انجیر به صورت تازه، خشک یا کنسرو شده موجود است. ارزش غذایی انجیر بستگی به نوع آن دارد. در این مقاله در مورد ارزش غذایی و فواید سلامتی انجیر، سن و روش مناسب برای تغذیه نوزادان با انجیر و دستور پخت های انجیر مناسب برای نوزادان بخوانید.
چه زمانی نوزادان می توانند انجیر بخورند؟
بیشتر نوزادان می توانند از شش ماهگی انجیر تازه و کاملا رسیده را به صورت پوره یا له شده بخورند. این دوره معمولاً با شروع مرحله رشد کودک شش ماهه همزمان است که آمادگی برای شروع غذای جامد افزایش می یابد. وقتی نوزاد به طعم و قابلیت هضم انجیر عادت کرد، می توانید آن ها را به غذاهای دیگر مانند دستور پخت حریره برای نوزادان اضافه کنید. هنگامی که نوزاد شما نه تا ده ماهه شد، می توانید قطعات کوچک و لقمه ای انجیر را به عنوان غذای انگشتی به او بدهید.
نوزادان بین شش تا دوازده ماهگی نباید انجیر خشک بخورند، زیرا خطر خفگی دارند. اگر می خواهید انجیر خشک به نوزادان کمتر از دوازده ماهه بدهید، آن را به صورت پخته، له شده یا پوره شده سرو کنید.
ارزش غذایی انجیر
انجیر مواد مغذی حیاتی متعددی مانند فیبر غذایی، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، آنتی اکسیدان ها و ویتامین های A، B، E، K و C ارائه می دهد. یک عدد انجیر تازه کوچک (40 گرم) که به رژیم غذایی معمول نوزاد شما اضافه شود می تواند مواد مغذی زیر را ارائه دهد.
مواد مغذی | مقدار | مصرف کافی (7-12 ماهگی) |
آب | 31.6 گرم | – |
انرژی | 29.6 کیلوکالری | – |
فیبر، کل غذایی | 1.16 گرم | – |
کلسیم، Ca | 14 میلی گرم | 260 میلی گرم |
آهن، Fe | 0.148 میلی گرم | 11 میلی گرم (مقدار توصیه شده روزانه) |
منیزیم، Mg | 6.8 میلی گرم | 75 میلی گرم |
فسفر، P | 5.6 میلی گرم | 275 میلی گرم |
پتاسیم، K | 92.8 میلی گرم | 860 میلی گرم |
ویتامین A، RAE | 2.8 میکروگرم | 500 میکروگرم |
مصرف کافی = سطح ماده مغذی که فرض می شود کفایت تغذیه ای را تضمین می کند.
منابع: وزارت کشاورزی ایالات متحده و دانشگاه ایالتی اورگن
فواید سلامتی احتمالی انجیر برای نوزاد
گنجاندن انجیر در رژیم غذایی نوزاد می تواند فواید زیر را برای او داشته باشد:
- انرژی و آب رسانی می دهد: یک عدد انجیر تازه کوچک (40 گرم) 30 کیلوکالری انرژی و مقدار قابل توجهی آب فراهم می کند. این ها برای نوزادان خردسال که نیاز به انرژی افزایش یافته برای حفظ رشد و توسعه سریع دارند، ضروری هستند.
- ریزمغذی های حیاتی ارائه می دهد: انجیر منبع عالی پتاسیم، آهن، مس، منیزیم، کلسیم، ویتامین A، B و فیبر غذایی است. این مواد مغذی برای عملکردهای فیزیولوژیکی مختلف ضروری هستند که در نهایت از رشد و توسعه نوزاد حمایت می کنند. انجیر ذاتاً ضد میکروبی است و سیستم ایمنی را تقویت می کند.
- آنتی اکسیدان ها را فراهم می کند: فلاونوئیدها، آنتوسیانین ها و ترکیبات فنولی مانند گالیک اسید، کلروژنیک اسید و اپی کاتچین، خواص آنتی اکسیدانی انجیر را فراهم می کنند. آنتی اکسیدان ها ایمنی را تقویت کرده و سلامت بلندمدت را بهبود می بخشند.
- سلامت گوارش را تقویت می کند: انجیر حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر غذایی، عمدتاً سلولز، است که حجم مدفوع را افزایش داده و آب را در روده نگه می دارد. هر دو ویژگی برای حفظ حرکات سالم روده و جلوگیری از یبوست نوزاد ضروری هستند. برخی مطالعات تحقیقاتی حتی اثرات ملین بالقوه انجیر را تأیید می کنند.
چگونه انجیر را برای نوزاد انتخاب و نگهداری کنیم؟
در ادامه نکاتی آورده شده است که به شما کمک می کند انجیر را به دقت انتخاب و نگهداری کنید تا با خیال راحت به نوزاد خود بدهید.
نکات انتخاب انجیر
- انجیرهای رسیده با پوستی تمیز، خشک و بدون پارگی انتخاب کنید.
- از انجیرهایی که پوست کبود، لکه دار یا پاره دارند و آن هایی که هنگام فشار دادن له می شوند خودداری کنید.
- یک انجیر تازه نرم است اما هنگام فشار دادن شکل خود را حفظ می کند.
- انجیر را بو کنید، اگر بوی ترش داشت، احتمالاً کهنه است.
- انجیر خشک را که در بسته بندی های مهر و موم شده از یک برند معتبر فروخته می شوند، خریداری کنید.
- انجیر کنسرو شده را در ظروف دربسته مناسب خریداری کنید. یک ظرف فرورفته یا شکسته نشان دهنده آلودگی احتمالی باکتریایی است.
نکات نگهداری انجیر
- قبل از نگهداری، انجیر تازه را با یک پارچه مرطوب تمیز کنید. آن ها را به یک کیسه پلاستیکی منتقل کرده و در یخچال نگهداری کنید. انجیرها را ظرف دو تا سه روز مصرف کنید.
- انجیر تازه را می توان به صورت کامل منجمد کرد.
- همچنین می توانید برش های انجیر را در کیسه یا ظرف فریزر نگهداری کنید. هر دو را می توان تا 12 ماه منجمد و نگهداری کرد.
- انجیر خشک را در بسته بندی اصلی خود یا در یک ظرف دربسته، دور از گرما و رطوبت، در دمای اتاق تا یک ماه نگهداری کنید. می توانید آن ها را تا شش ماه تا یک سال در یخچال نگهداری کنید.
- پس از باز شدن بسته بندی، انجیر خشک را در یک ظرف دربسته و دور از گرما و رطوبت در یخچال نگهداری کنید. می توانید آن ها را به مدت شش ماه تا یک سال نگهداری کنید.
- مطمئن شوید که انجیرها را قبل از استفاده به خوبی تمیز می کنید. شستن آن ها درست قبل از سرو بهترین کار است، زیرا مرطوب ماندن می تواند باعث ایجاد کپک شود.
نکات احتیاطی هنگام تغذیه انجیر برای نوزاد
انجیر افزودنی خوبی به رژیم غذایی نوزاد شماست. در حالی که معرفی غذاهای جامد خوب و ضروری است، رعایت برخی نکات احتیاطی ساده تضمین می کند که نوزاد شما انجیر را با خیال راحت مصرف کند. برای آشنایی با معرفی سایر مواد غذایی، می توانید مقاله های مربوط به دادن اسفناج به نوزاد و توت فرنگی برای نوزاد را مطالعه کنید.
- انجیر ارگانیک را از فروشنده ای معتبر خریداری کنید تا کیفیت میوه تضمین شود. آن ها را با دقت نگهداری کنید، زیرا انجیرها لطیف هستند و به راحتی کبود می شوند.
- تغذیه انجیر تازه به صورت له شده یا پوره را در مرحله از شیر گرفتن نوزاد شروع کنید. وقتی نوزاد طعم و بافت را دوست داشت و می توانست انجیر را به راحتی هضم کند، شروع به افزودن میوه به غذاهای دیگر کنید.
- قانون "سه روز انتظار" را رعایت کنید و در این مدت، فقط انجیر و هیچ غذای جدید دیگری را به نوزاد ندهید. این به رد کردن حساسیت، عدم تحمل یا آلرژی کمک می کند.
- هنگام قاشق دادن، به یاد داشته باشید که یک تا دو قاشق چای خوری انجیر پوره یا له شده را به نوزاد معرفی کنید. وقتی نوزاد با طعم و قابلیت هضم میوه راحت بود، به تدریج مقدار را به یک یا دو قاشق غذاخوری افزایش دهید.
- اگر نوزاد پس از مصرف انجیر ناراحت به نظر می رسد، فوراً تغذیه را متوقف کرده و بعداً دوباره امتحان کنید. اگر مشکل ادامه یافت، با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
- حساسیت به انجیر (سندرم آلرژی دهانی) ممکن است رخ دهد و علائم آن بلافاصله پس از مصرف یا لمس انجیر تازه یا خشک ظاهر می شود. به علائم آلرژی مانند بثورات پوستی خارش دار (کهیر در نوزاد)، عطسه، خس خس سینه یا گلودرد توجه کنید.
- نوزادانی که به انجیر حساسیت دارند ممکن است واکنش متقابل با لاتکس انجیر زینتی، لاتکس طبیعی (سندرم لاتکس-میوه)، گرده درخت توس، آووکادو، کیوی، توت و پاپایا نشان دهند. اگر نوزاد شما سابقه خانوادگی آلرژی دارد، قبل از دادن انجیر به هر شکلی، با پزشک مشورت کنید.
- هم انجیر تازه و هم خشک ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشند. اگر نوزاد شما دارو مصرف می کند، قبل از افزودن انجیر به رژیم غذایی او با پزشک مشورت کنید.
- در دادن انجیر زیاده روی نکنید. دادن انجیر زیاد، به خصوص انجیر خشک، ممکن است باعث ناراحتی گوارشی مانند اسهال در برخی نوزادان شود.
دستور پخت های سالم انجیر برای نوزاد
اکنون که در مورد انجیر می دانید، بیایید برخی از دستور پخت های انجیر مناسب برای نوزاد را ببینیم که می توانید برای نوزاد خود تهیه کنید. این ها چند دستور پخت آسان غذای خانگی برای نوزاد حاوی انجیر هستند.
1. پوره انجیر

مواد لازم:
- 1 عدد انجیر تازه (پوست کنده و خرد شده)
- 1 قاشق غذاخوری شیر مادر یا شیر خشک (اختیاری)
طرز تهیه:
- انجیرها و آب را در قابلمه روی حرارت متوسط قرار دهید. انجیرها را بپزید تا آب به جوش آید.
- سپس، حرارت را کم کرده و انجیرها را به مدت 20 تا 25 دقیقه بپزید.
- حرارت را خاموش کرده و انجیرها را کنار بگذارید تا خنک شوند.
- پس از خنک شدن، انجیرها را پوره کنید تا خمیری صاف و بدون گلوله شود.
- شیر مادر یا شیر خشک را برای تنظیم غلظت و راحت تر شدن بلع پوره اضافه کنید. می توانید پوره را به حریره نیز اضافه کنید.
2. پوره زردآلو و انجیر

مواد لازم:
- 2 عدد زردآلو (له شده)
- 2 عدد انجیر (له شده)
- ¼ فنجان شیر مادر یا شیر خشک
طرز تهیه:
- همه مواد را در مخلوط کن بریزید و خوب مخلوط کنید. اطمینان حاصل کنید که مخلوط بدون گلوله و با غلظت یکنواخت باشد.
- این مخلوط را در کاسه غذاخوری بریزید و به نوزاد بدهید.
3. مش انجیر کبابی

مواد لازم:
- 2 عدد انجیر
- 1 قاشق چای خوری روغن زیتون
طرز تهیه:
- فر را از قبل روی دمای 204 درجه سانتی گراد (400 درجه فارنهایت) گرم کنید.
- روغن زیتون را روی انجیر بمالید و آن ها را روی سینی پخت قرار دهید.
- آن ها را به مدت حدود 18 تا 20 دقیقه بپزید تا پوست آن ها چروکیده و نرم شود.
- پس از آماده شدن، انجیرها را از فر خارج کرده و بگذارید خنک شوند.
- انجیرها را با چنگال به خوبی له کنید و به نوزاد بدهید. اگر حس کردید بافت برای نوزاد خیلی غلیظ است، می توانید شیر مادر یا شیر خشک اضافه کنید.
4. اسموتی انجیر و ماست

مواد لازم:
- 2 عدد انجیر (له شده)
- 1 فنجان ماست یونانی ساده و شیرین نشده
- ½ قاشق چای خوری پودر مغزها (بادام، گردو و پسته)
طرز تهیه:
- همه مواد را در مخلوط کن بریزید و پوره کنید تا مایعی صاف و بدون گلوله شود. در صورت لزوم کمی آب برای تنظیم غلظت اضافه کنید.
- اسموتی را در کاسه غذاخوری بریزید و به نوزاد بدهید.
- می توانید جو دوسر پرک به این اسموتی اضافه کنید و به نوزاد خود بدهید.
5. پودینگ چیا با انجیر

مواد لازم:
- 6 قاشق غذاخوری دانه چیا کامل
- 1 فنجان شیر بادام
- ½ فنجان ماست
- 1/4 قاشق چای خوری عصاره وانیل
- 4 عدد انجیر
طرز تهیه:
- شیر بادام، عصاره وانیل و دانه چیا را با هم در یک کاسه کوچک مخلوط کنید. اجازه دهید دانه های چیا به مدت حداکثر دو ساعت یا یک شب در یخچال خیس بخورند.
- انجیرها را بشویید و پوست بگیرید.
- آن را به قطعات کوچک خرد کنید.
- یک شیشه کوچک بردارید و شروع به لایه بندی برای پودینگ کنید. ابتدا قطعات انجیر را فشار دهید، سپس یک لایه پودینگ چیا و بعد یک لایه ماست اضافه کنید.
- روی آن را با چند قطعه دیگر انجیر تزئین کرده و سرو کنید.
انجیر میوه ای مغذی با بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری است که به رشد و توسعه مناسب نوزاد کمک می کند. شما می توانید بعد از شش ماهگی شروع به دادن انجیر به نوزاد خود کنید. ابتدا، انجیر را به صورت پوره میوه به آن ها معرفی کنید.
با نزدیک شدن به یک سالگی نوزاد، شروع به دادن قطعات کوچک انجیر به او کنید. تنها در صورتی به دادن این میوه ادامه دهید که نوزاد به آن حساسیت نداشته باشد. اگر نوزاد شما دارو مصرف می کند یا از نظر ژنتیکی به میوه حساسیت دارد، قبل از افزودن انجیر به رژیم غذایی او با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید. بنابراین، دادن انجیر برای نوزاد می تواند قدمی مفید در تکمیل رژیم غذایی او باشد، به شرطی که با احتیاط و در زمان مناسب انجام شود.
منبع: اینجا