11 مرحله IVF یا لقاح آزمایشگاهی (بخش اول)

11 مرحله IVF یا لقاح آزمایشگاهی (بخش اول)

آیا روش لقاح مصنوعی (IVF) برای همه زنان نابارور و در هر سنی مناسب است؟

به طور معمول، زنانی که روش درمانی IVF را برای بچه دار شدن خود انتخاب می کنند، قبلا باید در استفاده از تمام روش های درمان ناباروری دیگر حتما با شکست مواجه شده باشند، تا دکتر معالج بتواند روش لقاح آزمایشگاهی (IVF) را به عنوان آخرین راه کار، به آن ها توصیه کند. در واقع، کلینیک های باروری فقط در صورتی مجاز هستند که روش درمانی لقاح آزمایشگاهی را برای زنان نابارور توصیه کنند که:
• اگر زنی به دلایلی نامعلوم دچار مشکل ناباروری شده باشد، طوری که مشکل او دیگر غیر قابل درمان نباشد.
• اگر انسداد کلی در لوله های فالوپ زنی به وجود آمده باشد که دکتر معالجش به هیچ طریقی قادر به باز کردن آن ها با استفاده روش های درمانی مختلف نباشد.
• زوج مورد نظر باید قبلا، از روش های مختلغ درمان ناباروری، مانند استفاده از داروهای باروری و تلقیح داخل رحمی استفاده کرده و نتوانسته باشند نتیجه مورد نظر را برای تولد نوزاد به دست آورد.
• بدن شریک زندگی زن دارای یک مشکل باروری بزرگ بوده و نتواند به اندازه کافی اسپرم را برای تزریق به داخل سیتوپلاسمی تخمک تولید کند. از آن جایی که در چنین شرایطی، زن باید از اسپرم منجمد فردی غیر از شریک زندگی خود استفاده کند، بنابراین باید قبلا یک نامزد مناسب برای ارائه اسپرم و تلقیح داخل رحمی خود پیدا کرده باشد.
• علاوه بر این موارد، زمانی که زن متقاضی به دلیل داشتن مشکلات تخمدانی قادر به تولید تخمک سالم و بالغ نبوده و قصد استفاده از تخمک یک اهداکننده مناسب را داشته باشد، باید قبل از اقدام به درمان، یک تخمک منجمد شده به منظور استفاده از روش درمانی لقاح آزمایشگاهی انتخاب نموده باشد.
• در نهایت، برخی از زن و شوهرهای که مبتلا به بیماری های خاصی هستند، برای جلوگیری از انتقال بیماری ژنتیکی خود به فرزندشان باید امید خود را به استفاده از روش جنین آزمایشگاهی ببندند.

خواندن عوامل موثر در موفقیت IVF یا لقاح آزمایشگاهی به شما توصیه می شود.

مراحل روش درمانی لقاح آزمایشگاهی (IVF) :

مرحله 1 IVF : انجام اسکن و یا سونوگرافی از بدن زنان

اولین گام در استفاده از روش درمانی لقاح آزمایشگاهی (IVF) ، انجام سونوگرافی است. انجام این نوع اسکن برای تصمیم گیری نهایی به منظور استفاده از روش درمانی لقاح آزمایشگاهی بسیار مهم است، چون انجام سونوگرافی به دکتر معالج اجازه می دهد تا وضعیت تخمدان و تعداد فولیکول های موجود در بدن مادر را بررسی نموده و اطلاعات مورد نیاز را برای شروع روش درمانی به دست آورد. همچنین، با اسکن کردن بدن فرد بیمار، میزان جریان خون در تخمدان های او تعیین شده و وضعیت باروری و ناباروری در بدنش مشخص خواهد شد.
علاوه بر این موارد، در طول انجام سونوگرافی، دکتر معالج می تواند کمیت و کیفیت تخمک ها را هم در داخل تخمدان بررسی نموده و چگونگی دسترسی یافتن آسان به آن ها را تعیین کند. در نهایت، در سونوگرافی قبل از آغاز روش درمانی لقاح آزمایشگاهی (IVF)، وجود و یا عدم وجود کیست های تخمدانی (که می توانند در تولید تخمک سالم اثر بگذارند) نیز تشخیص داده می شود. در واقع، در حین انجام عکسبرداری، داخل رحم و دیواره آن برای اطمینان از انجام درست عمل لانه گزینی مورد بررسی قرار می گیرد.

IVF11.jpg

مرحله 2 IVF :نظارت بر نتیجه اسکن و یا سونوگرافی

صرف نظر از زمان دقیق انجام پروتکل درمانی IVF، فرد باید سونوگرافی را 3 تا 4 روز بعد از نمایان شدن چرخه قاعدگی در بدنش انجام دهد. در واقع، انجام اسکن در این روزها به دکتر معالج کمک خواهد نمود تا میزان رشد فولیکول و ضخیم شدن آندومتر رحمی در بدن فرد بیمار را تشخیص داده و به عنوان انجام مراحل پیش درمانی، تمام جوانب کار را بررسی نماید. در چنین شرایطی و در صورت مناسب بودن وضعیت بدن بیمار، دکتر موارد ضروری را در پرونده او تیک می زند. در نهایت، به عنوان خانمی که قصد باردار شدن به کمک روش درمانی IVF را دارید، به خاطر بسپارید زمانی که فولیکول های داخل تخمدان به طور کامل رشد کرده و آماده انتشار دادن تخمک شدند، تولید هورمون استروژن در بدن زنان آغاز می شود. بنابراین، در این مرحله به احتمال قوی، دکتر علاوه بر معاینه کلی بدن، با انجام آزمایش خون میزان ترشح هورمون استروژن را هم در بدن فرد متقاضی تعیین خواهد نمود. در واقع، هر چه میزان جریان خون به سمت تخمدان زنان بیشتر باشد، احتمال انتشار تخمک با کیفیت بالا هم از تخمدان آن ها، در حد بسیار زیادی افزایش خواهد یافت.

مرحله 3 IVF : بررسی زمان پریود قبل از شروع

به عنوان یک خانم، به خاطر بسپارید که دکتر متخصص باروری در این مرحله ممکن است برای تنظیم دقیق چرخه قاعدگی در بدنتان، برای شما قرص های ضد بارداری تجویز کند. در واقع، با شروع مصرف این داروها روند درمانی IVF در بدن زنان شروع می شود. در این مرحله از روش درمانی لقاح آزمایشگاهی اصلا نیازی به نگران شدن شما و یا اطرافیانتان نیست، چون نتایج مطالعات اخیر دانشمندان نشان داده است که مصرف قرص های ضد بارداری که قبل از شروع دوره درمانی لقاح آزمایشگاهی تجویز می شود، شانس افراد را در باردار شدن افزایش خواهد داد. علاوه بر این، پزشکان متخصص ناباروری تصور می کنند که مصرف قرص های ضد بارداری، احتمال بروز کیست تخمدان و سندرم پلی کیستینک تخمدان در زنان را تا حد زیادی کاهش می دهد. با این حال، مصرف این قرص ها قبل از شروع روند درمانی لقاح آزمایشگاهی، بیشتر از همه چیز به نظر دکتر معالج و وضعیت بدنی خانم بیمار بستگی دارد. جالب است بدانید که برخی از پزشکان متخصص ناباروری تاثیر قرص های ضد بارداری را در روش درمانیIVF باور ندارند.
از طرفی دیگر، بسیاری از پزشکان متخصص باروری معتقدند که فرد استفاده کننده از روش درمانی IVF می-تواند با پیگیری زمان تخمک گذاری در بدن خود، شانس موفقیتش را تا حدودی بالا ببرد. چنین افرادی باید توجه داشته باشند که می توانند برای تعیین زمان دقیق تخمک گذاری بدنشان، از دمای پایه بدن و یا کیت های تعیین کننده زمان تخمک گذاری استفاده کرده و زمان دقیق شروع تخمک گذاری در بدن خود را قبل از شروع روند درمان به اطلاع دکتر معالج خود برسانند.
برخی از کلینیک های درمان ناباروری، مصرف داروهایی مانند آنتاگونیست و یا آگونیست را پس از روی دادن عمل تخمک گذاری در بدن زن بیمار، به او تجویز می کنند. معمولا، این داروها تزریقی هستند، اما دکتر متخصص ناباروری می تواند آن ها را در قالب ایمپلنت و یا اسپری بینی نیز برای بیمار خود مورد استفاده قرار دهد. در نهایت، به عنوان خانمی که قصد استفاده از روند درمانی IVF را دارید، به خاطر داشته باشید که پزشکان معالج ناباروری، معمولا در حالت طبیعی این دو دارو را برای کنترل کامل وضعیت بیمار پس از آغاز زمان تخمک گذاری در بدن او تجویز خواهند نمود.
حالا که شما به عنوان یک زن نابارور، تصمیم گرفته اید تا فرزند خود را از طریق روش درمانی IVF به دنیا بیاورید، حتما حس می کنید که باید با روند این روش درمانی آشنا شوید. در ابتدا، یادتان باشد که هر فردی قبل از اینکه از روش درمانی IVF برای تولد فرزند خود استفاده کند، باید چند فرم رضایت را پر کند. سپس، به همراه شریک زندگی خود آزمایش خون را برای تشخیص بیماری HIV، هپاتیت B و ویروس هپاتیت نوع 1 انجام دهد. در نهایت هم، باید احتمال وجود سلول های بیماری زا را در بدن خود فرد و شریک زندگی او بررسی گردد.
در واقع، به خاطر داشته باشید که اگر فرد استفاده کننده از روش درمانی IVF از تمام روند درمان و مراحل آن آگاه باشد، در هنگام انجام کار بهتر خواهد توانست احساست خود را کنترل کند، زیرا می داند چه چیزی در انتظار او است. اما، فراموش نکنید که هر کلینیک درمان ناباروری، برای انجام پروتکل روش درمانی IVF ممکن است کمی متفاوت با دیگران عمل کند، طوری که تعداد مراحل درمانی در برخی از کلینیک ها بیشتر و در برخی کمتر خواهد بود.
لازم است بدانید که با شروع روند درمانی IVF دیگر چرخه قاعدگی شما مثل حالت عادی و سابق نخواهد بود، که در چنین شرایطی، دکتر معالجتان ممکن است داروهای حاوی هورمون پروژسترون را برای برگشتن چرخه قاعدگی شما به روال عادی خود تجویز کند. در نهایت، فراموش نکنید که در استفاده از روش درمانی IVF ، ممکن است بدن شما حدود شش روز پس از مصرف اولین داروی آنتاگونیست و یا آگونیست، ترشح هورمون پروژسترون را آغاز نماید.

مرحله 4 IVF : تنظیم دوره قاعدگی قبل از شروع

به عنوان زنی که از روش درمانی IVF برای به دنیا آوردن فرزند خود استفاده می کنید، به خاطر بسپارید که این روش درمانی از روز اول شروع دوره قاعدگی در بدن شما آغاز خواهد شد. معمولا، در روز دوم از دوره ماهانه بیمار، دکتر متخصص ناباروری انجام آزمایش خون و سونوگرافی را به او توصیه می کند. اسکن کامل از بدن فرد بیمار و یا سونوگرافی ترانس واژینالی از او به منظور تعیین اندازه تخمدان و برای اطمینان دکتر از نبود کیست در آن انجام می گیرد. آزمایش خون، نیز میزان هورمون استروژن موجود در خون فرد بیمار را تعیین خواهد کرد. در این مواقع، اگر دکتر معالج تشخیص دهد که تخمدان بیمار غیرفعال می باشد، حتما مصرف داروی آنتاگونیست را برای بهبود روند درمان به او توصیه خواهد نمود.

مرحله 5 IVF :تحریک تخمدان های بیمار

این مرحله از روش درمانی IVF با مصرف داروهای ضد بارداری در بیمار آغاز خواهد شد، چون این داروها برای تحریک تخمدان زنان بسیار مفید هستند. معمولا، اکثر داروهای ضد بارداری استفاده شده در این مرحله، در قالب تزریقی بوده و فرد متقاضی می تواند برای تزریق آن ها، هر نقطه از بدن خود را انتخاب کند. باید یادتان باشد که تزریق این داروها معمولا یک تا چهار نوبت در روز و به مدت 7 تا 10 روز ادامه خواهد یافت.
هنگامی که خانم تحت درمان، شروع به مصرف و یا تزریق داروهای ضد بارداری کند، دکتر معالج او هم شروع به نظارت کردن کامل بر رشد و توسعه تخمدان هایش خواهد نمود. در واقع، در ابتدای کار ممکن است انجام آزمایش خون و سونوگرافی توسط دکتر متخصص باروری، هر چند روز یک بار و به منظور نظارت بر میزان ترشح هورمون استروژن و رشد تخمک ها در بدن خانم بیمار توصیه شود، تا هنگامی که رشد فولیکول ها در بدن او به اندازه 16 تا 18 میلی متر برسد، فرد بیمار هر روز به دکتر معالج خود مراجعه کرده و مورد معاینه دقیق قرار گیرد.

ادامه مراحل را در 11 مرحله IVF یا لقاح آزمایشگاهی (بخش دوم) دنبال کنید.

 

نظر (2)

بسم الله ، شما اولین نفر باشید.
This comment was minimized by the moderator on the site

سلام و خسته نباشید
ببخشید اگه در بار اول IVF موفق به بارداری نشدیم چند بار میشه تکرار کرد این روش رو ؟

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام عزیزم , استفاده از این روش تعداد مشخص و محدودیتی نداره , بستگی به تصمیم زوجین و توصیه پزشک متخصص داره.

  1. میتوانید نظرتان را به عنوان مهمان ارسال کنید ، ولی بهتر است ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
0 حرف
پیوست ها (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://mamanam.com/