساس سوزن سوزن شدن در دهان، ورم صورت، لب ها، گلو و زبان است. در موارد نادر، چای گیاهی ممکن است منجر به یک وضعیت تهدید کننده زندگی به نام آنافیلاکسی (یک وضعیت اورژانسی ناشی از واکنش آلرژیک شدید به یک ماده شیمیایی، غذا یا بیماری خاص) شود.
    چای برای کودک با مصرف بدون راهنمایی پزشک ممکن است باعث آلرژی شود

    • واکنش متقاطع (Cross-reactivity): واکنش متقاطع با گیاهان نیز امکان پذیر است. اگر کودک نوپای شما به هر غذا یا ماده ای آلرژی دارد، با پزشک خود مشورت کنید که آیا چای گیاهی می تواند واکنش متقاطع ایجاد کرده و علائم آلرژیک را تشدید کند. به عنوان مثال، نوزادانی که به گیاهان خانواده چتریان، مانند هویج، گشنیز، زیره و جعفری حساسیت دارند، ممکن است به چای رازیانه نیز حساسیت داشته باشند (12).
    • تداخل متقاطع (Cross-interaction): گیاهان حاوی مواد فعالی هستند که ممکن است با داروها و مکمل های غذایی تداخل داشته باشند. اگر کودک نوپای شما دارو مصرف می کند یا هرگونه مکملی استفاده می کند، قبل از دادن چای گیاهی به او با یک متخصص اطفال مشورت کنید. ایمنی چای برای کودک به نوع گیاه و شرایط سلامتی کودک بستگی دارد.

    نکات احتیاطی در استفاده از چای گیاهی برای کودکان نوپا

    رعایت نکات احتیاطی می تواند ایمنی کودک را هنگام استفاده از چای گیاهی برای اهداف خاص تضمین کند.

    1. قبل از استفاده از چای گیاهی برای کودکان نوپا با یک متخصص مشورت کنید. چای های گیاهی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (US FDA) تنظیم نمی شوند، به این معنی که ایمنی و اثربخشی آنها قابل تضمین نیست.
    پزشک می تواند در مورد ایمنی چای برای کودک راهنمایی کند

    1. هدف از استفاده را با متخصص در میان بگذارید. پس از در نظر گرفتن سن و سلامت کلی کودک، این به آنها کمک می کند تا میزان مصرف ایمن برای کودک شما را توصیه کنند و به شما بگویند بهترین زمان سرو چای (صبح یا قبل از خواب) چه موقع است.
    2. هرگونه واکنش نامطلوب که کودک نوپای شما پس از مصرف چای گیاهی تجربه می کند را مستند کرده و برای راهنمایی بیشتر به متخصص اطفال خود گزارش دهید.
    3. چای گیاهی خالص را از یک تولید کننده و فروشنده معتبر و قابل اعتماد خریداری کنید. این به اطمینان از عدم وجود مواد تقلبی در محصول کمک می کند.
    4. چای گیاهی خریداری شده در کیسه های چای را ترجیح دهید. چای فله مستعد آلودگی و تقلب است. اگر ترجیح می دهید از چای فله استفاده کنید، آن را از فروشگاه معتبر خریداری کنید تا از کیفیت محصول اطمینان حاصل کنید.
    1. هنگام خرید چای گیاهی، برچسب را با دقت بررسی کنید. اغلب چای های گیاهی حاوی بیش از یک نوع گیاه و ممکن است حاوی مواد افزودنی دیگر باشند.
    2. چای فله را در ظرف در بسته و کیسه های چای را در بسته بندی اصلی خود، دور از نور مستقیم خورشید، رطوبت و گرما نگهداری کنید.
    3. چای را طبق دستور روی بسته یا طبق توصیه پزشک یا متخصص تهیه کنید. معمولاً دم کردن یک کیسه چای یا مقداری برگ چای فله در آب جوش به مدت سه تا پنج دقیقه کافی است.
    4. در ابتدا بیش از دو تا چهار قاشق غذاخوری به کودک ندهید. اگر کودک هیچ علامت ناراحتی یا حساسیت نشان نداد، مقدار را به تدریج تا میزان توصیه شده افزایش دهید.
    5. در صورت استفاده از چای فله، از مقدار کمتری برگ استفاده کنید. استفاده از برگ اضافی می تواند چای را بیش از حد غلیظ کرده و طعم آن را ناخوشایند کند و خطر عوارض جانبی مانند ناراحتی معده را افزایش دهد.
    در تهیه چای برای کودک از چای فله کم استفاده کنید

    1. از اضافه کردن شیرین کننده ها مانند شکر سفید هنگام تهیه چای های گیاهی خودداری کنید. اگر چای تلخ یا طعم تندی دارد یا کودک آن را دوست ندارد، چای را در مقادیر کم سرو کنید. می توانید آن را با مواد غذایی شیرین مانند کلوچه یا عسل سرو کنید. اگر چای را برای نوزاد زیر 12 ماه سرو می کنید، عسل اضافه نکنید، زیرا ممکن است خطر یک وضعیت نامطلوب به نام بوتولیسم نوزاد (مسمومیت غذایی نادر ناشی از سموم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم) را افزایش دهد.
    2. چای را در شیشه شیر یا لیوان نی دار به کودک نوپای خود ندهید. چای گیاهی را با قاشق یا در لیوان/فنجان کوچک به صورت جرعه جرعه سرو کنید.

    چندین گیاه را می توان برای تهیه چای استفاده کرد. چای های گیاهی برای درمان/مدیریت شرایطی مانند قولنج مفید هستند. با این حال، ایمنی و اثربخشی آنها هنوز به طور کامل مشخص نیست. بنابراین، باید از چای برای کودکان نوپا پس از مشورت با متخصص اطفال استفاده کنید. گرفتن نظر متخصص حیاتی است زیرا نحوه تهیه چای برای کودکان نوپا با تهیه چای برای بزرگسالان متفاوت است. همچنین، همه گیاهان برای کودکان خردسال مناسب نیستند. بنابراین در هر مرحله بسیار محتاط باشید و پس از بحث در مورد جوانب مثبت و منفی آن با یک متخصص طب جایگزین، چای برای کودکان خود تهیه کنید.

    منبع: اینجا

    نویسنده:
    تاریخ بروزرسانی: 05/06/2025
    چقدر از این مقاله رضایت داشتید؟
    good عالی
    mid متوسط
    bad ضعیف

    دیدگاه شما