نوزادان و کودکانی که دچار استرس شدیدي هستند و پیوند آنها با والدین خود خیلی کمرنگ شده است، میتواند زمینه بروز فشار خون بالا را در بدنشان داشته باشند، چون این کودکان همیشه نگران فراموش شدن خود توسط والدین و اطرافیان میباشند! اما آیا شما میدانید كه چگونه باید فشار خون بالا را در بدن فرزند خود تشخيص دهيد؟ آیا شما به عنوان یک مادر میدانید كه علائم هشدار دهنده بروز فشار خون بالا در بدن نوزادان کدامها هستند؟ در ابتدا، لازم است به یاد داشته باشید كه تشخیص به موقع این بیماری در بدن نوزادان غیرممکن نیست! اما، متاسفانه تشخیص وجود فشار خون بالا در بدن کودکان میتواند یکی از بدترین کابوسها برای هر پدر و مادري در طول زندگی باشد. با همه اين توصيفات، يادتان باشد كه عدم اعتماد به نفس والدین در چنین وضعیتی، هيچ کمکی به نوزادان نخواهد کرد. ادامه اين مقاله، همه چیز را در مورد علل و علائم بروز فشار خون بالا در بدن نوزادان و روش درمان آن را به والدین آموزش میدهد.
برای اطلاع از علائم کم خونی کودکان به کم خونی در کودکان علائم، علل و درمان آن مراجعه کنید
فشار خون چیست؟
فشار خون در انسان، عبارت است از فشاری که خون هنگام پمپاز شدن از قلب به دیواره رگهای خونی، به خصوص عروق قلبی وارد میکند. معمولا، این فشار با پمپاز بيش از حد قلب و هل دادن خون به رگهای خونی فرد، به ويژه نوزادان افزایش یافته و در صورت عدم درمان، باعث شل شدن عضلات قلب خواهد شد.
چگونه فشار خون را در بدن خود اندازهگیری کنیم؟
شما به عنوان يك فرد مبتلا به فشار خون بالا، برای درمان خود باید بدانید كه چگونه فشار خونتان را درست اندازهگیری كنيد. به یاد داشته باشید كه بالا بودن تعداد ضربان قلب در انسان، به ويژه نوزادان نشاندهنده فشار سیستولیک بوده و كم بودن تعداد آن هم نشاندهنده فشار دیاستولیک در بدن میباشد.
به عنوان يك مادر به خاطر داشته باشيد كه هنگام اندازهگیری فشار خون در بدن کودکان بیمار خود، همیشه سعی کنید تا آن را سه بار اندازهگیری کنید، چون اگر کودک شما در اندازهگيري اول عصبی بوده باشد، ممکن است در روند محاسبات اشتباهاتي پيش آيد. علاوه بر اين، به ياد داشته باشيد كه فشار خون یک نوزاد تازه متولد شده در حالت طبیعی، 64/41 است و میانگین فشار خون در کودکان یک ماه تا دو سال هم در حالت طبيعي، 95/58 خواهد بود . البته، لازم است اين نكته مهم را بدانيد كه ایجاد تغییرات جزئی در ميزان فشار خون طبیعی نوزادان امری عادی بوده و در چنين شرايطي، دلیلی برای وحشت کردن والدین وجود ندارد.
علل بروز فشار خون بالا در نوزادان:
در ادامه این مقاله، برخی از علل اساسی بروز فشار خون بالا در بدن کودکان بیان شده است، که عبارتند از:
- فشار خون بالا در بدن کودکان ممکن است به دلیل وجود بیماریهای مادرزادی مانند کوآرکتاسیون آئورت، وجود اختلال در مجراهای شریانی، دیسپلازی ریوی و تنگی شریان کلیوی به وجود آيد.
- سابقه خانوادگی در بروز فشار خون بالا در نوزادان بسیار تاثيرگذار است.
- عوارض جانبی برخی داروها هم میتواند احتمال بروز فشار خون را در بدن کودکان افزایش دهد.
- وجود مشکلات تیروئیدی هم ممکن است علائم فشار خون بالا را در بدن کودکان به وجود آورد.
- در نهايت، به عنوان يك مادر به خاطر داشته باشيد كه به وجود آمدن تومورهای سرطانی هم علت دیگری است که میتواند منجر به بروز فشار خون بالا در بدن نوزادان شود.
علائم وجود فشار خون بالا در بدن کودکان:
جالب است بدانيد كه هر کودکي ممکن است يكي از علائم مختلف فشار خون بالا را در بدن خود به نمایش بگذارد. با این حال، علائم شایع مربوط به بالا رفتن فشار خون در بدن کودکان عبارتند از:
1- بروز رنگي مایل به آبی بر روي پوست بدن نوزادان مبتلا به فشار خون بالا
2- به وجود آمدن تنگی نفس در نوزادان مبتلا به فشار خون بالا
3-رشد آهسته نوزادان مبتلا به فشار خون بالا و افزایش کند وزن بدن اين کودکان
4-عفونت کردن مکرر دستگاه ادراری کودکان مبتلا به فشار خون
5-رنگ پریدگی نوزادان مبتلا به فشار خون بالا
علائم دیگری که هم زمان با وجود فشار خون بالا در بدن نوزادان مشاهده میشود، عبارتند از:
- تحریکپذیر شدن نوزادان مبتلا به فشار خون بالا
- بروز حالت تهوع در نوزادان مبتلا به فشار خون بالا
- بروز حالت تشنج در نوزادان مبتلا به فشار خون بالا
- ایجاد مشکلات تنفسی در کودکان مبتلا به فشار خون بالا
روشهاي درماني فشار خون بالا در کودکان:
به عنوان يك مادر به یاد داشته باشید كه دکتر متخصص اطفال ممکن است آزمایشات گوناگونی برای تشخیص علت بروز فشار خون بالا در بدن کودک شما توصیه کند، که مهمترین آنها عبارتند از:
- انجام آنژیوگرافی براي تشخیص علت بروز فشار خون بالا در بدن کودک بيمار
- انجام آزمایشهای خون و ادرار براي تشخیص علت بروز فشار خون بالا در بدن کودک بيمار
- تصویربرداری از قفسه سینه و شکم كودك، با استفاده از اشعه ایکس
- انجام اسکن MRI براي تشخیص علت بروز فشار خون بالا در بدن کودک بيمار
- انجام اکوکاردیوگرام براي تشخیص علت بروز فشار خون بالا در بدن کودک بيمار
- سونوگرافی از کلیههاي کودکان بیمار
علاوه بر اين موارد، فراموش نکنید كه درمان فشار خون بالا، به علت بروز آن بیشتر بستگی دارد و شامل روشهای زیر میباشد:
- دیالیز کردن کودک مبتلا به فشار خون بالا
- مصرف انواع داروها توسط کودک مبتلا به فشار خون بالا
- قرار گرفتن کودک مبتلا به فشار خون بالا تحت عمل جراحي
يادتان باشد كه به عنوان یک پدر و مادر جوان طبیعی است که شما هم در چنین مواردی، کمی دچار وحشت و اضطراب شوید. اما اگر کمی خود را کنترل کنید، میتوانید از بروز هر گونه عارضه جدی در بدن کودک خود جلوگیری كنيد. با این حال، بهتر است در چنین مواردی آرامش خود را حفظ کرده و به دنبال بهترین گزینههای درمان پزشکی برای کودک بیمار خود باشید، طوری که او بتواند به زودی یک زندگی عادی را تجربه کند.
مطمئن هستیم كه مطالعه این مقاله به والدین کمک خواهد کرد تا مشكل فشار خون در نوزادان را بهتر درک کرده و آن را درمان کنند. نکتهای که والدین باید در چنین وضعیتی به یاد داشته باشند، این است که به طور منظم فشار خون کودک بیمار خود را کنترل کرده و بر میزان آن نظارت کنند، تا درمان اين مشكل راحتتر شود.
این متن خیلی آرامش بخشه برای پدران ومادران نوزادانی ک فشارخون بالادارن